Autó- és repülőrajongóknak Ferihegyen a helyük. Szeptember közepén kékvillogós járművek, a hónap végén 100 Ikarus autóbusz lesz látható a repülőgépek között.

Minden eddiginél mozgalmasabb őszre készül az Aeropark. A ferihegyi repülőmúzeumban nagy dobást hoz minden hétvége. A következő időszakban egymást érik majd a nagyrendezvények, különleges járművek egész sora érkezik a történelmi repülőgépek közé, amelyeknek egy jelentős részét életre is keltik a kiállítóhely munkatársai. És ha ez még nem lenne elég, nosztalgiarepüléssel egybekötött időutazásban is részünk lehet.

Aeropark: élmény- és járműdömping a ferihegyi repülőmúzeumban

Szeptember 16-án kéklámpás járművek költöznek az Aeroparkba

Idén immár harmadik alkalommal ad otthont a repülőmúzeum a III. Kéklámpás Találkozónak, amelyre az ország minden részéről érkeznek a legkülönfélébb tűzoltó- és mentőautók, köztük számos oldtimer. A látogatók testközelből ismerhetik meg az egyes szolgálatok munkáját. Beavatkozó- és műszaki mentő szerek, mentőautók, bevetési járművek egész sora lesz látható az egésznapos programon, amelyen a Légirendészeti Szolgálat egyik legmodernebb helikoptere is tiszteletét teszi.

A hatalmas, 40 tonnás repülőtéri tűzoltóautók mellett olyan ritkaságokat is megtekinthet a közönség, mint az ország legkisebb rendőrautója, vagy az a péncélozott lövészjármű, amely egykor Ferihegyen szolgált és jelenleg a Hagyományőrző Rendőrszázad gyűjteményébe tartozik. Ezen a napon nyílik az a kiállítás, amely a Légirendészet elmúlt 70 évét mutatja be, és ekkor avatják fel a múzeum új Mi-2-es helikopterszimulátorát is.

Az eseményen kiderül, hogy milyen csempészárukra bukkannak a vámosok Budapesten, milyenek voltak a 70-es, 80-as évek mentőautói, hogyan keresik kutyákkal a robbanó- és kábítószereket a szakemberek a légikikötőben. A Kéklámpás találkozó egyik legizgalmasabb eleme a délutáni felvonulás lesz, amikor a kiállított járművek többsége felvonulásra indul a repülőtér környéki utakon.

Száz autóbuszt várnak az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra szeptember 30-án

Az autóbuszos seregszemle évek óta az Aeropark egyik legnagyobb rendezvénye, amely tavaly mintegy 12 ezer látogatót vonzott. Idén is mintegy 100 különleges vagy oldtimer Ikarust vonultat fel az Aeropark és számos partnere, a Volánbusz, a BKV, és a Közlekedési Múzeum, de hazai és külföldi magángyűjtők is érkeznek a ferihegyi repülőmúzeumba kalandosan mentett, restaurált, féltve őrzött járműveikkel. A kétnapos találkozón (szeptember 30. és október 1.) a legismertebb, jelentős nemzetközi karriert befutó hazai márkáról és az időutazásról szól minden. Egész nap zajlik majd az élménybuszozás jellemzően „Faros” Ikarus 55-ösökkel, de azok a járművek is megtekinthetőek és kipróbálhatóak lesznek, amelyek a 60-as, 70-es években a budapesti és a vidéki városok tömegközlekedésének gerincét adták. Nosztalgiázni pedig nemcsak a földön lehet, hanem a levegőben is.

Aeropark: élmény- és járműdömping a ferihegyi repülőmúzeumban

Ezen a hétvégén ismét Ferihegyről teljesít sétarepüléseket a világ egyetlen üzemképes, a Goldtimer Alapítvány által üzemeltett, lassan 75 éves Li-2-es repülőgépe. Az utasszállító a történelmi 1-es Terminálról száll fel, ahová pedig egy Malév Ikarus 55-ös szállítja az utasokat. A hardcore műszaki rajongók is megtalálják számításukat a találkozón, hiszen a szervezők „motorkoncerttel” is készülnek, egy 1000 lóerős csillagmotort és egy sugárhajtóművet is beindítanak. Az Ikarusnak mind a mai napig óriási a rajongótábora: az egykori állami vállalat autóbuszai nemcsak a keleti blokkban játszottak nagy szerepet, több típus a nyugati országokban is jelentős karriert futott be. További részletek és jegyek elővételben itt: https://aeropark.hu/jon-az-ikarus-talalkozo-az-aeroparkban/

50 évvel ezelőtt új korszak köszöntött be a Malévnél

Szeptember elején lesz fél évszázada, hogy a nemzeti légitársaság fontos mérföldkőhöz érkezett. Szolgálatba állt a flottájában a legendás Tu-154-es, vagy ahogy akkoriban becézték, a „Nagyvas”. A típus hosszú évtizedeken át meghatározó volt a Malévnél, hiszen ezek a háromhajtóműves, 150 fős gépek egészen 2001-ig repültek a vállalatnál. Szeptember 9-én a Tu-154-esről szól minden Ferihegyen. Ezen a napon olyan pilóták, légiutas-kísérők, műszaki szakemberek mesélnek a látogatóknak a repülőmúzeumban, akiknek éltében meghatározó szerepet játszott ez a típus. Érdekesség, hogy az 50 évvel ezelőtt érkezett, LCAladárnak becézett első repülőgép mind a mai napig a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér lakója.

Aeropark: élmény- és járműdömping a ferihegyi repülőmúzeumban

Az évforduló alkalmából az utasszállítót átvontatják a történelmi 1-es Terminál elé, ahol autentikus környezetben, nem hétköznapi látványt élvezve tekinthetik meg a reptérlátogatásra érkező vendégek. A Malév első Tu-154-ese öt évvel ezelőtt széleskörű repülőtéri összefogásnak köszönhetően visszanyerte eredeti, a 70-es évekre jellemző festésmintáját, az Aeropark pedig további terveket dédelget a géppel kapcsolatban.

Őszi autóstalálkozók a repülőmúzeumban

Nemcsak májusban, hanem szeptemberben is láthatók amerikai autócsodák az Aeroparkban. Szeptember 17-én jellemzően a tengerentúlról származó oldtimerek, youngtimerek, valamint tunningolt autók, kamionok érkeznek Ferihegyre. Szeptember 24-e a német és a japán márkákról szól, míg október 7-én immár második alkalommal a Klasszikus Citroen Találkozónak ad otthont a repülőmúzeum.

Élmény, repülés, történelem

Az Aeropark tavaly rekordnak számító, több mint 100.000 látogatót fogadott, az ország legnépszerűbb kiállítóhelyei közé tartozik, ahol a magyar repüléstörténet meghatározói típusai mellett repülőtéri földi járművek is megtekinthetők, és több repülőgépszimulátor is a vendégek rendelkezésére áll. A tárlat pedig folyamatosan bővül: az utasszállítókon túl látható például Kamov 26-os „Kukacbombázó” helikopter, két „csirkecombnak” becézett Mi-2-es helikopter, hatalmas repülőgépvontató, és most már két guruló benzinkút is, amelyek akár 60.000 liter kerozint is képesek voltak kijuttatni az induló repülőgépekhez. Az Aeropark Youtube-csatornájára pedig egymás után készülnek a repülős tartalmak, eddig 300 dokumentumfilm jelent meg, az oldalt pedig több mint 80 ezren követik.

Weboldal: Aeropark.hu

Facebook: https://www.facebook.com/aeroparkbudapest

Forrás: Aeropark.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.