Komoly problémák voltak az áprilisi választások tisztasága körül – összegezték a lezárult EBESZ jelentésben.

Pénteken, július 12-én elkészült az Európai Biztonsági és Együttműködési szervezet részletes zárójelentése, a 2014-es magyarországi parlamenti választásokról. Az EBESZ a magyar választásokra megfigyelőket küldött, hogy vizsgálják a pártfinanszírozást, a média szerepét és a választások jogi hátterét.

Baj volt a médiával

A legtöbb problémát a média függetlenségével kapcsolatban vetették fel: egyrészt megkérdőjelezték a Magyar Televízió és az MTI függetlenségét, másrészt a kereskedelmi csatornákat elfogultsággal jellemezték, harmadrészt a felügyeleti szervvel, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal is elégedetlenek voltak, mivel túlnyomó részt kormánypárti képviselet valósult meg.

Konszenzus nélküli törvény

Az EBESZ egyértelműen elítélte, hogy a kormány az új választási törvényt társadalmi konszenzus nélkül hozták meg és alkalmazták, amelyek összességében negatív hatással voltak a választások tisztaságára, demokratikusságára. Mivel a választásokat felügyelő bizottság tagjai is jórészt a Fidesz által delegáltak alkották, aggályos, hogy megfelelő ellensúlyokkal rendelkezett-e az OVB.

A kampányfinanszírozási szabályok változása miatt korlátozottá vált a rendszer átláthatósága és számon kérhetősége is, ráadásul a Fidesszel összefüggésbe hozható üzletemberek médiavásárlásai is a kormányoldalnak kedveztek.

"Az állami propaganda a Fidesznek kampányolt. Ezzel Magyarország megsértette az EBESZ koppenhágai szerződését, ami a demokratikus európai választások feltételeit rögzíti, és amit Magyarország is aláírt." – írja a 444.hu is, ami azért jelentős, mert a koppenhágai kritériumok teljesítése után lehetett Magyarország is az Európai Unió tagja.

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Szep dolog, hogy ami mar aprilis 6.-a elott is nyilvanvlo volt, arra egy ket honappal lezarult EBESZ vizsgalat figyelmeztet.
Vagyis igaz volt az ellenzek allitasa, miszerint a Fidesz-nek minden modon elonye van, a torvenyt (is) a sajat varhato hasznara alakitotta ki, a mediat (is) a sajat kampanyara hasznalta fel, masnak nem engedve teret, es persze a kulfoldon elo ujmagyarok szavazatkonnyitese es a kulfoldon dolgozo VALODI magyarok szavazasanak ellehetetlenitese is szoba kerult... Akkor most mi lesz? Ki fogja ezt a jelentest felulvizsgalni? Es ha bebizonyosodik, hogy igaz, akkor mit fognak tenni, UTOLAG?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Szep dolog, hogy ami mar aprilis 6.-a elott is nyilvanvlo volt, arra egy ket honappal lezarult EBESZ vizsgalat figyelmeztet.
Vagyis igaz volt az ellenzek allitasa, miszerint a Fidesz-nek minden modon elonye van, a torvenyt (is) a sajat varhato hasznara alakitotta ki, a mediat (is) a sajat kampanyara hasznalta fel, masnak nem engedve teret, es persze a kulfoldon elo ujmagyarok szavazatkonnyitese es a kulfoldon dolgozo VALODI magyarok szavazasanak ellehetetlenitese is szoba kerult... Akkor most mi lesz? Ki fogja ezt a jelentest felulvizsgalni? Es ha bebizonyosodik, hogy igaz, akkor mit fognak tenni, UTOLAG?
Meine Ehre heisst Treue
A legnagyobb baj pedig az, hogy tovább uralkodik don vittorio, a felcsúti mágus.
karma1
Miert vartak meg ezzel az elemzessel a kormanyalakitast, ami extra lassusagu volt a valasztasok utan? Most mi a fenet lehet kezdeni? Igy nyilvanvalo, hogy csalassal jutottak elonyhoz, na meg az atszabott szavazokorzetekkel es az erdekes szavazatszamlalasi modszerrel...
bencemacska
A jelentés alapján már meg lehetne most állapítani a helyhatósági választások szabálytalanságát.
Időben, amikor még lehetne segíteni!!!
Dr. Felipe
Azt jelentés nélkül is tudjuk hogy csalt a fideSS és csalni is fog a jövőben is. Egyszer azonban eljön az az idő is amikor már a csalás sem menti meg őket a bukástól. Vicctor és bandája bukni fog egyszer és akkor Isten irgalmazzon nékik.
lópicigáspár
Az EBESZ hazudik! Csak nem képzeli valaki, hogy itt csalt bárki is!
Grafix69
Szerintetek már nem mindegy melyik ájtatos manó bandája lesz hatalmon? Mert szerintem teljesen mindegy , mind ugyan azt szajkózza és egyik sem akar dolgozni csak meggazdagodni ,élni mint Marci a Hevesen ,gané ,gané ,gané,...
lajospapa
Mindaz igaz lehet amit a jelentés kifogásol, de mit számít. Én azt kifogásolom, hogy aki nem ment el szavazni, mért nem ment? Pedig most még azért volt több jelölt. Majd ha nem lesz... Amikor csak egy jelölt volt bezzeg mindenki elment. Lesz majd ilyen is.
pbalage
Egy fideszes naplójából, erre a posztra:

