A magyarországi választási kampány törvénybe foglalt inkorrektsége komoly kétségeket ébreszt az eredmény érvényességével kapcsolatban – olvasható a The New York Times cikkében.

A pártja jóval több szavazatot kapott, mint a szavazás bármely más indulója. Kétharmados többsége azonban illegitim: Orbánt egyértelműen nem támogatja a magyarok kétharmada, a választási eredmény a közelében sincs ennek. Valójában a szavazók többsége nem a Fideszre, hanem más pártra vagy pártszövetségre adta le a voksát – írja a Napi.hu a lap cikkének összefoglalójában.

A kétharmados győzelem végső soron megtévesztő és csaló jogi megoldások eredményeként jött létre. Ennek megfelelően tehát legális, de megtévesztő és csaló – ismétli meg a cikk szerzője, Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem professzora.

Orbán választási rendszere óriási különbséget tesz a pártok között abból a szempontból, hány szavazatra van szükségük egy parlamenti hely elnyeréséhez – ismétli meg Scheppele a bírálók kifogását, ám ki is számítja, hogy a mostani választás esetén ez mit eredményezett. Ha összeadjuk az egyéni választókerületi és a listás szavazatokat, majd szétosztjuk ezt azok között a képviselői helyek között, amelyeket a parlamentbe jutott pártok megszereztek, akkor azt láthatjuk, hogy a szavazatok nem egyenértékűek.

Visszaszámolva az egy képviselő helyre eső szavazatokat azt az eredményt kapjuk, hogy egy Fidesz-szavazat egyenlő 2,1 kormányváltókra leadott, 2,6 Jobbikra leadott, illetve 3,1 LMP-re leadott szavazattal – olvasható a Napi.hu cikkében.

