Megdöbbentő képet töltött fel a Facebookra egy felhasználó. A felvételen az látszik, hogy egy Stadler vonatot graffitiztek össze.

Az eset természetesen azért érdekes mert ha nem sikerül azonosítani a tettest, akkor biztos, hogy ennek a vonatnak a javítását (festését) is közpénzből, tehát az adókból fogják elvégezni.

Vandálok összefestettek egy új magyar vonatot

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

musicnummer1
Azért egy ilyen méretü graffiti elkészitése bizony több órát vesz igénybe...Senki addig nem nézett rá a vonatra ???Hol vannak a vagyonörök ???Lehet hogy a vonatban aludtak ??? Végülis bent meleg van...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nakimaga
Szerintem az összes vagyont le kellene velük festetni !:)
isaac
"ha nem sikerül azonosítani a tettest" De hát aláírták.
gabrella
Nekem tetszik így is, de azért eltörném a festők kezét mindkettőt egyszerre!
Mobil123
Lehet, hogy a masiniszta volt, vagy a sztrájker gyerek.:-)))))
kamazuka
Ezeket a motívumokat menet közben festették?
Mert akkor vérprofi!
Pilóta
@Nakimaga: 10.13
"az összes vagyont"
--- Ahhoz talán ennyi festék sem kellene:-)))
sonderkommando
Jobb lett volna, ha annak idején az apja nem az anyjába, hanem a konnektorba veri a f...!!!
jameska
vérlázító...
Hol volt ez a vonat a festés alatt? Mi a fenéért nem állítanak oda 1-2 bokor mögé bujt rendőrt? Ez van minden éjszaka, sorban el lehetne őket kapdosni.
Carpediem
@gabrella: Igazán emberbarát vagyok, ezért jelen esetben nem eltörném mindkét kezét/kezüket a tett/v/eseknek, hanem machetével sutty le az összes kiálló testrészét...aztán ha van mivel... futás a vonat előtt!!!
musicnummer1
Azért egy ilyen méretü graffiti elkészitése bizony több órát vesz igénybe...Senki addig nem nézett rá a vonatra ???Hol vannak a vagyonörök ???Lehet hogy a vonatban aludtak ??? Végülis bent meleg van...
Bástya Elvtárs
@musicnummer1: A biztonsági kamerát nézték a meleg lukban!
Kutyafüle
Azért valljuk be, sokat fejlődött a firkafestés. Régebben ezt szokták az alkotók felfesteni:

"Hüje aki olvassa", A Mari egy hüje picsa" . Ehhez képest ez már művészet:)
sokanvagyunk
A vagyonőrök mindenre nem figyelhetnek - a "vagyon" megvan -, készültek az új, kötelező vizsgára, meg számolták, mibe fog ez kerülni nekik. :)
jancsik68
Igy oldotta meg a Pintér féle rendőrség két hét alatt a feladatát.Mit csinál ilyenkor a TEK?? Ehhez a munkához idő és sok-sok anyag és segéd eszközök kell!!Szégyen a közbiztonságra,az országra,hogy ilyen megtörténhet!!Az egész egy nagy sz...!
Bástya Elvtárs
@jancsik68: Ez inkább rendőrségi feladat! Ha újra divat lenne a járőr, mint gyalogos rendőr, akkor ezek nem lennének!
Január
@Kutyafüle: Igen az művészet, amit annak mondunk, de azért jobb lenne a vonat nélküle.
bery
na kezdjük ott hogy ez nem új és nem Stadler. A Stadler motorvonatokon olyan festés van, hogy a grafitit le lehet róla szedni egyszerűen és könnyen. Ezen a Simens dízelmotorvonaton még nincsen olyan. Sőt nem csak ez az 1db példány ami össze van grafitizve. Így ha még mielőtt hülyeségeket írna valaki utánajárhatna ;) de az tény hogy elitélendő kényelmes és szép motorvonatokat összegrafitizni
QQríkú
A sínre fektetném őket könyékkel és rá a vonatot!
lbs
Először is tisztázzuk: Nem a Stadler által gyártott 5341 MÁV ZRt. sorozatú "FLIERT" gyártmányú villamos motorvonatot rondították össze, hanem egy 6342 MÁV ZRt. sor. Siemens gyártmányú Desiro dízel-mechanikus erőátvitelű járművet.
Ez a gaztett mértékén semmit nem változtat!

