Csokipuding, süti, palacsinta, gofri, muffin és még sorolhatnám a kisgyermekek kedvenc édességeit. És melyik anyuka ne kedveskedne csemetéjének ilyen finomságokkal? A kicsik természetüknél fogva szeretik az édes ízeket. De honnan ez a nagy édeség szeretet náluk? Míg a szerveink sejtjei a zsírok elégétésével is képesek energiát nyerni, az embrei agy csak a vérben lévő cukrot tudja energiaforrásként felhasználni. Csecsemőkorban a babáknak a gyors agyfejlődéshez relatíve sok van cukorra van szükségük, méghozzá gyorsan felszívódó, könnyen mozgósítható cukorra. Ezért viszonylag magas az anyatej cukortartalma 8g/1dl amiből 7 g tejcukor, mely gyorsan felszívódik és könnyen szőlőcukorrá alakul. Mivel az agy növekedéséhez a későbbi elétévekben is energiára, cukkora van szükség, az evolúció úgy alakította ki, hogy ha lehet az ember preferálja az édes ízeket. Ennek egyik eszköze, hogy növekvő vércukorszint mellett az agyban endorfin, azaz örömhormon termelődik. Egyrészt ennek a mennyinsége határozza meg, hogy valaki mennyire lesz édes szájú.

Forrás: dietetika.info
Feltöltő: georgejr
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.