A SZERZŐ ENNYIRE FIATAL VAGY ENNYIRE BUTA? Pintér Béla kőkemény beszédet mondott egy ellenzéki tüntetésen, pedig ez a szabadszájúság finoman szólva sem megszokott a magyar színházban. De ami a közéletben igen, az az új darabjában nem érdekelte. Pintér Béla a magyar színháznak nemcsak az egyik legtehetségesebb, hanem az egyik „legbátrabb” alkotója is, már amennyiben bátorságnak nevezzük, ha valaki kimondja a saját véleményét, nyíltan reagál a politikusok nyilvánvalóan rossz ötleteire – legutóbb például arra, hogy a kormány nyílegyenesen visszavitte volna a kultúrpolitikát a kádári diktatúra elvei közé –, és még az előadásaiban sem csak egy újabb III. Richárddal kíván a bennünket körülvevő viszonyokról beszélni. Aki kiáll több ezer ember elé, és azt mondja: „A színház kritikus, vagy kurva unalmas és hazudik.”

Forrás: index.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
A szerző ennyire fiatal vagy csak felkészületlen,

esetleg amnéziás és komoly szövegértelmezési gondjai vannak, persze az általános műveltség általánios hiátusai sem zárhatók ki

Mottó helyett egy megállapítás:
Az esetnek külön pikantériát ad, hogy azóta Bacsó remekműve nemzeti ikonná nemesedett, legalább is idézendővé

Az az igazság, hogy már egy jó ideje próbálom megkímélni magamat attól, hogy kritikákat olvasok, s valahogy úgy alakult, hogy az index.hu-n szinte soha. Most valamiért kivételt tettem, és képernyőmre került Pintér új bemutatójáról szóló, pontosabban annak ürügyén íródott irkodmány. Pintér darab, a Katonával koprodukcióban és még ő is rendezte, nos a „Anyaszemefénye” sok alkalmat ad rágódásra. Annak, aki nagyon akarja. Nos meg kell mondjam – szemben a cikkíróval – én azért annyira nem vagyok elájulva Pintértől, s vannak problémám a darabbal is. De ezt most hagyjuk foglakozunk a „vádakkal”. Nem, nem konkrétan magukkal a mondatokkal csak a „nem elég bátor”, meg „a harcos szónoktól nem ezt vártam”, etc. megfogalmazások és vélhető indoklása gondolkodtatott el.
Hosszas értekezés helyett egy régi emlék: a 60-as/70-es évek fordulóján egy minisztériumi kutatóintézetben dolgoztam. S akkoriban a munkahelyeken lehetett színházjegyet vásárolni. A Pestiben – tudod Wazze néhány sarokra a Katonától – volt új darab a Várkonyi rendezte Szakonyi: Adáshiba. Az előadáson az előző sorban ült a minisztérium legvadabb pribékje, még a párttitkár is félt tőle; a térdét csapkodta úgy röhögött! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.