"És? Visszafordítani már lehetetlen. csak egy rendes, fülkétlen forradalom útján, ehhez pedig síkhülyék vagytok.
Tetszettetek volna előbb tüntetni, meg Brüsszelhez folyamodni. A bárminemű ellenzék jól beszopta a f@szt... És be is fogja, mi pedig, ez a 230 fideszes "überalles" társasága jól meggazdagodunk, rajtatok, hülye kis buzeránsok!
KAPJÁTOK BE A F@SZUNKAT!"
magyarbakancs
Nem szabad abból a kottából játszani amit a Fidesz ír.
Az őszi helyhatósági választáson nem lenne szabad el indulni.
Mert amennyiben felveszed a kesztyűt és nyer a Fidesz elfogattad a játék szabályát és mehetsz a só hivatalba.
dömdödöm
teljessen egyértelmű hogy előre le volt zsírozva ,meg volt manipulálva . Esélye nem volt bármely más indulónak a győzedelemre :-((((((
perfekt
@Dr. Felipe: tegnap 10:40 re ,ugyan mondd meg légyszíves, mi is történik akkor-----írd meg--attól függetlenül,hogy én azt mondom ,hogy hajuk szála sem görbül meg.,mert egyik, nem létezik a másik nélkül.És mikor a hatalom "gazdát" cserél majd, lesz akkor is új helytartó,akinek nem az emberek a fontosak,illetve a saját sógor rokon tölti ki azokat a helyeket ahol most mások--teszik ugyanezt.Természetesen nem örülök--annak ami most van--de hinni sem tudok abban ,hogy másokkal jobb lesz.
Fradigege
Teljesen normális és nemzet ellenes választás volt. A cigány úgy alakította ki, hogy a zsidesz győzzön. Az ebesz? Semmilyen súlya sincs a jelentésének. Az ebesz nélkül is pompásan vezeti a világot.
nemkati
Tökmindegy, hogy mennyire voltak tisztességesek a választások, vagy hogy a választási törvényt mennyire szabta magára a Fidesz, ez csak legfeljebb azt eredményezte, hogy megint 2/3-uk lett. Itt a médiának van nagy szerepe, elsősorban a közmédiának, ami 100%-ban a Fidesz kezében van, és ami több, mint 4 éve majdnem teljes műsoridőben kormánypropagandát sugároz. Nagyon sok az a család, akik az M1-en, M2-n kívül alig tudnak valamit fogni, úgyhogy mindenről itt tájékozódnak. A választási kampányok szinte semmit nem befolyásoltak a 4 év alatt beléjüksulykolt véleményükön.
perfekt
@dömdödöm:Nem tudom a praktikát--hogyan lehet választásokat nyerni.Arra viszont emlékszem,hogy itt a propin oldalak százain véleményeztük az ellenzéki "erők" napi változatosságú--összetételét,szétbontását,majd gyenge próbálkozásaikat,hogy meggyőzzék a szavazókat arról--miért is kell rájuk szavazni.Már akkor osztozkodtak--hogy ki mi akar lenni--és fidesz zsírozás ide--és oda--az ellenzék kellett legjobban a Fidesz győzelemhez.Még látóhatáron is alig az önkormányzati választások,már Miskolcon--ismét tudósították az embereket arról,hogy kire adják majd voksaikat.Pedig ekkora sansza,az ellenzéknek nem tom mikor lehet!
nemkati
@Fradigege: Egy vállrándítással elintézik, hogy mondhat bárki bármit, úgyis azt csinálnak, amit akarnak. Esetleg az eu megint meg lesz szidva, hogy milyen jogon szólnak bele a belügyeinkbe, netán a nemzetáruló baloldal keze van a dologban.
Yoda69
Sajnos a hajunkra kenhetjuk a jelentest. De legalabb papir is van rola, hogy a fideSS egy csalo hazug part, es minden tudatosan vagy megtevesztetten raszavazo polgar is bunreszes a magyar demokracia szetzuzasaban.
m.macskosz
@Grafix69: ma, 10:37
Valamelyik kulturált fidesz fan, innen a Propeller-ről. Talán "tavaszi" ill.valamelyik alteregója.
Január
Már a választások előtt nyílt titok volt, hogy a pálya a Fidesz felé lejt.
A baloldali "széthúzásnak" amit a választások előtt rendeztek, ez lett az eredménye. A Fidesz is sokat tett a választási tákolmánnyal a választás megnyerése érdekében, a baloldal pedig megnyerte nekik a választást.
"Teccettek"volna igazán összefogni, az egyéni érdeket háttérbeszorítani és az országérdekében politizálni, de itt minden balos a saját pecsenyéjét sütögette, még szép, hogy a népnek is elege lett belőlük, nem bennük látták a megváltót. /Sokan el sem mentek szavazni, akiknek eddig a támogatását élvezték a balosok./ A Fidesz pedig egyénenként dróton rángatta a szimpatizánsait, állandó kapcsolatban voltak a szimpatizánsaikkal. Ezt még bizonyítani is lehet, mert aki nem írta alá a rezsirizsát szinte semmi választás előtti reklámanyagot nem kapott, bezzeg, aki aláirta az fűtésre is használhatja annyi papírt kapott.
nemkati
@Január: Ehhez annyit mondanék, hogy rengetegen követelték tavasszal az összefogást, aztán rengetegen szidták. De nem arról van szó, hogy van a Fidesz, és van a baloldal. (meg némi Jobbik), Az ellenzéki pártok mind önálló pártok, önálló elképzeléssel, arculattal. Mind nagyon különböznek, így aztán nagyon nehéz volt valamennyire is összefogni. Az a legnagyobb baj, hogy egyáltalán össze kellett fognia ennek a sok különböző pártnak.