124 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Még onnan messziről is látják itt meg tapsikol hozzá a sok agyatlan...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Hat igen, a puding probaja, hogy megeszik. Sajnos, ennek a szavazasnak igy kellett megtortennie ahho, hogy UTOLAG legyen mit elemezni , mert SENKI nem tudta elore megjosolni, hogy ez a megbuheralt valasztasi rendszer -amiben kulonbseget tettek ujmagyar kettosallampolgarok es, csak magyar kulfoldon elo allampolgarok jogai kozott - , ezert fizettunk most irgalmatlanul nagy arat...
Mobil123
Na fanok ?? Gondolom Ő is hazudik. És még ezért is Gyurcsány tehet.:-))
bretagne
De bírnám, ha megvétózná valaki az eredményt! Nem azért, hogy az ellenzék nyerjen, hanem azért, hogy ne legyen ezeknek akkor mellényük, amelybe már nem férnek bele!
GeoCravker
@Mobil123: Perszehogy hazudik... Mi más...
Pannónia sztálinkája nem hazudik.
pbalage
legitim lett ez, hiszen Matyaróssszák mekkszafaszta.
Hellcat
Még onnan messziről is látják itt meg tapsikol hozzá a sok agyatlan...
Mobil123
@GeoCravker: Ja ! Bár szerintem még álmában is. (Sztálin ehhez képest lassan kis pista )
Mobil123
@renibébi: Na most azért zárd ki hogy amcsi mondja és úgy ítéld meg a választási eredményt . Lehet hogy a jobbik is jobb eredményt ért volna el.
(óvatos irkálást mert ...:-D )
renibébi
@Mobil123: Sőt az összeborulásotok sehol sem lenne.. XXXDDD
A Tündik bündije
@Hellcat: A teljes egész általában messziről jobban látszik, és nem feltétlenül csak akkor, ha vizuális dolgokról van szó.
lajospapa
Az egész rendszer úgy rossz ahogy van. Arról lenne szó, hogy a nép képviselői útján gyakorolja a hatalmát. A HATALMÁT AZ ÖVÉT ÉS NEM AD HATALMAT VALAKIKNEK!
Ez csak úgy valósulhat meg, ha mindenki elmegy és szavaz. Elment?
A szavazók nagyjából egyenlő és kis csoportjai egyéni jelöltekre szavaznak, nincs lista. A listás képviselő nem az én képviselőm azt egy párt adta. (odaba...ták) A mai képviselők majdnem felét oda..ták.
Az a képviselő,akit a szavazók fele, meg egy megválaszt. Van ilyen?
Az a képviselő akitől megkérdezhetem mért szavaztál így,vagy úgy, mert nem ezért küldtelek. És ha nem ad kielégítő választ hazahívhatom. Van ilyen?
Mi az, hogy ül egy frakcióban és megmondják hogy szavazzon? Ha a frakcióvezető tudja hogyan kell dönteni, minek a díszpintyek? Vagy a bazári majmok...
lópicigáspár
Amerikai professzor!? Mit dumál ő demokráciáról, azt sem tudja mi az!Hogy merészeli megkérdőjelezni a Magyar választási törvényt és a nép akaratát- mind a kétmillióét- he!!?
adrenalink
@bretagne: Azt hiszem, a PM valami ilyesmire készül, csak megvárják a hivatalos végeredményt.
tivoli
@lópicigáspár: Bizony, amit kétmillió helyi/külhoni szavazó helyesel, egy buta amcsi prof. már meg ne kérdőjelezze! Azt a hétszencségit nekije!
Szvetlana
Azzal, hogy a területi elosztást megcsinálta a saját javára a Fidesz, azzal már borítékolta is a győzelmét.
Saját magának megalkotta a választási rendszert, sőt még azzal is legalizálta, hogy egyfordulóssá tette.
Hiába is hírdeti Lázár, hogy legitim és fair a választási rendszer, mert nem az.!!!
Most megint a kétharmaddal fognak megszavazni és nem az egyszerű többséggel. MI ennek a következménye? Reggel elmondta a Bajnai, hogy megint mindent módosíthatnak, az alaptörvénnyel kezdve. Na mi lesz ennek a következménye?
Yoda69
Igaza van a profnak. Magyarorszaga kormanya illegitim, a valasztas torvenyesen elcsalt volt.
A demokratikus orszagoknak nyomast kellene gyakorolni orbanra uj valasztasok kiirasara a 4 evvel ezelotti torvenyek szerint.
bakegya
Most vette észbe ezt valaki,amikor már ronggyá mosták vele az agyam?-
Az alkotmánytól elkezdve,minden törvényünk összeollózott és csak orbánkirályságát kéSZÍTI ELŐ!!!
renibébi
Nem most nyafi, négy éve, közületek is, vagy nem mentek el, vagy csakazértis ne a masz@p miatt orbánra szavaztatok.. 2/3, akkor tudni lehetett hogy azt csinálnak amit akarnak, ( a választási törvénnyel is )
Mi a F@rkamat csalt el, Te-Te, és Én adtam hatalmat akkor nekik hogy ezt most megtehessék...
Ennyi..
Zavarjátok el az idiótáitokat, a pártjaitok éléről...
Különben már most a 'nyakatokon' a Jobbik.. Másfél hónap múlva pedig már előttetek...
A balfék összeborulással megint ezreket veszítettetek...
csikknorisz
@renibébi: Ha már olyan nagy jobbikos vagy, tudhatnád, hogy Vona sem tartja "sportszerűnek" az eredményt. Nem csak a "balfékek" gondolják így, meg fújjamcsi profok.
renibébi
@karma1: Még oda legelőre..
a puding próbájára. Alap ha én csinálhatom meg a választási 'kerületeket' azt úgy teszem hogy nekem legyen a legjobb..
B@szunk budapestre ha vidéken mindenkit lenyomunk...
budapest nem az Ország közepe bármennyire is azt hiszitek.. :(
" Azért a Vidék az úr "
Egy Jobbikos !
Szvetlana
Az EP szavazás megint egy nagy bukta lesz, mert azzal, hogy létrejött az összefogás, ez szavazókat hozhatott (megelőzvén a jobbikot)
de sajnos a baloldali pártok ha egyenként (pártszínekben) jelölteti a képviselőit, ezzel viszont szavazatokat veszíthet az egységes jobbikkal szemben. Ez a jelenlegi állás, ha nem változtatnak rajta.
renibébi
@csikknorisz: Ahogy én sem, ahogy senki sem, nem csak itthon.
Mindig is realista voltam, az hogy ez a választás olyan lett amilyen,.. azt a négy évvel ezelőttinek köszönhetjük, és annak hogy NINCS ellenzék... Az EP választásokon a Jobbik már Az 'ellenzék' előtt lesz,... nem azért mert benyal nekik, hanem mert odakint a Magyar érdekeket így SZERETNÉ a legjobban érvényesíteni. Hala
renibébi
@renibébi: Nem az ellenzék fenekére gondoltam hanem az csakis kisbetüvel az eu-ra
coyote3
Nagy francot! Mit ugat bele ez a tudatlan falusi lap a zseniális fideSS dolgaiba??? Már megint felbérelt ez a Patás Gyurcsány valakit, hogy támadja az országot és a magyar népet!!!
csa-csa
8 éve ugyanezt mondták...!
a vesztes mindig és mindenhol ezt kezdi hangoztatni.
az egész világon is!!!
verőce21
A Fidesz megnyerte volna ezt a választást a világ bármely választási rendszerével. :)
Pálinkafőző Rézüst
Nem kérdőjelezhető meg! Kérdőjel nélküli csalás volt.
szepwilly
@verőce21: sohol a hazug Magyarorszagon kivül!
bretagne
@adrenalink: Én is úgy emlékszem, hogy először a Kúriához fordulnak, aztán az Alkotmánybírósághoz.
renibébi
Látom nem nyugodtok, inkább megyek..
Ha Európai Magyarországot Szeretnétek, Csak a Jobbik !
Megvédeni az Országot Csak Úgy Lehet Ha : Közel tartod magadhoz az ellenséget...
Nil
Egy baj van -a jobbikon kívül senki nem akarja ezt az országot most átvenni - a jobbik meg csak rontana a helyzeten-és ezt fogja tenni a fidesz is ahogy már el is kezdte - gondolom most az eu, amerika és mit tudom én ki lesz a hibás ha bedől az ország
furfang
Mindenkinek adott volt a lehetőség, más induló pártoknak is, hogy meghaladják a fideszre leadott 2264730 szavazatot, és akkor ők alakíthatták volna a többi párt egymáshoz vakló viszonyát. A startnál egyforma esélyekről indultak, a többi csak duma.
Cicamama55
@renibébi: Én el sem engedném indulni a Jobbikot, az Eu-s választáson! Elutasítóak az Eu tagságunkkal szemben, akkor minek akarják a képviselőjüket oda küldeni?!
povika
@lópicigáspár: És a nem fideszre szavazó 3 millió ember véleménye nem számít? Majd akkor dumálj, ha Viktor elítélik választási csalásért! Mellesleg, te is prof. lennél, hogy így lefikázod az amcsit? Vagy megártott a narancslé? Ne igyál annyit!
hetöndöe
A fél világ rajtunk röhög,hogy önként a nyakunkra szavaztunk egy ilyen baromarcú egoista diktátort és nincs egyetlen ember a környezetében,aki meg merné neki mondani,hogy beteg vagy fiam és elmegyogyóban a helyed.
Pedig a környezete tudja a legjobban.
lópicigáspár
@povika: Na még annyit, hogy narancsból nem lehet pálinkát főzni, mert erősen olajos és leszennyezi az egész berendezést. Ebből adódóan narancslevet nem fogyasztok! :-)
povika
Fideszes módi, a kényes kérdésre soha nincs válasz, max folytajuk...
Pisti271
@verőce21: "A Fidesz megnyerte volna ezt a választást a világ bármely választási rendszerével."
A választást megnyerte volna, de egy arányos választási rendszerben nem tudna
kormányozni, mert kisebbségben lenne. Az elmúlt négy évben az 53% legalább
legális többség volt, de most a választók kevesebb mint fele támogatta. 45%
Pisti271
Számomra az volt megdöbbentő, hogy úgy mentünk szavazni,
hogy alapos gyanú volt rá, miszerint csalással felkerült nevek és pártok
szerepelnek a szavazólapokon és ez ügyben feljelentések is születtek.
Mi van, ha kivizsgálva tényleg megállapítják a csalásokat?
Széttárják a kezüket, hogy az az 1-2% semmit sem befolyásolt amit
ezek a jelöltek kaptak? Pedig voltak körzetek, ahol szoros eredménnyel,
százas nagságrendű szavazaton múlott a mandátum sorsa.
Pisti271
Miért pont 199 képviselő, 106 egyéni és 93 listás?
Ha mindenképp változtatni akartak, miért nem felezték egyszerűen a
valamikor létrejött konszenzusos rendszert?
386/2=193 parlamenti hely, két szomszédos körzet összevonva eggyé, stb.
Mert a választás minden elemét meg kellett változtatni, hogy magukra szabhassák.
tavaszi
...megérdemelné a sok balliberális bolsi,hogy az ujabb 2/3-addal a fidesz behozná a brit választási rendszert...és akkor a parlamentben 92.5%---lenne a fidesz-kdnp..----és elvtársak azt is lekéne nyelnetek...de bizony ám...tessék itt a következő lehetőség...csupán pártokra kell szavazniuk az embereknek. ismét közeleg az igazság napja hiába indultok külön...együtt ...senki nem kér 2014-ben magyarországon a baloldalból...pláne a hazaáruló..a tavaresjelentést kiprovokáló baloldalbol...ennyi...ellehet húzni...de villámgyórsan.
tavaszi
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
tavaszi
@renibébi: egyértelmű----és még egy ha a labdámmal kimegyek a grundra, azt vezsem be a csaparomba akit én akarok...és kész...lehet hőbörögni...ott volt a lehetőség...szjkozta a baloldal 2/3 addal zavarjuk el az orbán rezsimet...saját táborukat is lenézték ezzel a hazug állitással...az EU-választáson még csúfosabb vereséget fognak kapni...az "fux"...
karma1
@renibébi: A valasztasi torvenyeket nem azert hozzak egy demokratikus allamban, hogy a SAJAT hatalmunkat bebetonozzuk vele, hanem azert, hogy deruljon ki a nep VALODI akarata egy szavazaskor!

