Komoly problémák voltak az áprilisi választások tisztasága körül – összegezték a lezárult EBESZ jelentésben.

Pénteken, július 12-én elkészült az Európai Biztonsági és Együttműködési szervezet részletes zárójelentése, a 2014-es magyarországi parlamenti választásokról. Az EBESZ a magyar választásokra megfigyelőket küldött, hogy vizsgálják a pártfinanszírozást, a média szerepét és a választások jogi hátterét.

Baj volt a médiával

A legtöbb problémát a média függetlenségével kapcsolatban vetették fel: egyrészt megkérdőjelezték a Magyar Televízió és az MTI függetlenségét, másrészt a kereskedelmi csatornákat elfogultsággal jellemezték, harmadrészt a felügyeleti szervvel, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal is elégedetlenek voltak, mivel túlnyomó részt kormánypárti képviselet valósult meg.

Konszenzus nélküli törvény

Az EBESZ egyértelműen elítélte, hogy a kormány az új választási törvényt társadalmi konszenzus nélkül hozták meg és alkalmazták, amelyek összességében negatív hatással voltak a választások tisztaságára, demokratikusságára. Mivel a választásokat felügyelő bizottság tagjai is jórészt a Fidesz által delegáltak alkották, aggályos, hogy megfelelő ellensúlyokkal rendelkezett-e az OVB.

A kampányfinanszírozási szabályok változása miatt korlátozottá vált a rendszer átláthatósága és számon kérhetősége is, ráadásul a Fidesszel összefüggésbe hozható üzletemberek médiavásárlásai is a kormányoldalnak kedveztek.

"Az állami propaganda a Fidesznek kampányolt. Ezzel Magyarország megsértette az EBESZ koppenhágai szerződését, ami a demokratikus európai választások feltételeit rögzíti, és amit Magyarország is aláírt." – írja a 444.hu is, ami azért jelentős, mert a koppenhágai kritériumok teljesítése után lehetett Magyarország is az Európai Unió tagja.

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Szep dolog, hogy ami mar aprilis 6.-a elott is nyilvanvlo volt, arra egy ket honappal lezarult EBESZ vizsgalat figyelmeztet.
Vagyis igaz volt az ellenzek allitasa, miszerint a Fidesz-nek minden modon elonye van, a torvenyt (is) a sajat varhato hasznara alakitotta ki, a mediat (is) a sajat kampanyara hasznalta fel, masnak nem engedve teret, es persze a kulfoldon elo ujmagyarok szavazatkonnyitese es a kulfoldon dolgozo VALODI magyarok szavazasanak ellehetetlenitese is szoba kerult... Akkor most mi lesz? Ki fogja ezt a jelentest felulvizsgalni? Es ha bebizonyosodik, hogy igaz, akkor mit fognak tenni, UTOLAG?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gödörben
@nemkati: Az a baj, hogy a pártoknak a mi adónkból kapott fizetésből lehet arcoskodni ahelyett, hogy tolnák a haladás felé a szekeret. Ha most ez a haladás erre és majd változik valami. De ebben a panoptikumban ne akarjanak már semmit, mert mindegyik leszerepelt. A profilozást is saját zsebből csinálják, ne az én adóm terhére, amiből azért sokkal jobban megélnek még mindig mint egy dolgozó. A fidess is csak most bebetonozza magát, de a beton is romlik, ha nem jó az (pénz)alap, ami ugye véges. Ha elfogy akkor mi lesz? Szegényeknek be kell adni az ellopott vagyont a közösbe vagy már meg van a helyük egy másik országban?

Egy pártnak alapvetően két célja van:
1. A programjával kivívni a választók támogatását, választást nyerni és kormányt alakítani
2. legyőzni a többi pártot.
Ez a GOND. Nem az állampolgárok érdeke és az ország érdeke a fontos csak a kakaskodás és zsebtömés.
nemkati
@gödörben: Szerintem meg a pártok céljai közül alapvetően egyik sem gond. Mert a választók bizalmát olyan programmal lehet elnyerni, amivel a legtöbben egyetértenek (és nem olyan semmitmondó programmal, hogy 'folytatjuk'). Más kérdés, hogy kormányra kerülés esetén megvalósítják-e, és milyen módon valósítják meg a terveiket. Ezt ugye előre nem nagyon tudjuk, max tippelhetünk, bizalmat szavazhatunk, vagy korábbi tapasztalatok alapján feltételezhetünk.

A 2. ponttal se lehet gond, mert az 1. pont csak úgy sikerülhet, ha a többi pártnál erősebb, támogatottabb az adott párt.

Azt meg már jó ideje remélem, várom, hogy az elmúlt kormányzások tapasztalatai alapján az, aki a Fidesz után következik, az már nem élhet többet a hatalomvágy korlátlan, minden nemes és nemtelen eszközzel való kielégítése módszerével, mert szavakban már minden ellenzéki párt azt mondja, hogy az első számú és egyetlen érdek az ország, és az ott élők érdeke. Ilyen mértékű hazudozás és korrupció után, amit a Fidesz 4 éve művel, ez visszataszító kell legyen minden következő kormány számára.
gödörben
@nemkati: Sajnos ahogy én látom itt már nincs hiteles párt és szó egyik részéről sem.
nemkati
@gödörben: Valakinek kormányozni kell, valakiket meg kell választani, és csak azok közül választhatunk, ami van. Ezek vannak. Nem akarsz egy jó kis pártot alapítani? :))
aloe
@nemkati: csak szólok időben ,hogy ne gondold,hogy a fideszben nincs benne a 20 év kormányzás spiritusza. hatalmasat kell változniuk,hogy én ellenük szavazzak. jelét nem látom, és amit a baloldal most demagógiában őrodukál, az mindenképpen a 20 év lehetőségét vetíti előre.
nemkati
@aloe: Na ezt én meg úgy látom, hogy a Fidesz képtelen lesz valaha is megváltozni, így esély nincs rá, hogy az életben rájuk szavazzak. Demagógiában, populizmusban, hazudozásban, rablásban, rosszindulatban és gyűlölködésben ezerszeresen túlteljesíti az összes többi pártot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.