Elfogadta a parlament szerdán az elszámolási törvényt, amely alapján a bankoknak el kell számolniuk ügyfeleikkel az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt keletkezett túlfizetéseiket. Ennek részletszabályait a Magyar Nemzeti Bank állapítja majd meg. A törvény banki kamatmoratóriumot is bevezet legkésőbb 2016 áprilisáig.

A Trócsányi László igazságügyi miniszter által jegyzett jogszabályt 167 igen, egy nem szavazattal, két tartózkodás mellett hagyta jóvá a Ház.

Meg vannak mentve a devizahitelesek

A július elején elfogadott első devizahiteles törvény után ez a második jogszabály, amelyet az Országgyűlés a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatban elfogad.

A most megszavazott törvény a fogyasztói hitelek érvénytelen szerződéses rendelkezéseinek alapján szükséges elszámolást szabályozza, mivel az ilyen szerződéses kikötések miatt túlfizetés keletkezett a fogyasztók javára.

A túlfizetést a tőketartozás terhére, előtörlesztésként kell elszámolni.

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
@tivoli: Aki már kifizette, annak nem volt része abban az irtózatos szívatásban, mint ami az utolsó néhány évben zajlott. A 180 forintos végtörlesztők meg örüljenek, mint majom a farkának,
hogy megmenekültek!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Nem tudom kinek mennyire kedvező, kedvezőtlen ez a döntés, de remélem sikerül a történetet végleg lezárni.
tivoli
És aki már kifizette? Vagy olyan nincs is?
m.macskosz
@tivoli: Aki már kifizette, annak nem volt része abban az irtózatos szívatásban, mint ami az utolsó néhány évben zajlott. A 180 forintos végtörlesztők meg örüljenek, mint majom a farkának,
hogy megmenekültek!
tivoli
Szerintem ebből sehogy se lehet jól kijönni, bármit ígérnek is.:-((
Linna
@Horizont: Na, nekem is ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim. Mi van akkor, ha valakinek közben felmondták a szerződését, de ha tisztességesen fizettettek volna, akkor erre nem került volna sor, mert a kevesebb összeget az ember ki tudta volna fizetni. (Nekem mondjuk konkrétan a (kicsi)kocsiról szól a dolog, és nagyon nem mindegy, mert csípőkopással küzdök.)
Nincs véletlen itt jogász?
Szimba
Köszi, majd fizetik azok, akik nem voltak semmilyen hitelesek, csak banki ügyfelek.
Desischado
Mivel nem vagyok szakértője a témának, így kivárok, és figyelek. De szerintem sem lehet ebből jól kijönni...
mate03
@tivoli: Várjuk meg az európai bíróság döntését! Mert a bankok biztos hogy, oda fordulnak jogorvoslatért! Ez az egész história nem lett volna ha Járai Zsigmond, nem emeli az egekbe, a forint kamatot!
tivoli
@mate03: Ki tudja, mi lett volna. Ez az ügylet egyszerűen egy sikeres pénzügyi termék volt jó reklámmal, amivel sikerült embereket csőbe húzni.
Járai és az ö forintkamat emelése a terv része volt, hogy a svájci frank felé terelje az érdeklődők figyelmét. Szerinted nem lehetséges?
Yoda69
Akiket ez a kurmany megmentett azok mint rosszul jartak. Lasd manyuposok, arvizkarosultak, tuzoltok, tanarok, stb. stb.
Most a devizahiteleseken van a sor. De ebbol mindannyian szivni fogunk.
Yoda69
Mi ebben a remhir? Amit irtam igaz, a devizasokat meg jovore meglatjuk hogy sul el.
Valasztasi fogasnak mindenesetre nem rossz :)
coyote3
Jól kiagyalta ezt a dagadt szájturkász. Egyrészt a regnálása alatt preferált / 2001/ és bevezetett devizahitelt eltörölve politikai népszerűségre tett szert, másrészt az így kinyúvasztandó bankok helyére akarja betolni garancsi és mr kétmillió bankját...
tivoli
@coyote3: ma, 14:14
Ha a kinyúvasztandó bankokat sikerülne kinyúvasztani, azzal mindenki csak jól járna. Te is, én is, az ország is.
m.macskosz
@tivoli: Valaki azt hazudta neked, hogy az OTP jótékonysági intézmény,
Csányi meg egy grál lovag?
tivoli
@m.macskosz: Én ilyet aztán végképp nem mondtam. De ebből a példából lehetne okulni: Romániában mennyivel olcsóbban adja a hitelt, mint itthon. A magyarok már úgyis megszokták a magas kamatot.
