Hányszor hallani azt a félig szakzsargont, félig köznyelvi kifejezést, hogy szobahőmérséklet. De ez mit is takar pontosan? Hány fokot jelent? És főleg melyik szobákban? Meg persze az is logikus kérdés, hogy mikor? Télen vagy nyáron? A témában rengeteg releváns dilemma bukkanhat fel, ezért érdemes ezeket tisztába tenni, mert az ideális hőmérsékletnek tényleg kulcsfontosságú szerep jut. (x)

Mi az összefüggés a páratartalom és a hőmérséklet között?

Ahhoz, hogy a Celsius-fokok kérdése megnyugtató válaszokkal gazdagodjon, mindenekelőtt a párakoncentráció az, ami magyarázatot igényel. Ez az, amivel viszonylag kevesen foglalkoznak behatóbban. Szellőztetnek, ha a levegőben túl sok a nedvesség, vagy épp párologtatnak, ha már torokkaparóan száraz a közeg. Pedig azért ennél minimum egy fokkal szakszerűbb hozzáállás az elvárható. Hogy miért? Azért, mert ha a páratartalom tartósan nem éri el az optimális szintet, akkor annak bizony komoly következményei lehetnek. Még jó, hogy az https://euronics.hu oldalon megannyi párátlanításra specializált készülék vásárolható meg.

Miért fontos az ideális hőmérséklet kialakítása?

Visszatérve arra, hogy mi várható akkor, ha a páraegyensúly hosszabb időre felborul: két forgatókönyv a legesélyesebb. Az egyik veleje, hogy a páratartalom túlságosan magas, azaz a levegő nedvességgel túltelített. Mivel ez képtelen eltávozni, így előbb-utóbb kicsapódik. Hogy hova? A leginkább kézenfekvő hideg felületek valamelyikére, azaz a falakra. A falakon megmutatkozó foltok önmagukban sem túlzottan szép látványok, ez kétségtelen, de valójában ez pusztán a jéghegy csúcsa. Ugyanis ekkor bukkanhatnak fel a penésztelepek, amiknek pontosan ez az ideális környezet a megtelepedéshez. A penészedés pedig vitathatatlanul egészségügyi kockázatokkal jár. Szóval egy cseppet sem kifizetődő taktika eddig a pontig eljutni. Ha mégis megvan a baj, akkor előbb a penészek fizikai eltávolítása javasolható, majd ezután a páramentesítő berendezés beüzemelésével megteremthető az a légkör, ahol a párásság nem okozhat több problémát. Nyilván mindez fülledt időben különösen hangsúlyos, tehát már csak ezért is ildomos a hőmérséklet optimalizálására is odafigyelni.

A másik út, ha túl kevés a pára, ekkor a száraz levegő jelensége áll fenn. Sokan azt gondolják, hogy ez abszolút veszélytelen, de igazság szerint megannyi mellékhatást hozhat magával. A nyálkahártyák kiszáradása köhögést, orrfolyást, könnyezést generálhat, és a további irritációk sem kivédhetőek. Tehát ebben a helyzetben is kétségtelenül kiemelt fontosságú a pára kérdésének rendezése.

Jöhet a kánikula meg a negyven fok?

Jönni jöhet, és kétség sincs afelől, hogy jönni is fog, de a hűtés kiépítése és megvalósítása itt és most elengedhetetlen lépés a maximális komfort létrehozásához. A túlságosan magas hőmérséklet sem a bútoroknak, sem az elektronikai berendezéseknek, sem a növényeknek nem tesz jót, és az emberi szervezetet is jócskán próbatétel elé állítja. Van, aki úgy gondolja, hogy őt aztán nem viseli meg a negyven fok. Ez érzetre elképzelhető, de a test fáradékonysága akkor is beszédes jel lehet, és ez csak egyetlen egy tünet, ami a forróság hatására megjelenhet. Manapság már roppantul könnyű kialakítani azt a hűtési rendszert, ami adott szituációban a leginkább megfelelő. Például a mobil klímák pénztárcabarát variációk, amik ráadásul teljesítmény tekintetében sem vallanak szégyent, miközben a beszereltetésük pofonegyszerű, akárcsak a működtetésük.

A hőmérsékleti anomáliák rendezése hosszú távú befektetés?

Igen, hosszú távú beruházás, ami azonban már rövid távon is megtérül. Egyrészt, mert az https://euronics.hu oldaláról kedvező anyagi feltételekkel rendelhetőek meg a szükséges eszközök. Másrészt a jó közérzet, amit a kordában tartott páratartalom és hőmérséklet kínál, megfizethetetlen érték. Ilyen körülmények között nemcsak a napközbeni lét válhat könnyeddé, izzadságtól és felesleges nedvességtől mentes. Az éjszakák teljes nyugalma, az alvás pihentető volta is megőrizhető, ami különösen nagy előny. Pláne nyáron, amikor a tikkasztó hőségben amúgy is előbb elfogy az energia.

Partner tartalom (x)

Forrás: Euronics.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
"Még jó, hogy az euronics.hu oldalon megannyi párátlanításra specializált készülék vásárolható meg."
Kész mák...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.