Miközben a csapból is a devizahiteles probléma folyik, alig esik szó a forinthitelesekről, pedig közülük is százezrek vannak bajban. A kormány már készíti az újabb adósmentő csomagot a devizahiteleseknek. Ehhez alapul veszik a Kúria hétfői döntését, amely szerint tisztességtelen az árfolyamrés, vagyis az, hogy a bankok más árfolyamon folyósították a devizahiteleket, illetve más árfolyamon számoltak a törlesztéskor. A testület azt is kimondta, hogy az árfolyamkockázat áthárítása és az egyoldalú szerződésmódosítások is problémásak lehetnek, amennyiben az ügyfeleket nem tájékoztatták szerződéskötéskor megfelelően. Közben ki törődik a bajbajutott forinthitelesekkel? Pedig sokan vannak: az MNB adatai szerint tavaly csaknem 600 ezer forinthitelt nem tudtak fizetni 90 napon túl. A támogatott lakáshiteleknél a legjobb a helyzet, ott mindössze 4 százalékos az ilyen késés, de a nem támogatott lakáshiteleknél és a személyi kölcsönöknél már 15 százalékos a problémás szerződések aránya.

Forrás: FN
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr plágium
Ez aztán nem érdekli a kormányt, hiszen nekik nagyrészt devizahitelük volt amit gyorsan visszafizettek. (hogy miből az külön megérne egy misét)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr plágium
Ez aztán nem érdekli a kormányt, hiszen nekik nagyrészt devizahitelük volt amit gyorsan visszafizettek. (hogy miből az külön megérne egy misét)
postamester
@Dr plágium: De milyen érdekes, rejtélyes módon !!!
Egyik percröl a másikra, suttyomban...átlátszó volt
a trükk...na, ja és hogy miböl ???
magyarbakancs
Nem a deviza hiteleseket kelen a megmentő csomagok garmadájával hitegetni.
Eörs gazdaság kellene és evvel erős forint.
Senki nem lázongana ha a Svájci frank 120-140 forint között lenne az erős forint miatt.
Addig meg Magyarország jobban teljesít.
Mobil123
Az nem baj hogy a forinthtelesek az utcára kerülnek. A lényeg hogy a devizahiteleseket mentsék .
Yoda69
Ez az egesz devizahiteles mentes egy nagy szemfenyvesztes. Egyvalamire jo a valasztoi szavazatok megszerzesere.
5 eve igeri a fidesz a megmentesuket, es eddig magukon kivul senkit nem mentettek meg. Jonnek az onkormi valasztasok, ugyhogy ujra beindult a hitegeto gepezet.
A gazdasagunk romokban hever, a forint elszallt, az allamadosag naponta ujabb csucsokat dont, beryhazasok nem jonnek, a befektetok is csak allampapirokat veszik, ami utan majd a magyar adofizetok fizetik meg nekik az 5-6%-os kamatot.
Sajnos a magyar embert konnyu atvagni ilyen olcso trukkel. Nyuga Europaban az ilyen kurmanyok mar reg lapatra kerultek volna, csak sajnos orbannak sikerult balkanna silanyitania Magyarorszagot.
Mobil123
@Horizont: Tehát akkor még is csak mentettek. (persze jól tudom hogy magukat) de tudod azért tényleg még a csapból is ez folyik. Nem vagyok szociálisan érzéketlen , de azért ha már a devizahitelesek ügyével annyira foglalkoznak akkor kell a forintosokéval is, na meg ezzel az erővel azokkal is akiknek nincs hitelük. Mert tetszik vagy sem de Ócsa és a vele járó ktg-k , vagy eszközkezelő például mind az adófizetők pénzéből van. (persze most lehet azzal nekem esni hogy a hitelt felvevő is fizet adó, de én is akinek nincs hitele pedig szerettem volna autót venni de nem mertem bele vágni egy devizahitelbe ) Mindennek ára van . Annak is hogy segítenek és annak is ha nem sajnos.
