A március végi 84,5 százalékról 85,0 százalékra nőtt a GDP-arányos államadósság a második negyedév végére – jelentette a pénzügyi számlák adatai alapján kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az államháztartás finanszírozási igénye (hiánya) 296 milliárd forintot tett ki a második negyedévben, ami az adott három havi GDP 3,9 százalékának megfelelő összeg, a június végéig tartó egy év alatt a hiány 908 milliárd forint, a GDP arányában 3,0 százalék volt.

Az államháztartás névértéken számolt bruttó (maastrichti) adóssága 25 437 milliárd forintra rúgott, 502 milliárddal nőtt a második negyedévben és 2352 milliárddal volt több, mint a múlt év végén, amikor a GDP arányában 79,4 százalékon állt. A nettó hitelfelvétel 437 milliárd forinttal, a forint gyengülése pedig 65 milliárd forinttal növelte a bruttó adósságot a második negyedévben.

Az államháztartás nettó adóssága 22 841 milliárd forint volt június végén, a GDP 76,3 százaléka.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hetöndöe
@tivoli: Orbánék óta tudjuk,hogy hazánkban minden rosszért "külsö erők" a felelősek(bankok,multik,stb.),kivéve persze,mikor nem ők kormányoznak,olyankor mindig a cucik a hunyók.Van aki beveszi ezt az ócska dumát,én nem tartozom közéjük.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
hetöndöe
Hurrá!
Csak így tovább bikamenetes kartársak,fog ez menni!
tivoli
Ahhoz, hogy nőjön az államadósság, csak a forintnak kell gyengülnie. Tisztára számszaki kategória, banki csűrcsavar.
bundi
@tivoli: viszont akkor az mnb tisztán nyereséges...és tud több száz milliárdért új unortodox pénzügyes egyetemet grundolni, épületeket vásárolni, és elajándékozni, és úgy egyébként is rongyrázósat játszani a haveroknak...
csak így 5 év távlatából kissé fura lesz amikor ezt is a gyurcsányra vagy bajnaira akarják majd kenni...
Jankó123
Nem kell megzavarni az embereket ilyen ügyekkel a választások előtt!
:-)
magyarbakancs
annyi munkahely teremtődik naponta a királyi tv ezt szajkózza.
Termelünk eladható árut akkor törleszteni is tudunk nem?
Ja vagy nincs termelés?
coyote3
Gyurcsány terjeszti ezt a hazugságot. Na meg újabban a Bokros is.
tivoli
@bundi: ma, 10:56
Mi köze ezeknek egymáshoz?
Amikor kevesebb volt az adósság, 250 volt az euró. S gondolom közbe törlesztve lett a hitelből, az IMF is ki lett ebrudalva, mégis nőtt az adósság? Csaknem attól van 300 körül a forint, hogy ne csökkenjen?
bundi
@tivoli: ennek fuss neki mégegyszer...
bundi
@tivoli: ha jól tudom az államadósság kevesebb mint 50 százaléka van devizában...szerinted azért emelkedett lassan 6000 milliárddal + 3000 manyup az adósság mert a forint romlott ?
tivoli
@bundi: ma, 11:41
most már mindegy, nem futkározok.
Ha csökkenőben lenne az adósság, emelik az árfolyam különbözetet. Csak úgy, mint a devizásoknál.
hetöndöe
@tivoli: Ha olyan erős lenne a gazdaság,mint Qrbán Vitéz álmodja ,nem romolna állandóan a forint.Azon elgondolkodtál már ,hogy 2010 nyaráig miért nem volt probléma a devizahitelekkel?
hetöndöe
@tivoli: Ja,hogy neked nem tünt fel ezen apróság,az más.
tivoli
@hetöndöe: ma, 13:16
Nekem még most se tünne fel, ha nem emlegetnének annyit. Mintha ennek a kormánynak más feladata, gondja, baja nem is lenne, mint a devizások megmentése.
Tényleg, azelőtt miért nem volt probléma?
hetöndöe
@tivoli: Mert 180 ft volt a CHF kormányváltáskor,most 250.
F_Viktor
@tivoli: Írod:
"Ahhoz, hogy nőjön az államadósság, csak a forintnak kell gyengülnie. Tisztára számszaki kategória, banki csűrcsavar."

Már megint eltévedtél, a gondolkodás nem e te műfajod. Elég ha csak olvasol, fejtegetésekbe ne bocsátkozz:
Mi van leírva a cikkben:
Államadósság bruttó 25 437 milliárd forint. Ez 2010-ben 19 395 milliárd forint volt.
@bundi: ezért írta nagyon helyesen, hogy Orbán 4,5 év alatt csinált 6 000 milliárd + államadósságot, eltüntetett 3 000 milliárd MANYUP forintot, valamint hozott 6 700 milliárdos megszorítócsomagot.
Közben pénz sehol, államháztartás hiánya egy év alatt 908 milliárd forint! Ezért szükséges az 1 700 milliárdos megszorítócsomag.

