A magyarországi választási kampány törvénybe foglalt inkorrektsége komoly kétségeket ébreszt az eredmény érvényességével kapcsolatban – olvasható a The New York Times cikkében.

A pártja jóval több szavazatot kapott, mint a szavazás bármely más indulója. Kétharmados többsége azonban illegitim: Orbánt egyértelműen nem támogatja a magyarok kétharmada, a választási eredmény a közelében sincs ennek. Valójában a szavazók többsége nem a Fideszre, hanem más pártra vagy pártszövetségre adta le a voksát – írja a Napi.hu a lap cikkének összefoglalójában.

A kétharmados győzelem végső soron megtévesztő és csaló jogi megoldások eredményeként jött létre. Ennek megfelelően tehát legális, de megtévesztő és csaló – ismétli meg a cikk szerzője, Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem professzora.

Orbán választási rendszere óriási különbséget tesz a pártok között abból a szempontból, hány szavazatra van szükségük egy parlamenti hely elnyeréséhez – ismétli meg Scheppele a bírálók kifogását, ám ki is számítja, hogy a mostani választás esetén ez mit eredményezett. Ha összeadjuk az egyéni választókerületi és a listás szavazatokat, majd szétosztjuk ezt azok között a képviselői helyek között, amelyeket a parlamentbe jutott pártok megszereztek, akkor azt láthatjuk, hogy a szavazatok nem egyenértékűek.

Visszaszámolva az egy képviselő helyre eső szavazatokat azt az eredményt kapjuk, hogy egy Fidesz-szavazat egyenlő 2,1 kormányváltókra leadott, 2,6 Jobbikra leadott, illetve 3,1 LMP-re leadott szavazattal – olvasható a Napi.hu cikkében.

124 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Még onnan messziről is látják itt meg tapsikol hozzá a sok agyatlan...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pisti271
@spu00: Mindkét esetben a szavazásra jogosultakat írtam.
Két szavazat lett érvénytelenítve, kettő lett érvényessé nyilvánítva,
de mind a négy hiba Kunhalmi kárára történt.
spu00
@Pisti271: A törvény 15% eltérést engedélyez, de megnézem mi a tényleges adat.Ettől függetlenül , az alkotmányos sértés estéből kifolyólag már a 8 év alatt kellett volna helyesbíteni, miért nem akkor szólt ? Lehet, hogy kerületi adottságból nem változtattak.
A 2:2 az általam ismertek szerint a valós, de semmit sem számít, a különbség nem változott.
Különben más esetben mikor számoltak újra?
Pisti271
@spu00: Ez esetben több mint 15%, de megnyugodhatsz,
megfelel a törvénynek. Az ugyanis az átlaghoz képest engedélyez
plusz-minusz 15%, vagyis összesen 30% eltérést.
A 30% biztos alkotmányosabb, mint a régi elosztás.
Az is alkotmányos, és megfelel a szavazategyenlőség elvének,
hogy több mint háromszor annyi szavazóra volt szüksége egy mandátumhoz
az LMP-nek, mint a Fidesznek.
Ja persze Kunhalmi hátránya, hogy egyértelmű legyen, 60-ról 56-ra változott.
szocdem
@spu00: Azt hiszem félreérti a helyzetet.
Én szocdem és baloldali vagyok. Nekünk egy jelöltünk se volt a ringben (Se szocdem, se baloldali)
Neoliberális hordák feszültek egymásnak annak a hazugságnak a jegyében, hogy az USA által pénzelt neoliberális polgári keresaztény kurzussal le lehet váltani a neoliberális polgári keresztény kurzust..

És ha jól értem ezt Ön is csócsálta..
szocdem
@JAJMÁR: "Nem véletlenül lett hirtelen annyi párt a baloldalon, " - mitől si voltak ezek "baloldaliak"???

Ha már az oxfordi politológiai definíciók szerint maximum szélsőliberálisok lehetnek...
JAJMÁR
@szocdem: 00:28 Simán hívhatók ezek a pártok baloldalinak, ha a Fidesz fiatal demokraták szövetségének. Miért, milyenek a szélsőliberálisok? A liberális mostanában szitokszó, mert azzá tették, ahogy a kereszténységet is, rávilágítva egy-két negatív elemére.
Az igaz, hogy pl. az MSZP annyira nem akarja még a látszatát sem, hogy a szélsőbalhoz tartozna, hogy teljesen behúzódott középre, már-már átbillen. Sajnos minden lelkesedés kiveszett belőlük, a népnek pedig az kell. A nagy, üres szavak, a populizmus. Ez győzött a választásokon. A Patyomkin-demokrácia.
A cikkben leírtak nagy részében egyetértek. Azt állítod, a választók a baloldalt akarták megbüntetni? Nos, az országot sikerült, méghozzá nagyon.
Ajánlom figyelmedbe Erzsébet Drobcsak hsz.-át a fészen!

(Egyébként azt állítani, hogy a nem szavazók mindkét oldalt elutasították, ua. mint azt állítani hogy valamelyik ellen szavaztak. Magyarázat. )

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.