Négy év alatt egy teljes esztendővel öregedett a Magyarországon forgalomban lévő személygépkocsik átlagéletkora, elérve a 15 évet. Egy régi NDK-s autóval, vagy igazán öregnek számító Moszkviccsal sem rendkívüli összefutni az utakon – derül ki a HVG legfrissebb számából.

A EU-ban csak Romániában magasabb az autók átlagéletkora, mint Magyarországon – mondjuk ott nem kevéssel

Fotó: pixabay.com

Egy ideje megint folyamatosan öregszik a magyar autóállomány. A hazai gépkocsipark először 2002-ben közelítette meg az emberi életben a fiatalkorúság alsó határaként emlegetett 12 évet, amit majd' egy évtizednyi „fiatalodás” követett, 2007-re már a 10 évet közelítette az átlag. 2011-től aztán ismét az öregedés évei következtek.

A tavalyi magyar mutató így már több mint 3 évvel rosszabb az EU átlagánál (ami 11,8 év), és a környező EU-országok közül is csak Romániában rosszabb a helyzet (16,8 év).

Az okok között szerepel, hogy a Magyarországon először forgalomba helyezett személykocsik több mint fele használt, jellemzően Nyugat-Európából behozott, néhány éves jármű. Csakhogy ezek, még ha viszonylag jobb állapotban érkeznek is, jellemzően addig futnak a hazai utakon, amíg – újabb tulajdonosváltásokon átesve – szinte szét nem hullanak.

Címlapkép: pixabay.com

Forrás: hvg.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
A "jólétet", bizony, az efftársak még a 45 éves "magasabbrendű társadalmukkal megalapozták" nekünk, majd erre, intenzív népzsebivel, még kétszer, "rá is erősítettek"! Pest azóta is rájuk vágyik!
KisGenyo2
900 eurós (jócskán felfelé torzított adat) átlagfizetésból nemigen telik új 20.000 eurós mondjuk úgy átlag kocsira (pedig igazából ez nagyjából az alsó közép kategória)
Ha telik is rá, jókora hitellel, mire a hitel lemegy róla, az átlagéletkort már a rossz irányba fogja húzni. ;-)
Qqberci
"2007-re már a 10 évet közelítette az átlag. 2011-től aztán ismét az öregedés évei következtek."

Mert a NER jobban teljesít...
csak úgy....
mikorra is akarják orbánék utolérni ausztriát ? :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.