A cikkből még kiderül, hogy egy év alatt 2 352 milliárddal nőtt az államadósság, ebből a második negyedévben 502 milliárddal nőt. Ebből 437 milliárd volt a nettó hitel, s 65 milliárd adódott a forint gyengüléséből.
S itt van amit te tévesen "tisztára számszaki kategóriának", "banki csűrcsavarnak" képzelsz!
F_Viktor
@bundi: Írod:
"ha jól tudom az államadósság kevesebb mint 50 százaléka van devizában"

Jól tudod, az államadósság 39-41 százaléka van devizában.
tivoli
@hetöndöe: ma, 13:28
Akkor közelítünk is, hogy hogy nő az államadósság.
hetöndöe
@tivoli: Orbánék óta tudjuk,hogy hazánkban minden rosszért "külsö erők" a felelősek(bankok,multik,stb.),kivéve persze,mikor nem ők kormányoznak,olyankor mindig a cucik a hunyók.Van aki beveszi ezt az ócska dumát,én nem tartozom közéjük.
F_Viktor
@tivoli: Ehhez mit szólsz?
2014. március 18.-19.
3 milliárd(!) USD értékben devizakötvényt bocsátott ki a magyar állam, vagyis ennyi dollárhitelt vett fel!
tivoli
@hetöndöe: ma, 13:52
Nem is kell minden szóbeszédnek felülni. :-))
lajospapa
Ezt naponta hányszor ismétlik a királyi hírnökök?
Toby
Nem baj ! Hadd nőjön ! Már drágul a rezsülyítéses gáz !
Kdves nemzeti nagyon magyarok !Drága birkamenetesek ! Most szépen, lassan, kertek alatt drágulni fog minden, még a rezsi-rizsa is, hogy ismét beálljon az államháztartási egyensúly !
Sajnos Kövértől, vagy Kósától nem tudunk elvenni, ezért ti maradtok, mint állandó pénzforrás !
bundi
@F_Viktor: ha ilyeneket kérdezel előbb utóbb büntibe kerülsz te is...mármint neked sem fognak válaszolni...elmondják a dogmáikat aztán rugnak egyet kettőt azokba akik nem szólnak vissza és mint akik jól végezték...spu szandokan rugacs csizmás...és ugye ők nem a rendszer hű csahosai...
F_Viktor
@bundi: Megfogadom tanácsodat, de mit ne kérdezzek ezentúl?
Desischado
Mert ez a kormány ilyen jól teljesít! Lesz ez még rosszabb is!
bundi
@F_Viktor: igazából lényegtelen...egyébként szerintem szar van a palacsintában...ha egyesek annyira elvakult hívei lennének a rendszernek, nem túráztatnának azzal, hogy állandóan cáfolgassuk a rendszer sikereit és ismételjük fennhangon a visszásságokat, hanem csöndben hallgatnának, hogy minél kevesebbet foglalkozzunk vele ezzel az "egyszerűbb" polgárokat kevésbé zavarnánk össze...de mondom én csak ezt érzem...
bundi
@F_Viktor: de azért ugye az ember belemegy ebbe a játékba is...mert ugye így kibeszéli magából amit gondol és ezáltal helyére kerül egy két dolog, a másik...ugyebár ha valaki idegesítően együgyűnek látszik (mert ugye nevezhetjük így is a provokátorokat), annak az ember válaszol...még ha sejti is hogy megvezetik...mert egy két játékba ha a célja ez, érdemes belemenni... de mondom ez csak az én véleményem...
F_Viktor
@bundi: Itt, a propin is felismerhetők a provokátorok és a(z) - nevezhetjük - együgyű fityesz mantrázók.
A provokátorok akik érvként a kormány kommunikációját használják, majd terelnek minden felé, csak a témáról ne kelljen írniuk. Az együgyűek akikről azonnal látszik, hogy fogalmuk nincs mit írnak le, náluk csak az a lényeg, hogy a fityesz (Orbán) mondta, azt kell mantrázni, az a jó és megfellebbezhetetlen. Ők azok akik válaszolni is elfelejtenek.

Miért írok, válaszolok nekik amikor tudom hogyan reagálnak, mit fognak válaszolni?
Nem nekik írok, azokhoz szólok akik hajlandóak az eszüket használni, képesek saját és környezetük tapasztalatait összehasonlítani az itt olvasottakkal, reálisan helyükre tudják tenni az itteni pro- és kontra érveket.
tivoli
@F_Viktor: Viktorka! Nem tisztességes hozzászólásból kiragadni egy-egy momentumot a szövegkörnyezetet figyelmen kívül hagyva. Egyszerűbb lenne, ha az általad kiigazítani, vagy cáfolni vágyott hsz. időpontját másolnád be, az jelentősen hozzájárulna minden érdeklődőnek a tisztán látáshoz.