Csak diktaturakban lathatsz olyat, hogy atirjak az Alkotmanyt es a valasztasi torvenyeket.
Ezt a csalast szemelyesen akarta kiprobalni a vitya, es bejott neki az "oszd meg es uralkodj" alapon...

Nem gondolkodo emberek lesznek a Parlamentben, hanem gombnyomogato megelhetesi (KARRIERISTA, "gomgnyomogatasbol szerzem a milliardjaimat") politikusokbol fog allni tehat ez a gyulevesz tarsasag...
karma1
@coyote3: Juj, megint tamadas valahonnan? Ugyan hivjuk mar ossze a harcolo csapatainkat, haho, orban ur, van egy ujabb ellenseg! Nem akar veletlenul megkuzdeni vele?
karma1
@furfang: Milyen "egyforma eselyekrol" pampogsz? Ahol a fideSS plakatjai nem szoltak masrol, csak az ellenzek pocskondiazasabol, nem kaptak egyelo hirdetesi eselyt sem a TV-ben, sem a radioban, sem az utcai plakatokon?

Hol volt itt az eselyegyenloseg?

Probalj meg guzsbakotve csardast jarni, aztan megtudod, mi a kulonbseg a ketto kozott...
Pisti271
@tavaszi: Elárulnád a 92.5% eredetét, mert nem annyi.
A másik probléma, hogy egy befejezett választás eredményét próbáljátok
mindent elsöprőnek beállítani, mint valóságot.
A tény ezzel szemben, hogy a Fidesz a 45% kapott szavazattal a kisebbség,
mert 55% ellene szavazott.
Mellesleg a világ melyik választási rendszerében található olyan, hogy győztes kompenzáció?
Mert példát ugye mindenre tudtok hozni.
verőce21
@Pisti271: (21:51) Amelyik párt a legtöbb szavazatot kapta az nyert! Ehhez jött még +96 db megnyert egyéni választókörzet. Mi ebben olyan nehezen megemészthető?
Olyan párt nem indult, hogy "Nem a Fideszre szavazók"! :)
Pisti271
@verőce21: Azt hiszem én is azt írtam, hogy megnyerte, és nem emlegettem
"Nem a Fideszre szavazókat" sem.
Ettől még egy arányos rendszerben, ami létezik és elterjedt, nemhogy alkotmányozó,
de kormányzó többséget sem jelent az elért 45%. Vagy kisebbségben kormányoz,
vagy talál koalíciós partnert, vagy megismétlik a választásokat.
Te is a világ összes választási rendszerét emlegetted.
Melyikben létezik a győzteskompenzációs mechanizmus?
F_Viktor
@tavaszi: Írod:
"...megérdemelné a sok balliberális bolsi,hogy az ujabb 2/3-addal a fidesz behozná a brit választási rendszert...és akkor a parlamentben 92.5%---lenne a fidesz-kdnp."

Vagyis nem is írod, hanem idézel egy hazugságot!
Mert Orbán az angolszász világban és a brit Nemzetközösség országaiban használt (ami ott történelmi hagyomány) relatív többségi választási rendszert vezette be! Annak minden aránytalan ismérveivel együtt:
- A választókerületek kialakításával lehetőség megadása az végeredményre,
- a nagy pártok preferálásával,
- a nem területi kisebbségek diszpreferálásával,
- stratégiai szavazás kikényszerítése,
- egyfordulós választás,
- relatív többség,
- érvényességi küszöb megszüntetése.

Egyetlen különbség van, nálunk a vesztes pártokra leadott szavazatok nem vesznek el, viszont ezt kiküszöbölik, hogy a győztes is részesül belőle, vagyis a fityesz ezzel és a külföldön élők, adózók bevonásával biztosította be magának a 2/3-ot!

