A jövőben a bíróságok elrendelhetik egyes, külföldi szervereken lévő internetes adatok elérésének blokkolását. Ugyanilyen megkereséseket a külföldi felektől Magyarországnak át kell vennie.

Forrás: SG.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lópicigáspár
Amíg a pedofil honlapokkal és valóban a gyermekeket célzó káros lapokkal szemben intézkednek jó, de innen már csak egy lépés a politikai célú blokkolás...!
lópicigáspár
Amíg a pedofil honlapokkal és valóban a gyermekeket célzó káros lapokkal szemben intézkednek jó, de innen már csak egy lépés a politikai célú blokkolás...!
Betaloc
@lópicigáspár: A cenzúrát ki lehet kerülni...
szablyafűrész
@Betaloc: Akkor mesélj...nem azért találták ki,hogy ki lehessen kerülni.
Betaloc
@szablyafűrész: Nem bizony. Ha hazai terepen blokkolják (és nem a tárhelyszolgáltató távolítja el a tartalmat), akkor ez az elképzelés eléggé szánalmas, és nem működik a diktatúrákban sem, pl. Kínában sem, ahol tudjuk jól, hogy rendesen dolgozik az online cenzúra.
Különböző anonimizáló megoldásokkal ki lehet játszani ezt a tiltást, és/vagy külföldi internetszolgáltatókon keresztül fel lehet menni az adott oldalra. A lényeg, hogy hogy el legyen fedve, melyik országból jön.
Maga az oldal üzemeltetői is tudnak ellenlépéseket tenni, ilyen pl. a tükrözés, amikor pillanatokon belül más szerverekről jelentkeznek a blokkolás után.
A mezei felhasználó számára a legegyszerűbb módszer a webes proxy, bár ezt könnyű szűrni és lassabban töltődik be az adott oldal.
Egy fokkal bonyolultabb történet a hasonló elven működő, úgynevezett socks proxy.
A neten rengeteg listát lehet találni, ezeket kell megadni az általunk használt böngésző proxybeállításainaál.
Profibb megoldás a VPN (virtual private network, virtuális magánhálózat).
Ennek lényege, hogy egy másik hálózathoz kapcsolódunk otthonról, és kifelé úgy látszik, mintha onnan neteznénk.
Vannak ingyenes VPN szolgáltatások, de évi pár ezer forintért is lehet már bérelni stabil, gyors kapcsolatot nyújtó megoldásokat. Ráadásul ezek többsége semmilyen hozzáértést nem igényel, adnak egy programot, azt el kell indítani a böngészés előtt, elvégzi az amúgy nem túl egyszerű beállításokat.
Megoldást jelenthet még a TOR nevű proxyhálózat. Elég letölteni egy csomagot, ez tartalmaz egy klienst és egy előre beállított böngészőt. Ezzel a megoldással egyébként elérhető a net sötét oldala is: az .onion doménnévtér csak erről a hálózatról érhető el, ezeken a weblapokon a legkülönbözőbb illegális tartalmakat tárolják.
szablyafűrész
@Betaloc: Úgy gondolod,hogy ez esetben feleslegesen foglalkoztak volna a lehetséges tiltással ? ( A TOR lassít ! Kipróbáltam ! )
Amúgy Kína nem egészen eredménytelenül küzd a tiltott tartalmak ( mármint a kormánynak nem tetsző tartalmak) ellen.
Betaloc
@szablyafűrész: Az átlag felhasználók esetében természetesen nem feleslegesen. Ám van egy réteg, a felhasználók kis százaléka, amely elég képzett, elszánt, kitartó ahhoz, hogy simán megkerülje a védelmi vonalat. Ezzel számolnak a kormányok is, de ennek nincs jelentősége ahhoz képest, hogy mennyi embert tudnak megvezetni.

Lassít, de nem is írtam, hogy tökéletes...

Kínában is meg lehet kerülni a Tűzfalat, ez benne van a hibaszázalékban, és mint fentebb jeleztem ezzel számolnak is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.