Szerintem ezért ment Orbán Viktor Svájcba... A magyar olvasó számára hihetetlenül magas minimálbér bevezetéséről szavaznak a hét végén a svájciak. Emellett szó van az állampolgári jogon járó bér bevezetéséről is - ezt mindenki megkapná, függetlenül attól, hogy van-e munkája vagy nincs.

Forrás: napi.hu
Feltöltő: miazavalami
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

joopapa
Magyarországon a létminimum 87 ezer forint a minimálbér 66 ezer forint, és a minimálbérért nagyon sokat kell dolgozni és magas elvárások vannak a dolgozok felé! Legalább a létminimumot meg kéne adni a dolgozóknak!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
joopapa
Magyarországon a létminimum 87 ezer forint a minimálbér 66 ezer forint, és a minimálbérért nagyon sokat kell dolgozni és magas elvárások vannak a dolgozok felé! Legalább a létminimumot meg kéne adni a dolgozóknak!
human
@joopapa: Amíg fidesz lesz addig sajnos ilyen nem fog bekövetkezni. Orbán maga mondta, hogy az ország érdeke az olcsó munkaerő. Az iparkamara vezetője pedig egyenesen úgy nyilatkozott, hogy a munkanélküliség azért jó, mert oda megy a befektető.
Ők így gondolkodnak.
m.macskosz
@joopapa:
Meg azoknak a rokkant és nem rokkant nyugdíjasoknak, akik 30-35-40 évet ledolgoztak...
joopapa
@human: Sajnos én pesszimistább vagyok, amíg magyarország lesz addig így fog maradni, sajnos! A vityka meg elmehet oda ahova én gondolom, de örökre!!! A Paraghról csak annyit, hogy azt merte mondani az ostoba seg...oja hogy akinek nincs munkája el mehet gombát szedni az erdőbe és abból megél! Na én elküldeném decemberbe gombászni abból éljen meg:-)))
m.macskosz
@joopapa: Igen, ezek a milliomos csávók könnyen osztják az észt, olajszőke kecskés ötlete sem volt akármi, de azért én boldogan látnám, amint a teljes vagyonelkobzás után egy szál gatyában bizonyítanák, hogyan is lehet megélni havi nettó 47ezerből!
joopapa
@m.macskosz: Nem tesznek a rokkant és nem rokkant nyugdíjasokért semmit, mert azok nem termelnek semmit és nem fizetnek adót! Ott hagyják őket az árok szélén, a rokkantakat bele is rúgják!
m.macskosz
@joopapa: A világbajnok ÁFA-t a nyugdíjas is fizeti...ezzel szemben tömjénfővadász egy fillért sem adózik SZJA címén, sőt családi pótlékot kap!
joopapa
@m.macskosz: Én nem a áfára gondoltam, de igaz hogy mindenki fizeti a világbajnok ÁFA-!t A semmilyen zsótika meg meggyónja az ő istenénél az ő bűneit, és az megbocsájtá az ő bűneit :-)) De remélem a nép egyszer valamikor talán nem bocsájtja meg az ő és tettestársai bűneit!!!
F_Viktor
Magyarország nem Svájc, ezt tudomásul kell vennünk.
Magyarország soha nem lesz Svájc amíg Orbán marad a helyén, addig Magyarországra gyarmatként az orosznál is rosszabb sors vár (225 forint/USD-al számolva):
- létminimum 49 ezer forint,
- minimálbér 36 ezer forint,
- felsőoktatásban ösztöndíj 7 600 forint!
m.macskosz
@joopapa: "nem termelnek semmit és nem fizetnek adót!"
Erre reagáltam, hogy Általános Forgalmi Adót a nyugdíjas is fizet,
legfeljebb kevesebbet, mert egy kiló csirke-farháton még mindig kevesebb
az áfa, mint egy kiló borjú bélszínen, vagy pláne egy kiló kobe marhán.
joopapa
@m.macskosz: Ebben egyet is értek veled! Csak én az áfát ki hagytam a számításból, és csak a szja-ban gondolkodtam! Bocsi ha félre érthető voltam :-)))
m.macskosz
@joopapa: Nincs miért elnézést kérned. :)
F_Viktor
@joopapa: Minimálbér emelés legfőbb oka nem szociális alapú kormányok részéről, hanem az adóbevételek emelkedésére vannak kedvező hatással.
Dr. Felipe
Az a rohadék hanyatló nyugati liberális demokrácia, az. Most rúgják az utolsókat.
esdi
Az az érzésem, gyorsan hagyni kéne a "magyar" modell kitalálását. Azonnal. Pontosan adaptálni kellene a svájci modellt. AZ nem a kommunikációról az eredményekről szól. Ébresztő, lehet ott is tartani!
m.macskosz
@esdi: Ha a skandináv országok, a Benelux államok és Svájc összefogna, együttes erővel talán, ismétlem: TALÁN ki tudnának dolgozni egy modellt, amely kihúzni az országunkat a sz...ból.
F_Viktor
@m.macskosz: Jobbereink mit szólnának hozzá?
Saját unortodox belügyeinkbe senki nem dumálhat bele, + van nekünk saját szuverenitásunk, ami azt jelenti, hogy "csak a fityesz" és "folytatjuk".