De @Pisti271: -el egyetemben én is kíváncsian várom 92,5 százalékra a magyarázatodat!!
Pisti271
Vessük már fel, azt is, muszály nekünk cserépszavazással szavazni?
Csak éppen kavicsok helyett papírlapokat dobálunk az urnákba.
A KSH szerint a háztartások 71%-a rendelkezik szélessávú Internettel.
A népszámlálást le lehetett bonyolítani úgy, hogy levélben kapott,
egyszerhasználatos jelszóval belépve kitöltöttük a kérdőívet.
A levél adott, értesítenek a névjegyzékbe felvételről, de ha kell van
ügyfélkapus rendszer is, amit csak személyes megjelenéssel lehet regisztrálni.
Repülőgépekkel szállítjuk haza az urnákat, holott szerintem a külföldön
dolgozó magyarok 99%-a rendelkezik Internet hozzáféréssel.
De akár SMS rendszert is lehetne használni, ha már fizetni is lehet vele.
Mindegyik lehetne olyan biztonságos, mint pl a nyílt utcán kitöltött szavazólap.
Vagy a szavazók fuvarozása a szavazókörhöz, amit roppant egyszerűen
lehet láncszavazássá tenni. Ide a rozsdás bökőt, ha nem úgy történt.
Az ajánlást is lehetne biztonságosabbá tenni. Pl a levélben kaphatna mindenki,
mint régen az ajánlószelvény volt, mondjuk öt kis vonalkódocskát.
Ezt kellene ráragasztani az ajánlószelvényre az aláírás mellé.
A másolást is megakadályozná, feldolgozni is egyszerűbb lenne, és
egyúttal annak kódja lenne a Netes belépés jelszava is.
Mondjuk úgy, hogy az ajánlóíven nem kérdezzük meg a személyi számot,
de a szavazás Netes oldalán igen.
Hányadik században élünk?
Mintha informatikai rendszerünk is lenne.
Arra használjuk, hogy papíron strigulázott és megszámolt vonalakat adjunk össze?
Arra egy Excel táblázat is képes.
Yoda69
@tavaszi: Baromarcu, a UK-ban demokracia van. A media lehetosegt ad minden partnak programjuk bemutatasara.
Szerinted nalunbk ez megvalosult?
renibébi
Utóljára Írom : Te, Te, és ÉN adtam nekik 2/3-ot azzal hogy nem mentem ez 2010-ben szavazni... A F@szznak nyafogtok
kacsa0707
Így elemez egy koszos mocskos liberális lap.
kacsa0707
A Horn Gyuszika amikor megszerezte a kétharmadot nem tiltakozott a liberális banda!
Nil
Mindenki tudja hogy csalás volt. Amikor a törvényt megalkották és elfogadták akkor kellett volna az eu-hoz fordulni. Bár ők is tudják - és beleegyeztek.
Nil
@kacsa0707: Ő nem csalással - törvények módosításával győzött.
Javaslom jelentkezz be egy hályogműtétre ki tudja mekkora a várólista.
furfang
@karma1: Ugyan kérlek! Az utcai plakátokon ott virított minden sarkon valamelyik ellenzéki, Mesterházyval az élen. A tv-be folyamatosan meghívták őket ömlött is belőlük a fidesz pocskondiázása. Mint az imamalom csak mondták mindegyik, meg sem hallgatva a kérdéseket.
Az interneten mindjárt a startlapon a Hír24 aki eleve a kormány ellenes propagandát tűzte a zászlajára kitűnően teljesít, uszította minden cikkével, csúsztatásaival, hamis híreivel a nagyérdeműt. Az atv-ről és az ellenzéki médiumokról már nem is szólva újságok, rádió adók. A választási feltételek a startvonalnál pedig mindenkire nézve azonosak voltak, úgyhogy panaszra semmi ok, a hiba a tehetségtelenségben, megbízhatatlanságban, alkalmatlanságban keresendő, amit az emberek többsége nagyon jól látott és díjazott ezzel a hatalmas buktával másodszorra is.Lassan nektek, a szavazóiknak sem árt a gyűlölet mögül kifigyelni egy kicsit a valós történésekre.
keresztapa
@furfang: MSZP és bandája tetszettek volna normális emberekhez méltó kampányt folytatni azzal, hogy tudják azt amit a többség akar. Nem a gyűlölet hangoztatása, a kormány váltása lett volna az uralkodásra való törekvésük. Későbánat eb gondolat. A valóságot nem ismerni, bűn de ellene tevékenykedni kész öngyilkosság.
verőce21
@Pisti271: (00:07) De az egyéni mandátumokat elnyerőket mintha most is kihagytad volna a számításból!
(plusz 96 Parlamenti hely! - sokkal nagyobb legitimáció, mint a listás bejutóké. Ha egyebet nem kapott volna a Fidesz, már ezzel is több mint duplája a parlamenti helyeinek száma az utána következő legtöbbet kapó Összefogóké, ami ugye szőröstől-bőröstől 38) :)
labos
A régebbi szavazási rendszerben is a fidesz nyert volna, kár károgni, aki nem hiszi járjon utána!
A nem fideszre szavazók sosem tudtak volna kormányt alakítani a 20% jobbikkal. Az meg hogy mennyivel nyert a fidesz, tök mindegy a 2/3 csak fricska a balfa..oknak!
furfang
@Pisti271: Ez nagyszerű, csak Józsi bácsi a hat elemijével Csajágaröcsögén mit csinálna az ügyfélkapuval, és a vonalkóddal úgy mégis?
kacsa0707
@Nil: Szerinted kik alkották az akkori választási törvényt az Szovjetekkel a hátuk mögött??
kacsa0707
@Nil: Egyébként a világ bármely választási rendszerében is Fidesz nyert volna, kivéve ha még most is megtudták volna tenni azt amit a második világ háború után, mert a csalás a vérükben van a szociknak, és nem a baloldalnak, mert ők tisztességes emberek.
tavaszi
@Pisti271: ...jobban jártál volna ha megsem szólalsz internetszavazásilag. eszement gondolat! azt hiszed mindenkibek van gépe???,,...hol élsz barátom...egyik percben az éhenhalásról---és nélkülözésről papoltok...most meg gépről mindenki???,és onnan szavazni???...a kettő együtt nem megy !!.
labos
@tavaszi: nekem van 4 gépem:) szívesen szavaznék helyettük! xD
Citromka
@tavaszi: Vegye már a fáradtságot, és komcsizás helyett nézzen utána az istenei származásának, életútjának! Meg fog lepődni! Mégis, mit gondol, aki a Kiszből és az Mszmp-ből jött, az mi? Ja, megmagyarázza, hogy konspiráció volt, és bomlasztó elemnek voltak párttagok! A frászt! Már akkor is hataloméhes csürhe volt az egész! Nagyon jól tudták, hogy a párt nélkül semmik maradnak örökre! Volt kin felkapaszkodniuk! Ezek, a sosem volt szocik, ugye?
Pisti271
@tavaszi: Amint írtam statisztikai adat, azaz adottság,
hogy 71%-os az Internetellátottság és használva is volt a népszámláláskor.
Ott is csak lehetőség volt, nem kötelező.
Mint ahogy most lehetőség volt a levélszavazás, amit diszkriminatív módon
csak némelyeknek engedtek meg,
Pisti271
@furfang: ma, 13:41
Amit máskor is. Pl ha az orvos receptet ír neki, vonalkód van rajta,
a gyógyszertár pedig azt olvassa be, nem silabizálja, mint régen a kézzel írottat.
Aki az ajánlást gyűjti, tudni fogja hova ragassza az elkért vonalkódot.
Pisti271
@verőce21: ma, 13:01
Egyéniben 46, listán 44% szavazatot kaptak. (a megjelentek 62%-ától)
És éppen arról van szó, hogy más típusú rendszerben mire lenne ez elég.
Azt írtam, hogy a nyeréshez igen, de a kormányzáshoz nem, mert egy
tisztán arányos rendszerben, ami létező és használt, nincs többsége.
Ne keverd a mandátumok számát, ami egy mesterségesen eltorzított
valami, a legitimációval. Azt a szavazatok valós száma adja.
Pl ha az ellenfél bojkotálja a választást, a 100% sem legitim.
A levélszavazatok sem növelik a legitimációt.
2010-ben 53% a társadalom egyharmad részének a támogatását jelentette.
Most 45%, de kevesebb szavazó, a társadalom negyedrészének a támogatását
jelenti. A kormány legitimációja csökkent!
A jelenlegi kérharmadot ezer apró és nagyobb trükkel érte el.
Pl ha nincsennek a kamujelöltek és a rájuk adott voksokat az ellenzék
kapja meg, ami egy valós feltételezés, még jónéhány körzet átbillent volna
és nem 96 lett volna az így nyert mandátumok száma.
A másik a győztekompenzáció, amivel még 6 mandátumot elloptak a
listásoktól, mintha azt is egyéniben nyerték volna meg.
(egy mandátumot pedig a levélszavazatoknak köszönhetnek)
Ismét megkérdezem, ismersz-e máshol ilyen mechanizmust.
spu00
Mi lenne, ha megtanulnának olvasni és értelmezni. A jelenlegi választás két részből áll, egyéni és párt választásból.
Az egyéni választás 106 helyről való döntés, ebben a Fidesz 96 helyet szerzett ami 90,5 %, az mszp 9,5%.
A párt választásnál a Fidesz 45%, mszp 25%...
A 199hely 100%, a Fidesz 135,5/2 %-val 67,75 %-t szerzett, ami 2/3-d még amerikában is, ahol egy magyar elsős gimnazista le tudott éretségizni. Ezt csak Scheppelének üzenném.
Remélem így több embert megtudtam győzni, legalább is kételyeket a sok beíróval szemben. Különben akik nem mentek el , azok elfogadták a nyertest, jelen esetben a Fideszt, jól jártak.Választásnál nincs " Ha", ott konkrét szavazó van, s csak Ő dönthet.Jobb, ha ezt tudomásul veszik. Minden választási formában a Fidesz nyert volna, de mocskolódni azért lehet, még akkor is ha nincs sajtó szabadság, csak vélemény nyilvánítási lehetőség mindenkinek, mindenről.
csip-csop
persze! hogy megkèrdojelezheto a vàlasztàs, nem csak mi mondjuk, de mèg amerika is càfolja ezt a nagy sikert a fideszre nèzve! ehez nem kell tudomànyi egyetemet vègezni,mèg az ovodàsok is megèrtettèk!
csip-csop
@karma1: mikor megvàltoztattàk a vàlasztàsi torvènyt, vàlasztàs elott, senki nem vitattkozot senkivel, a parlamentbe, mindenki csendben volt, de ugylàtszik, hogy nekik is megèrte csendben maradni.A ellenzèknek nincs tokuk, ès ezekutàn se lesz.
csip-csop
@karma1: mindenesetre, ha kevès plakàtjuk volt az ellenfèlnek, az embereknek direk azokra kellettvolna szavazni, hogy nelegyen esèlye viktornak a porondon maradni. Ezt az embereknek megkellett volna erteniuk, itt a plakàtnak nincs nagykoze, hogy kire szavazzak, vikinek mennie kellett volna plakàt vagy nem plakàt.
spu00
@csip-csop: Főleg ha a Jókai térről kapják az információt.
verőce21
Azt írod: "Egyéniben 46, listán 44% szavazatot kaptak..." - na itt álljunk meg, mert azt hiszem nincs értelme tovább erről a témáról csevegnünk. Ahhoz alapvető tények ismeretére azért szükség van! :)
miazavalami
@spu00: A 199hely 100%, a Fidesz 135,5/2 %-val 67,75 %-t szerzett, ami 2/3-d még amerikában is, ahol egy magyar elsős gimnazista le tudott éretségizni...

