Ma már London „Cleveland”, vagyis a második legnagyobb magyar város Budapest után a nagyvilágban. Az angol főváros lehagyta Bécset az utóbbi években, de feljövőben van Berlin is. Fogyatkozik ugyanakkor a valaha ugyancsak második helyezettként emlegetett Bukarest magyarsága, az ottaniak, ha tehetik, visszahúzódnak Erdélybe.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

106 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Grafix69
Nem vagyok nagy szakértője a témának de abban biztos vagyok,hogy sokkal jobban értek hozzá mint aki otthonról papol és ossza az észt. Először is én 45 évesen jöttem ki Írországba és kihoztam 3 hónap után a családomat és a kutyámat is. Valamikor nem is régen nagyon röghöz kötött voltam de elszakadt egy cérna bennem és azt mondtam idén májusban ,hogy elegem van a Nemzeti Magyarországból mert otthon mindenünk elfogyott , nekem még volt munka helyem és aránylag nem is kerestem keveset de egy fizetésből simán csak éhen halni lehet. A feleségem munka nélküli lett és kapott kemény 30000 ft ot 3 hónapig aztán közölték vele semmi nem jár neki sem segély sem közmunka sem semmi mivel ugye én 73000 ft bejelentett fizetés miatt már 1 gyerekkel kurva jól élek. Szóval jó legyen elmegyek a francba mert úszott volna a lakás meg mindenünk. Szerdán kigondoltam két hét múlva pedig már itt dolgoztam.Mindent eladtunk a hangszereimet a bútorokat,autónkat mindent. Aztán három hónap múlva kijött a feleségem meg a kisgyerek és rá egy hétre a kutyánk is ,megjegyzem csak a kutyus utazása 200000 ft volt de nekünk a mindenünk és nem lehetett otthon hagyni. Sok baromságot olvasok itt kaland vágyról , meg könnyen beszélek mert elhagytam a hazámat stb de... Na és legyen itt a lényeg , az ,hogy itt még egy keresetből is jobban és színvonalasabban élünk mint otthon kettőből. Mivel sokan nincsenek tisztába bizonyos dolgokkal akkor ezt is megemlítem én keveset keresek itt kint de 350 Euró alatt soha sem ( hetente). Itt egy ház bérlése 650 euró havonta viszont z élelmiszerek ára ugyan olyan mint otthon. ( pár kivétel azért van) Nem dolgozom magam halálra , minden órát fizetnek ,viszont dolgozni kell és azzal nincs is baj. Aki azt gondolja kalandvágyból jöttem el annak üzenem , nem is akarok soha többet haza menni mert utálom az egész rendszert , mert elvett tőlem mindent és nyomorba akart dönteni. Lehet szeretni Magyarországot de élni benne nem lehet csak a semmirekellőknek. Gratulálok mindenkinek akit...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
miazavalami
@karma1: Most folyik a második honfoglalás. Csak most nem lóval és szekerekkel honfoglalunk...
karma1
Az emberek az elmult 50-60 evben ide-oda vandoroltak, peldaul az en gyerekem gyermekorvosa Erdelybol jott holgy volt, nagyon jo orvos, es csak veletlenul tudtam meg, hogy erdelyi. Ez 1979-ben volt, es O akkor mar itt volt vagy 5 eve, es a csaladja (testverei, sogornoi) eppen akkor voltak attelepuloben. Ismertem egy masik holgyet is, aki szinten orvos volt, sebesz, es O is Erdelybol jott, itt praktizalt.
Ahogy latom, minden orszagbol az elit mozdul el elsonek, ha megerzi a diktaturat, tehat Ceausescu eraja alatt sokkal vonzobbnak latszott Kadar allamformaja, igy johettek be az erdelyiek.

Most mi erezzuk, hogyha nem lepunk, akkor kesobb nem lesz lehetosegunk mozdulni, es most a mi elitunk, "szurkeallomanyunk" valasztja az emigraciot, barmilyen orszagba. Es most, hogy itt ilyen gyorsan es drasztikusan epul a diktatura, innen is az elit megy el elsonek, es ha nem vigyazunk, ez katasztrofahoz vezethet. (Vagy mar vezetett is, csak ez majd egy kicsit kesobb hat vissza a tarsadalomra, gazdasagi eletunkre...)
Csizmás Kond
Soha nem volt olyan jó világ, hogy ne lett volna elvándorlás. Mindig lesz aki jobbat és mást akar ezért elmegy ...ilyen ez a világ.
tivoli
@karma1: ma, 12:36
"Az emberek az elmult 50-60 evben ide-oda vandoroltak,"
S mit csináltak addig, az idők kezdetétől? Csak nem az új hazákért folytattak örökös harcokat?
karma1
@tivoli: En arrol az exodus-szeru elvandorlasrol beszelek, amirol pl. Jozsef Attila is beszelt a valsag idejen, no meg a ket vilaghaboru utan...

Az, hogy a torokok, tatarok idejottek haboruzni, az nem elvandorlas volt, hanem a muszlim vallas hirdetese, a kereszteny vilag leigazasara folytatott torekves.

Es J.A idejeben meg csak 200 ezer magyar tantorgott ki Amerikaba, most viszont az elmult 5 evben mar majdnem 1 millio magyar hianyzik az itthoni nevsorolvasasbol...

A spanyolok sem akartak Spanyolorszagot elhagyni, amikor Columbus elindult felfedezni Indiat, ok is csak gyarmatok es kalandok irant erdeklodtek erosen, na meg elegge eroszakosan.

Mi pedig csak a jobb eletert megyunk el otthonrol, illetve egyaltalan: az eletben maradasert, kiszamithato jovoert megyunk el egy hagymazas almu diktator altal elhetetlenne tett Magyarorszagrol.

Nem olvastam sehol sem, hogy az utolso 50-60 evben kivandorlo magyarok barhol a vilagban is haborukat inditottak volna, vagy barmilyen mas orszag karara lettek volna...

Kerlek, ne probald meg kiforgatni a szavaimat, Te is nagyon jol tudod, mirol beszelek...:o))
tivoli
@karma1: tegnap, 22:02
Igen, persze, mindig az éppen velünk megesett legújabb dolog az a még soha nem látott szenzáció, de csak azért, mert ilyen velünk még nem esett meg azelőtt, esetleg másokét nem ismerjük, vagy nem jut eszünkbe.

A legtöbb hazáját elhagyó kivándorló nem annyira rászorulóként, inkább kalandvágyból,
szerencsét próbáló királyfiként néz körül a világban. Mert segítség, támogatás nélkül hamar rosszabb helyzetben találhatja magát, mint amit itt hagyott, vagy el sem tudott volna indulni.
S ehhez nem sok köze van a mostani
"hagymazas almu diktator altal elhetetlenne tett Magyarorszagrol."

Szóval nem kell démonizálni, konteokat gyártani, mert ami van az van, csupán nézőpont kérdése.
m.macskosz
@tivoli: "...kalandvágyból,szerencsét próbáló királyfiként néz körül a világban."
Aha.
Szerinted.
.


...meg Orbán szerint.
karma1
@tivoli: Ezt most komolyan irtad? Es NEKEM??? Jozsef Attila idejeben nem azert kellett elhagyni az orszagot, mert nem volt munka, nem volt jovojuk a melyszegeny csaladoknak? Akkor '56 utan MINDENKI kalandvagybol ment ki kulfoldre? ES MOST IS???

Szerinted az orszag elitje, orvosai, tudosai, vagy "csak" legkivalobb szakemberei KALANDVAGYBOL mennek kulfoldre, CSALADOSTUL?

Terj at valami mas szerre, kerlek, amig nem keso...:o(((((
tivoli
@karma1: tegnap, 22:50
Ó bogárkám, József Attila idejében is a tehetősebb emberek cseréltek hazát. Akinek semmije nem volt, éhezett, az maradt itthon a nagy semmire, mert nem volt annyi pénze, hogy megfizesse az útiköltséget, s nem várta senki, aki egyengette volna az utat előtte.
karma1
@tivoli: Csillagom, a nagyon csorok vandoroltak ki, hidd el nekem, VOLT lehetoseguk, es nem egyenkent kellett, hogy legyen protektoruk odaat, akkoriban az oriasi epitkezesek rengeteg olcso munkaerot felszippantottak, nem kellett nagyon "egyengetnie" senkinek sem az utat.

Akik mostanaban, az elmult 5 evben "tantorogtak " ki nyugatra, az elso turnust szinte biztosan senki sem varta ott tart karokkal, allasajanlatokkal, (Mint ahogy engem sem vart a kutya sem, csak volt a kezemben egy felhivhato telefonszam, ahol erdeklodhetek olyan ember utan, aki esetleg ismer valakit, aki munkat is tud adni. Innentol kezdve minden csak sajatmagadtol fugg. )

Kulfoldon meg a csaladtagok kozott sem tul nagy divat egymas tamogatasa, a protekcionizmus (ami a korrupcio melegagya) egyaltalan nem divat arrafele ).

Mindegy, ezen ugysem akarok vitatkozni, mert engedd meg, hogy ezt valoban sokkal jobban tudjam, mivel vegigcsinaltam/csinalom a mai napig...
tivoli
@karma1: ma, 13:14
Biztosan úgy van. De van aki külföldre ment férjhez, az sem elvetendő lehetőség.
karma1
@tivoli: Ebben nagyon tevedsz! En ELOSZOR kaptam meg a letelepedesi engedelyt, es AZTAN mentem ferjhez, bar a leendo ferjemmel mar elobb kozel 5 evet leveleztunk. De azert, hogy valaki ferjhezmegy, vagy megnosul egy ittenivel, nem kell, hogy torvenyszeruen megkapja a letelepedesei engedelyt.