Következtetés: Kérjük az EU pénzét és senki ne szóljon bele mire költjük, mert aki ezt megteszi, azonnal ellenségnek tekintjük!
karma1
@m.macskosz: Ha a fent emlitett orszagok (akik amugy is nagyon jol elnek minden szeinten, szocialis halo tokeletesen muxik) valoban osszefognanak, akkor Magyarorszagot olyan magasrol sz@rnak le, hogy csak ugy csattanjon! Gondolod, hogy akinek szalad a szeker, majd felvesz maganak egy olyan tesze-tosza kerekkotot, mint mi vagyunk a csuti felbemaradt oriassal? Ha normalisak, akkor nem!!!

Ugyanis hajszalpontosan F_Viktornak van igaza: ide a lovet, aztan majd mi szetosztjuk, es az egesz otletet adaptaljuk a magyar viszonyokra, ami azt jelenti, hogyha egy forint leesik a foldre, nem hallod a koppanasat (mert mar utkozben ellopjak...)

Nalunk munkaalapu demokracia van, a minimalber minden evben aprilis elsejevel emelkedik, jelenleg eppen 14.25 NZD (1 NZD = 205.00 HUF). De ezert is kokemenyen meg kell dolgozni, tuloraert nincs extra potlek, sem a szombat-vasarnapert,sem a keso esti meloert. Mindebbol osszesen 15 % AFA-t vonnak le, ami azt jelenti, hogy ennek a penznek a 80 %-at kapom zsebbe, 65 eves kortol biztos nyugdijra szamithatok, ami mindenkinel egyenlo (ezert nincsenek nyugdijfolyosito intezetek iszonyu nagy burokratikus-adminisztracios hatterrel, mert mindneki kap heti 328,00 dolcsit hetente)

De itt realis emberek elnek, nem gondolkodnak azon, hogy munka nelkul kapjon mindenki egyforma ellatast, mert ez csak egy darabig mukodhet, hiszen elobb-utobb a megtermelt javak vegere ernek, es azt valakinek meg kell termelni, de ha lesz egy jovedelem mindig, munka nelkul, akkor a fene se fog elmenni tehenet fejni, foldet turni, vagy eppen gyarba, szalagon dolgozni,...

Svajcnak konnyu, a masodik vilaghaboruban a zsidok vagyona a svajci bankokban landolt , amibol (a zsidoirtas miatt elmaradt igenyek miatt) rengeteg penz maradt a bankokban, na, ebbol azert konnyu gazdalkodni, plusz Svajc a ket haborutol sem szenvedett annyit, mint a mi szerencsetlen kis orszagunk.

Konnyu a mas farkaval verdesni a csollanyt, es szetosztani olyan penzeket, ami talan jogosan meg sem...
m.macskosz
@karma1: "TALÁN ki tudnának dolgozni egy modellt,"