A 135,5/25-val... nem értem.
Pisti271
@verőce21: Feltételezem, nekem szántad a választ.
Igen, egyéniben 46% szavazott rájuk, vagyis 45,8%, de valójában még egy kicsit
kevesebb, mert ebben csak a bejutott pártok jelöltjeinek a szavazatai vannak,
a kamujelöltek szavazatai nélkül.
Szóval 46%.
Listás szavazat 43,69%, azaz 44% a magyar szavazóktól.
Igaz, ezt 45,05%-ra torzítják a levélszavazatok.
Ez a valós támogatottság.
Ugye nem az elért eredményt vitatjuk, mert azt én is elismertem, hogy nyertek
volna mindenképp, de egy arányos rendszerben ez kevés lenne a kormányzáshoz.
Melyik választási rendszerben létezik győzteskompenzációs mechanizmus?
Desischado
Elcsalták, nincs ezen mit vitázni! Azon kell lenni, hogy mi a teendő ezután!
F_Viktor
@Pisti271: Írod:
"Melyik választási rendszerben létezik győzteskompenzációs mechanizmus?"

Erre nem kapjuk meg tőlük a választ :-)

Mert ha a bevezetett relatív többségi választási rendszert nem csavarják meg, hogy kompenzálják a győztest - ami ugyebár az egész világon újdonság -, akkor 6 parlamenti helyet vesztettek volna, valamint egy mandátumot hoztak a fityesznek a levélben szavazó testvérek. Ezek kellettek a 2/3-hoz.
Pisti271
@F_Viktor: Ha jól számoltam, negyedszer tettem fel a kérdést.
De én sajnos nem ismerem az alapvető tényeket, nincs értelme velem csevegni róla. :)
verőce21
@Pisti271: (22:03) Pl. az Olaszországi választási rendszerben "létezik győzteskompenzációs mechanizmus". Ahol a győztes párt plusz 50 db képviselői helyet kap a Parlamentben!

