Magyarország útja vissza a múltba címmel közölt olvasói levelet csütörtökön a Financial Times európai kiadása Vidar Helgesentől, Norvégia európai ügyekkel foglalkozó miniszterétől.

A politikus úgy véli: a magyar kormány hátat fordít a Nyugatnak 25 évvel azután, hogy Magyarország megnyitotta határait Nyugat felé, és mozgásba lendítette Európa újraegyesítését. Helgesen szerint Orbán Viktor "szellemi vaskupolával" védené ki a külföldi befolyást, szakítani akar a nyugati dogmákkal és ideológiákkal, s illiberális államot szeretne létrehozni.

A miniszter külön kiemeli, hogy a miniszterelnök éppen akkor említette példaként a szerinte sikeres Oroszországot, miközben az EU a szankciókat készítette elő Moszkva ellen Ukrajna szuverenitásának megsértéséért.

Helgesen úgy látja: az illiberális állam kiépítése Magyarországon jó ideje tart, ennek jelének tartja azt is, hogy 2010-es hatalomra kerülése óta a kormány lecserélte az igazságszolgáltatás vezetőit, múzeumok és színházak igazgatóit, szigorúbban ellenőrzi a sajtót, valamint megváltoztatta a választási rendszert, továbbá idén "támadást indított a civil szervezetek ellen".

Helgesen felidézi, hogy Orbán Viktor azzal vádolta meg Norvégiát, hogy saját érdekeinek érvényesítése érdekében támogat politikai aktivistákat Magyarországon. A tárcavezető kijelenti: Magyarország megsérti a norvég alapokról szóló megállapodást, amelynek legnagyobb haszonélvezője maga a kormány, ezért a civil szervezetek támogatását folytatják ugyan, de a kormánynak szánt pénzek folyósítását felfüggesztették.

Vidar Helgesen tudatja: Norvégia nem tagja ugyan az EU-nak, de mélyen elkötelezett az európai integráció értékei mellett, amelyeket szerinte most éppen egy olyan állam kérdőjelez meg, amely tagja az EU-nak, és tetemes uniós támogatásban részesül.

"Éppen ezért értetlenül állok előtte és csalódott vagyok, hogy az uniós intézmények jobbára semmilyen választ sem adtak erre" – írja Helgesen, aki úgy véli, hogy a berlini fal leomlásának 25. évfordulóján az Európai Uniónak félreérthetetlenül meg kellene mutatnia, nem tűri, hogy határain belül jöjjön létre újra egy illiberális állam.

73 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bundi
@verőce21: szerintem most fordítva ülsz a dakota lovon...
Ők nem léptekbe...ő döntésük...mégis adnak pénzt bizonyos célokra szerződések alapján...a lázárék ezt egyoldalúan megváltoztatták..
Ez meg a norvégoknak nem tetszik..de övék a pénz...ezt nem kötelező sem adni sem elfogadni...kb ennyi...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Toby
@verőce21: Egyébként mit olvasol, miközben ideröffentesz ? Itt minden Orbánról és a megérdemelt kokijáról szól !
Ne hagyd, hogy a gengsztervezér hülyét csináljon belőled. Vagy már késő ? Te is magad alá vizelsz a nagy nemzeti üres lozungoktól ?
Toby
@JAJMÁR: Orbán is szereti hallani a tapsot ! Csak azt szereti ! Az önelégült diktátorok tipikus jellemzője ! Minden képessége megvan ehhez, azonban az a ronda csúnya unió ferde szemmel nézi a lopakodó és látványosan felpuhított diktatúrát, azonban a ronda csúnya unió pénzére annyira szükség van, mint egy falat kenyérre. Ne gondolja senki, hogy Orbán és bűntársai nem osztogatnak az uniós pénzből, csak átcimkézik a lopást "beruházására" aztán fejlesztésre" aztán "vissza nem térítendő támogatásra" aztán "tanya fejlesztésre' ( vak komondoros hülye-gyerek) aztán ismét tanya fejlesztésre, de most a Rogán-kerületben, mert majd mi megmutatjuk, hogy az aszfalton is lehet gabonát termeszteni ( naná, hogy nem ehhez kellett a zsé ) szóval az unióval Orbánnak csak egy gondja van, nem hagyja az unió, hogy még szabadabban lopjon !
Mert hogyan is lesz egy jól menő vállalkozás nélküli emberkéből milliárdos ? Lehet találgatni...
verőce21
@Toby: (15:53) Eddig odafigyeltem arra, amit írtál. De mostmár röhejessé, szánalmassá és vesztessé váltál Emese!
Toby
@verőce21: Helyes, mert ez a kirohanásod azt jelenti, hogy beléd találtam, amúgy már jeleztem feléd, hogy olvass többet, de az "Orbán-összesből" nem érdemes okosodni, mert ezekből nem is lehet ! Lopni, csalni, simicskázni viszont csak ezekből a "művekből" lehet.
Tessék többet olvasni, de nem pártnyalóka ömlengéseket, mert beszűkülsz maradsz.
Toby
Végezetül pedig: - Nyugodtan kijelenthetjük, Orbán Európa talibánja !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.