A fővárosi Budafok-Tétény önkormányzatának vezetői 33 magyarországi önkormányzatnak adták át a Tisztességes Választásért Alapítvány által felajánlott székely zászlót csütörtökön.

A polgármesteri hivatal dísztermében tartott eseményen Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP), a XXII. kerület vezetője arra emlékeztetett, hogy február 5-én hirdették meg akciójukat, arra kérték a magyar önkormányzatokat, hogy vállaljanak szolidaritást a Székelyföldön élőkkel, és tűzzék ki a székely zászlót. Hozzátette, hogy akkor a Tisztességes Választásért Alapítvány felajánlott ötven székely zászlót. A csütörtöki eseményre 33, a felhíváshoz csatlakozó település képviselői érkeztek, a többieknek pedig elküldték a lobogót - mondta Szabolcs Attila.

Kitért arra is, hogy a Tisztességes Választásért Alapítvány által felajánlott zászlók elfogytak, de a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítványtól újabb ötven székely zászlót kapnak majd. A polgármester hangsúlyozta, hogy az akciót nem Románia ellen szervezték, és azt is megjegyezte, hogy eddig körülbelül 75-80 önkormányzat jelezte a csatlakozási szándékát.

"Az általunk kifogásolt trianoni diktátumban is és az Európai Unió alapelvei között is szerepel az, hogy minden népcsoportnak, nemzetiségnek meg kell adni a jogot a saját vallásának, kultúrájának gyakorlásához - mondta a polgármester. - A határon túl élő honfitársaink joggal várhatják el, hogy szabadon élhessék meg és ápolhassák hagyományaikat és kultúrájukat."

Németh Zoltán, a kerület fideszes országgyűlési képviselője, a felhívás egyik kezdeményezője szintén hangsúlyozta, hogy nem valami ellen, hanem valami mellett emeltek szót.

A politikus szavai szerint az összetartozást sokféleképpen lehet kifejezni. Például törvényekkel, paragrafusokkal, ahogy a kormány is tette, amikor felajánlotta a kedvezményes honosítás lehetőségét - mondta.

A nemzeti összetartozás viszont nem csak törvényekről és paragrafusokról szól. "Amikor a székelyföldi magyarokat sérelem éri (...) ki kell állnunk és nemcsak szavakkal, hanem cselekedetekkel is ki kell nyilvánítani ezt az összetartozást és ezt a szolidaritást" - közölte.

Magyarországon is mindig meg kell adni a kisebbségeknek az őket megillető jogokat, és "a határon túli magyar nemzettársaink" számára is ki kell követelni ezeket - tette hozzá.

A képviselő azt mondta, hogy a fanyalgóknak két szót ajánl a figyelmébe: önbecsülés és összetartás. Csak az a nemzet lehet sikeres, amelyiknek van önbecsülése, tisztában van saját értékeivel, és kiköveteli másoktól, hogy megbecsüljék - emelte ki.

Az esemény végén a kerület vezetői, valamint Tersztyánszkyné Vasadi Éva volt alkotmánybíró, a Tisztességes Választásért Alapítvány kuratóriumának tagja adta át a zászlókat. Zárásként a megjelentek elénekelték a székely himnuszt.

Eddig egyebek között a főváros III., IV., VII., XIV., XVII., XVIII., XXI. és XXII. kerülete, valamint Gyöngyöspata, Diósd, Eger, Siófok, Barcs, Rakamaz, Tata, Somogyvár, Szombathely, Tököl, Vác és Cegléd tűzte ki a zászlót a helyi önkormányzati hivatal épületére.

Szombaton a csákvári református templom is kitűzte a székely zászlót, amelyet székely testvérgyülekezetük lelkipásztora és településük polgármestere adományozott az egyházközségnek.

Az Agerpres hírügynökség hétfői közlése szerint Hargita megyében negyven polgármesteri hivatalon, 62 iskolán és több más középületen leng a székely zászló.

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
DR Eric CARTMEN
A párom erdélyi származású. A szülei, testvére még ott él. A napokban beszéltünk velük. Azt mondják, Causescu alatt gyűlölték ennyire őket a románok, mint most. Hosszú-hosszú évek óta nyugalomban-békében éltek együtt, de most mikor a választások előtt a fidesz elkezdett kavarni-agitálni, USZÍTANI, náluk (is) napról-napra rosszabb lett. Ők mint egyszerű emberek, arra tippelnek, azért megy ez, hogy minél rosszabbul érezzék magukat otthon, és áttelepüljenek ide, Magyarországra. Munkaerő--tuti szavazati jog-miegymás. Lehet hogy jól gondolkoznak??? Aljas húzás ha így van, de a püffedt pávatáncosnak és csapatának a hatalom mindent megér, ezt már láthattuk!
marlin
@csegala: Százas nagyságrendben élnek "csíkban" rokonaim,- egy se akar idejönni!!
( Nekem nagyszüleim úgy kerültek "ide", hogy 1920-ban nagyapán vasutas volt és "nem akarta letenni a román állami esküt" ezért egy tehervagonba bepakolták és "átlökték a határon!! És itt senkit nem érdekelt a sorsuk se "letelepedési támogatást" se "migrációs segélyt nem kaptak!! )
Székely identitásom és székely ismerőseim rokonaim véleményének ismerete alapján én
megalapozott véleményt írtam!!
Akkor most ugye én kérdezek, te honnan veszed a csacsiságaidat, amikkel embereket rágalmazol??
Ki vagy te, hogy "csípőből" kétségbe vonod mások véleményét?? Mikor láttál te "igazi székelyt"??
Egyébként tökmindegy ki vagy, tudod van egy ősi székely mondás (amit mostanság Nyírővel "próbálnak eladni", tudod, "Nemessé tehet a király is, de székellyé csak az Isten"!!
Ugye nm baj, hogy én például nem igen hiszek a te szemednek!!
GORGIO12
@tivoli: hat ha enyi a velemenyed sajnalom remelem azert masok levonjak a hejes konverggenciat...
GORGIO12
marlinak meg a tobieknek orulok mert azt mondja az iras magyarul a biblia...harom tanu az ugyben mar megal...felteve ha nem lefizetek es hamis tanuzok ezt a bibliai tanuzasra irom...szoval a fentiekben tobb kulfoldi az az szekely is megszolalt...veluk ertek enyit...meg a roman dolaral meg a roman tozsdevel meg a roman befektetesel...mert ez alapoza meg a magyar tozsde egynegyedet es az ithoni befektetesek felet...aki nem hiszi neze meg mekora tranzit forgalom zajlik a magyar es a roman tozsden----
tivoli
@GORGIO12: Ne csak az egyik véleményem olvasd el.
"hejes konverggenciat... " pedig már levontam magamba rólad.
Túljátszod a magadra vett szereped.
massa
Jobb lenne ha a fideszes seggek a saját kapujukra tűznék ki,induljanak Romániában ahová adta a 4 milliárdot Orbán!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.