Mar az is nagy eredmeny, ha egy egyeves munkaengedelyt, vagy munkavallaloi vizumot kapsz ide. (Le lehet ellenorizni, Harmincad utca, Angol Nagykovetseg, ahol megtalalhato a hianyszakmak listaja, - az ujzelandie - amire aspiralhatsz Ma.o.-rol. Mire vegigolvasod a felteteleket, hogy minek kell megfelelened, az egesztol elmegy a kedved, allitom).

A hatarok mindenki elott nyitva allnak...
tivoli
@karma1: Nekem vannak ismerőseim, akik úgy oldották meg, hogy tanultak egy nyelvet, tolmácsoltak, közben felszedtek külföldi faszikat még itthon, oszt akadt köztük megfelelő. Jutott belőlük másoknak is, egész üzletág épült erre.
karma1
@tivoli: Ezt viszont en nem tudtam, viszont az altalad emlitett esetben a janyka legalabb vette a faradsagot, hogy egy nyelvet megtanuljon, es tolmacsoljon...

Te szorosszivu! Hat az igaz szerelemrol sosem hallottal?
Hat a digozasrol? Amikor az olaszorszagi eskuvon, egy hapsi (altalaban a volegeny baratja) egy olasz etlapot olvasott fel, mint az eskutetel szoveget, mert a kiscsaj semmi mast nem latott , csak a Vaci utcan le-fel setalo, csinosan oltozott, kb. 1 meter 46 centis , 50+ olaszt (ez az eletkora!), es mar dolt is a karjaba, kocsijaba. (Ennek tobb mint 40 eve mar. DE most?...:o((
tivoli
@karma1: Ez tényleg jó lehetett :-)) Oszt vajon mi lett a nász vége?
Yoda69
@karma1: En is csaladostol mentem, el, de meg az elso orban kurmany alatt.
Elegem lett belole, hogy nem lehet egyrol a kettore jutni, nalam ez tette be a kiskaput. Szerencsem volt mert egy multinal dolgoztam, igy konnyen el tudtam helyezkedni kulfoldon, kapasbol kozel 10X-es fizuemelessel!
Az igazsaghoz azert hozzatartozik a kalandvagy is, es a nyel tanulas a penzkereses mellett. Ha aranyitani kellene akkor nalam ez lenne:
penz 60%
kaland 25%
nyelv 15%
tivoli
@Yoda69:ma, 14:29
Volt segítséged, vagy bekötött szemmel indultál?
Yoda69
@tivoli: Mint irtam egy multinal dolgoztam, aki 3 kontinensen van jelen 42 orszagban.
Vakon nem biztos hogy belevagtam volna, bar az utobbi evekben rengetegen jottek otthonrol minden tuti nelkul. Van sef haverom, aki tobb orszagban is jart, es ettermet nyitott, majd atvaltott online rendelesre, ami meg jobb uzlet szamara. Nos o pl. "bekotott szemmel jott ki" :)
tivoli
@Yoda69: ma, 15:22
Köszi a választ, bár még így sem vagyok meggyőzve, hogy érdemes csak úgy nekiindulni a nagyvilágba.
karma1
@Yoda69: 15.22-re: A baratod lehet, hogy vakon ment kulfoldre, de volt egy jo hianyszakmaja, amivel mindenhol a vilagban meg lehet elni.

En nem mondom, hogy mindenki pontos elozetes szamitasokat tudna vegezni, mielott kimegy valahova, de ha mar a "kaland"vagy (nem szeretem ezt a szot, mert ez altalaban bunozoket, simliseket, naplopokat takar, helyesebb inkabb ezekre az emberekre a "keszek a kihivasokra, a valtasra" meghatarozast hasznalni) vezette oket barhova, volt egy nagyon jo szakmajuk, amiben mindenhol es mindenkor el lehet helyezkedni.

Amikor en ide kijottem, muszaj volt bizonyitanom, hogy el tudom magam tartani, de nem volt idom belsoepitesz munkat keresni, mert nem volt erre ismeretsegem (igaz, mashoz se). Viszont megneztem, hogy mivel lehet gyorsan, konnyen munkahoz jutni, amiben mindig van kereslet: ez volt a gyapjuleszedo/ osztalyozo, kesobb pedig megtanultam melle a gyapjuminositest is, ami Qrva jol fizet, viszont iszonyu nagy tudast igenyel, mert dollar-szazezreket lehet rajta buknia a farmernek, ha a gyapjujat rosszul minositem. (Merino gyapjut termelo farmerokrol van szo, 1 db 200 kilos jominosegu merinogyapjuert 28 000 dollartol 50 000 dollarig kaphat penzt, es van neki 25 000 birkaja ehhez a mutatvanyhoz, tehat boven van neki 200 kilos balaja a szezon vegen...:o))

Es amikor en jottem ide, a bevandorlasi, munkavallalasi torvenyek olyanok voltak, hogy beirtak az utleveledbe, hogy az 1 ev alatt melyik farmernal fogsz dolgozni, es mi lesz a beosztasod? Mert kizarolag ennel a farmernal dolgozhattal, es csak abban, amit bejelentettetek. A bevandorlasi hivatal idorol idore ellenorizte a farmert es a munkavallalot is az adohivatalnal, vagyis hogy miert kapja a fizujat. Ha az adatok valahol eltertek, vagy idokozben a munkavallalo megszakitotta a munkaviszonyt, 48 oran belul hazatessekeltek, es soha tobbet nem johet Ujzelandra. Ilyen ecceru...
Szimba
@Csizmás Kond: Nem a világ ilyen, Magyarország ilyen, ahonnan elvándorolnak, nem azért mert jobbat akarnak, hanem mert élni akarnak.
karma1
@tivoli: Akkor most egy kicsit meg vilagosabban fogalmazok, mint Yoda baratunk:
Mi mindannyian rengetegfelek vagyunk, mas a mobilitasunk, mas a jelen- es a jovokepunk a sajat es a csaladunk eletevel kapcsolatban.
Van, akinel ott betetozik minden, hogy valaszthat: az utcara kerul, mert annyira eladosodott, vagy kulfoldre megy valoban csak "szerencset probalni" - ok akar teljesen vakon, szaktudas nelkul is nekivagnak a vilagnak, mert hallottak, hogy Amerikaban mosogatokent is el lehet helyezkedni, nem kell hozza tul nagy szakkepesites. Ok kulfoldon NEM bunozni akarnak, egyszeruen csak ELNI. Ha van szakmajuk, akkor legalabb 90 %-ban lesz munkajuk is, csak lassabban, mintha lennenek elore segitoi.

Az emberek tobbsegenek (akik mar szinte teljes letszamban elmentek Ma.o.-rol) van valamilyen nagyon jo hianyszakmaja, vagy kivalo nyelvtudasa (a nyelvvizsgaert nem egy fel disznot tamasztottak a vizsgabiztos spajzaba), es/vagy van nekik mar eleve valami allasajanlatuk, vagy valaki, aki majd segit nekik az uj elet kialakitasaban.
Ahogy Yoda is vilagosan leirta, kb. 25 % a kalandvagy, illetve a valtas kepessege. Ez is KELL ehhez a lepeshez, mindenkeppen.
De a savasbacsi, a kezcsokos nenike, de meg az az oreglany is, akinek orbanvitya majd megtomi a bukszajat (sic!), azok meg eletukben a szomszed keruletben sem voltak, csak amikor a COF ertuk jott a busszal tuntetni, azok azt mondjak, hogy imadjuk a hazankat, mi itthon maradunk, mert mi vagyunk a vermagyarok. Tudod, Kedves tivoli, egy nagy losz@rt! Ok a langyosak, akik nem mennek el szavazni, akiknek minden mindegy, akik csak vegetalnak az egesz foldi letukbe, es a vilagot egy centivel sem viszik tovabb semmilyen modon sem. Persze, kell, hogy ilyenek is legyenek, de ha eszreveszed, ok azok, akik alig kepzettek, esetleg alkoholistak, akikkel az orban kormany is csak negyevenkent tud valamit kezdeni a szavazournak elott. Priviben nagyon szivesen tobbet is irok Neked, bar nem kell elfogadnod, amit allitok(unk)
tivoli
@karma1: tegnap, 23:53
Kicsit elkanyarodtunk az eredeti témától, mert arról volt szó, hogy az igazi szegényeknek nem biztos, hogy megadatik a változtatás lehetősége.
Amúgy teljesen elfogadható amit írsz és nem is akarok vitázni rajta, hogy aki változtatni akar, az tud is. (Kivétel a fentebb említettek esete)!
Azt megírtad, hogy mit sikerült elérned miután gyökeret vertél új hazádban, de azt nem írtad meg, hogy ki fizette az útiköltséged Új-Zélandra, ki várt a reptéren, hová indultál lehajtani a fejed éjszakára?
karma1
@tivoli: Priviben szivesen megirom, de ez nem idevalo tema.
karma1
@tivoli: Draga tivoli! Yoda KETSZER irta le, hogy nemzetkozi multial dolgozott, akiknel nem problema, hogy a dolgozojuk melyik orszagbeli gyarukban folytatja majd a munkat.

Asszem, harmadszorra mar nem fogja... Igy most vaggy elhiszed, hogy igy is lehet boldogulni, mint O meg en, vagy feladod,...:o((
tivoli
@karma1: Értelek én drágám, meg Yodát is. Az ő esete is éppen azt bizonyítja, hogy nem a vakvilágba indult! Várta a multi cége, munkával, megélhetéssel. Tehát nem babra ment. És ő is azt írja: "Vakon nem biztos hogy belevagtam volna,"
karma1
@tivoli: Mert O csaladdal ment, en pedig csak magamert kellett, hogy felelosseget vallaljak. A gyerekem ekkor mar tobb volt, mint 22 eves, es az erettsegi utan dolgozott, mert en is "csak" munkat akartam talalni, es nehany ev utan visszamenni Ma.o.-ra.