coyote3
@tivoli: Tudod ezzel csak az a bajom, hogy a bank egyrészt pont olyan vállalkozás, mint mondjuk egy sarki kisközért. másrészt az, hogy Ne a nagyhasú nemzetvezető testvér határozza meg melyik a kinyúvasztandó. amelyik nem életképes, az úgyis kinyúvad...Egyébként mesélek valamit.. A Raiffeisen más kondíciókkal dolgozik odahaza és mással nálunk.Amikor erre rákérdeztem egy ottanitól, tudod mi volt a válasz? "A magyar kormány annyit enged, az osztrák meg csak ennyit..."
m.macskosz
@coyote3: Az OTP-nél aljasabb bank meg azt hiszem nincs is!
És vajon miért? A világon ilyen aljas politikai háttér nincs, ezért
szaladt el a ló a bankokkal.
varrólány
Még azért pezsgőt ne bontson akinek jár vissza pénz , mert már ezeknél is az a biztos ami elmúlt .
tivoli
@coyote3: ma, 18:25
A Rajfajzent ismerem, pár évvel ezelőtt hálás volt a pénzemért, most meg én fizetek, hogy náluk tarthatom.
Szimba
Fenntartásaim vannak a devizahitelek megmentéséről, úgy általában. Miért kell megmenteni azt, aki hitelból vett ingatlant fiának, lányának, magának, kacsalábon forgót természetesen. És berendezte luxusra. Egyéni elbírálásra lett volna szükség. Aztán devizahitel. Nem tudta, hogy változó az árfolyam? Lent, fent. De, igen tudta. Amúgy meg, ha nem fogta fel, nem mentesíti. Úgy, mint ahogy általában a törvény nem ismerése nem mentesít az egyént a felelőssége alól.
mate03
@tivoli: Minden lehetséges. De ha valaki gondolkodik,annak tudni kellett volna,hogy ez a hitel, ilyen kamat feltétellel,enyhén szólva is gyanús! Igaz hogy szerencsés vagyok, mert soha nem szorultam hitelre.
miazavalami
@Szimba: Kisoroszlán. Nekem sincs hitelem, de nem sajnálom tőlük az adóforintjaimat. Jobban sajnálom a nemzeti erőforrásoktól, és a politikusoktól , mert azok nem dolgoztak meg semmiért.
m.macskosz
@Szimba: Ebben azért nincs teljesen igazad, mert a mindenkori kormányok és a bankok kőkeményen megszívatták a hiteleseket. Sehol a világon ilyen módon nem merték volna ezt
megtenni. Főleg annak fényében, hogy a politikai elit több tízmilliót nyert a 180 forintos árfolyamon történő törlesztéssel, amit maguknak kreáltak, miközben a bankokat konszolidálták azok pénzéből, akik nem vettek fel egy fillér hitelt se!. De ezt már milliószor kitárgyaltuk itt a Propelleren.
tivoli
@mate03: ma, 20:29
Ha valaki józanul gondolkodik, hamar rájön, hogy a bank nem jótékonysági intézmény. Annak az a buli, ha minél többet le tud verni a hitelesen. Ha nem előbb, akkor utóbb. A rászorulás mindig attól függ szerintem, kinek mekkora igénye van. Lehet az ember mértéktartó, s akkor talán nem adósodik el egy életre.
Szimba
@miazavalami:"nem sajnálom tőlük az adóforintjaimat"- nem az adóforintjaidból mentik meg őket, hanem a bankok pénzéből. Amit a bank majd be fog hajtani az ügyfeleiken. Azokon, akiknek semmi köze nem volt a devizahitel felvételhez.
Szimba
@m.macskosz: "Ebben azért nincs teljesen igazad, mert a mindenkori kormányok és a bankok kőkeményen megszívatták a hiteleseket" - nem értem hogy szívatták meg, mert aki devizahitelt vett fel, tudta, hogy változó lesz a törlesztése mértéke, több, kevesebb. De hozzászólásomnak a lényege inkább az, hogy nem a bankokat kell elkaszálni, hanem egyénenként megvizsgálni, hogy aki felvette a hitelt, mire költötte. Lakást vett,mert kellett valahol laknia a családjával. Vagy már volt neki, csak kedvezőnek ítélte meg és ezért vett lakást, házat észnélkül fiának, lányának, magának, csak úgy, befektetésként.
m.macskosz
@Szimba: Kétlem, hogy ez megoldható lenne, én inkább ott húznám meg a megmentés határát,
mennyit vett fel. 15 millió felett már nem egy saját otthon volt a cél. Őket azért már megvizsgálnám. Azokat végképp nem menteném meg, akik 30-40-50 stb.összeget vettek fel, mert azok biztos, hogy spekuláltak.
miazavalami