2004-ben egyszer Istvántelek MÁV megállóhely közelében sikerült megcsípni egy ilyen festékszóró mániás fattyút (A haverja elszaladt.) és kellően felpofoznom. Utólag azt sajnáltam, hogy a szó szerinti kezelésekor kissé visszafogtam magam...
Meggyőződésem, hogy ezeket csak a mechanikai kezeléssel lehet némileg javítani.
Ha az ombudsmannak, meg a megélhetési emberjogvédőknek ez nem szimpatikus módszer, elárulom hogy a rendszeretőknek ők sem szimpatikusak!

Különben ezeket a feltűnősködő város-, jármű, stb. elrondítókat ki kell emelni a társadalomból, huzamosabb időre pedig jól őrzött helyen tárolni, megfelelő értékteremtő munkára való munkára fogni.
A normának természetesen erősnek kell lenni, hogy ne nagyon vágyódjon hasonló körülmények közötti utókezelésre...
kukac50
Ezekre a fiatalokra kellene Orbánnak számítani,mert nem tudnak mit kezdeni magukkal.
A 18 és a 40 év közötti egészséges korosztálynak kellene munkát adni, képzésekre küldeni legelőbb.
A rokkantaknak keresik a munkahelyeket, a nyugdíjasokat meg a nyugdíjhoz közelieket meg képzésre kényszerítik,64 évesen már nem változtat senki a saját kicsi gazdaságán.
Addig még az ország vezetése így gondolkodik, addig még sok mindent lefestenek a fiatalok. Ráérnek festegetni.
lbs
@kukac50: Marhaságokat beszélsz!
Ezek a fattyúk nem szeretnek és nem is akarnak dolgozni.
Éppen ezért kell őket központilag ellenőrzött telephelyeken tárolni.
Az sem árt, ha minden körletben a magyaron kívül a körletekben, de a folyosókon és a bejáratok felett is a magyaron kívül német, orosz, angol nyelveken ki van függesztve a felirat: A munka szabaddá tesz!

Ami igaz is, magamon tapasztalom az értelmes munka léleküdítő hatását munka közben.
Atha
Sajnos a cikk felhívás az unatkozó 'kitörnivágyóművészlelkeknek' hogy érdemes firkálni mert 'figyelünk rátok'! Sosem lesz vége. Majd 'egyszer'.
lbs
@Atha: Ennek simán véget lehet vetni!

A "kitörni vágyó művészlelkekkel ki kell fizettetni a tisztítás - kedvezőtlenebb esetben az újrafényezés - költségeit, megtetézve a vonatnak a rendelkezésre állásból kiesett óráinak a számával. Ez utóbbi órákat pedig sok ezer forintos alapáron mérik.
Egyszóval igen csinos summa fog a végére kijönni.