Tudod én azokon segítenék- függetlenül attól hogy milyen hitelt vett fel - aki az első lakását vette meg a családjának vagy magának mert hogy megkezdje önálló életét. Persze nem kacsalábon forgó palotáról beszélek . Ennyi és nem több. Az árfolyamgát az csak "tolom a szart magam előtt" dolog. Az első pillanatban kellett volna cselekednie a mindenkori kormánynak hogy megakadályozzák ezt az egészet vagy legalább is hogy kisebb baj legyen belőle. Nem tették. Most meg valóban csak a szart keverik ezzel folyamatosan és nem lesz vége soha.
Január
@Horizont: Azért erre kíváncsi lennék hogyan lehet bizonyítani hiteltérdemlően. "A testület azt is kimondta, hogy az árfolyamkockázat áthárítása és az egyoldalú szerződésmódosítások is problémásak lehetnek, amennyiben az ügyfeleket nem tájékoztatták szerződéskötéskor megfelelően."
Dr plágium
nem tudják bizonyítani...benne foglaltatik a szerződésben, csak nem olvasták el mit írtak alá...vagy nem fogták fel
Mobil123
@Horizont: Tudod jól hogy ismerem a történeted és nem is akartalak megbántani és jogom sincs ítélkezni senki felett. Tudom hogy ezer sebből vérzik az autó hitelezés is (mint már fent írtam szerettem volna én is autót venni de és csak addig jutottam el hogy mi van ha megugrik az árfolyam akkor szarba kerülök és a kamat meg egyéb vackokra nem is gondoltam )
Látod pont a lányodék esetére gondoltam amikor fent azt írtam hogy nekik kellene segíteni és nem árfolyamgáttal mert az szart sem ér. A kormánynak akkor kellett volna lépni a bankokkal egyetemben mert ők előre látták a bajt .
Dr plágium
@Horizont: Nem tartalak hülyének, de az tény, hogy sokan nem olvassák el amit aláírnak, mert ahogy írod sürgetnek, vagy jóhiszeműen megbíznak az ügyintézőben - ami szintén nagy hiba- sokaknak csak az lebeg a szeme előtt, hogy gyorsan megkapják a pénzt és nem számolnak a következményekkel. Nekünk ft hitelünk van, és az is folyamatosan emelkedik.
Az idén nem vettünk veszünk semmit, nem nyaralunk azért hogy leperkáljuk a hátralevőt, mert maga a kamat már lassan több mint a törlesztő részlet.
Mobil123
@Horizont: Egyet értek azzal amit leírtál. Sajnos sok olyan "rokkant" volt a környezetemben is akiknek ló fene bajuk sem volt , és elmentek mellette pl. biztonsági őrnek aminek az lett például a következménye hogy pár év alatt szart sem ér ez a munka mert nem lehet megélni a belőle. Ugyan akkor mivel rokkant volt megkapott ilyen olyan támogatást. Most meg jelen hatalom azokat az embereket is kihajította akik soha az életben nem tudnak dolgozni vagy azért mert annyira betegek vagy azért mert nem veszik fel sehová! Ezekről a mindenkori kormányok tehetnek és itt nincs jobb vagy bal oldal mert mind szart rá . Csak azt nézték/nézik nekik mi a jó és haverjaiknak. Sok olyan dolog van amiért utálom a politikusokat . Mind a múltjukból élnek és most erővel akarják a hatalmat maguknál tartani. Az én agyam nem tudja elfogadni azt hogy egy háztartást 100 féleképp akarnak vezetni pláne úgy hogy mind csak kivesz a koszt pénzből de a dobozkába nem akar tenni semmit vagy ha igen akkor a kertésztől, házvezetőnőtől , vagy az utcaseprőtől akarja elvenni ilyen olyan trükkel. Az a baj hogy nem fognak jogszabályokat, törvényeket hozni azért hogy rendbe hozzák az elfuserált hiteleket. Amit csinálnak az csak szartologatás.