Ha megengedsz még egy megjegyzést: Azzal, hogy te valakit lehülyézel, marházol, gondolkodásra képtelennek tartasz, abból nem következik egyenesen, hogy te okos vagy.
Arra bárki képes lenne, hogy különböző cikkeket, statisztikákat, más szellemi termékét ide bemásolja, tehát inkább te is csak egy vagy a sok kommentelő közül, akinek nem fussa önálló gondolkodásra.
F_Viktor
@tivoli: Szerintem viszont "tisztességes" ha beidézem azt a mondatot amire válaszolok. Akinek így mégsem lenne világos, az könnyedén, a kereső használatával megtalálhatja az eredeti hozzászólást, mint időpont alapján kibogarászni, hogy a hozzászólás melyik részére jött a válasz.

Tőlem láttál olyan hozzászólást amiben magamat "okosnak" tituláltam? Ezt te írtad most le, valamint a mai nap Szandi utalt hasonlóra. :-)

Erről a "nem fussa önálló gondolkodásra" éppen te jutsz eszembe, még mindig ott tartunk, hogy meg sem próbáltad megindokolni, hogy a patika törvényként emlegetett rendelet alapján hol látod az EU részéről a kettős mércét, mi alapján "Jupiterezel"?
Esetleg csak egy jobber mantra volt részedről, mellyel máris bizonyítod, hogy kilóg a gerenda a szemedből, s te szenvedsz a trollok betegségében, s "nem fussa önálló gondolkodásra"? :-)
mate03
@F_Viktor: Véletlenül nem közgazdász vagy? Mert számszakilag, minden stimmel,amit leírtál. Gratulálok!
tivoli
@F_Viktor: ma, 14:47
Buta vagy te, csak nem forogsz.
Ha kicsit önállóbb lenne a gondolkodásod, nem csak odáig jutnál, mint amit az uccsó bekezdésben írtál. Nem kéne külön szótagolt magyarázat minden kétértelmű kifejezéshez.
A te eseted jól példázza, hogy kétféle ember van: az okos és az okoskodó.
F_Viktor
@mate03: Párom a közgazdász. A volt MSZMP-s Eltolcsy Huba nemzetgazdasági minisztersége során páromat naponta kellett faggatnom :-)
F_Viktor
@tivoli: Most olyat beszélsz, hogy azért nem gondolkodok "önállóan", mert érdekelne miért hazudsz? :-)
Azért, mert a kettős mércés hazugságoddal kapcsolatban a terelésen túl még nem jutottál, attól függetlenül te nem a provokátor kategóriában leszel, maradsz az együgyűek táborában.
tivoli
@F_Viktor: ma, 15:44
Ebből már úgyse jössz ki jól. Aki buta, az nem világosodik meg egyik napról a másikra!
S hogy én hazudnék? A kancsi szemeid zavarják a tisztánlátásod, a hiányosságaid meg sose akard más nyakába varrni, mert az erőlködéstől még szánalmasabb vagy.
F_Viktor
@tivoli: Ketten kértek meg privibe, hogy ne cseszegesselek. Nekik is azt válaszoltam amit most neked. Az egy dolog, hogy csak egy hülye agyatlan pics@ vagy, a problémám veled, hogy az ilyen trollokra épít Orbán, ugyanolyan bűnős vagy, mint ő.

Szőkeségem, ha nem hazudnál, akkor sorban jöttél volna kettős mércés példáiddal.
Vagy ne menjünk messzire, itt sem válaszoltál a márciusi 3 milliárd(!) USD devizakötvény kibocsátás kérdésemre!
tivoli
@F_Viktor: ma, 16:09
Jobban járnál, ha megfogadnád a tanácsukat és nem "hülye agyatlan pics@"-znál mert ez már a végső levegő után kapkodó, fulladozó reakciója valakinek, aki kifogyott az összes érveiből. Vesztettél drágaságom.
Hiába is bombázol habzó szájjal, nem vagyok köteles válaszolni minden hülye ötletedre. És miért is válaszolnék? Ha kíváncsi vagy, keresd a választ, ahol a kérdést találtad.
Hogy milyen kis bunkók tépik itt a szájukat?
Vadlaci
Fiuk,lányok ! Csak lőjétek egymást,ettől fog csökkenni az államadósság,amely egyébként azért növekszik, mert nem ismeri az alaptörvény ide v Sajnos a kormány seonatkozó passzusait.
Vadlaci
"...ide vonatkozó passzusait.Sajnos a kormány se !!
F_Viktor
@Vadlaci: Nem, nem azért növekszik folyamatosan az államadósság, @tivoli: fentebb leírta a probléma okát. Idézem:
"Ahhoz, hogy nőjön az államadósság, csak a forintnak kell gyengülnie. Tisztára számszaki kategória, banki csűrcsavar."

Innentől már csak értelmezned kell :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.