@Szimba: Nem az. Akik ezeket a hiteleket felvették azok nem luxusra költötték. Tegyük hozzá, bár tisztában voltak az árfolyamkockázattal, de erre nem számítottak. És arra sem hogy a bankok minden plusz költséget rájuk hárítanak. de az sem volt benne a pakliban hogy a forint ennyire gyengül.
Szimba
@m.macskosz:" Kétlem, hogy ez megoldható lenne" - orbánnak nincs nem megoldható, ez akarat kérdése. Valószínű, bonyább, mint általában elkaszálni a bankokat. De elfogadom a véleményedet, ez is jobb lenne, mint a mostani.
Szimba
@miazavalami: "Akik ezeket a hiteleket felvették azok nem luxusra költötték" -azt hiszem, te nagyon naív vagy. "...de az sem volt benne a pakliban hogy a forint ennyire gyengül." - ez az egyén kockázata. Ha annyira hülye, hogy nem számolt azzal, hogy változhat az árfolyam fölfelé, vagy munkanélküli lehet,vagy rokkant lehet- vagy már valamelyik akkor is fenn állt, amikor felvette a hitelt- akkor viselje ő a következményeket.
miazavalami
@Szimba: Arra nem számított senki hogy olyan hülye kormányunk lesz hogy egy röffenésükre a forint a béka segge alá zuhan. Vagy az egymillió munkahelyből egymillió elvándorló , egymillió közmunkás lesz éhbérért.
Szimba
@miazavalami: A hitel felvétel: mindig kockázat. Számba kell venni mindent, ami befolyásolhatja a visszafizetést. Minden kockázat fenn áll, mindig: mi lesz, ha elvesztem az állásom? mi lesz ha beteg leszek? mi lesz ha meghalok?Mint amikor a pénzedet befekteted alacsony, közepes, nagyon kockázatos alapba. Tiéd a felelősség.
miazavalami
@Szimba: Kisoroszlán. Aki nem kockáztat sose lesz nagyoroszlán.
Persze, hogy számba kell venni, de azt se felejtsd el hogy ami most van arra a bankok számítottak legkevésbé.
Szimba
@miazavalami: " Aki nem kockáztat sose lesz nagyoroszlán": ha meg nem jön be, akkor ne sírjon, magát okolja, főleg ne más pénzén kárpótoltassa magát. Nem féltem a bankokat, túlélik, mert leverik az ügyfeleiken.Észre kéne már venni, hogy az orbán kormány nem ment meg senkit, csak magéva tette a mondást: más f...val verni a csalánt.
coyote3
@tivoli: Már leírtam itt egyszer. ha egy takarékbetétkönyvet nyitsz ott, akkor 0,1 % kamatot fizetnek. ha lekötöd egy évre akkor 0,3-at. Nálunk valamivel többet, de a Számlanyitási díj, a kezelési költség, a zárlati díj, kamatadó, az EHO, és a tahó nemzetvezető testvér elviszi azt a kicsi "hasznot" is, így lesz kevesebb a pénzed. De mint írtam nemzetünk dicső kormányai ennyit engednek meg a bankoknak. Vajh miért? Sejted? :)
Grafix69
Meg lesz mindenki mentve . A bankok vissza adnak valami pénzt aztán rá kb 3 hónapra forintositják a meglévő hiteleket olyan 350 ft euro árfolyamon amit kitolnak legalább 5 év fizetési kényszerrel , a faszi megnyugszik,hogy a fidesz adott neki valamit aztán rájön ,hogy ugyan annyit fizet vissza mint az elötte lévő szerződésben. Kivan találva, a nép meg megeszi. Szerintem ez lesz.
tivoli
@coyote3: ma, 06:32
Ebből is látszik, hogy nekem hiába beszélsz. :-))
Én azt hiszem, hogy a bankok, meg a nemzetvezető testvér végső soron összedolgozik. Mert amit az utóbbi lever a pénzmosodán, azt ők meg más címen rajtunk. Végső soron mégiscsak a betétes/hiteles jár rosszul. Ki van ez találva.
Talán elmegyek Romániába valamelyik Csányi leányához, ott még jobbak a kondíciók.
miazavalami
@Szimba: Asszem belőled hiányzik az együttérzés művészete. Sajnálom.
Szimba
@miazavalami: Itt írtam, vagy máshol: különbséget kéne tenni devhiteles és devhiteles között. Tényleg nem érzek együtt azokkal, akik pénz befektetésként sorra vették az ingatlanokat - hitelt felvéve - a család minden tagjának. Miért kell ezeket megmenteni mások kárára? Kövezz meg érte, vállalom az álláspontomat.
miazavalami
@Szimba: Nem kövezlek meg érte kisoroszlán. De eddig ezt nem mondtad!
Biztos vannak ilyenek is, de ezeket könnyű kiszűrni. Tegyék meg. De azoktól ne sajnáld akik azért vettek fel, mert beázott a tető, vagy omlott a vakolat, vagy kinőtték a lakást...
És csekélyke bérükből nem tellett arra hogy kijavítsák , kibővítsék...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.