Kepzelheted, mennyivel kellett jobbnak lennie ennek az orszagnak, hogy ezt valasszam. A gyerekem 2 ev utan jott ki meglatogatni, es teljesen az O dontese volt, hogy marad, vagy visszautazik Ma.o.-ra. Mondom, egyeni eletek, sorsok vannak, de hidd el, az embereket a dramai eletszinvonal-zuhanas, a jovo teljes kiszamithatatlansaga taszitja kulfoldre, mert egy kiszamithato eletforma (meg ha eleinte nehezebb is ), akkor is sokkal vonzobb, mint az orultek otletszeru kormanyzasa, vagy inkabb sarlatankodasa...
tivoli
@karma1: ma, 12:55
De mért pont N-Z? Közelebb nem találtál volna valamit?
karma1
@tivoli: Nem vagyok "nemetes", Europaban nagyon sok orszagban jartam (3 kiallitasom volt Nemetorszagban, Dijonban es Milanoban) , de valahogy egyik sem fogott meg, valamint nem hiszem, hogy 46 evesen konnyen talaltam volna munkat. Amerikaban eltem egy evet, ahol csak egy telefonszamot tudtam, akik foglalkoznak azzal , amit en csinaltam itthon. (Tiffany-uvegmuvesseg) es ahol en eloszor inkabb tanulni akartam meg. Kiderult, hogy nem kell tanulnom, hanem inkabb tanitanom azt a specialis technikat, amit egyenileg kidolgoztam. Nem kaptam erte egetrengeto penzt, de arra eleg volt, hogy eldontsem, merre tovabb. Ezert jottem NZ-re. Itt a szakmamra vonatkozoan nem talaltam eleg gyorsan semmit sem, de talaltam munkat, amibol meg lehetett elni, es amivel igazolhattam, hogy itt akarok maradni, es el tudom magam tartani. Csak ezutan mentem ferjhez. DE: angol nyelvtudas nelkul nem ment volna semmi sem, ezert ovok mindenkit, aki ketsegbeeseseben elindul, DE NEM BESZEL NYELVET!!!

Akiket Angliaban megvezettek (magyarok a magyarokat - ez jellemzo!), azoknak szerintem a legnagyobb resze nem beszelt semmilyen nyelvet, kulonben tudtak volna a sajat jogaikrol. (Legalabbis angolul BIZTOS nem beszeltek, meg konyhanyelvi szinten sem.)
NZ-be bejutni mar nagyon nehez, bar itt meg egy picit konnyebb volt a letelepedeshez jutas, mint Ausztraliaban. (Igaz, ott meg sem probaltam, mert nem vonzanak a forro sivatagok, bozottuzek, az ottani nagyvarosok meg plane nem).

Bar mindenkinek all a zaszlo, de ha valahova elindulsz, eloszor a kovetsegen kell erdeklodni munkalehetosegek utan, meg a munkavallalas modja irant. Nyelvtudas nelkul pedig senki ne induljon el, (Ujzelandon legalabb jo kozepszinten kell tudni angolul a letelepedeshez, Auzie-ban viszont meg a szlenget is kell erteni, beszelni, ami pedig csak ottani tartozkodassal lehet megszerezni, ez tuti)
dzurinda
Se nem honfoglalók, se nem kalandozók. Egyszerűen többet, jobbat szeretnének a gyermekeiknek, családjuknak. Belefáradtak a magyar közegbe.
Csizmás Kond
@Szimba: Ja, és mi akik mégis itt vagyunk nem is élünk vagy mi a franc ?
tivoli
@karma1: szeptember 24., 21:58
Olyan érdekes és változatos volt az életed, hogy azon csodálkozok, hogy elmentél N-Z-ra gyapjúválogatónak.
Olyasmi meg szerintem fel sem merülhetett, hogy a magyar keserves élet elől menekültél, amikor nyitva volt előtted a világ és annak lehetőségei egyébként is.

Emlékezz, az alap témám az volt, hogy aki igazán szegény, annak módja sincs, hogy elmenjen az országból. Nem ismer nyelveket, nincs ismeretsége, nem tudja kihasználni a követségek adta segítséget sem, nem ért semmilyen hiányszakmához ami egy-egy befogadó országnak hasznos lenne.
Na, az olyan mit kezdjen magával?
Marad itthon, szidja a rendszert meg azokat akik boldogulni tudnak és várja a segélykét.
karma1
@tivoli: Nagyon tevedsz, en nem gyapjuvalogatonak jottem el, hanem ELNI! A ketto kozott ugyan nem sok kulonbseg van, mert az elozo egy munka, amit kivaloan megfizetnek.

Nem volt kivalo nyelvtudasom, csak nagyon az alapok, es penzem sem volt, mert egy baleset utan mindenemet elvesztettem, eppen hogy a repulojegyre a 60 ezer forintot ossze tudtam szedni. Mint irtam, csak egy telefonszam volt a kezemben, meg 6 USD a zsebemben, a mai napig nem tudom, hogy mit tettem volna, ha a telefonszam nem mukodik? (Persze, hazarepulhettem volna - ennyi volt a lehetosegem).

Az viszont, aki ma otthon a rendszert szidja egy kocsmapultnak tamszkodva, es valoban a segelykejet varja, az SOHASEM gondol arra hogy elhagyja az orszagot, vagy mas is kezdjen magaval, mert ennel kenyelmesebb elete sehol sem lesz... (De ilyen nagyon szar se...)

Kerlek, hagyjuk az en eltavozasomat, ha a 10-es skalan kene merni az en helyzetemet, akkor kb. 3- es 4 kozott lennek, vagyis a keves lehetosegu, ES szegeny kategoriaba. (Ne felejtsd, hogy minden szellemi munkahoz olyan bizonyitas kell, ami nem megy azonnal, a repterrol beerve a varos szivebe...)Egyebkent ezt a temat mar nagyon korbejartuk, nem is ohajtok tobbet ezzel foglalkozni. Legyen szep hetveged.
tivoli
@karma1: ma, 10:54
Próbáltalak megérteni, de az az egy mégse megy, hogy mindenkit arra biztatsz, hogy menjen és menjen és menjen. A te eseted a tied, s ha egy nappal később, vagy hamarább indulsz el, lehet, hogy egész más dolgokat írsz ide. Szerencse kérdése ez is.
De rajtad kívül még sok ezer ember van, akire ráférne a váltás. De vagy nem tud, mert nincs lehetősége, vagy nem mer kishitűségből, vagy tényleg fontosabb a kocsmapult. Ahány élet, annyi sors.
Nagyon szép hétvégét kívánok.
Szimba
@Csizmás Kond: Hát dehogynem mi is élünk -még . Észak Koreában is élnek.
karma1
@tivoli: Jesszusom, Csillagom, Te most engem nagyon osszetevesztesz valakivel!!!

En eppen azt mondom, hogy nagyon gondolja meg mindenki, aki utnak indul, nyelvtudas nelkul semmikeppen ne induljon utnak, mert akkor megvezethetik, de nagyon (es kulfoldon altalaban a magyarok, mint ahogy Angliaban is tettek ), es ha lehet, mindenki elore tudakozodjon a lehetosegeirol, ne induljon el vakon!

En azt mondtam eddig, hogy igenis mindenkit megertek, aki elhuzott otthonrol, mert jobb es kiszamithatobb jovoben gondolkodott. En ezt mondtam eddig es ezutan is ez lesz a velemenyem, mert engem is hasonlo dolgok motivaltak...

A jokivansagodat koszonom, Neked is minden szepet es jot kivanok, ha hiszed, ha nem, oszinte szivembol...:o))))
tivoli
@karma1: ma, 11:42
Na jó, lehet, hogy kicsit mellé is fogtam (bocsi érte), de végtére mégsem volt hiábavaló az eszmecsere. :-))
coyote3
Vajon miért nem London a második legnagyobb német város?
F_Viktor
@tivoli: Írod:
"A legtöbb hazáját elhagyó kivándorló nem annyira rászorulóként, inkább kalandvágyból,
szerencsét próbáló királyfiként néz körül a világban."

Aha, ezt állítod te, aki azt állítja magáról, hogy nem fityeszes troll, aki nem mantrázza Orbánt és csapatát, aki politikai függetlenként saját gondolatait osztja meg...
Jót kacagok, s megint kiderült, hogy ki vagy, milyen nagy tudással rendelkezel
Abban sem tévedtem, hogy a mai napodat nem a Bayesi-játék Nash-egyensúlynak megértésére szenteled, helyette az orbáni igét, a nagy hülyeséget hirdeted.