bencemacska
@Január: És ha nem ment el választani, hoztak neki mozgó urnát!!!
Cicamama55
Mindenki tisztában volt ezekkel már a választás előtt, ebben semmi új nincs! Ha lett volna egy határozott ellenzék, összefogva bojkottálhatták volna a választást! Már az új választási törvény elfogadásakor kirajzolódtak ezek a tényezők! Nem lett volna szabad, hogy érvényesíteni is tudják azt! Páran ezen az oldalon ezt szajkóztuk, de az ellenzéki pártok egymással voltak elfoglalva...
DR Eric CARTMEN
"... Virág elvtárs, nem érkeztek kicsit későn ezek a tűzoltók??..."
JAJMÁR
Semmilyen jelentés nem változtatja meg a dolgokat, ez csak arra jó, hogy szembesítik vele a választókat. Ráadásul még újat sem mondtak, mindenki tudta. Nos, ha még mindig, ezek után is legitimnek fogadják el ezt a kormányt, és belenyugszanak az eredménybe, mit tehetnének "mások"? Egy EBESZ? Amikor itt, azok, akiket érint, legyintenek?
Természetesen az ellenzék hibája, de ha egyszer ők sem felelnek meg a feladatnak, őket kell először leváltani :)
k.k
Azt írja: " egyrészt megkérdőjelezték a Magyar Televízió és az MTI függetlenségét" ez nem kérdőjel, hanem felkiáltójelek sora... Teljesen egyértelmű, hogy a közmédium 100%-ban a Fidesz szócsöve volt, és ezt meg sem próbálták álcázni. Ugyanakkor nem ők találták fel a spanyol viaszt, MSZP kormánynál ugyanez volt pepitában. A közmédium mindig is az aktuális hatalom fegyvere volt.
csip-csop
@karma1: semmit nemfognak tenni sem utolag, sem a jovobe.
GeoCravker
És akkor most mi van? Ha nem megy ki félmillió ember az utcára, és nem követel új választást, akkor ez marad. Ez ilyen baromi egyszerű.
Az Eu nem jön ide pelust cserélni.
bakegya
Kérdezték a Világ összes magyarjának FELELŐS NAGYMAGYARNEMZETI MINIWSZTERELNÖKÉT is?-MIKOR,KI,MIRŐL,HOL?
Hellcat
Papír van róla, hogy csaltak. Mégse lesz belőle semmi. Így feszegeti a fidesz a határait. Mivel ezt elnézte az ország következőre picit nagyobbat csalnak majd...és ha azt ís tűrjük akkor ez így megy tovább még nagyon sokáig.
bencemacska
@Hellcat: Sajnos igazad van, mindent letesztel előre kicsiben, aztán országosan. (Lásd.: Pécsi vízmű, Esztergom, trafik - alkohol, stb)
Ha nem jött volna be az országos választáson a rendszere, nem fejlesztette volna tovább az önkormányzati választási törvényt!
JAJMÁR
@GeoCravker: @Hellcat: @nemkati: @karma1: ...és mindenki ! Mihez is lehetne kezdeni? Ezen gondolkodom, mert nem robbant túl nagyot ez a hír sem. Úgy látszik immunis lett a társadalom, sok ember csak önmagára és a szűk életterére figyel, mert úgy érzi, a többire nincs hatással, befolyásolni nem tudja, hát nem engedi be. Ne zavarja a mindennapokat.
Az ellenzéknél viszont van eszköz. Persze, áldozatok nélkül nem megy... szóval mi lenne, ha most, egyszerre, mint felállna, és azt mondaná, hogy visszaadja a mandátumát? Ennek a levélnek a hatására, és az önkormányzati választások előtt...
Túl nagy áldozat ez, nem hiszem, hogy megteszik, és ezért mondom, hogy az ellenzéken sok múlik ! Pedig, ha belegondolunk, tudják ők így esküjükhöz híven, szolgálni a választóik érdekeit?
aloe
az EU tehet egy szivességet , és schiffer szavaival éljek elmehetnek a büdös ...ába.. lehet puffogni, és csácsározni. semmi nem volt alkotmányellenes, és szabálytalan, ott ültem a bizottságba ,láttam , megszámoltam, lejelentettük. kész. ebben az országban az fog történni amit mi akarunk, és ennyi. az eu jobb ha azzal foglalkozik hogy anglia nehogy kilépjen a pénzes zsákjával egyetemben.
nemkati
@JAJMÁR: Jó ötlet, talán valamit elindítana ebben a pocsolyában amiben dagonyázunk. De ahogy az elmúlt négyévet nézem, a legnagyobb botrányok is alig lépték át az ingerküszöböt, változni meg semmi nem változott. Ami változás lesz, rossz esetben négy év múlva, az annyi, hogy más értelmezést kap az elmútnyócév kifejezés.
aloe
@JAJMÁR: ...jaj nem már , annyira nem lehetsz naiv,hogy ez az ellenzék valamire is képes volna??? felállni és visszaadni a mandátumot??? annyira azér nem ment el az eszük , hidd el. puffognak , prüszkölnek, és már most egymást nyomják a viz allá. ezektől vársz te országvezetést, és összefosást???..jaj ne már.
JAJMÁR
@aloe: 11:16 ...na, mitől lettél ennyire "izgatott" :D egy aloe vera?
nemkati
@aloe: Egy pártnak alapvetően két célja van:
1. A programjával kivívni a választók támogatását, választást nyerni és kormányt alakítani
2. legyőzni a többi pártot.

