A höveji csipke és a pozsonyi kifli is hungarikum lett, miután így döntött kedden a Hungarikum Bizottság.

Kiemelkedő nemzeti értékünk lett a lángos – nem az ára miatt

Minden szempontból értékes cucc. Forrás: Pixabay

Nagy István agrárminiszter szerint az egyedülállóan változatos höveji csipke eredete a XIX. századig nyúlik vissza. Hírnevet szerzett a Győr-Moson-Sopron megyei falunak, az 1962-es brüsszeli világkiállításon pedig aranyéremmel jutalmazták – írja a 24.hu.

A másik új nemzeti érték, a pozsonyi kifli, aminek első ismert receptje Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyvéből ismert.

A Magyar Értéktár is bővült: a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos, V. Németh Zsolt közölte, hogy

kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánították a lángost, amit ma már nem csak a magyarok ismernek és szeretnek, valamint a kubikusságot, ami a XIX. század második felében, az alföldi csatorna-, út- és vasútépítések idején vált híressé mint jellegzetesen magyar vándormunkás tevékenység.

A Hungarikumok Gyűjteményébe ezekkel együtt immár nyolcvanhét, a Magyar Értéktárba pedig százötven érték tartozik.

Forrás: 24

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
Én meg palackozom a debreceni levegőt az is hungarikum lesz, nemzeti színű szalaggal hamarosan.
Qqberci
@simmering73: Az is egy hungarikum, hogy kolostorban tartanak disznót...
namihami
Következik a baracklekváros, porcukros sertéspacal--Rezsiszilárd módra. És a lángos is éppen annyira magyar eredetű étel, mint a Rezsibuzi összes kulináris ""finomsága""!
Clavigo
@rokker33: Sose jöjjön ki belőled...
Sámannus
@namihami: Ukrán gabonából a legfinomabb. occó és drága is egyben.
ómió
Pedig, ha a bizottság az "efftársi közeledést" választaná, akkor, a veres csellagot deklarálta volna annak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.