Megpróbálod kifordítani a csevelyt a választási kompenzáció felé! Mert eredetileg arra válaszoltál, hogy
"A Fidesz megnyerte volna ezt a választást a világ bármely választási rendszerével. " (17:51) - és ez 100%-ban igaz!
("Tetszettek volna többen elmenni szavazni!")
Yoda69
Ennel sokkal kevesebbert uj valasztast irtak ki Bajan.
Ezt a valasztast is meg kell ismeteltetni demokratikus keretek kozott.
Pisti271
@verőce21: Igazad van, tényleg van, vagy inkább lesz ilyen az olaszoknál.
(ha minden igaz, az elért 45% biztosítana 60% mandátumot az olaszoknál)
Nem értem miért kellett ezt négyszer kérdezni.
A Fidesz győzelmét egy pillanatig sem vitattam, csak azt mondtam,
ez egy arányos rendszerben nem biztosítana többséget és ez is 100%.
Hogy én is hozzak példát, a németeknél koalíciós kényszere lenne.
Onkan
"Megkérdőjelezhető a magyar választási eredmény"

Persze. Minden megkérdőjelezhető. Az idézett állítással egyetértők elmeállapota is.
Ulmus
Jó lenne már, ha az ellenzék abbahagyná ezt, mert csak magukat járatják le, hogy nem bírják levonni a következtetést a vereségből. Való igaz, hogy Orbánnak nem lenne 2/3-a egy igazságos választási rendszerben, de egyértelmű győzelmet arattak. Ezt nem lehet elvitatni. Inkább le kéne vonnia Mesterházynak és Gyurcsánynak is a tanulságot, hogy több nagy zakó után illendő lenne felállni a kispadról.
Ulmus
@Pisti271: A mandátumokat az előző rendszerben sem egy az egyben a szavazatok %-os arányában osztották szét. Másrészt különbség van a pártlistás és az egyéni körzetes választás között (utóbbiban nagy fölénnyel nyert a fidesz). Így lett 4 éve is 2/3-ada a fidesznek 50%-os eredménnyel. Szerintem a tisztán arányos mandátumkiosztás sem lenne jó, mert akkor ki kéne venni az egyéni körzetes szavazást, és csak pártokra lehetne szavazni, jelöltekre nem.
Egyébként ellenzéki vagyok, csak nem tetszik ez az ürügygyártás, amivel el akarják terelni a figyelmet arról, hogy a választási vereség mögött milyen problémák állnak.
Yoda69
@Ulmus: 99%-ban partokra szavaznak az ember, nem pedig egyenekre. Ha a fidesz a kabatot jelolte volna az is nyer mandatumot, mert a fidesz szineiben indul.
Ez igy igazsagtalan.
Szerintem csak siman partokra kellene szavazni, es a leadott es elnyert szavazatok aranyaban szetosztani a parlamenti helyeket.
De ez persze nem jo a fidesznek, mert akkor nem lehet jatszani az atjelentkezesekkel, meg egyeb trukokkel.
Senara
Egyesek magyarázzák a semmit , ha mindenféleképpen a Fidesz nyert volna miért kellett változtatni rajta ??? Csaltak és kész ... "törvényesen" csaltak ... adjatok öltetett és én törvényt hozok .
Boszi27
@Pisti271: Csakhogy nekünk nem egy európai ország a példa(gyarmatosító imperialista multi,pfujj) hanem Kína, É Kórea Azer stb. Ott nem tetverésznek ennyit a választásokkal. 120 %-kal nyer a párt, oszt kész!
Pisti271
@Ulmus: Tisztában vagyok vele, sőt fel is vetettem valahol, miért nem
felezték meg a régi rendszert. Azt eleve aránytalanabbá tették az
egyéni kerületek nagyobb súlyával és tovább növelték az aránytalanságot
a győzteskompenzáció bevezetésével.
A régi rendszerben nagyobb különbségek voltak a választókörök területében,
de politikailag kiegyensúlyozottabbak voltak. A régi eredmények választóköri
szintig megvannak a Neten, ez alapján mondják elemzők, hogy ezekkel
elvégzett szimulált választások, kb 3 mandátumtöbbletet jelentenek ma.
Szó sincs itt senki részéről a győzelmet megkérdőjelezni, de mindenki
azt mondja, nem voltak egyenlők a feltételek.
Boszi27
@tavaszi: Nem is a géppel és a netkapcsolattal lenne baj, mert sok helyen van iskolákban, könyvtárakban, vannak internetkávézók. Mindenesetre sűrűbben előfordul mint magyar konzulátus NYE Eu-ban. Az olyan szintű szavazóbázis kerülne lehetetlen helyzetbe, mint akik OV-ról nevezik el a gyereküket.Persze annak mintájára hogy hová tegye az X-et azt is meg lehetne mutatni nekik, hogy hová tegyék a pöttyöt a jelölő négyzetbe, vagy karikába. No az egérhasználatot azért előtte gyakorolni kellene egy kicsit, mondjuk a közmunkásiskolákban. Mindenre van megoldás, csak meg kell találni. Egyébként itt a kimutatás az átalakított választási rendszer hatásáról, nem az MNO hozta le, mégis igaz lehet:
vastagbor.blog.hu/2014/04/07/atuto_ereju_gyozelem#more5974365
Boszi27
@Citromka: Azért tartom egyenesebb embernek GY F-t, mert ő legalább egész életében baloldali politikus volt, és nem változtatta azt az érdekeinek megfelelően. Bár őt sem szerettem, ezért szavaztam ellene 8 éve. Úgy látszik a "többségnek" ez nem szempont, és az is szimpatikusabb ha minden megnyilvánulásban lódítanak, de soha semmilyen körülmények között nem ismerik be.
verőce21
@Pisti271: (05:02) Köszönöm, hogy mégis igazam van. :)
Azért jók ezek a vélemény ütköztetések, mert mindketten tanulunk egymástól. Ugyanakkor már előttem mások is válaszoltak neked a felvetéseidre, nem akarok ezekre hivatkozni.

De Németországot illetően azért rossz az ellenpéldád, mert ott az arányos választás (mint gyengítő tényező) és az erős miniszterelnöki modell kiegyensúlyozottságot mutat! Továbbá a létező második kamara más érdekeket is becsatornáz!