Ha nem képes kifizetni - akkor börtönmunkahelyeken - le is lehet dolgoztatni.
Figyelembe a börtönmunkahelyeken szokásos órabéreket és összevetve azokat a fentiek alapján kiszámított összeggel, elég hosszú ideig zárt helyen maradnak a "művészlelkek".
Mivel semmi nem írja elő, hogy wellness börtönökben kell elhelyezni ezeket a kissé túlzottan öntevékeny elemeket, normál börtönkomfortú cellákban kell őket tárolni.
Természetesen a börtönidőszak alatt iskolába sem tudnak járni - ha még tankötelezettek - ezért legalább egy évismétlés is tetézni fogja várhatóan a büntetést.
Nos ilyen következmények realitásában már igen sokan el fognak gondolkodni azon, hogy egy ilyen élménytáborozáson biztos jó ötlet-e részt venniük...
lenhardtibolya
Az ilyen "művészeket" meg kell találni és az általuk használt festékkel tetőtől-talpig lefújni! Biztosan meggondolnák, hogy vetemednek-e a továbbiakban is firkálásra...
Naki
@sonderkommando: mennyire igazad van !:D:D:D:D:D
keresztapa
Művészi alkotás, támogatásra szorul.
lbs
@lenhardtibolya:
Te egy kínai kivégzési módot írtál le ami viszonylag lassú lefolyású, de annál hatékonyabb volt.
Az elítéltet annak idején kikötötték levetkőztetve és tetőtől talpig belakkozták.
(A lakkészítésnek is köztudottan Kína az őshazája.)
Az illető akár napokig is szenvedett, mielőtt meghalt volna, mert a bőre nem lélegzett, ezért az oxigénhiány miatt egyfajta speciális fulladásos halál miatt távozott az élők sorából.
Mivel Magyarországon is tilos újabban a halálos ítélet meghozatala és annak a végrehajtása, azért megleckéztetés céljából célszerű lenne az orvosok által kiszámított veszélyességi küszöbön belül így tartani a "művészeket", akiket közönséges növényi- vagy állati eredetű zsiradékkal kellene bevonni (Az is elzárja a bőrön való lélegzést kellően!) majd lemosni róluk az impregnáló bevonatot.

Az egészet különben nyílt színen a médiák közvetítéssel kellene végrehajtani és a bűnügyi műsorokban 22:00 után adásba tenni. (Csak a "személyiségi jogok védelme" értelmében az arcukat ki kellene takarni.)
Ennek is lenne megfogó ereje, ugyanakkor jogilag is tiszta lenne a procedúra mert maradandó egészségkárosodást nem okozna.
Nem lehetne kifogása ellene sem az ombudsmannak, sem az EU magukat illetékesnek tartó szerveinek...
lenhardtibolya
@lbs: Nem tudtam, hogy ez egy kínai kivégzési mód, mert azt azért nem szeretném, hogy megfulladjanak a graffitizők, csak azt tartanám jónak, ha lemondanának kártékony tevékenységükről. Azt gondoltam, hogy a festéket el tudják távolítani, ill. a ruháikat valószínűleg el kell dobniuk, így a szülők megtudják, hogy csemetéjük milyen rossz úton jár.
Everest
Nem csak vonatokat, hanem mindent összemocskolnak! Megéri nekik a festékszóró megvásárlása? Úgy látszik futja rá a zsebpénzből.
Szeretnék egy "művész" hozzászólást is olvasni! Hol vagytok ilyenkor? Kérdéseim:
- Hol parkolnak ezek a járművek?
- Korlátozni kéne a festékszórók árusítását.
- Miért nem lehet ezeket a fiatalokat a +műveik" alapján azonosítani?
- Miért nem hallani arról, h elkaptak valakit és példásan meg is büntették?!
- Mi a célja ennek? Van értelme? Feltünni akarás? Károkozás? Rombolni, bosszantani?
internet666
@lbs: mindentől függetlenül, te egy borzasztóan buta és sötét ember vagy.
látod miket írsz ide? normális vagy haver?
oké, hogy bosszant téged, hogy ezt a gyönyörű, szép, és tiszta ( nem ) vonatot ezek a koszos buta greffitisek összefirkálták, mert valszeg minden nap ezzel jársz, és kurvára gátolja a közlekedésedet, és esztétikailag is zavar, de ember, nézd már meg miket írtál le? nyilván borzasztó egyszerű névtelenül ilyen marhaságokat írni ide ( még nekem is ) de azért engem speciel jobban elszomorít, hogy ilyen birka emberek vannak :( , szvsz semmivel nem vagy jobb mint ez a pár srác aki összebaszta a vonatokat.
lbs
@lenhardtibolya:
Erre írtam jómagam a válaszomat.
Ha aszerint bánnának velük, akkor maradandó egészségkárosodást nem szenvednének, de alapos megleckéztetést azért kapnának.

