A "zöld arany”, azaz a tökmagolajat nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is – derül ki a Csak a Nőknek magazinból.

A lap azt írja,

a tököt már 6-8 ezer évvel ezelőtt is ismerték.

A spárgatök fajtájához tartozik a cukkini, a csillagtök, spagetti tök, patisszon, takarmánytök és egyes dísztök. Az óriástök fajtájához pedig, sütőtök, pézsmatök és a fügelevelű tök.

A töktermelésben a tökmagokat sok felé önállóan is fogyasztják, süteményekbe, salátákba szokták szórni pirítva, de többek között tökmagolajat is készítenek belőle.

Leginkább az Őrségben foglalkoznak a tök termelésével és a tökmagolaj előállításával. Nem véletlenül nevezik az Örség „zöld aranyának” a tökmagolajat. Nem csak finom, hanem rendkívül egészséges, persze, ha a megfelelő módon nyerik ki a vékony hártyás maghéjából az olajat, melyet hidegen sajtolnak.

Arról, hogy milyen receptekben használhatjuk fel az egészséges tökmagolajat, ITT olvashat bővebben.

Forrás: Csak a Nőknek magazin

Címlapkép: Pixabay CCo

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
Pirított tökmagot rengeteget ettünk gyerekkoromban, a moziban zacskókban árulták, a szotyival együtt - csak akkor még nem szóltak, ha a héját kiköpdöstük.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.