A Magyar Nemzeti Bank jelentése szerint az autó- és akkumulátorgyárakban dolgozó külföldi munkavállalók száma növekszik, különösen Ázsiából érkezőké.

Az MNB legújabb Inflációs jelentése kiemelten foglalkozik a magyar munkaerőpiacon egyre fontosabb szerepet betöltő külföldi dolgozókkal. A bank becslése szerint a Magyarországon dolgozó külföldiek száma már meghaladja a 100 ezret – tájékoztat a HVG.

Vendégmunkások özönlenek ezekre a magyar munkahelyekre – Több a filippínó és a vietnámi, mint a román vagy szlovák

Fotó: 123rf.com

A lap szerint a legnagyobb csoportot továbbra is az Ukrajnából érkezők alkotják, jelenleg körülbelül 20 ezer fővel. Jelentős változás, hogy az ázsiai munkavállalók aránya jelentősen megnőtt: a 2019-es 18,5 százalékról 41 százalékra emelkedett. Ezzel Ázsia vált a második és harmadik legnagyobb küldő régióvá Szlovákia és Románia helyett, a Fülöp-szigetekről és Vietnámból érkezők száma pedig 9400, illetve 8400 főre nőtt.

Az MNB szerint a külföldi munkavállalók közül 39 ezer fő feldolgozóiparban dolgozik, ezen belül közel 10 ezer fő a járműgyártásban, és több mint 5 ezer fő az akkumulátorgyártásban és az elektronikai termékeket előállító cégeknél. A kereskedelemben is több mint 10 ezer külföldi dolgozik, akik közül sokan valószínűleg budapesti futárok lehetnek.

A jelentés szerint nem kell attól tartani, hogy a külföldiek elveszik a magyarok munkáját, hiszen a probléma éppen az, hogy egyre kevesebb magyar áll rendelkezésre a munkaerőpiacon. A helyzetet súlyosbítja, hogy egyre többen mennek nyugdíjba, miközben kevesebb fiatal lép a munkaerőpiacra. Ez a tendencia valószínűleg nem fog hamarosan megváltozni.

Forrás: hvg.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
A valódi probléma persze a fidesz, illetve maga a társadalom, amely nem teszi le magáról a szolgaság terhét.
Ugyan még nem beszélhetünk lakosságcseréről, de, ahogyan a mondás is szól, ami késik, az nem múlik. A magyarok közül, aki tehette, már elment, aki nem akar gyarmati sorban élni, már készül a hazája elhagyására, és, ha a helyzet nem változik - és magától nem fog -, akkor tömeges kivándorlás várható. Maradnak a nyugdíjasok, közülük is csak azok, akik nem tartanak a gyermekeikkel, és úgy gondolnak magukra, mint öreg fákra, amelyeket már nem lehet átültetni. Ja, és maradnak a szélsőjobboldaliak, a krumplival megvehetőek, vagyis a szellemi lumpenek és a szegények, akik még engedelmességre foghatóak.
Így jártunk, és benne van a pakliban, hogy még ígyebbül is fogunk. Bármi történik, az a mi, kollektív döntésünk.
Dr. Proktor
Migránsokat ezeret! Hmmm..., akarom mondani vendégmunkásokat!
jáger laszló
A multik igénylik ezeket a legális migránsokat
Engem nem zavarnak!
Habár bérleszorítóként hatnak!
csak ennyi barátilag
J.L.
sokanvagyunk
Amiről a szocik csak álmodoztak dalukban, a kapitalisták megcsinálták:
"...és nemzetközivé lesz
holnapra a világ!"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.