Nehogy azt gondold, hogy csak fikázni akarlak, megadom a lehetőséget, hogy védd meg véleményedet, vagyis Orbán véleményét:
Kérdezem, miért most tört a magyarokra a kalandvágy? Miért nem 1988-ban, a világútlevél kézhezvételekor, miért nem 1990-ben a rablánc lerázásakor, miért nem 2004-ben az EU-hoz való csatlakozáskor, miért nem 2006-ban mikor Gyurcsány szabad utat mutatott?
Miért éppen 2012-ben indult meg a hatalmas kivándorlás, ami még a mai napig is tart?
De azt is elmagyarázhatod, hogy mi a fene történik, hogy ez a borzalmas nagy magyar kalandvágy már nem csak a fiatalokat jellemzi, hanem ebben szenvednek a 40-50-esek is?
Csizmás Kond
@Szimba: Engem arra tanítottak, hogy a kivánságaim és az álmaim sose haladják meg a képességeimet és a lehetőségeimet...
tivoli
@Csizmás Kond: ma, 18:11
Érdekes, engem is.
Grafix69
Nem vagyok nagy szakértője a témának de abban biztos vagyok,hogy sokkal jobban értek hozzá mint aki otthonról papol és ossza az észt. Először is én 45 évesen jöttem ki Írországba és kihoztam 3 hónap után a családomat és a kutyámat is. Valamikor nem is régen nagyon röghöz kötött voltam de elszakadt egy cérna bennem és azt mondtam idén májusban ,hogy elegem van a Nemzeti Magyarországból mert otthon mindenünk elfogyott , nekem még volt munka helyem és aránylag nem is kerestem keveset de egy fizetésből simán csak éhen halni lehet. A feleségem munka nélküli lett és kapott kemény 30000 ft ot 3 hónapig aztán közölték vele semmi nem jár neki sem segély sem közmunka sem semmi mivel ugye én 73000 ft bejelentett fizetés miatt már 1 gyerekkel kurva jól élek. Szóval jó legyen elmegyek a francba mert úszott volna a lakás meg mindenünk. Szerdán kigondoltam két hét múlva pedig már itt dolgoztam.Mindent eladtunk a hangszereimet a bútorokat,autónkat mindent. Aztán három hónap múlva kijött a feleségem meg a kisgyerek és rá egy hétre a kutyánk is ,megjegyzem csak a kutyus utazása 200000 ft volt de nekünk a mindenünk és nem lehetett otthon hagyni. Sok baromságot olvasok itt kaland vágyról , meg könnyen beszélek mert elhagytam a hazámat stb de... Na és legyen itt a lényeg , az ,hogy itt még egy keresetből is jobban és színvonalasabban élünk mint otthon kettőből. Mivel sokan nincsenek tisztába bizonyos dolgokkal akkor ezt is megemlítem én keveset keresek itt kint de 350 Euró alatt soha sem ( hetente). Itt egy ház bérlése 650 euró havonta viszont z élelmiszerek ára ugyan olyan mint otthon. ( pár kivétel azért van) Nem dolgozom magam halálra , minden órát fizetnek ,viszont dolgozni kell és azzal nincs is baj. Aki azt gondolja kalandvágyból jöttem el annak üzenem , nem is akarok soha többet haza menni mert utálom az egész rendszert , mert elvett tőlem mindent és nyomorba akart dönteni. Lehet szeretni Magyarországot de élni benne nem lehet csak a semmirekellőknek. Gratulálok mindenkinek akit...
tivoli
@F_Viktor: ma, 16:23

Nem kellene neked minden mondatomba belekötni. Ha leírtam amit leírtam, biztos, hogy volt oka.
Azt viszont elmondhatnád, hogy miért nem érted meg a dolgok értelmét első olvasatból, ennyire nehéz volna a felfogásod?
Talán korrepetáltatnod kellene magad szövegértelmezésből. Vagy valami hibádzik a fejedben?
Csizmás Kond
@Grafix69: Amit leírtál mind csak az anyagi oldala...egyedül a kutyádhoz fűztél érzelmet...
karma1
@Csizmás Kond: @tivoli: Akkor ezek szerint a ti szarnyaitokat mar gyerekkorotokban jol lenyirbaltak, ketrecbezartak benneteket, legalabbis a lelketeket, gondolataitokat.

Igy mar ertheto, hogy miert nem nagyon viseltek el senki mast, akinek van jovokepe, alma, vagya, amit meg is valosit...

Tudjatok, a lelki terror sokszor feler a fizikaival, neha pedig sokkal rosszabb, mint a fizikai...

Nagyon sajnallak benneteket
Tudjatok, az egyetlen dolog, ami IGAZAN a tietek, az a szabad gondolatotok, vagyatok, almotok a szebb, jobb, mas jovore... Ezt senki nem veheti el toletek meg a legzavarosabb idokben sem...
tivoli
@karma1: ma, 20:58
A szabadság nem azonos a szabadossággal. A kiegyensúlyozottság sajnálatra méltó lenne?
Csizmás Kond
@karma1: Azért nem kell túlzásba vinni az aggodást főleg nem úgy, hogy azt képzeled érted is.
A vándorélet egyfajta hontalanság. Az aki mindenütt otthon érzi magát valójában sehol sincs otthona, mindig menne egy másik jobb helyre ha megengedhetné magának. Az is téves felfogás. hogy aki marad az igénytelen ketreclakó, jövőképnélküli lenne.
Nehézség mindenhol van bárhová mész csak legtöbb szégyenében inkább elviseli mint bavallaná. Mindenki másképp dolgozza fel az eseményeket tehát ugyanazon dolgok miatt mindenki másként reagál.
Kettőnk között pl az a nagy különbség, hogy míg te azt keresed hol jobb neked én azt itt magamnak igyekszem megvalósítani.
karma1
@tivoli: Az, hogy valaki nagyot almodik (pl. Leonardo da Vinci, hogy az ember kepes a repulesre) nem egyenlo sosem a szabadossaggal!

Nyugodj meg, en nem tevesztem a ket fogalmat: nem azt mondtam, hogy az a leghobb vagyam, hogy lefekudjek 500 ferfival 30 eves koromig, vagy hogy a Parlament tovebe sz@rjak polgar- es miniszterpukkasztaskent... Mert EZ SZABADOSSAG!

De a gondolatszabadsagba az is beletartozik, hogy arrol almodjak, hogy minden nap van hajlek a fejem folott (nem kell ugy kineznie, mint a Taj Mahal), minden nap legyen mit ennem, legyen munkam, es a gyerekemet becsuletben fel tudjam nevelni.

Mondd, hogy ez mar a Te elveidnek nem felelne meg, mert tul nagyravagyo remeny, alom?
Hogy tudd, ma Magyarorszagon ezek az alapveto dolgok - plane, hogy kivettek az Alapkatyvasz meghatarozasaibol - mar az elerhetetlen alom kategoriajaba tartoznak, inkabb, mint a mindennapi valosageba...

Ha nem merek mar almodni sem, jobb, ha ongyilkos leszek, mert azzal meg is szunt az eletosztonom is.
karma1
@Csizmás Kond: Ne gyere mar nekem azzal, hogy Grafix csak a penzert ment kulfoldre... Kerdezd meg a karacsonykor sorbaallokat, honnan jutottak idaig...

Az, hogy valaki dolgozhasson, az eredeti Alkotmanyunk szerint jogunk es kotelessegunk volt, mara ezt a tetelt kivettek az alapkatyvaszbol...

Viszont mar a vitya is "munkaalapu tarsadalomrol" hablatyol, persze az o olvasataban, kozmunkataborrol, es nem tenyleges munkarol...

