A Kourou-i Guiana Űrközpontból indították útnak.

Kilőtték a James Webb űrteleszkópotFotó: NASA TV / AFP

A 10 milliárd dolláros költséggel épített James Webb távcsövet három évtizeden keresztül tervezték és építették. A minden eddiginél érzékenyebb teleszkópot az európai Ariane-5 rakétával bocsátották fel december 25-én. Az indítást eredetileg december 22-ére tervezték, ám az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA a rossz idő miatt elhalasztotta a rajtot – írja a hvg.hu.

A teleszkóp azért nagy jelentőségű, mert a segítségével meg lehet látni a világegyetem első csillagait.

Emellett észlelhető lesz vele a távoli bolygókat borító atmoszféra is.

Azonban nem csak a James Webb indítása lesz igazán fontos feladat: a teleszkóp a rajtot követően bonyolult folyamatok során, két hét alatt nyílik ki teljesen, s ha nem sikerül minden hibátlanul, akkor a műszer sem lesz képes tökéletes működésre.

A tervek szerint a teleszkóp legalább tíz évig üzemképes marad. Az új teleszkóp a már 31 éve működő Hubble űrtávcső utódjának tekinthető. 

Forrás: hvg.hu
Fotó: NASA TV / AFP

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
az a tíz milliárd dollár kicsivel több lett , de ebben az esetben, főleg a tapsoló tömegnek tökmindegy...a lényeg, hogy hozza azt, amire az álmodozó tudósok létrehozták..márpedig a kezdeteket látni hatalmas kihívás...számomra hihetetlen.

Ettől már csak az lenne nagyobb buli, ha rájönnének, hogy lehet a fény sebességénél gyorsabban haladni, akár a többszörösével is...akkor már senkit nem érdekelne mennyi is 2x2?
jesz
@jesz: bocsánat, elfelejtettem gratulálni a teleszkópot létrehozó zseniális tudósoknak, mérnököknek, valamint a hátteret megteremtő amerikai pénzjegynyomdának...

(-Jack! Kellene még egymilliárd...-ok Bill, belehúzunk, jövő hétre meglesz)
Sámannus
@jesz: Azé szeretnék azon a szemétdombon guberálni, ahová azt a rengeteg suskát kidobáltak. Biztosan nem zöldhasúak voltak. Az árából úgy nyomorognék mint a Rothschildok majdnem.
A gecik viszont valósággal zabrálják a pénzt stadion építés közben. Az ő műveik kártyabarlangokban és buzibárokban végzi sorát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.