Katonai célokra kiképzett delfinekkel védi magát az orosz haditengerészet a Fekete-tengeren. A kiképzett delfineket Szevasztopol kikötőjének bejáratánál helyezték el, közvetlenül egy tengerfalon belül – írja a Blikk.hu.

Szevasztopol az orosz haditengerészet legjelentősebb haditengerészeti bázisa a Fekete-tengeren. A delfinek feladata az ellenséges búvároktól való védelem lehet, amely egy egészen hagyományos szerep a katonai célokkal alkalmazott vízi emlősöknek: már az Egyesült Államok is képeztt ki delfinféléket ilyen feladatokra. Ez megakadályozhatja, hogy az ukrán különleges hadműveleti erők víz alatt beszivárogjanak a kikötőbe, hogy hadihajókat rongáljanak.

Megdöbbentő fordulat! Soha nem találja ki, kik segítenek az orosz erőknek

Fotó: 123RF.com

A hidegháború alatt a szovjet haditengerészet számos tengeri emlősprogramot dolgozott ki, köztük delfinképzést a Fekete-tengeren. A meglepő egység székhelye a Szevasztopol melletti Kazachya Bukhta.

A Szovjetunió 1991-es összeomlásával az egység átállt az ukrán hadsereghez. A Krím 2014-es orosz annektálásával az egység visszakerült az orosz haditengerészet irányítása alá. Ezt követően a tengeri emlősök programjait kibővítették, és újra szolgálatba állították a kiképzet állatokat.

A Fekete-tengerben szolgálatot végző delfinek az orosz hadsereg tengeri emlősprogramjának széleskörű újraindításának egy része. A fekete-tengeri mellett létezik még egy alakulat az Északi-sarkvidéken.

Az északi-sarkvidéki különítményben több egyéb vízi emlősfaj is bevetésre készen állomásozik. A „katonák” között találhatunk beluga bálnákat és fókákat. Az ottani műveletekhez azért van szükség ezekre az állatokra, mert vastag zsírréteggel rendelkeznek, ami melegen tartja őket ezért, jobban védettek a hideg ellen, mint a Fekete-tengerben használt palackorrú delfinek.

Forrás: Blikk.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.