Kisebb lavina rázta meg a magyar bloggertársadalmat kedden. Történt ugyanis, hogy a Komlókutató blog szerzője írt egy bejegyzést egy sörről, ami nem tetszett a gyártónak. Perrel, nemzetközi szintű jogászokkal fenyegetnek.

A történet végtelenül egyszerű. A gyártó legyártott egy sört, mégpedig meggyes ízesítéssel. A blogger elment, fizetett érte pénzt, megkóstolta és leírta amit érzett. A problémát az jelentette a gyártó szerint, hogy a bejegyzés túlmegy azon a határon, amit a kritika jelent.

A Smaklig Maltid Kft. a bejegyzéshez írt kommentben hitelrontást, üzleti etiát és reklámjogi hírnévsértést kiált és azt mondják, a jogászok megteszik a kellő lépéseket. 

Felmerül a kérdés, lehet-e és ha igen akkor hogyan egy bloggert perelni? Uj Péter például egy Népszabadságos publicisztikájában korábban azt írta a Tokaj Kereskedőház boráról, hogy szar. Az ügy egészen az Emberi Jogok Európai Bíróságáig jutott, ahol végül nem találták megalapozottnak azt az ítéletet, amelyben becsületsértés miatt elmarasztalták az Index volt főszerkesztőjét.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zsoel
Minek kell egyáltalán söröket kóstolgatni? :) Úgyis mindegyik egyformán ótvar ízű. Igyatok inkább vizet.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
petibi
Nem sör minősítésével volt a probléma, hanem a hozzá szólók sértő, degradáló, bejegyzéseivel.Mielőtt cikket írtak,jól eset volna minket gyártókat is meghallgatni, és akkor nem érezném, hogy sérült a tisztességes védekezéshez való jogunk.De látom a Bart Dániel újságíró kollégáért mindent ,köszöm a lényeget mellőző és az alapvető újság írói etikát is nélkülöző negatív újság cikket.
Zsoel
Minek kell egyáltalán söröket kóstolgatni? :) Úgyis mindegyik egyformán ótvar ízű. Igyatok inkább vizet.
Tekla
@Zsoel: Meg a legegészségesebb a jó ízű forrás víz. Egy termékről véleményt mondani sem szabad ,akkor hol a szólás szabadság?
Don Quijote
@Tekla: A gut, besser ,G...er forrásvízből készül, ezért egészséges:-))))
gazdag dezső
Nos vállalni kellene azt is ha valami rosszul sikerült,nem csak a szépet,és ajót!!Ez így sikerült!A fogyasztók véleményet ne akarja megvákltoztatni senki !A leírtak pedig nem más mint a fogyasztók véleményei!Új modernkori baromság gyártása! Meggyes,citromos,meg még ki tudja mik?Hát már a sör sem sör?Úgy ahogy sok olcsóbb bor sem bor,és nem szölőből készűlt.Ha ilyen vackokat gyártanak akkor vállalni kell a jogos kritikát:Ha nem hát akkor majd mellé állunk sokan annak akit beakarnak perelni kedves sörgyártós jogászkodó!!
kukac50
Készítsenek olyant amire azt írják,hogy jó vagy finom.
Ha egyszer rossz ízű akkor meg ne jogászokkal fenyegetőzzenek,hanem próbáljanak olyan változást kitalálni ami élvezhetővé teszi az italukat.
Nem fenyegetni,gondolkodni!
leszúrt rittberger
@petibi: Az internet már csak ilyen, bárki beleírhatja, hogy mi ízlik neki meg mi nem. Szörnyű mi?
Don Quijote
@petibi: Most komolyan ha szar ízű akkor mit kellene írni???
gaszpel
Sokan istenítik a sóskát, engem a világból ki lehet vele üldözni. Ilyen az ízlés, amin felesleges vitatkozni.
Egy gyártónak nem volna szabad ilyen arrogáns vitát folytatni a lehetséges vevőivel, hanem rá lehetne kérdezni, hogy mit javasol a kritikus, hogy jobb legyen a termék?
Aztán úgy is hagyhat mindent, az, már senkit nem fog érdekelni. De egy cséphadaróval kiállni egy fórumra, az nem elegáns...azt megjegyzik az emberek, és a sör kóstolása nélkül is gázolajos utóíz keletkezhet a szájukban.
Bocsánat a belepofáért, de nekem ez a véleményem.
gaszpel
@petibi: Ha a cikk írása előtt meghallgatják a gyártókat, az talán elfedi a gázolajos utóízt? Vagy miért kellett volna önöket előre értesíteni?
Ha hagyja az egészet a fenébe, vagy humorosan, lazábban kezeli a dolgokat, az, sokkal pozitívabb képet festett volna önökről. De ez az arrogancia sokak számára ellenszenves, és csak azért is püfölik önöket. Ez, nem tűnt fel? Olvasott már fórum hozzászólásokat? Kukkantson bele párba, és rá fog jönni, hogy a blog hozzászólói szeretik önöket...:)
smaragd
Azt azért láttam a blog oldalon hogy a kommentelők fele meg sem kóstolta a fent nevezett sört ,de remekül alkotott véleményt.Ezt több oldalon is tapasztaltam már ez a baj az emberekkel kritizálnak valamit ,valakit és még azt sem tudják valójában mit is kritizálnak!Kíváncsi lennék ha ezt velük tették volna és nem fordítva hogyan nyelnék le a békát?!Viszont ezek után biztos meg kóstolom ezt a nedűt.
petibi
@gaszpel: tisztelt uram nem a sör minőségének a kifogásolása volt a gond., hanem a személyem a párom és a megélhetésünket biztosító vállalkozásomra tett degradáló megjegyzések. Ezen nyilatkozatok befolyásolták a magatartásunkat, lehet hogy hiba volt. De a cikk megjelenése előtt véleményem szerint meg kellet volna hallgatni az újságírónak de erre esélyt sem adott, nyilván való okok miatt.és pontosítani tudta volna a cikket ez ettől még olvasott hír értékkel bírt volna. Ezt neheztelem és kifogásommal megkerestem, a muosz etikai bizottságát, Kérem előre ne hozzanak nép ítéletet várjuk meg a vizsgálat végét, én ezt felfogom ide tenni mindenféle egyéb hozzá fűzés nélkül. Tisztelettel. Ludas Péter tulajdonos
duchemin
@petibi: Aha, szóval még mindig nem tűröd a kritikát, ez a bajod ugye?
duchemin
@petibi: "hanem a személyem a párom és a megélhetésünket biztosító vállalkozásomra tett degradáló megjegyzések"