Különben nem ezt tartom a követendő útnak, hanem az okozott kár megtéríttetését, vagy börtönmunkahelyeken letöltendő közcélú munkával való megváltását.
Annak is lenne kellő visszatartó ereje.

Főleg ha az illető egy esetleges általános- vagy középiskolai osztályismétlést is kockáztatna vele!
Felsőfokú oktatás esetében pedig évismétlést és a megszerezhető kreditpontok elvesztésének a kockáztatását..
lbs
@internet666: Tisztázzuk mindjárt az elején, nem vagyok a "haverod"!
Másodszor mit is tartasz "marhaságnak"?

Azt hogy meg kell az elkövetőkkel az okozott kárt téríttetni, vagy ennek hiányában le kell velük börtönmunkahelyen dolgoztatni?
Mi a bajod ezekkel?

Te is megélhetési emberbarát vagy?
Manno István
István király levágta a tyúktolvajok kezét! Nem kellene ebben az esetben sem sokszor példás büntetéstést kiszabni. Egy pillanat alatt megszűnének az ilyen bűnelkövetések!!!
Manno István
@keresztapa: Mi a művészi alkotás? Amit te annak tartasz?
Manno István
@keresztapa: Ha a házadat, vagy az autódad összefestenék, az művészi alkotás lenne?
QQCSI
@bery: Nem az a lényeg, hogy Siemens-e vagy más, graffiti-taszajtó, vagy sem.
Itt az a lényeg, hogy szándékos rongálás történt, aminek a következményeit megint az utazóközönség + minden más magyar adózó állampolgár fizeti majd meg.
@Kutyafüle: A jó graffitit én is művészetnek tartom, de ezek nem graffitik, hanem TEG-ek.
A sok primitív, semmire nem jó, adrenalinfüggő exhibicionista így élvezkedik mások kárára. Én is azt szoktam mondani, hogy el kéne törni a kezét az ilyennek, de ...
Graffitit láttam sok-sok évvel ezelőtt a Szabadság-híd aluljárójában, tetszett is nagyon:
egy lerohadt, lepusztult, koszlott büdös, málló vakolatú sötét aluljárót dobtak fel általam ismeretlen graffitisek Einstein híres ábrázatjával.
Aztán egy idő múlva valami baromállatok azt is összetegezték, meg -pacsmagolták.
Azóta szépen felújították, utoljára a BKV sztrájk idején jártam arra...
azért hiányzik:www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.victoriaphippsphotography.co.uk/wp-content/uploads/2011/07/albert-einstein-arthur-sasse.jpg&imgrefurl=http://www.victoriaphippsphotography.co.uk/2011/06/24/photographs-i-love-albert-einstein/&h=634&w=500&sz=194&tbnid=yT535ySlzxxUYM:&tbnh=95&tbnw=75&zoom=1&usg=__1gQEo6YtMXflomgYUM4FuD86nY4=&docid=HyYfkKrOf_nUgM&sa=X&ei=nYgKUaWIDseSswa12YGYDw&ved=0CDEQ9QEwAA&dur=2024
darwin
@Everest: Korlátozni a festékszórók árusítását? Akkor, ha le akarom festeni a bicajomat,vagy a motoromat,akkor miniszteri engedélyt kell kérnem?
Kutyafüle
@QQCSI: Köszi, hogy leírtad, látod én azt sem tudtam, hogy mi az a TEG? Mindenesetre jó nagy kárt okoztak ezek a barmok. Amennyire én a Nyugati pályaudvart ismerem, tényleg felmerül, hogy senki nem vette észre ezt a vandálkodást,? Gondolom, a mozdony félre volt állítva, senkinek nem tünt fel, hogy idegenek mit bóklásznak a sínek között?
A pályaudvarokon vannak őrtornyok, térfigyelők, stb
Proli
@Kutyafüle: Tudod, ez a világ nem az a világ amiben én felnőttem.