A tartalékokat a bandzsa halandzsa már kilapátolta valamilyen jogcímen a haveroknak. 2015 -től érdekes életünk lesz adózás szempontjából van egy olyan érzésem. A sok ágazati különadó rajtunk csapódik majd le megint. Ócsa egy hatalmas pénz kivétel volt az államkasszából ami egyeseknek a zsebét dagasztotta .
Na ezt lehetne sokáig ragozni de semmi értelme mert mindenki tudja mi folyik itt de tenni nem igen lehet ellene . Azt gondolom hogy a baloldal elcseszte amit ellehetett ami várható volt. Félek hogy szélsőségessé válik teljesen az ország. Számomra elfogadható az lenne ha szakemberek és nem politikusok vezetnék az országot mert ezt a szart amit csináltak '89 óta azt nem egyszerű rendbe tenni. (bár megkockáztatom nem is lehet már)
Vagy ha igen akkor abba beledöglünk bár...
Nyuszicsibe
@Horizont: Nem is vagy hülyeeeee !! Küldök Neked tiramisut !! :P Meg Nektek is. @Dr plágium: @Mobil123:
Mobil123
@Nyuszicsibe: Köszi :-)) Én meggyes pitét küldök:-))
Dr plágium
@Horizont: Koszonom! Anno mi is mindent hitelre vettunk, de akoriban volt biztos munkahely, kiszamithato volt az kiszámítható volt a jövedelem nemrégiben az otp -tol megkerestek hitelt kínáltak kedvező feltételekkel...megkérdeztem hogy akkor azt nem is kell visszafizetni na erre gyorsan elköszönt a holgy.
Nyuszicsibe
@Mobil123: hhhhh !! pont azt akartam ma enni, csak tegnap felzabáltam az összes meggyet egyedül.
@Horizont: nekem az pont elég, ha Te itt vagy és sokszor helyettem írod le azt, amit én is gondolok...
Nyamik vagytok mind.
Dr plágium
bocsánat az előző beírás miatt de ez a hang alapú gépelés még nem az igazi
miazavalami
@postamester: Mit gondolsz minek reformálták meg a magánnyugdíjat?
Másik
A Forintnak is változott az árfolyama önmagához képest?
Vagy ott mivel csaltak a bankosok?
Szvetlana
@Dr plágium: 18.57 Már akartam írni, hogy vigyázzon mindenki, mert az OTP újra támad.
Kedvező feltételekkel kínálnak újabb és újabb hiteleket, valamint kártyás megoldásokat. Levelet küldenek és ráadásul még telefonon is hívogatnak. Nem kell bedőlni, nincs kedvező hitel, ezt jó, ha megtanulja mindenki. Ha megtalálom a linket, beteszem, itt is volt a propin.

Egyénként a hitelmegmentés csak a jelzálogalapú hitelekre vonatkozik, a többiekkel nem foglalkoznak.
lajospapa
Azt nem kell elfeledni hogy ezen bedőlt hitelek, akár deviza akár forint legyen az, nem arra lettek felvéve, hogy nem volt otthon tej és kenyér ás takaró a gyerekre. Ezek nagyobb lakásra, szebb autóra, méteres képernyős TV-re lettek költve többségében. Vagy légvárakra épített vállalkozásra. Itt kapitalizmus van, melyben pillanatok alatt lehet gazdagodni és MEGBUKNI! A hitellel is. Mert ez arról szól, hogy az erősebb kutya...
Az állam itt nem segíthet, mert nincs neki miből. Legfeljebb ha elveszi a másét.Ilyen helyzetet csak törvénykezéssel előzhetett volna meg, de azt előre kellett volna. Jó törvényekkel. Csak azt meghozni ész is kellett volna.
Dr plágium
@Szvetlana: nem dőltem be de azért köszönöm a figyelmeztetést
Szvetlana
@Dr plágium: Jól van, szóval nagyon kell vigyázni, azt hiszem tanultunk most egy életre.