Ha nem tudnad, Ma.o.-n a politikusokon kivul mindenki munkaval szerzi be a letszuksegleteihez valot, ne mondd, hogy mindenkit a szulei tartanak el, mint a nagykoru szijjaspetit...
F_Viktor
@tivoli: Te nagyon hülye, miért gondolod, hogy nem értem meg mit hánysz ide?
Én értem, de te nem tudod miket irkálsz. Mert ha tudnád, akkor meg is tudnád magyarázni. Most pl. azt, hogy mi az oka SZERINTED a magyarok 2012-től felfokozódó kalandvágyának!
De még mindig adós vagy a patikai EU-s kettős mércével!
Amíg az idehányt mondataid mellé nem tudsz érveket felsorakoztatni, addig előttem egy nagyon hülye hazug fityesz troll maradsz.
tivoli
@karma1: ma, 21:27
Na, kérlek szépen. Álmodozás helyett elhatároztam, hogy lesz házam, családom, kiszámítható, nyugodt életem.
Megvalósítottam. Nem vagyok kőgazdag, de amire szükségem van, az megvan. Van mit ennem, van hol laknom, nem nélkülözök, nincs adósságom. Mindezt annak köszönhetem, ahogy csizmás is írta, "Engem arra tanítottak, hogy a kivánságaim és az álmaim sose haladják meg a képességeimet és a lehetőségeimet... "
Csizmás Kond
@karma1: ...eredeti alkotmány...:))
..na és miért kéne egy demokráciában valakinek kötelessége legyen a munka ?
A munkaalapú társadalom igyekszik kizárni a spekulánsokat...ennyi az egyszerűbb értelme viszont van aki szereti túlragozni.
...a mindenki munkával... csak abban az esetben lenne igaz, ha mindent munkának vennénk...habár ma mindent annak neveznek mintha az dicsőbb megnevezés lenne...
tivoli
@F_Viktor: ma, 21:35
Szépen megkérlek, hogy dugulj el, foglalkozz a saját dolgaiddal, ha egy mód van rá, s hogy mit gondolsz rólam a hagymázas agyberendezéseddel, az engem teljesen hidegen hagy.
F_Viktor
@tivoli: Saját dolgommal foglalkozom .-)
Ha már bátorkodsz Orbán hülyeségeit egy nyílt fórumon mantrázni, akkor vállalnod kell azt is, hogy nem mindenki fogadja el (tudod, itt nem a Kubatov által szervezett sistergő szeánszon veszel részt), a pakliban benne van, hogy mondandód után magyarázatot is kérni fognak.
Harmadik napja várom ezeket a magyarázatokat.
Tehát sértődés helyett egyszerűbb lenne erre a már feltett kérdésemet megválaszolnod, főleg, hogy te voltál aki a vitát hiányoltad tőlem:
"Kérdezem, miért most tört a magyarokra a kalandvágy? Miért nem 1988-ban, a világútlevél kézhezvételekor, miért nem 1990-ben a rablánc lerázásakor, miért nem 2004-ben az EU-hoz való csatlakozáskor, miért nem 2006-ban mikor Gyurcsány szabad utat mutatott?
Miért éppen 2012-ben indult meg a hatalmas kivándorlás, ami még a mai napig is tart?"
Csizmás Kond
@F_Viktor: ' Miért éppen 2012-ben indult meg a hatalmas kivándorlás, ami még a mai napig is tart?""
Ezt a roppant pontos kijelentésedet honnan a csodából veszed ?
tivoli
@F_Viktor: Itt szinte mindenki külföldi lakos, talán tőlük kérdezd meg. Ők biztos el tudják mondani neked.
F_Viktor
@tivoli: mno 2013. decemberi cikke, + ksh szállítási teljesítmény adatai, +ű saját tapasztalat, 2013 év végére utcánkban a lakosság fele eltűnt az országból.
F_Viktor
@F_Viktor: Ez @Csizmásnak lett címezve!
F_Viktor
@tivoli: Te nagyon hülye, @Grafix69: azt írta, hogy kalandvágyból ment családostul, kutyástól Írországba?
Ilyen baromságot csak Orbán és az őt mantrázók állítanak! Tudom te saját kútfőből dolgozol, egyedül nyomod a debilséget!
Grafix69
@Csizmás Kond: Igen mert minnél jobban ismerem az embereket annál jobban szeretem a kutyákat. Az érzelmi oldala nem érdekel 45 évig tele voltam érzelemmel, 3 váltam el és már nem vagyok gyerek, otthonhoz nem kapcsol semmi a bratyómon kívül. Az apámmal már 20 éve az anyámmal meg 15 éve nem beszélek.
Grafix69
Látom már ölitek egymást az ország elhagyás logikája miatt. Valószínűleg a fiatalabbak akik együl vannak és beszélnek nyelvet lehet,hogy kaland vágyból is mennek de kaland vágyból soha nem maradnának itthon ezt el kell ismernetek.A nagyobbik fiam Németországban él már 2 éve ,informatikus , végtére is két nyelvet beszél kiválóan az angolt meg a német nyelvet is természetesen a magyart is. Neki itthon TESCO-ban adtak munkát biztonsági őrként ,semmit nem csinált csak ácsingózott havi 63000 ft ért a bérlete 5000 ft volt akkor. Javasoltam neki mennyen el innen mert itt sem jövője sem jelene nem lesz. Mindig azt mondta ,figyeljem meg ha nem élek Magyarországon akkor mindig úgy érzem majd , hogy sehol nem vagyok otthon. Nos én nem éreztem ilyesmit mondjuk ő igen ,azért azt tudni kell 5 éves korában én elváltam az anyukájától , tehát volt valami törés mindig benne. Nem kizárólag a pénzért jöttem el de tudni kell ,hogy nem én gondoskodtam arról ,hogy otthon csak a semmirekellők élhessenek normálisan , a melósokat meg elevenen nyúzzák meg az adókkal stb. Nekem igazából a második az az 2014 választás tette be a kulcsot és én nem is akarok sem áldozat sem elviselője lenni unortodoxiának.Aki meg úgy gondolja jó neki ott az éljen boldogan semmi gond nincs azzal inkább azzal van a gond ,hogy nagy valószínűséggel a Magyar Nemzet feloldódik az Európai Nemzetek közt. A népesség kizárólag a gazdagog és a teljes reménytelenségben élők közt szaporodik, a közép osztály és aktívan fizikai vagy termelő munkát végzők vagy elmennek vagy egyszerűen kihalnak. Az etnikai nemzetiség átveszi a többséget ,viszont kíváncsi lennék rá ki fog dolgozni mert a gazdagok nem akarnak az etnikum meg nem fog.
Grafix69
Aztán még valami ,itt a kivándorlók nagy többsége roma származású. Érdekes itt dolgoznak normálisan, normálisan élnek nem utaznak rá a segélyekre és viszik valamire az életben.Figyelemre méltó a kitartásuk és becsülendő az emberségük, segítségük a másik emberhez. Nagyon sokan vannak és normálisak és beilleszkedtek és sokan példát vehetnének róluk .Otthon semmire sem vitték volna ( már aki dolgozni akart). Nem minden roma primitív és nem mindegyik semmit tevő , itt akiket én ismerek 99 százalékuk becsületes segítőkész emberek. Na csak azért írtam ezt is le mert nem szeretném ha baromságokat gondolna valaki pl rólam.
tivoli
@Grafix69: ma, 08:06
Nem lehetséges, hogy benned is van hiba? Minden él nélkül: Te vagy az az ember akivel már csak a kutya áll szóba? :-PP
Grafix69
@tivoli: Hát gondoltam ,hogy valami ilyesmit fogsz írni:))))))))) Nos lehet ,persze hogy van bennem hiba de sok barátom van és sok haverom és valószínűleg a családom is szeret , a többi dolog meg nem számít , de köszönöm kérdésedet én remekül érzem magam és a kutyám is.
Grafix69
@tivoli: Amúgy meg érdekes ha az ember leír személyes ( magán) jellegü dolgokat ,hát mindjárt kikezdik , persze csak a magyarok . Ez jellemző de nem gond végtére is eez nem engem minősít.
karma1
@tivoli: Ehhez gratulalok, ugyes vagy. Van me par hozzad hasonlo sorsu ember Ma.o.-n, de nem is te es ok akarjak elhagyni az orszagot, hanem azok, akiket ez a rezsim valamilyen modon teljesen ellehetetlenitett. Hidd el, ok vannak mar tobbsegben, ha tetszik, ha nem
karma1
@Csizmás Kond: Szoval szerinted aki ma munkat akar Magyarorszagon, az spekulans. Gratulalok ehhez a levezeteshe, sokat gondolkodhattal rajta.

Ha a fonokod most viszont "munkaalapu tarsadalmat" akar letrehozni, az szerinted mit jelent? Kivancsian varom a valaszodat, de ne keveredj onmagaddal ellentmondasba egy mondaton belul, mint az utolso hsz-ben
tivoli
@Grafix69: ma, 09:22 ma, 09:26
Semmi minősítés, egy a lényeg, hogy érezd jól magad!
Csak arra gondoltam, miért lehet, hogy 3x válsz, nem beszélsz a szüleiddel, és jó messzire kell szaladnod szülőhazádtól, hogy megélj, és csak a kutyában van bizodalmad.
Gondolom jó okod van rá.
Grafix69
@tivoli: Igen van. Nos mind a három kapcsolatom a mai napig sajnálja a válást , én nem. Mindegyik kapcsolatomba ami szarrá ment nem én voltam a hunyó. A legutolsóban pl a volt és a jelenlegi feleségem barátnők pedig nem is ismerték egymást:))) Az apám egy vadűlat volt és most is az . Az anyám meg olyan életet élt amit én nem tudtam tolerálni ( 19 éves voltam ás már akkor 19 éves szertője volt aki velünk lakott) . Szóval ne itélj elsőre mert nem minden olyan egyszerű mint aminek elsőre látszik , amúgy meg értem az ércelődést és az iróniát is a kérdésedben ezért is válaszoltam , különben le se sz... volna az egészet:))
tivoli
@karma1: ma, 09:35
Gratulálhatsz is. Engem nem az álmaim vágyaim kergettek egy jobb világ felé, próbáltam helyben megoldani. Ha az ember össze-vissza rohangál, nem biztos, hogy észre veszi a kéznél lévő lehetőségeit.
Egy biztos, sosem a tőlem független dolgokat akartam megváltoztatni a magam igényeihez, mert az lehetetlen. Sokkal egyszerűbb megtalálni a helyem ott, ahol van is némi ráhatásom. Magyarul, mindenki saját sikerének kovácsa.
tivoli
@Grafix69: ma, 09:47
Örülök, hogy nem értesz félre. Sosem szoktam látatlanban minősíteni senkit, ez csak egy kérdés volt. Főleg a szerencsés kutya miatt. :-))
Csizmás Kond
@Grafix69: Nem itélkezni akarok csak beszélgetek. Soha nem akartam senkit megváltoztatni, csak elmondom a saját véleményemet.
Az ember nem az amit ő magáról elképzel, hanem az aminek más látja. A rólla látott képet pedig a tettei, viselkedése, hozzáállás és barátai alakítják.
Az ember másról alkotott véleménye sokszor az őróla alkotott véleményt modulálja.
A téma az elvándorlás, ami mindenki magánügye. Lehet róla beszélni, lehet taglalni viszont sem a menőt sem a maradót nem kell ezáltal megitélni. Én maradtam és maradok nem irigykedek rád de nem is sajnálnálak semmiért. Te elmentél és az itthonmaradottakat megpróbáltad lealázni, ez nem szép és nem civilizált viselkedés...és a rövidke családi önéletrajzod is ezt bizonyítja.
Grafix69
@Csizmás Kond: Lealázni... , hát akkor te egy nagyon egyszerű ember vagy,minden bonyolultság nélkül. Na pont az ilyen nagy Magyaroktól van okádhatnékom. Na ez a lealázás.
Csizmás Kond
@karma1: Látod kislány, rajtad már szembetűnően érezhtő az elvándorlás okozta elváltozás. A hétköznapi nyelvet még ugyan beszéled de már az érteni csak megmagyarázással tudsz.
Így válik az ember gyökértelené, mindenki prédájává...és hogy esetleg meg tudd érteni ugyanoda juttok mint a zsidók, csak névileg emlékezetben fogtok magyarnak maradni minden más egy keverék érzelemmé válik.
karma1
@Csizmás Kond: Probald meg figyelmen kivul hagyni Grafix onfeltaro csaladkepet, mert NEM ez a fontos - valoban, O is maradhatott volna otthon, mondjuk elkoltozik pestrol Szegedre, oszt jonapot, nem kell azokat nap mint nap latnia , akiket nem akar.

