Magyarország csak a minőségi tudással lehet Európában versenyképes – hangsúlyozta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szombaton Hódmezővásárhelyen.

Lázár: csak az menjen gimnáziumba, aki egyetemre készül

A politikus a Németh László Gimnázium, Általános Iskola uniós támogatással kialakított Gyulai József természettudományos műhelyének átadó ünnepségén kiemelte: a kormány intézkedéseivel arra biztatja a diákokat, hogy közülük egyre többen válasszák a műszaki és természettudományos képzést.

Az új laboratórium megteremti a feltételeket ahhoz, hogy az iskola tanulói elmélyedhessenek a természettudományos tárgyakban – mondta az államtitkár.

Magyarország akkor lehet a termelésben versenyképes, ha megfelelő műszaki értelmiséggel, természettudományos műveltségű fiatalok sokaságával rendelkezik – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: a versenyképesség feltétele az is, hogy a vállalkozások olcsó energiához jussanak.

Lázár János kifejtette, a magyar oktatás sikerei összefüggnek a gimnáziumi évekkel, azzal, hogy vannak-e tudós tanárok, aki nemcsak az anyagot adják le, hanem fölkeltik az érdeklődést az általuk tanított tárgy iránt. A kormány az elmúlt három esztendőben arra törekedett az oktatás átalakítása során, hogy a gimnázium az elitnevelés helyszíne legyen. Gimnáziumba olyan gyerek menjen, aki egyetemen akar továbbtanulni, ehhez kvalitás, képesség, elszántság kell – mondta.

Gyulai József fizikus akadémikus, a természettudományos műhely névadója, Hódmezővásárhely díszpolgára avatóbeszédében kifejtette, a 20. században elmosódtak a határok a fizika és a kémia között. A 21. század várhatóan e határok feloldódását hozza a fizika, a kémia, az informatika és a biológia között. A diákoknak azonban el kell sajátítaniuk e tantárgyak és a hozzájuk kapcsolódó gondolkodás alapjait.

A gimnáziumban 325 millió forintból kialakított, két laboratóriumból és kiszolgálóhelyiségekből álló természettudományos műhelyt nemcsak az iskola, hanem a környező általános iskolák diákjai is használhatják.

83 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nil
Ez is megbolondult? Az érettségi nem csak az egyetemi képzés alapja - és semmi köze az elitséghez. Aki 14 évesen még nem tudja - márpedig akkor még nem tudhatja - merre szeretne indulni annak is kifejezetten jó. VAjon ha annyira jó pálya a műszaki akkor jelen politikusaink mért jogásznak mentek? Lehet hogy logikusabban tudnának gondolkodni ha több matekot és fizikát tanultak volna. És többet tudnának az életről egy kis biológiai képzéssel
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
belga
Nem tudom, hogy annak idején miért szűntek meg a technikumok -ha jól tudom ezek helyett lettek a szakközép iskolák (?)
Ma aki tanul egy szakmát (esetleg kedvvel is végzi azt a tevékenységet, amit választott) és hozzá nyelveket az sokkal jobban jár, mint aki csak gimnáziumi érettségit szerez. Kifejezetten a nyelvet és szakmát tudó fiatalokat várják nagyon is pl Németországba bevándorlóként.
Persze nekünk, akik itthon maradunk nagyon szomorú ha elnéptelenedik az ország, de a gyerekeink számára mondjuk egy humán diplománál is nyerőbb a szakma+nyelvtudás.
evacica
Ahogy Lázárt "bölcs" tanácsait olvasom, rá kellett jönnöm, hogy neki tényleg kár volt koptatni a gimnázium és az egyetem padjait, anélkül is tudott volna ilyen bölcs dolgokat mondani! Tudjuk, hogy szerinte mindenki annyit ér amennyije van neki/vagy amennyit le tudott nyúlni/ megmondja most azt isnagy bölcsen, hogy ki mennyen gimnáziumba! Gratulálok! Én meg azt mondom, hogy igen is mindenki szerezze meg a középfokú végzettséget, mert a mai gyorsan fejlődő világban még a szakmunkásnak is jó, ha rendelkezik érettségivel. Persze a fidesz okosai nem nagyon szeretik a művelt tudással rendelkező állampolgárt, mert ne adj Isten még gondolkozni is fog és nem fogja elhinni azt a sok sületlenséget amivel etetni akarják őket!
világlátó
Bárki bármit mond, de jó lenne ha sok ilyen általános iskolánk lenne. Olyan, ahol a tanulókat be lehetne csábítani okosan, ügyesen a természettudományok világába alapszinten, , hogy majd folytathassák ezt a speciális iskolákban, ki - ki a kémia, a fizika és a biológia területén, felhasználva a matematika tudományát. Kevesebb reklámmarketingasszisztens és politikai elemző, meg szociopolitodesignerasszisztens és rezsicsökkentésfelügyelőkommunikátor élne közöttünk.
csa-csa
végképp nem tudnak majd elhelyezkedni!
a közmunkán kívül mindenütt alapkövetelmény ez érettségi.
na meg a nyelvvizsga legalább középfokon. jobb állásokhoz felsőfok.
legalább lennének" szakközépek, amik érettségit is adtak.
alakul ez!
kamazuka
@lajospapa: Az a szűk elit,mely gyerekei szerint már váltó generációt alkot,a parlamentben van már.Apuka megmutatja,majd,kisfiam ezekkel így kell bánni csak így.Megosztod őket ilyen olyan juttatásokkal,szét aprózod őket,mint a kezesbárány nyalják majd a kezed.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.