Kétharmados parlamenti többséget szerzett a Fidesz-KDNP az április 6-i országgyűlési képviselő-választáson a szavazatok 99,99 százalékos feldolgozottsága alapján. A Nemzeti Választási Iroda vasárnapra virradó éjjel közölt adatai szerint a Fidesz-KDNP-nek 133, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-nek 38, a Jobbiknak 23, az LMP-nek pedig 5 mandátuma lesz az új parlamentben.

A szavazatok 99,99 százalékának feldolgozása alapján – az átjelentkezők és a külképviseleteken szavazók miatt ugyanis csak szombaton tudták befejezni a szavazatok összeszámlálását az egyéni körzetekben – a Fidesz-KDNP országos listájára 2.264.730 , az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-ére 1.290.804, a Jobbikéra 1.020.476 szavazat, az LMP-ére pedig 269.413-an szavaztak.

A többi 14 országos listát állító párt nem érte el az ötszázalékos küszöböt, így nem jutott be az Országgyűlésbe.

A múlt vasárnap tartott választás után a szavazatoknak csak majdnem 99 százalékát összesítették a szavazatszámláló bizottságok. Minden választókerületben egy szavazókörben nem bontották föl az urnákat, hanem azokat elzárták. Szombaton ezekbe az urnákba keverték bele a külképviseleteken és az átjelentkezéssel szavazók voksait, és együtt számlálták össze a szavazatokat, majd megállapították a nem jogerős végeredményt a választókerületekben.

Az utolsóként Borsod-Abaúj-Zemplén megye 4-es számú választókerületében fejezték be a szavazatok számlálását, az adatokat nem sokkal negyed 12 után hozta nyilvánosságra az NVI.

A múlt vasárnapi részeredményekhez képest egyetlen egyéni választókerületben sem változott meg a szombati újraszámlálás után a választás eredménye, és az országos listás mandátumkiosztás sem változott.

A nemzetiségi listáknál a 99,99 százalékos feldolgozottság alapján a kedvezményes mandátumhoz szükséges 22.058 szavazatot egyetlen nemzetiség sem szerezte meg, a legtöbben a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának listájára szavaztak, 11.415-en. Az országos listát állított 13 nemzetiség ugyanakkor szószólót küldhet a parlamentbe.

Azt követően, hogy az szavazatszámláló bizottság megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség, és arra kizárólag a jogorvoslatot elbíráló szerv jogosult.

A Nemzeti Választási Bizottságnak az országos listás szavazás eredményéről kiállított szavazóköri jegyzőkönyvek, a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv, valamint a választás egyéni választókerületi eredményéről kiállított jegyzőkönyvek alapján, legkésőbb a szavazást követő tizenkilencedik napon kell megállapítania a választás országos listás eredményét.

Az április 6-i szavazáson a választópolgárok két külön szavazólapon adhatták le voksukat: egyrészt voksolhattak arra, kit szeretnének az országgyűlési egyéni választókerületükben (ebből 106 van) képviselőnek, másrészt egy másik íven arról dönthettek, hogy az országos listáról melyik pártot vagy nemzetiséget támogatják. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok csak pártlistákra szavazhattak.

Az országos listán kiadható 93 mandátumot a pártlistás szavazatok és az egyéni kerületekben nem hasznosult, úgynevezett töredékszavazatok alapján osztották ki.

Az új Országgyűlés május 6-ig megalakul, az alaptörvény értelmében ugyanis az alakuló ülést a köztársasági elnök hívja össze a választást követő 30 napon belüli időpontra.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

A Tündik bündije
@Horizont: Ámulatba ejtőek ezek a számok.
2 millió 130 ezer ember szavazott a fideszre, ebből 340 ezren külhoniak, akiknek persze eszük ágában sincs velünk együtt szívni, de kedvesen beleszólnak a dolgainkba. Ami azt jelenti, hogy Magyarországról mindössze 1 millió 790 ezer szavazója van a pártnak, azaz a 2010-es adatokhoz képest elveszítettek itthon 970 ezer embert, ami rengeteg. Magyarán az országnak még az ötöde sem támogatja őket (kábé 18%) és ebből van kétharmad.
Veri bjúti.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Nem örül neki mindenki, de gratulálunk a győzelemhez!
m.macskosz
@verőce21: Nem azt fájlalom, hogy nyert a fidesz,
hanem azt, hogy meglett a 2/3. Ebből az ország 98%-ának csak kára lesz.
Igaz, hogy a 2%-nak viszont haszna. Nem kicsi. Nem kevés. Nem kontrollálható.:(
verőce21
@m.macskosz: (09:44) Ugyanezeket gondoltam én is, amikor beírtam.