Franc se bántotta a személyedet. Az általad képviselt arrogancia lett kicikizve.
duchemin
@petibi: nyilván való = nyilvánvaló
nép ítéletet = népítéletet
hozzá fűzés = hozzáfűzés

Ludas! Ha még írni sem tudsz, hogyan várod, hogy bárki is komolyan vegyen? Hm?
duchemin
@gaszpel: Bocsánat a belepofáért, de nekem ez a véleményem.

Nem kell bocsánatot kérni, teljesen vállalható vélemény, megegyezik az enyémmel is.
duchemin
@smaragd: Azt azért láttam a blog oldalon hogy a kommentelők fele meg sem kóstolta a fent nevezett sört ,de remekül alkotott véleményt

Remekül alkottak véleményt, de nem a sörről, hanem Ludas úrról, és az arroganciájáról. Hisz azt ő maga mutatta be, ahhoz nem kellett kóstolni.
gaszpel
@petibi: "tisztelt uram nem a sör minőségének a kifogásolása volt a gond., hanem a személyem a párom és a megélhetésünket biztosító vállalkozásomra tett degradáló megjegyzések."

Hol vannak ezek?
Én úgy látom, hogy az ön kirohanása előtt 3 hozzászólás volt, és egyikben sem szerepelt ilyesmi.
kerék
@gaszpel: @duchemin: Beregisztráltatok, hogy tovább basztassatok valakit? Grat hozzá, hatalmas mentalitásra vall...

Elolvastam a cikket, én a sör mellett vagyok (naná, mindig :D), lehet okosan is kritikát írni, nem muszáj valakinek a megélhetését tönkre vágni...van akinek ez jön be van akinek más, ízlések és pofonok, ha a kóstolónak nem ízlett, akkor sem kell így lehúzni, annyit is elég lett volna, hogy "Neki nem jött be az íze, de ínyenceknek ajánlja" vagy egyéb valamit.