Akkoriban úgy elvertük azt akit ilyenen kaptunk, hogy egy életre elment a kedve a barmolástól.
Ma?
Kit érdekel?
Nem az övé :(
Kutyafüle
@Proli: A stílusból ítélve, gondolom a fiatal korosztály tesz ilyet. Így engedi ki a fölösleges gőzt? Ha nem pia + drog, akkor rongálás. :(( Nem találnak értelmes elfoglaltságot.
Proli
@Kutyafüle: 40 felettiek is művelik.
Kutyafüle
@Proli: ezen viszont nagyon csodálkozom, mert talán azt gondoltam, hogy benőtt a feje lágya, talán tud értelmesen gondolkodni.
De persze, igazad lehet, mert akik a vonatban és a buszban bicskával vagdalnak, vagy köztéren szobrokat rongálnak, nem mindíg fiatalok, inkább eszementek:((
Proli
@Kutyafüle: Én Lantos Tónival csináltam a GC 25-55-el a debreceni járatot egy ideig úgy 30 éve.
Tóni barátom (Isten nyugosztalja) a kakasszéki kanyarban kiszúrta, hogy bicskával a bőr ülésen szalonnázik egy koma.
Megállt és úgy kivágta a préri közepére bicskástól szalonnástól, hogy taknya nyála egybe folyt az utasnak!
Mi még magunkénak vallottuk azt az autóbuszt amelyet az állam, azaz a nép azért vette meg, hogy utasokat szállíthassunk rajta!
Ma mi van?
Leszarja mit tesznek a járművel, hisz nem az övé.
Beszélgetve fiatalabb cimborákkal mára kamionosok sem értékelik azt az eszközt mely kenyeret rak a lepénylesőjébe:(
Hitvány, értéktelen, talmi ez a világ!
jancsik68
@Manno István: Ha az István király törvénye érvényesülne Magyarországon,akkor az Orbáni kormány tagok kéz nélküljárkálnának az ellopott magánnyugdijak.s többi ellopások miatt!!
Everest
@darwin: Igen, egyetértek veled. Nem a Te korlátozásoddal kell az ilyesmiket megfékezni. Ha pedig nincs ötletünk, akkor tűrnünk kell. Sokkal nagyobb gond a "vasazás", a kábellopás. A felvásárlások megszüntetése lehetetlen (?), és így a piac szabad. Nincs munka lehetőség . Amíg "dolgoznának" , legalább nem bűnöznének és legalább keresnének valamennyit. A fiatalok mindig szerettek bulizni és balhézni. De amit mostanság tesznek önmagukat is tönkreteszik - kábszer, drog. Ha nincs munkája, akkor honnan szerzi rávalót? Kell a szigor és a példás büntetés. A fiatalokat akik nem tudnak magukkal mit kezdeni egy a "Társadalomba való visszavezető tábor"- ban kéne rávezetni a normális viselkedésre.
darwin
@Everest: Mindig átesünk a ló másik oldalára.Elvárjuk az emberektől,hogy tökéletesek legyenek,nem azok.
Egyszerre,csak egy dologgal foglalkozzunk.Van egy 2 milliós autóm,őrzöm,vigyázok rá.Adva van egy több milliárdos vonat,amit annyi idő alatt ,míg összefestik,szét is szedik,el is viszik,ha nagyon akarja valaki.Jó,hogy a slusszkulcsot nem hagyták benne,hátha valaki menne egy kört.
Egyébként régen is volt bűnözés,nem ilyen jellegű,mint most,de volt.Ha pedig lenne munka,valóban sokkal kevesebb bűnöző lenne.Vannak lumpen fiatalok,de a többiek nagyon szeretnének dolgozni.
lbs
@darwin: Áruld el, hogy miként kellene őrizni? Esetleg három felszólítás után egyszerűen lelőni a graffitizőt?
"Okos" hozzászólásokat lehet tenni, de nem ártana receptet is mellékelni hozzá, a kivitelezés mikéntjéről.

Különben munka van, csak a graffitizők nem arról híresek hogy túlteng bennük a munkakedv...
lbs
@Everest: Hogy hol parkolnak a járművek?
Ott ahol minden vasúttársaságnál, a pályaudvarok, állomások tárolóvágányain.
Ezeket ugyanis pontosan ezért létesítették.
Everest
@lbs: Elfogadom a felhomályosítást. Anno, amikor József Attiláról tanultuk - úgy emlékszem - volt egy olyan szakasza a kis proletár gyerek életének, h a pályaudvarok környékén a mozdonyon lévő fűtők ledobálták a gyerekeknek a széndarabokat, h hazavigyék és fűthessenek vele. Akkora volt a szegénység, amit a mostani fiatalok el sem tudnak képzelni - szerencsére! A mai fiatalságot ugyanúgy kritizálja az idősebb nemzedék, mint eddig mindig a történelem során. A szigor amúgy még so'sem ártott!
lbs
Én mindig és mindenkinek mondom, hogy nem a "fiatalsággal" van a baj.
A mai srácok igen sok tekintetben fejlettebb tudásszinttel rendelkeznek, mint mi annak idején, ugyanakkor számos nagyon jól használható ismeretről meg hírből sem hallottak.

Azokkal van baj, akik - tetten érhetően - szánt szándékkal mentálisan igyekeznek megrontani az ifjúságot!
És ezek az álpróféták és ügyeletes megrontók egytől egyig felnőttek!

Gondolok itt olyan dolgokra, mint az ún. "könnyű" drogok liberalizációja, a klasszikus erkölcs köznevetség tárgyává tevésére való kísérletek, az ősi családmodell vitatása, az értéktelen és semmire nem használható végzettségek propagálása, hirdetése hogy a "rendpártiság" valamiféle ördögtől való dolog, a fegyelem lazítása úgy a magánélet területén, mint a munka világában.
Az általános művészeti és kulturális értékek helyébe értéktelen bóvli műfajok léptetése, stb.

Régen - főleg a fiúgyermekek példaképei a neves sportolók, űrhajósok, mérnökök, orvosok, tanárok voltak amelyek foglalkozásköreiben egy közös pont megtalálható: A felelősségtudattal párosított küldetéstudat és az ezzel járó önfegyelem.

Egy kicsit hasonlatos ez ahhoz, hogy a tiszta egészséges forrásvíz fogyasztása helyett arra ösztökélünk valakit, hogy a csábosan vonzó ízvilágú, de egészségre bizonyítottan káros kólaféleségeket fogyasszon.
darwin
@lbs: Marhaságokat te is tudsz írni,én nem teszem még egyszer.Milliárdos értékeket akkor sem lehet őrizetlenül hagyni.Ez a graffiti nem egy órás munka.A pályaudvarok nem csak drága vonatok tárolóhelyei,hanem stratégiai pontok is egy nemzet védelmében.Vicces? Még egy magtárat is őriznek,nem még egy drága motorvonatot,ami még mobil is.Nem fegyveres őrre gondolok,hanem valakire,aki megkérdezi a suttyót,hogy "hát te mit ügyködsz itt már órák óta?"Lehet demagógilag pörölni,hogy kötelességtudat,megönfegyelem.Tessék tudomásul venni,hogy az nem adatik meg mindenkinek és ez nem a liberalizmus bűne,hanem mert így van összerakva az ember.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.