Nem látogat idén Angela Merkel Budapestre, pedig a kormány minden erőfeszítést megtett ennek érdekében – írja a HVG szerzőpárosa.

Szeptember 18-19-én, a szokásos német-magyar fórumra szerették volna vendégül látni Merkelt, de a magyar kormánynál csak helyettes-államtitkári szinten teszi tiszteletét a német kormány.  

A magyar külkapcsolatok egyre romlanak
Forrás: Pesterlloyd

Több független, magyar és német forrásra hivatkozva, a lap megjegyzi, hogy a korábbiakhoz képest hűvösebb a német külkapcsolati viszony és további leépülés érzékelhető. Emlékezetes, hogy a német alkancellár, Sigmar Gabriel májusban arra szólította fel az Európai Néppárt vezetését, hogy zárja ki a Fideszt tagjai közül – emlékeztetnek az írók. 

A megromlott viszony egyik legékesebb példája, hogy a 25 éves határnyitási évforduló, egyetlen ünnepélyes rendezvényére sem sikerült elcsábítani Merkelt, aki a varsói évfordulós eseményen jelen volt, sőt Lengyelországba még Obama is ellátogatott.  

A külkapcsolatok romlásának okairól megoszlanak a vélemények, viszont abban egyetértenek a szakértők, hogy ha ez a tendencia megmarad, akkor Magyarország kisebb súllyal szerepel majd a német diplomácia körében és ez kifejezetten rossz hatással lehet a gazdaságunkra. „Nagyon komoly verseny van az egész régióban a német befektetésekért, és akár a lengyel, akár a román piac jelenleg jobb feltételeket képes kínálni, mint Magyarország, ezt nem lenne szabad elfelejtenie senkinek a kormányból” – mondta forrásunk, hozzátéve, ehhez képest például, ha az RTL Klubot irányító Bertelsmann-csoport arról számol be, hogy a politikailag motivált magyarországi reklámadó miatt csökken a cégcsoport profitja, az „sokkal többet árt, mint néhány politikusi karcsörtetés együttvéve” – zárja riportját a HVG.

95 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
Mer' féltékenyek a mi Viktorunk sikereire, azééééé! A Obama is meg a Merkel is irigyek,
tudjátok meg! Mer' nekik nincsenek ilyen világraszóló gazdasági, társadalmi sikereik, mint
a mi miniszterelnökünknek és csapatának, azéééé irigykednek, igenis!
Vagy van a Obamának 27 %-os Áfája? Vagy a Merkelnek? Na, ugye!
Meg az USA-ban létezik egykulcsos adó? Na, ugye? Vagy Németországban a gazdagok is 16%-kal adóznak, mint a minimálbéresek, mint nálunk? Vagy a már-már állateledelnek is silánynak számító hentesáru féleségek után ugyanannyi az áfa, mint a fehér szarvasgombának vagy a gyémánt nyakéknek, mint nálunk? Na, ugye, hogy ugye!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Grafix69
Azért ha mondjuk egy olyan emlékművet rakok ki Magyarországon ami legfőképpen azt jelképezi ,hogy a gonosz Német Birodalom a felelős egyedül a Magyarországi ember irtásért, és Magyarország szerepe ebben egy angyalkához hasonlatos , nos nem kell csodálkozni ha a Német vezető nem óhajt ide jönni. Legalább ő azt mondja amit tesz is .
Desischado
@Grafix69: Hát ez nekem is szöget ütött a fejembe! Milyen aljas és gyalázatos dolog ez az emlékmű, és utána még van bőr a képükön Frau Merkel-t idehívni! Valóságos sértés, olyan, mintha arculköpték volna! És még csodálkoznak, hogy a Kancellár asszony nem volt hajlandó idejönni! Én szégyellem magam, pedig nem nekem kéne!
tivoli
@KERKA: tegnap, 20:28
Köszi, hogy hagytad magad :-))
tivoli
@Grafix69: te most kinek hordod a vizet?
@Desischado: Szégyellheted is, hogy frau Merkel nem hajlandó szóba állni veled.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.