Engem is megdobalt az elet, es nem a sajat hibambol, mert pl. a gyermekem Edesapja, aki a Nagy O volt az eletemben, egy masik csajjal lepett le, amibe en fizikailag belebetegedtem, nagyon fiatalon. Viszont a gyerekunket mindketten feltetel nelkul szeretjuk , tamogatjuk, es nagyon jo barati kapcsolatot alakitottunk ki egymassal. De meg O is helyesli, hogy elhagytam az orszagot, mert magamnak is be akartam bizonyitani, hogy 46 evesen is erek valamit, es el tudok egy masik eletet kezdeni, olyat, amiben az emberi minimumokat erolkodes nelkul meg tudom szerezni, es be tudok illeszkedni egy jolmukodo tarsadalomba. Ezt - es meg ezen felul sok mast is- maradektalanul elertem, a kollegaim, ismeroseim nemcsak elfogadtak engem es a lanyomat, de maximalisan tamogatnak is, (pl. az allampolgarsagi kerelmemhez olyan jellemrajzokat kaptam, hogy nemelyiken elsirtam magam, es kozben arra gondoltam, hogy miert nem kaphattam en meg ennek legalabb a tizedet otthon?)

Bar Grafix nem szorul fogadatlan prokatorokra, de tudod, visszaolvastam a kommentjeit, es en egyetlen passzust sem talaltam, amiben barkit is lealazott volna, vagy kritizalt volna sem az elvandorlasa, sem az otthonmaradasa miatt... Azt hiszem, egy picit hallucinalsz...De igy van ez sok agymosas utan: az ember elbizonytalanodik, tudod? Mint az egyszeri paciens a pszichologusnal:

- Doktor ur, en olyan bizonytalan vagyok! Vagy megsem?
karma1
@Csizmás Kond: MI VAN??? JOL VAGY? ORVOS LATOTT???

Aggodom erted, mert ezt a zagyvasagot meg magyarul sem ertem, pedig hidd el, tudok meg, es nem is rosszul...:o)))
Csizmás Kond
@Grafix69: " Lehet szeretni Magyarországot de élni benne nem lehet csak a semmirekellőknek."
Ezt te írtad tegnap 18:46-kor...ez volt a véleményed.
...és tényleg nem csodálkozok, hogy csak a kutyád tart barátjának, mert akit még az édesanyja is megvet...hát azon nem sok szeretnivaló akad.
Grafix69
@Csizmás Kond: Nem baj nincs itt semmi gond nekem jó ez így ahogyan van neked meg legyen jó a tiéd .
Grafix69
@Csizmás Kond: Elvándorlás okozta elváltozás:)))))))) Szerintem rajtad az látszik amit mi már régen nem is veszünk észre.:)))
Csizmás Kond
@karma1: Az előbbi beírás a 09:39-re volt a válasz...mert szerintem nem értetted az azelőtti beírásomat.
...és most a hosszabbikra...
Nem érdekel ki megy és ki marad csupán kibeszéljük magunkat és leírjuk azt ahogy érezzük...mindenki a saját módján...persze illik bentmaradni a civilizált határokon belül.
Az életben mindenkinek volt van és lesz baja, kisebb-nagyobb de ritka az aki valami formában ke kóstol bele a keserűjébe. Van aki úgy éli meg hogy megfutamodik, van aki kűzd, van aki behódo,l van aki meghal, embere vállogatja.
Az anyagiak hajhászása szintén egyéni érdek csak ott már nem lehet sem érzelemről sem más bajokról beszélni, ott az illetőt a több pénz vezérli.
Bizonyitani nem kell elutazni, sőt igazán csak helyben lehet bizonyítani, ugyanis az nem bizonyítás, hogy a nehézséget kikerülve egy könyebb helyzetben jobban tudunk illeszkedni., sőt az inkább azt bizonyítani, hogy csak könnyű helyzetben vagyunk képesek valamire. Persze nem föltétlen kell mindig a nehezét választani csak arra próbáltam rávilágítani, hogy mi a bizonyítás.
A halucinációmat idézettel bizonyítottam, esetleg így rámutatással magyarázattal megérted :)
Csizmás Kond
@Grafix69: Most akkor kötözködni, nevezgetni akarsz vagy társalogni ?
karma1
@Csizmás Kond: Megint nem akarok beleszolni (de bele fogok!), mert megint olyat probalsz belemagyarazni Grafix hsz-ebe, ami meg tevedesbol sem ilyen ertelemben van benne! A "semmirekellok" kifejezest a megelhetesi politikusokra, seggnyalokra, naplopokra, amde megis ekozben milliardosokra hasznalta, es irja, (irta), hogy a munkakepes eletkoru es kepzett, valamint jo eros kozeposztaly gyakorlatilag felszivodott, mert szinte mar teljes egeszeben kivandorolt valamerre a vilagba...

Tovabba egy szoval sem irta, hogy az edesanyja Ot megveti, hanem hogy O nem beszel az edesanyjaval, es teljesen mindegy, hogy miert nem. (Vagyis nem veti meg Ot az edesanyja).

A kutyak viszont az egyetlen elolenyek a Foldon, akik feltetel nelkul szeretik a gazdajukat, akik viszontszeretik a hazi kedvenceiket...

A kutyahuseg legendas,...:o)))

Ha igazan az atlagembert akarta volna megalazni, akkor azt irta volna, hogy "utalom a hazamat, mert tele van hajlektalanokkal, tolvajokkal, rejtett munkaerovel..."

De a velemenyem ( ebben is) megegyezik az Ovevel, mint kulfoldon el honfitarsammal: akik az orszagot elhetetlen hellye tettek, azok igenis az alulmuvelt, semmirekello megelhetesi politikusok, akik hazugsaggal csalassal, agymosassal, media-megvezetessel , rabszolgamunkaval, "fel-azsiai"-nak titulalassal alazzak nap mint nap az otthon elo es egyre jobban elszegenyedo polgarokat...

Tudjatok, mit gondolnak rolatok a sajat berkeikben az olyan tipusu emberek, mint orban es lezer? (ugye az egyik a felazsiai-ozo, a masik a "mindenki annyit is er, amennyije van"), hogy az a ketmillio rajuk szavazo polgar "agyutoltelek a haboruban" (beleertve a rezsihaborut is, meg mindenfele szabadsagharcolast, amit a vezir az emberek torkan legyomoszol...)
karma1
@Csizmás Kond: 11.36-ra: Aha,... Az okfejtesed rendkivul erdekes, csak itt mar este van, es en rengeteget dolgoztam ma, inkabb mennek az agyba...

Te TENYLEG azt hiszed, hogy aki elvandorol otthonrol, az a konnyebb utat valasztja?

Szoval ezzel azt akarod mondani, hogy aki viszont marad, az rendkivul bator, mert vallalja az otthoni nehezsegeket...

MI VAN? HAT OTTHON MEG NEM JOTT EL A KANAAN?

Bacca meg, en meg itt dozsolok, a dolgokat a konnyebbik vegen megfogva...
(Azert megneznelek Teged, hogy hogyan dolgozol napi 10 orakat egy birkanyirasnal,...)
Igaz viszont, hogy az elso pillanattol voltak LEHETOSEGEIM, csak valasztanom kellett...

Na ez az, ami tokeletesen hianyzik a mai eletbol otthon...
Grafix69
@Csizmás Kond: Elnézést kérek mindenkitől akit megbántottam volna akár a nemzetiségében akár Magyarságában, nem volt szándákos ,tisztelet a kivételeknek és neked külön is és remélem felvirágzik minden Fidesz hívő számára Magyarország a Magyar Nemzet és persze vallás ás faji hova tartozás nélkül mindenkinek kívánok eredményekben gazdag és sikeres ország építést . A meglévő nyugdíjamat felajánlom a legmenőbb focicsapatnak és utánpótlás biztosítására és nem kívánok élni állampolgári jogaimmal sem míg ez a rendszer ( tolvaj) él és virágzik. A kötelességeimet meg már teljesítettem hazám iránt szerintem kamatostul. Egyebet nem kérek magamnak mint azt hagyjanak engem békében a Magyar Magyarok, a Nemzeti Magyarok, az Erdélyi Magyarok és a hazánkba vissza emigrált összes 56 Nagyon Magyar is felejtsen el és akadjon le rólam. A normális becsületes magyaroknak üzenem sajnálom őket ,egyebet nem tehetek.
Csizmás Kond
@karma1: Mond csak kislány te honnan tudod mit akart kifejezni Grafix ?...csaknem ...hm...
Amúgy kifejezni nem akarni kell hanem érthetően tenni mert akkor nincs melléértelmezés meg magyarázkodás. Ott azt írta fehéren-feketén és én nem vagyok sem politikus sem semmirekellő tehát magamra vettem.
...és most nem térek ki minden apróságra...van egy közmondás " madarat tolláról embert barárjáról "...ha nem érted a következőbenezt is megmagyarázom...:)
Még csak annyit az országról meg az elvándorlásról, hogy ma Magyarországon nincs egy ember akinek ne lenne világháborús vagy '56-os áldozata. Az aki hagy cakkot-papkkot és köd előttem köd utánnam az megalázza azokat az őseit akik az életüket adták egy jobb élet reményéért.
Csizmás Kond
@Grafix69: Erre nincs mit írjak...értelmetlen és fölösleges időtöltés...na de ki nem hagyott békében ?
Csizmás Kond
@karma1: Nálunk vasárnap van..munkaszűneti nap...és dél.
Tényleg azt hiszem sőt minden egyes kivándorló el is mondja, hogy a jobb éetért ment ki te is leírtad...miért ne hinnék épp neked ?
It nincs és ne is legyen kánaán, csak annyi, hogy emberként tudjunk élni...a többiért megdolgozunk.
...ja és birkanyírás...te panaszkodsz aki napi 10 óra alatt nyírsz meg egyet ?...na de ha az is elég a megéléshez miért is csinálnál többet...:))
karma1
@Csizmás Kond: Grafix irasa nyilvanvalo volt, es ertheto mindenki szamara , kiveve Teged. Csak erre probaltam meg felhivni a figyelmedet. Ez egy dolog, tulleptem rajta,.