- "ami ugyebár az egész világon újdonság" - megjegyzésedre reagálva pedig! - Ausztria többszintű listás rendszert alkalmaz, területi szinten Hagenbach-Bischoff módszerrel, országos kompenzációként D’Hondt-formulával elosztva a helyeket; 4%-os küszöbbel. - tehát nem magyar találmány a kompenzáció! :)
Pisti271
@verőce21: Kompenzáció nálunk is van a 90-es választás óta
és éppen az a célja, hogy tompítsa az egyéni körzetek aránytalanságát.
Épp ennek az elvnek dolgozik ellent a győzteskompenzáció,
amit ezek szerint tekinthetünk magyar találmánynak, hiszen az
olaszok valami hasonlót csak a múlt hónapban fogadtak el,
még ott is csak az alsóház, jelenleg a szenátus előtt van.
Ilyen elven az olasz is rossz példa, mert ott is kétkamarás a parlament,
de nem is azért, hanem a túlságosan kiegyenlített erőviszonyok
miatt gyenge kormányok voltak, sűrű kormányváltással, így akarják
eltolni az erőviszonyokat, mégcsak nem is a győztes, hanem az
elegendő támogatottságú koalíció javára. (min 37% esetén +15%)
Nálunk semmi szükség nem lett volna rá, a régi rendszer is elég
többséget adott volna.
Így azért durva, mert a valós, 45%-os választói támogatottság, ami
a teljes népességre vetítve már csak 27%, gyakorlatilag teljhatalmat ad,
ezt pedig senki sem kívánta. Az egyszerű többség lenne kívánatos.
libelle
@Szvetlana: Igaz. Akkor is nyernek ha veszitettek, és a magyarok ezt és még sok mindent eltürik.
csip-csop
@Desischado: semmit a teendo!teszerinted mit kène csinàlni? amit kène azt senki nem vàlalja.
spu00
1994-ben a Horn kormány 32%-s szavazattal 54%-s mandátumhoz jutott plusz az szdsz szavazataival lett 2/3-a. Vessék össze a fenti írásaikkal.Nem kérem, hogy revidiálják, mert erre szerintem képtelenek, de ugye miket produkál az élet?
Pisti271
Horn Gyula a választás előtt egy hónappal a körzethatárokat bütykölte?
2011. évi CCIII. törvény az országgyűlési képviselők választásáról
4. § (6) Az országgyűlési képviselők általános választását megelőző év első napja és az országgyűlési képviselők általános választásának napja közötti időben - az Országgyűlés feloszlása vagy feloszlatása miatti választás kivételével - nem kerülhet sor a 2. számú melléklet módosítására.
A 2. számú melléklet tartalmazza a körzethatárokat.
Utolsó módosítás dátuma: 2014.03.03.
Ez konkrétan törvénysértés.
Igaz, a Fidesz hozta a törvényt, szerintük meg is szeghetik.
szocdem
Ez a választási eredmény bizony: MEGKÉRDŐJELEZHETETLEN!

A Fidesz a a rendkívül manipulatív (lehet hogy mégis inkább "csaló") választási törvénye így valósította meg a korábban a társadalom által odavetett totális hatalom (fasisztoid) hungaromán hétköznapjait!.
Mert ezt akartuk, hogy valaki jól móresre tanítsa a népnyomorgató álbaloldalt.
Azt mondtuk akkor: nem baj ha nekünk is fáj, csak nekik is nagyon fájjon!

Aztán akiket meg akartunk leckéztetni csak röhögtek és vissza akartak jönni. A Fidesz és a vezére által rájuk mért csapások alatt meg se rezzentek, mert azokat valójában mi álltuk. Mára roppant gerinccel, a föld alá döngölt ön, - és társadalomtudattal élünk, és örökölt agysérvünk miatt nem értjük mi történik. Pedig egyszerű:

Tény hogy többen szavaztak a Fidesz ellen mint mellette? IGEN!
Tény hogy a társadalom közel fele nem is vett részt a választáson? IGEN!
Tény hogy demokráciában a "TARTÓZKODÁS" azt jelenti, hogy egyik fél mellett sem voksol az illető?? IGEN!
Tény hogy ennek ellenérte a "tartózkodókat" hol a Fidesz, hol az ellenlábasai mellé sorolják?? IGEN!
Tény, hogy ez csak locsogás? IGEN!

Tény, hogy mindeközben a locsogás közben totális hatalomra tett (és még bármikor tehet) szert a Fidesz? IGEN!