Á, ekkora marhaság még az én agyamból sem pattanna ki, hogy mások mossák tisztára a mi szennyesünket, félreértettél. :) Én csak a megoldást várnám tőlük, de még abban sem vagyok
biztos, hogy létezik. Na, most olvaslak tovább. :)
karma1
@m.macskosz: Csillagom, ha ezek megtalaljak a "bolcsek kovet" es a megoldast erre (akar a fenti allamok osszefogasaval), akkor abbol hetpecsetes titok lesz, mondjuk nem abbol, hogy hany szazalek lesz az AFA, meg ugy altalaban mi mennyi lesz, hanem hogy HONNAN varazsoljak ra elo a penzt, es mit hogyan csoportositanak at. (Mint ahogy a vitya se koti a mi orrunkra, hogy mit mibol finansziroz, megprobalta elhitetni mindenkivel, hogy "aaaaa, a csuti stadion nem is kozpenzbol epul, hanem maganadomanyokbol, persze, ha akar az 1 % felajanlott adot tekintjuk, az is a nagy kozos kalapbol veszi ki azt a lovet, es epiti bele egy megalomanias retardalt gyerekagyu diktator privat jatszoterebe...
m.macskosz
@karma1: Na, szóval, nincs köztünk semmi vita, csak az előbb említett félreértés.
Talán még annyi, hogy az egységes 80%-os nyugdíj Nálatok korrekt megoldásnak tűnik, de kérdem én, hogy nálunk, ahol eszementen nagy különbség van egy-egy kereset között,
nálunk mennyire lenne erkölcsös. Különös tekintettel a legújabb aljassággal, mint pl.a 152 db államtitkárral/helyettessel. Tisztességes lenne, ha egy nyugdíjas államtitkár kapna 800ezer Ft nyugdíjat, a szalag mellett tyúkot daraboló meg 53 ezret? Nyilván szükség van államtitkárra is és csirkebelezőre, de ekkora különbség nincs az elvégzett munkájuk között. Megkockáztatom:
a szalag mellett dolgozó munkájából valószínűleg több haszon van! :)
F_Viktor
@karma1: Írod a munkaalapú társadalmat. Ezen csak Orbán lovagol, az ország megosztása érdekében. Ezzel szítja a cigány ellenességet, megmagyarázza a szociális kiadások kurtítását és bűnbaknak kiálltja ki a munkanélkülieket, rokkantnyugdíjasokat.
Bárki körülnéz Európában, mindenhol munkaalapú társadalmat lát. Ez alól csak pár olajkitermelésből nagyon jól élő ország a kivétel.

De sok a tévhit náluk is! Ománrólvan konkrét tapasztalatom.
Igen, dolgoznak az omániak! Nem keresnek rosszul, 1-1, millió forintnyi dirhamot visznek haza. Első hallásra nem tűnik soknak, de ha figyelembe vesszük az ottani forintosított árakat, akkor már más a helyzet (pl. benzin 8 forint, Snickers csoki 12 forint, 200-400 forintból étteremben jól lehet lakni).
Nincs munkanélküli segély, helyette az állam mindent megtesz a munkát keresőknek, hogy találjanak is megfelelő munkát (ellátást csak a rokonokkal nem rendelkező elvált és özvegy nőknek jár).
2 hónap(!) GYES-szerűség jár a nőknek, + napi 2 óra szoptatási-szabadságot vehetnek igénybe 1, vagy 2 évig.
Egészségügyi ellátás (legmodernebb intézményekben!) és az összes oktatás teljesen ingyenes.
Nincs ingyen lakás, nincs ingyen föld. Friss házasok kedvezményes áron igényelhetnek lakást, földet az államtól.

Tehát még Ománban is munkaalapú társadalomról beszélhetünk, csak a szociális háló erősebb, mint Európában.
karma1
@m.macskosz: Na Draga Cickuskam, akkor megecce nekimegyek a problemanak (aztan meg az agynak, mert mar ejfel elmult par perce) Szoval, ertem en, hogy mit akartal mondani, de itt a munkaalapu gazdasag (az a mocskos kapitalizmus = demokracia) az itten ugy muxik, hogy aki tanul, az tanulhat, aki dolgozni akar, az dolgozhat, mindenkinek a kedve szerintiek az adottsagok, lehetosegek. Igy mar egesz fiatalon el tudjak kepzelni, hogy mibol mennyit fognak keresni az elkovetkezendo eletukben, es egy csomo penzt - ha akarnak - felre tudnak tenni a nyugdijas eveikre. Megjegyzem, letezik nagyon jolmukodo nyugdijtakarekossagi rendszer, ha akarod, majd priviben leirom. Ezt mar 18 eves kortol felreteheted, es az allam evente hozzatesz 550 dollart, tehat 65 eves korodban 42 evi elotakarekossagbol csudanagy penzt lehet felretenni, amibol nagyon szepen meg lehet elni. Itt MINDENKI tudja, hogyha elotakarekoskodik, mennyije lesz a futamido vegen. Ugyanis a kormany NEM lopja el a megtakaritott penzt, hanem HOZZATESZI a magaet is. (Megjegyzem, nem minden cegnek van onallo nyugdijtakarekbetetje, pl. az en cegem sem von le tolem nyugdijjarulekot, en csak megkotottem a KiwiSavert 8 evvel ezelott, jelenleg az allam 550 dedit tesz be evente, en hetente a fizum 4 %-at, es a cegfonokom ehhez meg plusz heti 4 %-ot tesz hozza. (Ez NEM lenne kotelezo a reszerol, de engem szeret, es ezzel is megbecsuli a munkamat.)