Ez a végeredmény csak méginkább vasfegyelmet követel a Fidesz frakciótól, ami bábokká alacsonyítja a képviselőket, ez félő volt. Inkább kellemetlen ez a kétharmadnyi Fideszes képviselő számára, mint kényelmes.(és főleg nincs benne pénz)
m.macskosz
@verőce21: Mondjuk azt pont leß.rom, hogy a fideszes képviselők emiatt esetleg frusztráltak lesznek, az a baj, hogy folytatódik a gyakorlat: éjjel lézerqannyitisér megálmodik valamit, reggel nyolckor beterjeszti, 1/4 9-kor meg már meg is szavazták.
A másnapi Magyar Közlöny meg már le is hozza a törvényt.
trenszmen
@Horizont: Nem a baloldal hibája!
A 2010-es fidesz szavazó birkáké, mert ők adtak nekik akkor is 2/3-ot!
Ha nem lett volna 2/3, akkor nem lett volna ilyen a választási törvény!
Innentől kezdve kő kövön nem marad, bár az vigasztal, hogy max 2 év és összeborul minden! Vagy polgárháború lesz sajnos...
m.macskosz
@trenszmen: Nos, ha nem is csak a baloldalé, de a töketlenkedő ellenzéké mindenképpen!
Az, hogy az MSzP, a DK, az Együtt PM mennyire baloldali vagy sem ebben az esetben mindegy: NEM A FIDESZ NYERT, az ellenzék Qrta el a választást. Nem kicsit! Nagyon! :(
verőce21
@m.macskosz: (09:59) Amit leírsz az az alkotmányozó törvényeken kívül, kétharmad híján is így van sajnos. (Ezen csak egy koalíciós kényszer segíthetett volna.)
A Tündik bündije
@Horizont: Ámulatba ejtőek ezek a számok.
2 millió 130 ezer ember szavazott a fideszre, ebből 340 ezren külhoniak, akiknek persze eszük ágában sincs velünk együtt szívni, de kedvesen beleszólnak a dolgainkba. Ami azt jelenti, hogy Magyarországról mindössze 1 millió 790 ezer szavazója van a pártnak, azaz a 2010-es adatokhoz képest elveszítettek itthon 970 ezer embert, ami rengeteg. Magyarán az országnak még az ötöde sem támogatja őket (kábé 18%) és ebből van kétharmad.
Veri bjúti.
Manhattan
Amíg ugyanis a ránk leadott szavazatok aránya a Fideszre leadott szavazatok 57 %-a (1.290.804/2.264.730), addig az ez alapján elért parlamenti mandátumaink aránya 28,5 % (38/133), vagyis hozzávetőlegesen a fele. Ebből következően tehát a mi két szavazatunk egyenlő egy fideszes szavazattal, ergo két szavazónk ér annyit, mint az övéik közül egy.
Így lehet a választópolgárok 28 %-ának támogatásával elfoglalni a parlamenti székek 67 %-át.
Nesze neked demokrácia, nesze neked kétharmad.
magyarbakancs
Ezt már beárazták a befektetők és a EU kormányok.
Lassan és biztosan fog emelkedni az EU-ró.
EcsiAntal
Ha valakik egyszer már csaltak ---hazudtak---loptak --eladták az országot és erről mindenki tud --és ugyanazok jönnének vissza nem is volt várható más ---nagy hiba volt az összefogás mert a Gyurcsány előre tudta hogy ez lesz --szándékosan csinálta hogy utána átvegye a hatalmat bal oldalon és ehhez még jött még Kuncze ---Fodor duó ami végleg betette a kaput mert köztudott hogy közel 800 millióért felelősek .--ha ezek az arcok maradnak 18 ba be sem kerülnek a parlamentbe--főleg akkor ha az Orbán kormány egy eredményes 4 évet produkál --ami benne van a pakliban.
magyarbakancs
@A Tündik bündije: 2 millió 130 ezer ember szavazott a fideszre, ebből 340 ezren külhoniak, akiknek persze eszük ágában sincs velünk együtt szívni, de kedvesen beleszólnak a dolgainkba.
Mi van azokkal a Magyarországon bejelentett lakcímmel rendelkező határon túli magyarral ki mondjuk Szlovákiában is levélben szavazott.?
Meg Esztergomban is.
Ez emlékeztet egy 1949 kék cédulás szavazásra engem.
Sziszifusz
Lehet, hogy jobb is így. A sok időzített bomba őket fogja megbuktatni. Amikor még nagyobb lesz a nyomor, akkor a nép fogja elzavarni ezt a társaságot.
Ha az ellenzék nyerte volna meg a választást, ő szembesülne a sok mocsokkal amit ezek
hagytak maguk után, de így a Fidesz fejére hullik a sok sza...emét.
csikknorisz
2580693 szavazat 66 helyre elég, 2264730 meg több mint duplájára. A kevesebb 2x többet ér, ez aztán a matek.
postamester
.@A Tündik bündije: ma 10:24..." Fidesz-KDNP országos listájára 2.264.730 , az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-ére 1.290.804, a Jobbikéra 1.020.476 szavazat, az LMP-ére pedig 269.413-an szavaztak "