A magyarsagomat a sirig fogom cipelni, ha tetszik, ha nem , ha akarom, ha nem.
De en attol egy csoppet sem leszek kevesebb, vagy tobb, hogy becsuletes EMBERKENT akarva elni, elhagytam Ma.o.-t, es nem orzom otthon Attila sirjat, vagy eppen mas nagy embereket. (Tenyleg, szinte alig nyugszanak otthon,...Vagy a sirjukat nem talaltak meg soha,.Pl. Petofi a kedvencem, - nincs meg. Gardonyi Geza sirjan a felirat: "Csak a testem", Kossuth? Attilat sem talaljuk, pedig milyen klassz lenne...Lenne vegre egy Nemzeti Sirunk is, mert az meg ugysincs...)

Azzal, hogy en eljottem otthonrol, a tisztelt magyar oseim nem fognak megfordulni a sirjukban, nem fognak porig alaztatasukban hirtelen arcpirt kapni, mert ez mar nem jelent nekik semmit sem.

(Majd azert emlitsd meg nekem, hanyszor mentel ki a Kerepesi Temetobe, hogy az elhunyt allamferfiaknak a sirjara viragot tegyel, vagy egy imat mondjal el, es nagyban emlekezzel arra, hogy ok milyen onfelaldozoak voltak...

Az O emlekuk a mi nemzeti tudatunkban van akkor is, ha Rakamazon elunk, meg akkor is, ha Wanganuiban, nem kell otthonmaradni azert, hogy tiszteljuk oket.

De ebbe pusztul bele a magyar nemzet: ezerrel kutakodunk a z ezereves tortenelmunkben, imadunk ujratemetni, visszahozni rossz emleku politikusokat, ledonteni masokat, hiszen minden rendszernek mas az ikonja,...

Addig, amig minden nemzet a JOVOT keresi, kutatja, megprobalja a Foldunket elhetobbe tenni, addig mi busongunk, nagymagyarkodunk, verjuk a mellunket Szent Istvannal, Horthyval, vereckei szorossal, mindenfelevel, AMIN MAR SEMMIKEPPEN SEM TUDUNK VALTOZTATNI, es regen lezartnak kellene tekintenunk, ehelyett emlekbizottsagok, gittrago egyletek jonnek letre azert, hogy nehany embernek (?) hihetetlenul magas fizetest, meg jo posztot biztositva semmi eredmenyt ne erjenek el...
karma1
@Csizmás Kond: Haha, ez jo! En azt irtam, hogy "birkanyirasnal!" Es nem azt, hogy en nyirom a birkat! (Juj, ez nagyon teccccciiiiik!) En osztalyoztam a gyapjut, es leszedtem, az is egy mesterseg, tudod, es tobb fugg tole, mint a birkanyiroktol. (Ha rosszul ertekeled a gyapjut, a gazda tizezreket veszithet egy szezonban).

Nalunk is vasarnap van, csak tudod, ahol 7 napot van nyitva a supermarket, ott a vasarnapot is munkaval kell tolteni,...:o)))

Amikor en dolgoztam a birkakkal, akkor 19-24.00 dollart lehetett ORANKENT megkeresni ezzel a meloval. (Kozalkalmazottkent ekkor 9.90 NZD volt a minimalber).
Eppen ma kerdeztem egy csajt, akivel regen egyutt dolgoztam, hogy most mennyit fizetnek ezert a munkaert? Es o mondta, hogy jelenleg 28.00 NZD az oraber, vagyis egy nap alatt 224.00 NZD-t lehet megkereni, (ebbol a penz 80 %-at kapod kezhez, ami 176.00 dolcsit jelent, szorozd meg 201.80-nal, mert itt most ennyi az erteke a dollarnak. (1 NZD = 201.80 HUF-fal) EZ EGY NAPI BER , ha kepesitett wool handler vagy. (Ennek most a felet keresem az allami minimalberen , vagyis 14.25 NZD-t, es ennek a 80 %-at kapom kezhez.) Es meg ez utobbi is sokkal jobban megeri, mint otthon varni a kemeny kozmunkabert a hivatalossa tett 47 000-et.)
Csizmás Kond
@karma1: Gondoltam már lefeküdtél...:)
Naszóval aki itthon marad az nem az Attila sírja őrzéséért teszik hanem mert ez a hazájuk. Az ember mindig körülhatárolta az életterét ezért vannak országhatárok, vásosok, falvak magánterületek és akár hiszed akár nem itt is vannak ugyanolyan és ha kell jobb esetleg gyengébb becsületű emberek mint te vagy én vagy akárki. Miből gondolod vagy miért ismételgeted, hogy csak máshol lehet becsületesként élni ?
Katolikus vagyok, tehát minden évben november elseje estéjén gyertyát gyújtok a halottakért leginkább a hozzámtartozóim sírjánál de közös síroknál is.
A nemzeti sír meg szerintem egy műmicsoda amire semmi szükség. Emlékezni nem álhalmoknál kell igazi hiányában hanem a lélekben.
Minden nemzet a kihalás miatt tűnik el aminek egyik megjelenítője az elvándorlás.
Úgy tudtam egy valamirevaló demokráciában minden héten kötelezően van egy pihenőnap és nem addig roboroltatják a boldog honpolgárokat amíg azok a járomból dőlnek ki...:) ...vagy azért emntél oda mert éjel-nappal dolgozni szeretsz ?
Na és a kereset...mit tudsz csinálni annyi rengeteg pénzel ?
tivoli
@karma1: Karma lelkecském, pont olyan vagy már te is, mint F_viktor. Mindenkinél jobban tudsz mindent, és bárki nevében nyomod a tutit. Miből gondolod, hogy Grafix nem tudja elmondani a saját problémáit a saját szavaival?
tivoli
@Grafix69: @karma1: Nem akarlak titeket megszólni, mert a családomban, rokonságomban, ismeretségi körömben is vannak, akik külföldön próbáltak szerencsét. S vallom, hogy ott a Haza, ahol otthon érezzük magunkat.
De! Kivétel nélkül az "elmúltnyócévben" 2010 előtt mentek el. S egyik sem mutogat vissza az itthoni politikára, kizárólag gazdasági, szerencsét próbálási, kalandvágyási okai voltak az elvándorlásaiknak.
Ettől függetlenül tiszteletem az övéké, mert egyik sem köpköd vissza az itthon maradt honfitársaira, nem ossza az észt határon túlról, nem tartja magát felsőbbrendűnek csak azért, mert őket befogadta a nyugat.
És biztos vagyok benne, ha nem lett volna lehetőségük a kivándorlásra, ugyanúgy itthon is megtalálták volna a számításukat.
Szimba
@Csizmás Kond: A képesség rendben van, a lehetőség nincs.
Csizmás Kond
@Szimba: Akinek van képessége az lehetőséget is talál.
karma1
@Csizmás Kond: Valoban elmentem csicsibe, de most reggel van, igy meg valaszolok egyet...:o)) Szoval, en reformatus vagyok, es Mindenszentek Napjan (vagy Halottak Napjan) en is minden evben kimentem a temetobe, mig otthon voltam, emlekezve a csaladomra. (Mikozben alaposan megtamogattam a koszorukeszito kisiparosok ceget anyagiakkal..:o))

Nalunk itt a haldoklo nyugati kapitalizmusban (mert azt epitjuk errefele, legalabbis Rakosi Matyi definicioja szerint) 5 x 8 orat kell dolgozni, de egy kolleganomnek csipoprotezist epitettek be, igy mindenki vallalt egy plusz napot az O munkaidejebol, ezert dolgozom 6 napot jelenleg. (Nade fizuban ez nem rossz am!..:o)). Ki mondta neked, hogy en 7 napot dolgozom? Az UZLET van nyitva 7 napon at, napi 13 oran keresztul.