Igy a most 18 eves palyakezdo BARMIT fog csinalni az eleteben (orvos , farmer, tanar, mernok lesz, vagy "csak" foallasu edesanya, es EGY PERCET SEM DOLGOZIK VALAHOL, csak neveli a gyerekeit, ) akkor 65 eves korara jelenleg 320 dedi fejenkent a hazastarsaknak hetente a varhato bevetele.
Meine Ehre heisst Treue
Nem a svájci minimálbér és a nyugat-európai jólét a megdöbbentő, hanem a mi helyzetünk gazdasági és társadalmi értelemben.
Az, hogy rengeteg a szegény, kilátástalan, jövőkép nélküli ember, hogy a számuk egyre nő, hogy százezrek hagyták el az országot, miközben bűnöző, ingyenélő politikusaink nem osztoznak a nép nyomorában és egyre gazdagabbak.
m.macskosz
@karma1: Köszi a választ, ez gyönyörű álom ma még Magyarországon,
hiszen emberek tízezrei nem képesek havonta félretenni az öregkorukra, sajnos.
Holnap, remélhetőleg találkozunk, addig jó éjt! :)
m.macskosz
@Meine Ehre heisst Treue: :D Bizony, tudjuk, hogy Svájc nem tíz éve gazdag, hogy Svédországban nem húsz éve utánozhatatlanul kiváló a szociális ellátottság,
de mi azt a keveset is leamortizáltuk, amit nagy keservesen felépítettünk!
karma1
@m.macskosz: Folytatom roviden: Ha tehat elered a munkavallaloi eletkort (16 ev, ) akkor magad valaszthatod ki, hogy hosszutavon mit akarsz? Ehhez persze otthon kellene egy massziv nyugdijtakarekbetet halozat, amihez a beteteseken kivul SENKI sem piszkalhatna bele, dehat ezt a pottyost a kurmanyunk mar elrugta a manyup penzek lenyulasaval: itthon mar senki sem fog megbizni ebben a rendszerben.

En eppen azt talalnam megfelelonek Ma.o.-n, hogy mindenkinek legyen biztos MAGAS nyugdija, amibol - ha nem is fenyesen - de meg tud elni, vagyis ne attol fuggjon, hogy valaki elotte havonta keresett 800 ezret (jelenleg abbol egykulcsos adot fizet, tehat nem eszementen sokat!), az tegyen maganak felre annyit, hogy egy - szamara - sokkal alacsonyabb nyugdijbol is kepes legyen megelni, de az a szerencsetlen maros, vagy tejgyari csomagolo , aki szalagon dolgozott egesz eleteben gombert, az egy - szamara - magasabb atlaggal BIZTOS nyugdijat kapjon 65 eves kora utan...

Amibol most a vizfeju Nyufigot meg egyeb burokratikus intezmenyeket fenntartanak, (epuleteket berelnek, apparatust fizetnek, azok adovonzataival egyutt), az vigan fedezne egy elore megallapitott egyseges nyugdij kifizeteset.

Errol megvan a magam kulon velemenye, de most faradt vagyok, ha ohajtod, priviben nagyon szivesen elmagyarazom, mit is kepzelnek el nyugdijazas-ugyben...
Hellcat
Itthon nem kapnak elég pénzt még oda is kimennek kuncsorogni?
F_Viktor
@karma1: Ilyen konkrétumokat ne írj magyar oldalra, mert valamelyik fityeszesnek megtetszik nyugdíjatok, s indulni fog a Új-Zélandban a választásokon. Kampányol majd a nyugdíjatok megvédésével :-)
F_Viktor
@m.macskosz: Írod:
"... emberek tízezrei nem képesek havonta félretenni az öregkorukra..."

Sok-sok tízezren... milliókról beszélhetünk.
m.macskosz
@Hellcat: Á, a sajátjukat rakosgatják...
karma1
@F_Viktor: Haha, ez jo volt! Azt hiszem, itt csak egyszer vinnek el egy tejgazdasagba orbanvityat tehenfejesre, es ott sz@rna le a tehen nagy hirtelen ot, ahonnan elugorni se tudna,...:o)))

Tudod, ahhoz , hogy itt kampanyoljon, eloszor le kell tenni valamit az asztalra (J. Key is milliardos forgalmu uzletember volt, mielott beult a barsonyszekbe, az egyik baratom, Eric Roy , aki innen kerult parlementi szekbe, elotte tehenfarmer volt, a felesege pedig gyogypedagogus, aki eljart minden nap dolgozni 60 kilometerrel arrebb, szoval, ok tettek mar azert, hogy belulrol lathassak a Behive-ot (Igy hivjak a wellingtoni parlament epuletet, mert egy mehkasra hasonlit).

Mit tett le a vitya? Meg talan a vizsgain is bukdacsolt, de hogy egy percet sem dolgozott, az is tuti...