Az nem természetes állapota egy pártnak, hogy a valamennyire, valamiben is hozzá hasonló pártokkal összefogjon egy harmadik ellen. Ez a képtelen állapot most a Fidesznek köszönhető, emiatt van ilyen kificamodott helyzet az országban. Bármiféle összefogás halálra van ítélve: lásd az áprilisi választásokat.
postamester
@JAJMÁR: tegnap 11:29
...csak elgurult a gyógyszere...és az ápolók
segitenek neki megkeresni...ennyi !!
gödörben
@nemkati: Az a baj, hogy a pártoknak a mi adónkból kapott fizetésből lehet arcoskodni ahelyett, hogy tolnák a haladás felé a szekeret. Ha most ez a haladás erre és majd változik valami. De ebben a panoptikumban ne akarjanak már semmit, mert mindegyik leszerepelt. A profilozást is saját zsebből csinálják, ne az én adóm terhére, amiből azért sokkal jobban megélnek még mindig mint egy dolgozó. A fidess is csak most bebetonozza magát, de a beton is romlik, ha nem jó az (pénz)alap, ami ugye véges. Ha elfogy akkor mi lesz? Szegényeknek be kell adni az ellopott vagyont a közösbe vagy már meg van a helyük egy másik országban?

Egy pártnak alapvetően két célja van:
1. A programjával kivívni a választók támogatását, választást nyerni és kormányt alakítani
2. legyőzni a többi pártot.
Ez a GOND. Nem az állampolgárok érdeke és az ország érdeke a fontos csak a kakaskodás és zsebtömés.
nemkati
@gödörben: Szerintem meg a pártok céljai közül alapvetően egyik sem gond. Mert a választók bizalmát olyan programmal lehet elnyerni, amivel a legtöbben egyetértenek (és nem olyan semmitmondó programmal, hogy 'folytatjuk'). Más kérdés, hogy kormányra kerülés esetén megvalósítják-e, és milyen módon valósítják meg a terveiket. Ezt ugye előre nem nagyon tudjuk, max tippelhetünk, bizalmat szavazhatunk, vagy korábbi tapasztalatok alapján feltételezhetünk.

