Olyan komolynak látják a piacon elterjedt okos funkciókkal felruházott televíziókkal kapcsolatos veszélyt az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakértői, hogy a hatóság közleményt adott ki a témában.

FBI: utánunk kémkedik a tévénk

Sokan talán tisztában sincsenek azzal, hogy okostévéjük van-e. Ma már a piacon lévő készülékek zöme ilyen: egy hagyományos tévé, amely képes az online kapcsolódásra, így érhetők el rajta különféle internetes szolgáltatások. A tévénézők jelentős része a tévére telepíthető programokat ritkán használja – ettől még veszélyben lehet az otthona. Az internetelérés mellett ugyanis ezek a készülékek gyakran mikrofonnal és kamerával vannak felszerelve – ez pedig így már veszélyes kombináció lehet.

Az FBI portlandi irodája által minap kiadott figyelmeztetés szerint az egyik gond, hogy akár a tévé gyártója, akár az arra telepített alkalmazások fejlesztői megfigyelhetik a tévén át a családot. Néhány éve például maga a Samsung szólt, hogy kerüljék a személyes dolgok megbeszélését a tévé előtt azok, akik az általuk gyártott okostévével rendelkeznek, és a készüléken nincs kikapcsolva a hangvezérlés funkció, mivel a készülék mikrofonja folyamatosan pásztázza a közelben értékelt hangokat, hogy értse a tulajdonos parancsait. Mivel a tévé hanggal történő bekapcsolására is mód van, így a készülék akkor is figyel, amikor ki van kapcsolva (készenléti állapotban van). A hangmintákat pedig távoli szerverekre küldheti el az eszköz.

Az FBI emlékeztet, egy nem eléggé biztonságos tévékészülék arra is alkalmas lehet, hogy általa magára az otthoni hálózatra jussanak be kiberbűnözők, akik a routerig vagy akár a számítógépig is elmehetnek, és ott okozhatnak károkat.

Az FBI szakértői szerint a tévétulajdonosoknak érdemes utánanézniük, az ő készülékükben van-e kamera és mikrofon. Erről akár a használati utasításban találhatnak információt, akár a – a készülék dobozára, illetve a tévé hátoldalára is ragasztott címkén található – típusszám ismeretében a neten is utánakereshetnek.

Ha a kamera és a mikrofon a gyártó által adott leírás szerint kikapcsolható, akkor érdemes átgondolni, valóban használatban vannak-e a vonatkozó funkciók – például hangvezérléses csatornaváltás stb. –, és ha nem, akkor semmi értelme nincsen bekapcsolva hagyni ezeket az érzékelőket. Aki tévéjén nem kapcsolható ki a mikrofon és a kamera, vagy a szoftveres kikapcsolást még nem ítéli elégségesnek, az le is ragaszthatja őket. Ilyesmiről egyébként a Donald Trump által azóta menesztett FBI-igazgató is beszélt, arra hívta fel mindenki figyelmét, hogy ragassza le a laptopján a kamerát, ő maga is így tesz.

Az FBI tájékoztatása úgy szól, hogy érdemes telepíteni a tévékészülékre érkező szoftveres frissítéseket, illetve még vásárlás előtt érdemes utánanézni, hogy az adott tévégyártó odafigyel-e egyáltalán vásárlói biztonságára annyira, hogy folyamatosan javítja szoftverét és rendszeresen küld ki rá biztonsági frissítéseket.

(Kép: Pixabay)

Forrás: hvg.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szeparepa2
Baromság! Idióta fogalmazás! Max úgy helyes, hogy az újabb és drágább okostv-k EGY RÉSZE MEGFIGYELHET mindet... tehát nem kémkedik, nem megfigyel, hanem megfigyelhet, ami azt jelenti, hogy rá tudnak állni és magas minőségben nézelődni a lakásban és hallgatózni... azonban egy profi kém, hekker, egyéb bűnöző illetve politikus stb, tehát akiknek vannak komoly titkaik és akiket tényleg könnyen lehet hogy figyelnek, az nem olyan hülye hogy egy okostv társaságában tölti napjait egy lakásban. Azonban kínai "buta" tv-knél is tapasztaltak már gyárilag beépített megfigyelő rendszert... ezeket be is tiltották nyugati forgalmazásban... A megfigyeléshez felesleges az okostévé egyébként, mert minden agyhalott barom zombi rá van cuppanva a suttyofonjára... na azon barátom sokkal inkább meg lehet és meg is figyelnek, mindkét oldalán kamera és mikrofon... hordod magaddal ide-oda rakod, tehát dinamikus a látvány, nem úgy mint a mindig egyhelyben álló tv-nél stb... ezeregy előnye van ráállni egy okostelóra az okstv helyett... De akinek komoly titkai vannak az erre is figyel... ;) Aki esetleg nem tudná, kikapcsolt állapotban is tudnak rajta figyelni, csak úgy jó, ha szétszeded, már ha lehet és elteszed jó messze az aksiját, vársz legalább egy órát, hogy minden nafta kimenjen belőle és elteszed jó messze onnan ahol vagy... ekkor nem jelenthet veszélyt... de az aksi is legyen jó messze mert sok olyan van amiben legalábbis a lehallgató kütyü benne van...
Lepényleső
Ott ilyenre költenek? Itt meg teszik a hithű káderek? Mint a "boldog" szoci évek? Bár most jobban kifosztanak téged?
kokopelli
@Szeparepa2
"Az agyhalott zombik" pl. az én katona-és főiskolai barátaim betegre röhögik magukat,amikor meglátják az
összecsukható Panasonic KX-TU329-EX "bunkofónomat"! (feltölthető a "közértekben vásárolható kártyával)!
A kérdés mindig az,hogy "nincs pénzed"? Amennyiben azt lehallgatják,úgy kell nekik! (;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.