Persze feljelentgetni sem szabadna, kritika is csak egy vélemény, igaz normális keretek között.
gaszpel
@duchemin: "Franc se bántotta a személyedet. Az általad képviselt arrogancia lett kicikizve. "

Jómagam is ezt látom :)
gaszpel
@petibi: "alehunter 2013.02.11. 22:15:53 "
a blogon írt hozzászólását ajánlom szíves figyelmébe, érdemes elolvasni, és TANULNI belőle...
kerék
Ennyi erővel ott van az új XY-nak (nevet nem írok mert.) a szilvás ízesítésű söre...híres márka , jó sört csinál, de a szilvás söre olyan lett, mint mikor részegen a sörödbe beleöntöd a kommersz szilvapáleszt...ez józanul nem a legjobb, nekem nem ízlik, de van akinek igen, na bumm...nem kezdtem el lehúzni.
gaszpel
@kerék: Hol "basztattam" valakit?
Pusztán a véleményemet bátorkodtam leírni, mert nem tetszik ez a nagyfokú arrogancia, amivel petibi írt.
Nem most regisztráltam, csak ritkán szólok hozzá (ha nem túl nagy baj...)
De ha most regisztráltam volna, a véleményem akkor is leírhatom, vagy nem?
Vagy nekem is engedélyt kellett volna kérnem rá, mint ahogy petibi javasolja blog írójának?
gaszpel
@kerék: pedig mások is veszik a bátorságot, hogy leírják a véleményüket arról, ami esetleg nem ízlik nekik. Pl:
folyekonykenyer.blog.hu/2009/11/12/egy_lapat_szar

Nem akarom megtudni, milyen az a világ, ahol nem lehet az embereknek véleményük egy termékről.
Ha pozitív, azt megírhatják, ha negatív, akkor mindenki kussoljon? Na ne...
kerék
@gaszpel: Olyan ritkán,hogy csak ehhez szóltál hozzá?...

Mindenki leírhatja a véleményét, én is leírom, de vannak normális keretek, amik nem veszélyeztetik valaki megélhetését, ha ezek között maradna valaki akkor nem gond, de ha erre nemképes az ne írjon kritikát valamiről.

Az oldalt megnéztem, alapjába véve tetszett, látszott, hogy ért is hozzá, de kulturáltabban is lehetne ezt művelni. Lehet ott jópofa, de ha rólad beszélnének, vagy arról amit te hoztál létre akkor már nem lenne olyan vicces, igaz?
petibi
@kerék: köszönöm de ez az ember egy sörfőző megszünt a munkahellyel és most kollégáknál próbál főzögetni és az árainkkal van baja hogy 1500 ft adunk el sört rontja a sörözőjének az árképzését., ennyi az egész nem kell őt komolyan venni hiteltelen üdv. er.pé bt
petibi
@petibi: bocsi de ő adja 1500 ft és ez nagy szív fájdalma hogy mi jóval alacsonyabb árral dolgozzunk. mert ő csak egy egy alkalommal tud be osonni mások üzemébe sört főzni maga részére..
smaragd
@duchemin: Ja akkor eltévedtem,ez egy személyeskedő vita fórum,(maga a sör téma huszad rangú).Viszont azért kb50:1 arányban oktatták ki Ludas úrat,a helyes írási hibáiról stb...,hát egyáltalán nem csodálom hogy így reagált.Abban azért biztos vagyok ha neki sikerült annyi éven át ilyen közegben fentmaradnia akkor mégsem lehet annyira elmebeteg stb...
Ja és nem voltam rest a családommal beszerezni ebböl a meggyes sörböl a Váci úti Tescoból,hát és meg kell hogy mondjam ez egy nagyon jó csajos pia.
:)
Mobil123
Na Én a soproni narancsos sört szeretem nyáron a nagy qrva melegbe. Apjuk meg a citromost. ennyi:-))))))
petibi
Oktoberfest Budapest 2013 torony magas győztes söre a Kisalföldi Meggyes sör
szaboria1
Évszázadok óta a sört komlóból vagy gabona féléből készítették. Most meg minden fajta gyümölcsös kotyvalékot kínálnak.
Vizual
hehe ! Ami szar az szar. Ez a FIDESZES mentalitás valahogy ...
Én sem iszom zagyvalékot, meg sem kóstoltam. Meggyes sör ? Ez a hagyománytisztelet ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.