A terapeuta válaszol.

Az innen-onnan érkező információk alapján az ember hajlamos azt képzelni, hogy van egy adott mennyiség, ami természetesnek, egészségesnek számít, és ehhez méri a saját együttlétei számát – írja a Femina.hu. Vajon tényleg létezik egy ilyen mágikus szám, ami alatt túl kevés, fölötte pedig túl sok szexuális aktusról lehet beszélni? 

Jessa Zimmermann szexuálterapeuta és házassági tanácsadó szerint mindenekelőtt az „elég” szó definícióján érdemes elgondolkodni. Tényleg a mások szexuális életével való összehasonlításon alapulna, és ez jelölné ki azt is, hogy mi számít normálisnak? A szakember állásfoglalása a témában világos: „Nincs olyan, hogy normális. Nincs megfelelő mennyiségű szex” – szögezi le. Véleménye szerint nem létezik egy olyan szám, ami minden pár számára mérvadó kéne, hogy legyen, hiszen az, hogy az egyes párok milyen gyakran élnek szexuális életet, az érintett személyek speciális, egyedi igényének függvénye, és mint ilyen, nem általánosítható. Gondoljunk csak bele: ma már például a legtöbben tisztában vannak vele, hogy romantikus vonzódás akár szexualitás nélkül is létezhet, hiszen a szexuális irányultság egyik formája az aszexualitás.

Nem jó a megközelítés

Amennyiben a páros a saját múltjával veti össze a jelenlegi szeretkezéseinek számát, szintén aggódhat a mennyiség miatt. Zimmermann szerint viszont teljesen rendben van, ha az erotikus vonzalom idővel csillapodik, sőt az sem kizárt, hogy épp egy olyan periódus van a kapcsolatban, amikor nem ez a hangsúlyos. Egyik sem jelzi feltétlenül, hogy probléma áll fenn. A valódi kérdés tehát a szakértő szerint, hogy a partnerek mindegyike úgy érzi-e, hogy a számára kielégítő mennyiségű szexben van-e része. Továbbá, hogy elégedettek-e általánosságban a szexuális életükkel, vagy sem.

Zimmermann arra is rávilágít, hogy nem jó megközelítés, ha a szeretkezésre az ember úgy gondol, mint egy kipipálható és kipipálandó tevékenységre, ami bizonyos meghatározott elemeket, aktusokat tartalmaz. Véleménye szerint a szex lényege az öröm megosztása a partnerrel, függetlenül attól, hogy a felek konkrétan mit csinálnak a testrészeikkel, vagy hogy mi a végeredmény.

Forrás: Femina.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.