A Fidesz láthatóan komoly dilemmában lehet azzal kapcsolatban, hogy mi is van a fiatalokkal. Holott a decemberi diákmegmozdulások világosan jelezték, hogy bajok márpedig vannak. Igaz, akkor sem nagyon akaródzott érdemben szembe nézni a problémákkal, melyek egyik tünete kétségtelenül a fiatalok elvándorlásának növekedése. Akár már az iskolás évek egy részének külföldön töltésével kezdődően.

Az utóbbi természetesen önmagában nem lenne gond. Akkor semmiképpen, ha itthon megbecsült pályamodell, biztos munkahely várná a külföldről visszatérő kiművelt emberfőt. Azok az akár ismerősi beszélgetésekben felmerülő, és gyakran csak lemondó sóhajjal kísért, azon mondatok, melyek szerint az egyszer már kint szerzett diplomát nem az itthoni közmunkaprogramokban kívánja a fiatalok egy része kamatoztatni, mást sugallnak. S végső soron ezt látszik erősíteni a Navracsics Tibor kormányfőhelyettes megszólalása is. Amikor ugyanis azt mondja, hogy „a fiatalok elvándorlása nem visszafordíthatatlan folyamat", akkor azért ez óhatatlanul annak elismerését is jelenti, hogy: elvándorlás márpedig van. Nehéz ugyanis elképzelni, hogy azt az elvándorlást kellene visszafordítani, ami nem is létezik.

Bár kétségtelen, hogy a kormányzati kommunikáció ennél nagyobb bravúrokra is képes. Például arra, hogy az utóbbi időben be nem áll a vízcsap a „maffiabaloldal", mint szómágia ismétlését illetően. Alig fedve el azt a lólábat, hogy a trafik-, és föld-ügyek, illetve Magyar Bálint elhíresült interjúját követően gőzerővel próbálják a „maffia"-kifejezést az ellenzékkel azonosítani. Legalább a hívek szemében elültetve a gyanút harasztokról és a szélről. Valahogy úgy, ahogy a fiatalok helyzetével kapcsolatban is elindult a kísérletezés azzal, hogy valamiképpen elkezdjék az ellenzékkel riogatni az aggódókat. Kifejtve azt, hogy a fiataloknak semmi esélye nem lesz, ha a baloldalon múlik. Holott nem a baloldal delegálta sem a tanárok fizetésével szórakozó Balog Zoltán minisztert, sem a diplomák egy részét alanyi jogon lenéző Klinghammer István államtitkárt.

Miközben persze szintén nem az ellenzék kezében van az az oktatáspolitika sem, ami miatt Navracsicsnak az elvándorlás megfordításáról kell beszélni. Így, miközben szó nincs arról, hogy az oktatáspolitikával ne lennének akár több évtizedes problémák, illetve arról sem, hogy az ellenzék a szentek egylete lenne, legalább a napi ügyekkel kapcsolatban jó lenne, ha a Fidesz megnyilatkozói olykor szóba állnának egymással. Talán kevesebb képzavarral nyilatkoznának egymáshoz képest.

Andrew_s

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bretagne
Ne csodálkozzanak. Egyre jobban összekuszálják az oktatást (is)!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.