En itthon is rengeteget dolgoztam, amig lehetett, mert imadok tevekeny lenni, sok emberrel talalkozni, beszelgetni, mig kiszolgalom oket, es hidd el, megeri! Csodalatos dolgok jonnek elo ilyenkor! (A ferjem is itt ismert meg, es a kedvessegemert jott vissza mindig az en penztaramhoz. Igazi nagy love story a mienk...:o))

A sok penzzel pedig magam gazdalkodom, ebbol fizetem a sajat dolgaimat, pl. mobiltelefon, noi pipere dolgokat, segitem a kislanyomat is, aki eppen a sajat hazat torleszti , es eleg sok penzt kuldok haza olyan - szerinted altalam lenezett - barataimnak, embereknek, akik a duborgo gazdasagbol eppen nem latnak semmit sem.
A nemzet pedig azert hal ki, mert eloregszik, ugyanis az elhetetlenne varazsolt korulmenyek kozott a franc se akar szulni a nagy bizonytalansagra, igy a nemzet meg csak nem is reprodukalja magat, ami minimum 2 gyereket jelentene csaladonkent.

orbannak nem celja a nemzet fiatalitasa, o csak a sajat eleteben akar annyira meggazdagodni, hogy neki, a csaladjanak, meg a seggnyalo barati korenek meglegyen az eleteben a luxus elet, oszt jonapot.
karma1
@tivoli: Csillagocskam, hat persze, hogy olyan vagyok, mint Grafix, meg a bajszunk is egyforma! Ugyanis azok az emberek, akik elvandorolnak a mai Ma.o.-rol, szinte egykaptafara elnek, mert minden orszagnak a bevandorlasi torvenyeivel kell megkuzdeni, azoknak kell megfelelni, tovabba munkat, lakast kell keresni, es megprobalni jol beilleszkedni az ottani kornyezetbe. En csak Grafix mar leirt gondolatait probalom meg leforditani Neked, magyarrol-magyarra, hogy jobban ertsd a motivacionkat, es nem csak a mi kettonket, hanem altalaban ugy az elvandorlok tulnyomo reszenek az indokait.

En nem osztom az eszt, Grafix es F_Viktor, bundi es Yoda sem, mi csak valaszolunk az altalatok feszegetett kerdesekre, es meg vagytok sertodve, ha nem azt halljatok, hogy mi, az elvandoroltak bizony egy percig sem sajnaljuk a dontesunket, mert mindannyian a leheto legjobbat tettuk a csaladunk es a magyarsagunk erdekeben is.

Egyenlore en itt megprobalom gyozkodni a kiwiket (az itt szuletett ujzelandiakat), hogy a magyar sokkal tobb, mint aminek a sajat kormanyfonk nevez bennunket, mi nem vagyunk sem fel-, sem egeszen azsiaiak, hanem igenis dolgos, szorgos nep vagyunk.

Naponta kapok a pofamra, hogy "milyen hulye es gonosz a ti vezeretek otthon, mert eppen ezt vagy azt csinalja? MIERT?" (Ilyenkor megemlitik eppen azt a lepeset vityanak, amit akkor lepett es az itteni sajtoban lejon rola a pejorativ hir).

Ti tenyleg azt hiszitek otthon, hogy a vilag semmit sem hall orban hulyesegeirol, mert o ezzel traktal mindenkit otthon? Ugy latszik, hat az agymosas...:o(((( (Nem azt allitom, hogy Te agymosott volnal, csak szeretnem, ha kepben lennel...:o))
tivoli
@karma1: ma, 21:54
Tudod drágám, hiába mentél olyan messzire, ha nem sikerült megszabadulnod az itthoni nyűgjeidtől. Magad elől úgysem tudsz elfutni. Én itthon élek, mégsem foglalkozom Orbánviktorral, sem viselt dolgaival annyit, hogy a napi gondolataim motiválják.
Te is nyugodtabb lehetnél és a férjed is, ha nem a magyar nagypolitika volna a legfőbb gondotok. S egyébként is, olyan messziről úgysem tudtok segíteni, de mi sem szólunk bele a ti dolgaitokba, hogy kire szavazzatok és ki legyen a főpolgármesteretek, és hány birkát engedhettek meg magatoknak.
Amúgy puszillak.
karma1
@tivoli: A ferjem a legkevesebbet sem foglalkozik hulyekkel, hazugokkal, mert nem tud magyarul, nekem viszont semmi problemam nincs , ami miatt itt kene rinyalnom.

En nem magamert, hanem azokert a barataimert szolok, akik nem tudnak valtoztatni a koruk, vagy a korulmenyeik miatt az eletukon, de nap mint nap erzik orban nyomasat, diktaturajat a sajat borukon. (Hidd el, boven vannak ilyenek).

Csak remelni merem, hogy egyszer lesz jobb is, de az mar nem a mi eletunkben lesz, es tuti, hogy nem orban viktor altal.

Neked is szep joejszakat...:o))
tivoli
@karma1: tegnap, 23:10
Nem biztos, hogy azzal segítesz a barátaidon, ha örökösen azzal szembesíted őket, hogy nekik milyen szar Orbánviktor elnyomása alatt. Az elkeseredett embereket vígasztalni szokás, nem még több szart pakolni a fejükre.
Azt is tudomásul kell venni, hogy Orbánviktor csak egy fogaskerék a nagy gépezetben, nem ő a motorja a mostani káosznak amely a világban (nemcsak Magyarországon) eluralkodott.
karma1
@tivoli: Nem en szembesitem oket, hanem ok panaszkodjak el a bajaikat, es NINCS mivel vigasztalnom oket, mert NINCS jovokep otthon.

Ha az emberek latnak azt, hogy most rengeteg megszoritas van, az igaz, de mondjuk 4 ev mulva ez BIZTOS, hogy a felere csokken, es kozben lehetoseget adnanak az embereknek arra, hogy az igazi termelomunkajukkal segitsek a felemelkedest, akkor mar nem lenne ennyi elvandorlas.
orban szerepere visszaterve: valoban, a gepezet nyekeregve mukodik, de idonkent igencsak ki kell cserelni nehany alkatreszt, ami nem mukodik jol , ugyebar...:o))

Jo lenne, ha Te adnal nekem tanacsot, mit szeretnenek azok hallani, akiknek teljesen kilatastalanna valt az eletuk,...(Ezt egeszen komolyan kerdezem, mert jo par embernek kene megertest, vigaszt nyujtanom, de nincs mit...)

Amikor mondom, hogy fordulj ehhez vagy ahhoz a ceghez, szervezethez segitsegert, akkor csak azt hallom, hogy "bezartak, tonkrement, kivonult az orszagbol, csak interneten keresztul mukodik, felszamoltak, csokkent idoben mukodik, osszevontak, nem tudok elutazni erte a 100 km-rel arrebb levo varosba, stb...", akkor mitol is duborog a magyar gazdasag?
tivoli
@karma1: ma, 10:56
Derűre ború
Rossz után csak jobb lehet
Segíts magadon, az Isten is megsegít
Úgy még sose volt, hogy valahogy ne lett volna
Olyan rossz nincs, hogy valakinek jó ne lenne
... meg ilyesmi közhelyekkel lehetne vigasztalni.
De főleg optimista szemlélettel.

Mást nem tudok tanácsolni, mert a nagy globalizálás csoportosítja át az emberek életlehetőségeit. Így lett európaunió is, a nagy multi cégek gazdasági előnyeit elősegítendő. S ezt nem Orbánviktor intézte így, mert ő még kisiskolás volt amikor emberek milliói tüntettek ellene a világ minden pontján. Amikor a magyarok még tapsikoltak, hogy de jó lesz nekünk, ha...
karma1
@tivoli: Nyuszika, kozhelyekkel, sztereotipiakkal tele van a padlas, a puttonyuk es a padlas is,...

Raadasul, akik engem ismernek, azok tudjak, hogy ilyen lapos kozhelyeket en az eletben nem mondtam, mert ez nem vigasz, csak felszinesseg. Tolem mindig kreativitast vartak el es kaptak is... Szoval, koszi, de ez nem eleg...

A multik pedig nem feltetlenul rosszak, mondjuk a sarki Pista bacsi Vegyeskereskedese soha nem fogja tudni kiszolgalni mondjuk az ujpalotai lakotelep 60 ezer lakojat, Kellenek a multik, de a helyi termelokkel, beszallitokkal osszefogva, amennyi arut be tudnanak szerezni helyben, azt mind helyben kene, igy a kistermelok sem halnanak ehen. Emellett pedig behozhatjak az olcsobb tomegarut, amire szinten van igeny,...

Szoval, meg egyszer koszi,... En most elteszem magam holnapra, mert meloznom kell., sziuska...:o))
tivoli
@karma1: "... meg ilyesmi közhelyekkel lehetne vigasztalni."
Ez is ott van, ha észrevennéd. :-))
A papok is ezt nyomják a templomban, minél többet szenvedsz ezen a földön, annál jobb lesz a másvilágon.

Kreativitás nem ott kezdődik, hogy szidom a magyar kormányt, s annak rémtetteit. Ez csak sebekben vájkálás és nem gyógymód.

A multikon nem a kereskedőket értettem, hanem a gyártókat, akik a világot terítik egyetemesen a saját termékeikkel, eszi-nem eszi nem kap mást alapon. Ha utána nézel, az összes ujjad bőven elég összeszámolni, hogy kik a világ gazdasági irányítói.

Jó pihenést kívánok és szép álmokat. Pusszantalak!
Csizmás Kond
@karma1: Csupa élvezet veled társalogni, nincs az a beírásod ahová ne szúrnál ne egy két butaságot...:))
Azt fejtegeted, hogy a nemzet azért hal ki mert elöregszik meghogy ebben a fene nagy bizonytalanságban meg nyomorba a utya sem akar szülni...
Kedves kslány ha ezek az elméleteid igazak lennének már sok ország, pl Korea Kína, oroszország Mexikó Argentína Venezuela stbi perceken belül el kéne tűnjön.
Az sem iogaz, hogy az emberek nem akarnak szülni, ugyanis harminc év alatt majdnem megkétszereződött a föld lakóssága...és egyikünk se ufószekérrel érkezett hanem födi anya szülte.
A nemzetek azért halnak ki mert a polgárai kényelemből, gyávaságból, haszonból vagy akármiből feladják. Erről ennyit.
Elhiszem, hogy az itteni életedet nagyban befolyásolták az akkori események, ezért a mostani látásmódod annak is köszönhető, viszont azt sehogy sem értem, hogy mi a Bajod Orbánnal akit csak a tv-ből ismersz ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok