DK-s politikusok és tüntetők megbontották kedden este azt a kordont, amelyet a német megszállás áldozatainak tiszteletére a budapesti Szabadság térre tervezett emlékmű talapzata köré állítottak az építők. A sok vitát kiváltó emlékművet ma kezdték el építeni a téren.

A helyszínre a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, Kerék-Bárczy Szabolcs jelentett be sajtótájékoztatót és flashmobot. A politikus a sajtótájékoztató elején bejelentette, hogy a felszólalások végén elbontják az építkezést elkerítő mobilkerítést.

Ledöntötték a Szabadság téri emlékmű kordonját

Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje úgy fogalmazott, hogy a "szégyenteljes náci emlékmű" szándéka a szimbolikus erőfitogtatás. Hozzátette, hogy a hatalmon lévők – becsapva a korábban tiltakozó szervezeteket – két nappal a választások után felállították a kordont, hogy egy "félelemkeltő emlékművet" emeljenek.

Mécs Imre volt SZDSZ-es, majd szocialista képviselő arról beszélt, hogy az a nép, amelyik nem képes feldolgozni a múltját és nem képes tanulni a hibáiból, nem méltó arra, hogy az európai népek családjába tartozzon. Szerinte Magyarországon önkényuralom van, ami ellen fel kell lépni.

Popper Gábor, a Magyar Liberális Párt ügyvivője úgy fogalmazott, hogy a következő négy évben az embertelenségre kell felkészülni és arra, hogy "a Fidesz tulajdonképpen azt csinálhat velünk, amit akar, ha hagyjuk". Ehelyett fel kell emelniük a hangjukat – hangsúlyozta.

A szervezők odahívták Karácsony Gergelyt, az Együtt-PM politikusát, aki szintén bejelentett egy sajtótájékoztatót a térre, így ő is a kordon előtt beszélt. A független országgyűlési képviselő azt mondta, hogy az emlékmű azokat az egykori honfitársainkat alázná meg, akikre emlékezni kellene. A szobor "elhazudja a múltunkat", amellyel szembe kellene nézni – folytatta, hozzátéve: az emlékmű nem fog felépülni.

Steiner Pál MSZP-s országgyűlési képviselő bejelentette, helyi népszavazást kezdeményez, hogy az önkormányzat vonja vissza az emlékmű építéséhez adott tulajdonosi hozzájárulást, mert így meg lehet akadályozni, hogy a szobrot felállítsák.

A beszédek után a demonstrálók lebontották a kerítés nagy részét, és bementek az elzárt területre, ahol kaddist mondtak. A szervezők arra kérték a demonstrálókat, hogy semmit ne romboljanak le, ami az elzárt területen van.

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
@Horizont: Én a választások utáni elkeseredésem, és a majdnem depressziós állapotom után (na, nem, alapból tökvidám vagyok :) egyből arra gondoltam, hogy ha a Fidesz tényleg folytatni akarja amit eddig csinált, ahhoz lessz némi szava a zembereknek is, és megeshet, hogy elzavarjuk a ... ba.

Kizártnak tartom, hogy épeszű lények helyeselnék azt a rablást, harácsolást, szemérmetlen hazugságáradatot, cinizmust, kivagyiságot, sok esetben mérhetetlen ostobaságot és hozzánemértést, gyűlöletet és gonoszságot, amit ezek művelnek a hazánkban, velünk!

Sajnos a politikusokon, a munkanélkülieken és a nyugdíjasokon kívül senkinek nincs ideje pláne ilyen flashmobokra kiszaladni, pedig de szívesen lennék ott mindenhol! Ráadásul Pesten lakom, nem is olyan nehéz lenne mint mondjuk egy miskolcinak. De megfogadtam, amikor csak tudok, ahol csak tudok, ott leszek, előbb-utóbb muszáj lesz ezeknek elhúzni!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bögöly
@nehogymá: No,akkor most mi is a bajod a turullal??
"pld turul egy kalitkában,alatta (mint a papagály alatt az ujságpapir amire piszkol) "

Rossz,nagyon rossz példa.
Provokatív,sunyi,gyáva példa.
Ha "liberáliskodni" szeretnél,itt egy JÓ PÉLDA!
publius.blog.hu/2014/04/10/fodor_gabor_engem_nem_kepviselsz

Ez a fiatalember megfogalmazza JÓL mindazt,amit ma utálnak az emberek a "liberálisokban".

Ui:- kicsit fárasztó,hogy ebben az országban minden nemzeti jelképet próbáltok
leköpködni.
Ja,és papagáj!!
coyote3
Nekem tetszenek a most fanyalgók mocskolódók hozzászólásai. Amikor a zsírdisznó kordont bontott mag tapsikoltak. Na ennyit arról, hogy mennyire elfogulatlanok...
nehogymá
@bögöly: j ly annyi baj legyen. nálunk a német birodalmi sast akarják felhasználni arra,hogy elkenjék a felelösséget. a provokativot aláirom, a többi hiszti. utáld a liberálisokat, magánügy. nem köpködtem semmiyen nemzeti jelképet,csak fagyi visszanyalt játsztam.
bögöly
@nehogymá: "csak fagyi visszanyalt játsztam."

Persze,csak a "Hideg napok" alapján.
A Tito féle majdnem népirtáson könnyedén átléptél.
Ezért tartom iszonyatosan rossz példának.

A liberálisokat meg bármily meglepő,nem utálom.
Az igaziakat!
Mert ami most a pesti "aszfaltparaszt" libsi annak vél,az csak a liberális hullám tajtéka,hordaléka.
S nem hozadéka!
nehogymá
@bögöly: tudod te miröl beszélek. azért a mi kormányzónk csinált segget a szájából amikor rájuk küldte az magyar daliákat a germánoknak pedig mi szövetségesei voltunk.
JAJMÁR
@Csizmás Kond: Izgalmasabb esti mesékhez szoktam :)))

"Ha valaki egy szobrot, emlékművet akar felállítani oda a tetszésen kívül azt kell szemelőtt tartsa, hogy ne ütközzön törvénybe ne sértse a körülötte élők jogait..."

Érdekes, mindig kimondod az igazságot, aztán a történésekkel szemben elfogult vagy.

Ez a szobor jogokat és méltóságot sért. Már az elfogadása hirtelen, konszenzus nélkül történt. A MAZSIHISZ egy civil szervezet, és érintettek is, az ő véleményüket ki kell kérni, illik figyelembe venni és joguk is van beleszólni.. A kordonbontás pedig polgári engedetlenség, ami a demokráciába belefér, és már volt is rá precedens, emlékszel? Ennyit a jogról.

A másik: ez az emlékmű szélsőséges indulatokat vált ki. Egyfelől vannak, akik mindenáron felállítani akarják, másfelől vannak, akik mindenáron megakadályozni akarják.
Erőszakos felállítása után is még nagyon sok viszály lesz körülötte. Én nem állítanám fel, ha én lennék a kormány, mert nem lehet érdeke viszályt generálni. Van az anélkül is.
Na, Jó éjszakát :)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.