A 2. ponttal se lehet gond, mert az 1. pont csak úgy sikerülhet, ha a többi pártnál erősebb, támogatottabb az adott párt.

Azt meg már jó ideje remélem, várom, hogy az elmúlt kormányzások tapasztalatai alapján az, aki a Fidesz után következik, az már nem élhet többet a hatalomvágy korlátlan, minden nemes és nemtelen eszközzel való kielégítése módszerével, mert szavakban már minden ellenzéki párt azt mondja, hogy az első számú és egyetlen érdek az ország, és az ott élők érdeke. Ilyen mértékű hazudozás és korrupció után, amit a Fidesz 4 éve művel, ez visszataszító kell legyen minden következő kormány számára.
gödörben
@nemkati: Sajnos ahogy én látom itt már nincs hiteles párt és szó egyik részéről sem.
nemkati
@gödörben: Valakinek kormányozni kell, valakiket meg kell választani, és csak azok közül választhatunk, ami van. Ezek vannak. Nem akarsz egy jó kis pártot alapítani? :))
aloe
@nemkati: csak szólok időben ,hogy ne gondold,hogy a fideszben nincs benne a 20 év kormányzás spiritusza. hatalmasat kell változniuk,hogy én ellenük szavazzak. jelét nem látom, és amit a baloldal most demagógiában őrodukál, az mindenképpen a 20 év lehetőségét vetíti előre.
nemkati
@aloe: Na ezt én meg úgy látom, hogy a Fidesz képtelen lesz valaha is megváltozni, így esély nincs rá, hogy az életben rájuk szavazzak. Demagógiában, populizmusban, hazudozásban, rablásban, rosszindulatban és gyűlölködésben ezerszeresen túlteljesíti az összes többi pártot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.