„A koncert keretét Bach Máté-passiója adja, de Jézus szenvedéstörténete mellett együttérzésünket fejezzük ki más ártatlan áldozatokkal is” - foglalja össze Fischer Iván a Kompasszió (könyörület, részvét) névre keresztelt hangverseny koncepcióját. A passió a Cantemus Vegyeskar és válogatott nemzetközi szólisták előadásában szólal meg.

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Fischer Iván Amszterdamban már nagy sikerrel bemutatott elképzelése ehhez az eredeti gondolathoz csatlakozik. A Máté-passióból kimaradt jelenetek helyén olyan klasszikus vagy épp népzenei, jazz-, kórus- és filmbetétek szólalnak meg, amelyek mondanivalójukban találkoznak a bachi üzenetekkel. Ugyanaz a fogalom, több áldozat; egy este, több szenvedéstörténet - ez Fischer Iván szigorúan jelenre hangolt, folyamatosan változó koncepciójának lényege.
A betétek után mindig visszatér Bach zenéje. A kettéosztott kórus és a zenekar elképesztő sztereóhangzást hoz létre, érzékletesen jeleníti meg a tömegek közti felelgetést. A Máté evangéliuma nyomán haladó elbeszélés többször megáll, hogy áriák formájában vetítsen ki egy-egy érzést. Az intenzív, drámai, gyakran szenvedélyes zenében Bach számos szövegfestő eszközt használt, vokálisan és hangszeresen egyaránt.
RonaGyuri
Előadott művek
J. S. Bach: Máté-passió, BWV 244 - részletek
Tigran Mansurian: Requiem - Agnus Dei
Taiseer Elias: Improvizáció
Ravel: Két héber dal - Kaddish
Roopa Panesar: Improvizáció
Taiseer Elias-Zohar Fresco: Improvizáció
Fischer Iván: Sait gezunt
rücsü41
Fischer Iván csak nem négy részre osztotta a művet, hogy az Operának több legyen a bevétele?
RonaGyuri
@rücsü41: te tényleg ennyire buta vagy??? =))
rücsü41
@RonaGyuri: A főigazgató úr nem volt buta amikor ketté osztotta a zeneművet ami kb 65-70 percig tartott, csak azért ,hogy a büfében többet költsenek az emberek?Amit írtam erre a főigazgatói döntésre volt egy reflex!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.