Nyisd az ablakot, megy egy pohát jó hideg meggyszósz. (kis szegfűszeggel ízesítve) :))
Dr plágium
az ablak nyitva van és nem jött semmi
:-)
Szvetlana
@Dr plágium: Megettem, jó hideg volt.:)) De holnap, holnap bizti, hogy küldöm!
lajospapa
@Horizont: Nem. Nem ismerek minden devizahitelest. De sokat ismerek, aki mind hülyének nézett amikor meglátott régebbi autómban. Ezek a hitelek mind hosszú kifutásúak. Amikor felvette valaki gondolt-e arra hogy a forint tartósan csak gyengült MINDIG a nyugati valutákhoz. Mondom mindig! És amíg lesz forint ez így lesz! Ha politikust cserélünk, ha nem.
És tartom azt, hogy aki felvette nem élet-halál kérdése volt, nem olyan szükségből vette fel. Annak nem adott a bank, mert nem volt mire. Ha mégis az éhhalál küszöbén volt bocsánatot kérek tőle!
Ezzel nem állítom, hogy a bankok korrektek voltak ez ügyben (sem). Ők kapitalisták! Ez ilyen világ.
Desischado
@Horizont: Elég szomorú, amit leírtál, de sajnos, ez a nagy valóság. A legfontosabb az, hogy a férjed rendbejöjjön, és kívánom, hogy a ti javatokra ítéljen a bíróság! Szerintem ezt nevezik 100 %-kos uzsorának! Ami a bandát illeti, igazad van, fütyülnek ezek mindenkire, csak nekik legyen okés! Ez csak a választásokra szóló parasztvakítás, és a legkeservesebb az, hogy még mindig sokan hisznek nekik! De majd figyelj mi lesz a választások után!
Dr plágium
Tájékoztató a Kúria döntéséről a devizaalapú kölcsönszerződésekkel kapcsolatban

A Kúria Polgári Kollégiuma 2014. június 16-án jogegységi határozatot hozott azokban a devizahitelekkel kapcsolatos kérdésekben, amelyek tárgyában korábban elhalasztotta a döntését. A jogegységi határozat célja az volt, hogy a folyamatban lévő perekben meghatározza az ügyek egységes szempontok szerinti elbírálását, amíg esetleg jogszabály nem rendezi a fogyasztói devizahitel-szerződések sorsát.

A Kúria jogegységi döntése alapján a devizahitel szerződések önmagukban nem tisztességtelenek, éppen ezért magát a hitelt vissza kell fizetni. A fentiek alapján az OTP Bank semmilyen körülmények között nem javasolja ügyfeleinek a hiteltörlesztés felfüggesztését.
És ez valóban így van, senki ne essen abba a tévedésbe, hogy a hitelt nem kell visszafizetni.
1magyar
@lajospapa: Van ilyen is, olyan is. Van csaló politikus, meg csaló politikus és van 1-1 nem csaló.
lajospapa
@Horizont: Még egyszer bocsánat azoktól akik igazán kényszerből mentek ebbe bele!
Sokak bűne és meggondolatlansága ez a sokszor kilátástalan helyzet. Azért azt nem kell elfeledni, Hogy a lehetőségét a devizahitelezésnek a Fidesz hozta meg, amikor a hivatalos fizetőeszköz még ma is a forint. A Fidesz nem is akar mást. Meg tett-e a Fidesz mikor ezt hozta, hogy a bankok ne élhessenek vissza a kínált lehetőségekkel, körültekintő volt-e a jogalkotás? A hitelfelvevőnek volt-e szüksége, vagy lehetősége hogy majd akkora lakást, autót stb. finanszírozzon? Mért volt,van lehetősége a banknak egyáltalán a szerződő feleknek egyoldalú módosításra. Jól szólt-e némely politikus, hogy így izmosodott a forint? Bizony sok okozója van ennek, de a szenvedője úgy lehet az, aki hónapokat vagy többet vár a kórházi listán. A kettő pedig úgy függ össze, hogy erre a bulira már nagyon sok forint elment nem biztos, hogy jó helyre. Ígérem legközelebb rövid leszek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.