Akkor mit nem ért a professzor úr? CSak nem azt, hogy egy antidemokratikusan gondolkodó közösség legalapvetőbben nem képes demokratikus végeredményt hozó közös döntést hozni?
Ejnye! Akkor miért is kapott diplomát, tudományos fokozatot? Vagy egyszerüen azért értetlenkedik, mert nem ismeri a "magyar" népet? Vagy nem hiszi el hogy létezik ilyen társaság?
Akkor szeretettel várjuk Budapesten és vidéken egy pár év helyben lakásra hogy elhiggye! Aztán írhat bármit (rosszabbakat is) - és az se sokunkat fogja érdekelni majd.
Mert mi ilyenek vagyunk, ennyi telik tőlünk, és nem több, jobb vagy demokratikus. Sajnos.
JAJMÁR
Ez a fajta választási törvény a kétpártrendszerben működhetne "igazságosan". Nem véletlenül lett hirtelen annyi párt a baloldalon, sőt, még a Jobbik elengedése sem volt szándék nélküli. Írtam már, de újra "oszd meg és uralkodj" jellemzi a törvényt, és a kampányt, és igen, sikeres! Amennyiben mindenáron a hatalom megtartása volt a cél, akkor sikeres, de nem siker! Ilyen áron a sikeresség nem siker!
JAJMÁR
@Ulmus: "The New York Times cikkében" írt erről. Nem az ellenzék cikkét olvastad. Persze, fölösleges ezen vitatkozni már, a törvény elfogadásakor kellett volna azonnal.
tavaszi
Ok...elmondom naponta ha kell. ha az összefogás jómadarai...tovább erősködnek...és tovább tartózkodnak a pártképződményük élén...akkor ebben az országban a büdös qrva életben nem lesz baloldali kormány. amit gyurcsány-bajnai-mesterházi -tett, a kormányzásnak csúfolt ámokfutásukkal., azt az emberek semmikor nem fogják elfelejteni.
Lehet hörögni...és megkérdőjelezni...újraszámoltatni...csak ők lesznek egyre nevetségesebbek..és pitiánerek.
Desischado
@csip-csop: Összeszedni minden terhelő dolgot, és az Unió és Strassbourg elé tárni, és kimenni az utcára MINDENKINEK, és követelni, illetve kikényszeríteni a választás ismétlését! De ehhez birka a nép! Tisztelet a kivételeknek!
öcsi55
@tavaszi: Ne aggódjál ,a következő választáson már ilyen problémák nem lesznek , mert az Észak-Koreai rendszert vesszük át !Kétharmaddal minden megoldató .
tavaszi
@öcsi55: ...eleve nem vagyok aggodalmaskodó...mindég derűsen kelek reggel...még a Horn érában is igy volt. Most pedig még szoba is lesz elnevezve róla ...pláne dombon a tanya. de elöre szólok,ez politikai melléfogás a baloldal részéről megint. aki belegondol...már sejti.
kukac50
Csalásra épültek a törvények,mit vártak?
spu00
@szocdem: Ez is mint a labdarúgó mérkőzés két részes. Az első félidő -egyéni választás 10 : 1- a második- párt listás, mondjuk- 4:3. Összesítve 14 : 4. Mi a problémája. 106 kerületben 10-ben tudtak győzni, itt nem lejtett a pálya, aki többet kapott, az győzött. Miért nem Önök kaptak többet? mert nincs egy elfogadható, értelmes, a nemzet érdekében tevő elismert emberük. Lista 45-25-20-5. A kettő együtt értendő. Nem magyarázni, számolni kell tudni, s legalább egy olyan tevékenységet felmutatni, mely az ország érdekében tettek. Amig ilyen nincs addig ne reménykedjenek, addig marad a kecske.
kukac50
Orbán csalásra hozott törvényt saját céljai elérésére!
Pisti271
@spu00: "itt nem lejtett a pálya"
Már a választás előtt többen bebizonyították, hogy igenis lejt a páya.
Kb 3 mandátumtöbbletet prognosztizáltak a Fidesz javára az előző
választások eredményeinek behelyettesítésével.
E mellé még ugyanezekkel, tehát az egyéniben adott szavazatokkal
még 6 mandátumot hozzátettek egy olyan módszerrel, ami eddig
nem volt a választási törvényben, (ha minden igaz, a világon sem,
bár elképzelhető, hogy lesz hasonló az olaszoknál) amit egyértelműen
a Fidesz vezetett be. Mindehhez nem rendelkezett ellenzéki egyetértéssel.
Mondok egy példát. Rogán körzete 67 000 választó.
Kunhalmié, ami most 56 szavazattal áll vesztésre, 80 000.
Biztos hogy Budapestet nem lehetett volna egyenletesebben elosztani?
Lehet hogy Kunhalminak elég lenne a nyeréshez, ha egy szavazókör
a szomszéd választókerülethez tartozna.
De lehet, hogy már az is elég lenne, ha engedélyeznék az újraszámolást
ilyen szoros eredménynél. 800 szavazat megvizsgálásával 4 hibát
találtak, mindet Kunhalmi kárára.
spu00
@Pisti271: Az 1994-s egyfordulós önkormányzati változtatásnál gondolja, hogy érdekelte az akkor hatalmat szerző együttest az ellenzék jóváhagyása? Most, hogy van ez? a ballib esetében tudomásul kellett venni a többségi határozatot, most nem?
Az V. kerületben 67.000 szavazó volt, vagy ennyi választásra jogosult lakó van?
A XVlll. kerületben két választó körzet szavazatait számolták meg és a tált hibák aránya 2:2 volt, tehát semmi sem változott. Az NVI azonnal lépett, s elrendelte az újra számolást. Tud Ön hasonló esetről az Önök oldaláról? mert én nem.
Nem tudja véletlenül, hogy az Alkotmány Bíróság melyik kormánynál állapított meg alkotmányos sértést, melyre a füle botját sem mozgatták meg. Most meg nemzetközileg sérelmezik ennek megtörténtét.Nem tudja véletlenül, hogy melyik kormány változtatott 2/3-s törvényt sima többséggel?
Tudomásul kell venni, hogy egy program nélküli, hagyományosan gazdaságilag az országot tönkre tevő pártot saját magukon kívül senki sem kíván ismételten hatalomra juttatni.
Pisti271
@spu00: Mindkét esetben a szavazásra jogosultakat írtam.
Két szavazat lett érvénytelenítve, kettő lett érvényessé nyilvánítva,
de mind a négy hiba Kunhalmi kárára történt.
spu00
@Pisti271: A törvény 15% eltérést engedélyez, de megnézem mi a tényleges adat.Ettől függetlenül , az alkotmányos sértés estéből kifolyólag már a 8 év alatt kellett volna helyesbíteni, miért nem akkor szólt ? Lehet, hogy kerületi adottságból nem változtattak.
A 2:2 az általam ismertek szerint a valós, de semmit sem számít, a különbség nem változott.
Különben más esetben mikor számoltak újra?
Pisti271
@spu00: Ez esetben több mint 15%, de megnyugodhatsz,
megfelel a törvénynek. Az ugyanis az átlaghoz képest engedélyez
plusz-minusz 15%, vagyis összesen 30% eltérést.
A 30% biztos alkotmányosabb, mint a régi elosztás.
Az is alkotmányos, és megfelel a szavazategyenlőség elvének,
hogy több mint háromszor annyi szavazóra volt szüksége egy mandátumhoz
az LMP-nek, mint a Fidesznek.
Ja persze Kunhalmi hátránya, hogy egyértelmű legyen, 60-ról 56-ra változott.
szocdem
@spu00: Azt hiszem félreérti a helyzetet.
Én szocdem és baloldali vagyok. Nekünk egy jelöltünk se volt a ringben (Se szocdem, se baloldali)
Neoliberális hordák feszültek egymásnak annak a hazugságnak a jegyében, hogy az USA által pénzelt neoliberális polgári keresaztény kurzussal le lehet váltani a neoliberális polgári keresztény kurzust..

És ha jól értem ezt Ön is csócsálta..
szocdem
@JAJMÁR: "Nem véletlenül lett hirtelen annyi párt a baloldalon, " - mitől si voltak ezek "baloldaliak"???

Ha már az oxfordi politológiai definíciók szerint maximum szélsőliberálisok lehetnek...
JAJMÁR
@szocdem: 00:28 Simán hívhatók ezek a pártok baloldalinak, ha a Fidesz fiatal demokraták szövetségének. Miért, milyenek a szélsőliberálisok? A liberális mostanában szitokszó, mert azzá tették, ahogy a kereszténységet is, rávilágítva egy-két negatív elemére.
Az igaz, hogy pl. az MSZP annyira nem akarja még a látszatát sem, hogy a szélsőbalhoz tartozna, hogy teljesen behúzódott középre, már-már átbillen. Sajnos minden lelkesedés kiveszett belőlük, a népnek pedig az kell. A nagy, üres szavak, a populizmus. Ez győzött a választásokon. A Patyomkin-demokrácia.
A cikkben leírtak nagy részében egyetértek. Azt állítod, a választók a baloldalt akarták megbüntetni? Nos, az országot sikerült, méghozzá nagyon.
Ajánlom figyelmedbe Erzsébet Drobcsak hsz.-át a fészen!

(Egyébként azt állítani, hogy a nem szavazók mindkét oldalt elutasították, ua. mint azt állítani hogy valamelyik ellen szavaztak. Magyarázat. )

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.