Mondom, itt meg az eloadoi pulpitusra sem maszhatna fel, es itt tiszteletet sem kapna,... Kapna egy jo kis maori fogadtatast, amitol mar a repteren osszesz@rna magat, oszt fordulna is vissza...:o)))
bencemacska
@Dr. Felipe: Persze, most gyalogolnak bele a szakadékba!
Sebaj, mi egy lépéssel előttük vagyunk!!!-:)))
m.macskosz
@karma1: Aranyos vagy, köszönöm, majd visszatérünk a témára, ha akarod, de most tényleg sipirc az ágyikóba! Jó éjt, szia. :)
F_Viktor
@karma1: Erre is van ám megoldás, élelmes a magyar, főleg ha egy fél kontinensnyi országot kell bekebelezni, szétosztani a haverok között :-)

Majd strómanjai megveszik neki a legnagyobb birka-farmot és a legnagyobb fafeldolgozót, s máris elfoglalta a Behive-t :-)
Két év múlva lesz 200 új stadionotok :-))
karma1
@F_Viktor: Ilyen itt nem fordulhat elo, mert nem talal ilyen korrupt embert a vezetesben! Sot, meg sokkal lejjebb sem! Ha itt. pl ittasan vezetsz autot, es a rendor ezt kiszurja, megbuntet, (ilyenkor egy honapra az autodat beviszik egy telepre, ahonnan sulyos penzert kell kivaltani, mikozben Teged is jol megbirsagolnak!), es beleirnak a kov etkezo heti nagyon nagy peldanyszamu ujsagba nev szerint, hogy " Kiss Jakab apr.18-an ittasan vezette autojat, x ezrelek alkohollal a vereben...", ezt a rendort NEM TUDOD LEPENZELNI, megvenni kilora, hanem minden fog menni a maga hivatalos utjan, akkor is, ha kepviselo vagy a parlamentben! (Akkor meg plane nem tudod elmismasolni a dolgot).
F_Viktor
@karma1: Már majdnem eljutottunk a megoldáshoz :-))))

Az új-zélandi Zemberek nem ültetnék fel az első repülőre, vagy hajóra, hogy húzzon el az országból? :-)
Erre gondoltam, hogy valami hasonlót válaszolsz az orbáni ijesztgetésre :-)
karma1
@F_Viktor: Nem, ez nem igy muxik, majd elmondom, de most melozom, sajna...:(:(:(:(
karma1
@F_Viktor: Szoval, mara vegeztem, mar itthon vagyok...:o)) Amikor egy ilyen fomufti ideerkezik , akkor a repteren egyszal raffiaszoknyaba oltozott, nemi kezifegyvereket razo, tetovalt arcu maori bennszulottek fogadjak oket... Eloadjak a "kapa haka"-t vagy a "Te haka"-t, es ettol orban tutira megrogyik terdileg... Aztan tudod, Kedves F_Viktor, itt mindenkinek mindent elhisznek ... EGYSZER! De csak egyszer! Vagyis csak EGYSZER tudja azt mondani, hogy Ma.o. jobban teljesit, de itt akkor megkerdezik tole, hogy miben, hogyan, mitol, es egyaltalan, mi alapjan kormanyoz a kabinetje? Amit a vezir nem tud, hogy aki vele leul barmirol is targyalni, az ismeri a temat, felkeszult a mi orszagunkbol is, megcsinalt minden elvegezheto tanulmanyt, mert ezert veszi fel az egyebkent nem tul nagy fizeteset. Ha a vezir allit valamit, akkor azt osszehasonlitjak az itteni szokasokkal, intezkedesekkel, ha elsore nem sok az azonossag, akkor megvizsgaljak, mi lehet a kulonbseg oka, es ki csinalja jol: a kiwik vagy orban vezir?

Itt mar az elso, valodi szamokbol allo statisztikai allitasoknal eltaknyolna vezirunk, es bizony ezutan a pont utan barmit mondhat orban, ITT ELVESZTI A HITELET ! Nem fogjak azonnal hazakuldeni, de fogjak vele ereztetni, hogy a hazugsagara rajottek, minel melyebbre assa magat a hazugsagaiban, annal gyorsabban lesz persona non grata!

Kb ez tortenne, de akik itt elo magyarok, senki sem kivancsi ra, (Christchurchbol van egy magyar vevom, aki addig itt lakik, mig az uj haza fel nem epul egy foldrengesbiztos helyen, es O az ottani magyar klub vezetoje, ez az info Tole jott. '56-tol 20 eves koratol el itt, de osszetartja a magyarsagot).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.