Akkor meg hogy a fészkes fenébe jön össze a 2/3-ad ???
A parlamentben: a fideszre 2.264.730...
Az ellenzékre: 2.580.693...
És ettől 2/3 ??? Tö...m se érti...
A Tündik bündije
@magyarbakancs: A többiről már nem is beszélve (utaztatás, szavazatvásárlás stb.) Volt szerencsém hivatalból belenézni néhány olyan jegyzőkönyvbe, amik borsodi és szabolcsi falvakban készültek, elsősorban olyanokban, ahol lakosság túlnyomó része khmm... kisebbségi, akár 70-80-90%-ban is, sokan pedig írástudatlanok.
A választási részvétel mindenhol magas, sok helyen majdnem száz százalék volt, mert mit ad isten, ezeken a helyeken egész nap oda-vissza cirkáltak szép nagy fekete autók. Eredmény? 100 szavazatból 90-95 vajon kié volt szerinted?
A Tündik bündije
@postamester: Ez az unortodox matematika, nem tudtad? A fő tételei pedig:

- A negatív növekedés is növekedés.
- Rákayphilip + bármilyen tömeg = 2 millió.
- 100-nak a 45%-a = 2/3.

Piszkosul vágják a számokat.
lajospapa
Senki ne számoljon, hanem nézzen magába, hogy ezt akarta-e, vagy megtett-e mindent, hogy ne ez legyen! Megtett-e mindent 2006-ban, hogy ne a söpredék uralja az utcát, 2010-ben az első 2/3 ellen, és most! Ha pártvezető, akkor tudott-e mondani olyat, hogy a mezítlábas szavazó elmenjen szavazni, hogy azután ne legyen mezítlábas?
postamester
@A Tündik bündije: Majd ha MI is elkezdünk IGY számolni,
nem fog tetszeni nekik...remélem nem fog sokáig tartani :))))))
Manhattan
@EcsiAntal: Mielőtt a fidesz ócska propagandáját szajkóznád, itt a bizonyíték!: www.youtube.com/watch?v=AfcFjVMhxxg
m.macskosz
@A Tündik bündije: Csak tippelek: a Munkáspárté? :)
A Tündik bündije
@m.macskosz: Ja igen, meg a "Dolgozni és tanulni akarok" mozgalomé :-)))
Yoda69
A valasztas nem legitim. Minden teren csaltak. Uj, demokratikus valasztas kell kiirni.
Manhattan
Nekem az erdélyiek a választás óta csak románok. Mind! Kollektíven! Mert nem kérték ki maguknak, hogy aljas célok, ordas eszmék kiszolgálói lettek!
csa-csa
@Yoda69: ha az ötös fogat nyert volna, rájuk mondanák hogy csaltak.
csa-csa
@trenszmen: Anno az mszp is megkapta a "birkáktól"? kétszer egymás után a többséget, gondolom nem a jobboldal hibájából..
háborút pedig végképp nem akarok!
amúgy meg egyik nagyobb szemétláda bagázs mint a másik.
bukottbal
@verőce21: Személy szerint örülök neki, legalább folytathatják a megkezdett munkájukat.
1magyar
Mondjuk ilyen horderejű döntésnél a sima többség nem lehetne elég!
verőce21
Csak hülyítitek már egymást ezzel a sok választási matekkal - bár szórakoztató olvasni nagyon, sőt -, csak az a baj, hogy nem igazak a következtetések. :) - Mindenki figyelmen kívül hagyja az egyéni választókörzetek győzelmeinek súlyát, ami túlzottan jutalmazza a győztest.

(De öröm, hogy ilyen humorral tudják egyesek magyarázni.)
csikknorisz
@verőce21: Ki hagyja figyelmen kívül? Pont erről van szó, hogy jóval kevesebb szavazattal jóval több mandátumot kapnak.
verőce21
@csikknorisz: (18:26) De Te is kihagyod a számításból eleve a Fidesz által megnyert 96 egyéni mandátumot!
"Az országgyűlési képviselők száma 199, ebből 106 képviselőt egyéni választókerületben, 93-at országos listán választanak."

hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_v%C3%A1laszt%C3%A1si_rendszer
bukottbal
@bakegya: Bűnözzél, de ezt miért hangoztatod? :-)
csikknorisz
@verőce21: Az emberek többsége nem a Fideszre, vagy annak jelöltjére szavazott. A saját választási törvényüknek köszönhetően viszont ismét 2/3-uk van. Ez igaz, vagy nem? Ha igaz, akkor miért kötsz bele? Te is azt írod, hogy a túlzott bónusznak köszönhető. Min vitatkozunk tulajdonképpen? :)
tavaszi
...ez a 2/3-ad az elmúlt négy év minden egyes napjának utólagos legitimációja...egyben...és hatalmas felhatalmazás a jövőt illetően. ---marad az ország az euban...és tovább nyit kelet felé...és ha kell észak felé is...és a lényeg a többlábon állás. volt egy időszak amikor a cocik szerencsétlenkedésénél azt irtam...még 4/5-öd is lehet. ami a határontúliakat illeti: az ő szavazatuk nélkül ,már múlt vasárnap is megvolt a 2/3-ad. inkább azt nem értem,hogy tudtak egyesek felülni egy zakkant elmének a szövegére...hogy kormányváltó hangulat...és 2/3-addal zavarják el a kormányt. ez a választók lenézése...és semmibe vevése...ez ugyan az a hazudozás ...mint amit a fletó öszödön böszméskedett. most lelettek ugy seperve...hogy csak teljesen uj alapokon..és csak uj emberekkel lehet ezt ujraépiteni...majd egyszer valamikor. a jövő az maga a lehetőség igérete...(majd a fidesz addig malmoz...mig a baloldal feltámad...)
verőce21
@csikknorisz: (18:58) Mindig a kisebbség akaratának van alárendelve a többség…
Yoda69
Illegitim a valasztasi eredmeny. A kispartok fenymasoltak az ajanlo iveket es egymas kozott csere-bereltek. Az pedig vegkepp kizart hogy a kulfoldi szavazatok 95%-a a fidesze legyen, csakhogy itt semmilyen ellenorzesi lehetoseg nincs.
Szerintem uj szavazast kell kiirni, betartva a demokracia szabalyait.
verőce21
@Yoda69: (06:56) Ne álmodjál már! A külföldi szavazatok nélkül is nyert a Fidesz. Sőt, a világ bármely választási rendszerében a fineszesek nyerték volna ezt a parlamenti választást!
magyarbakancs
@tavaszi: .(majd a fidesz addig malmoz...mig a baloldal feltámad...)
Ezzel értek egyet a többi semmit nem ér amit írtál.
Megint személyeskedés és lenézés .
Ti másra nem vagytok képesek.
Igazi volt komcsi dumátok van.
Te is közéjük tartoztál?
Desischado
Most ztán örülhet a fidewsz, meg a trolok! Az nem baj, hogy az ország megy a szemétbe! Hajrá!
postamester
@magyarbakancs: tegnap 09:33
Hát nem tudtad, hogy tavaszi egy komcsi bunkó???
Csak uszíit minden hsz.-ban...:)))
Rá kell hagyni, néha kap engedélyt az
ápolóktól pár percre odaengedik
a géphez...aztán gyógyszer, és vissza a
gumiszobába...:))))
kacsa0707
A Fidesz köszönettel tartozik a "baloldalnak" a győzelméért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.