Magyarországon kevés példa van arra, hogy a nyugdíjasok önkénteskednek, de egy alapítvány már száznál is több nyugdíjast közvetít ki családokhoz, hogy segítsenek be – írja a hvg.hu.

Riportjában a lap említ egy másik lehetőséget is. Egy budapesti iskolában az ajánlkozó nyugdíjasok a rászorulóknak szentelnek külön figyelmet, nulla forintért cserébe. Az önkéntesek örülnek, hasznosnak érzik magukat, egy közösség tagjaként kivirulnak.

A számokban egyre gyarapodó globális nyugdíjasréteg nemcsak a cégeknek lesz egyre fontosabb, hanem a nyugati társadalmak is egyre inkább rádöbbennek, hogy az idősekre fontos aktív tagként tekinthetnek.

Jelentős váltást jelent az ember életében, amikor nyugdíjba vonul. Gyenge Zsuzsanna pszichológus szerint a munka ugyanis felelősséget, önbecsülést, célt ad, amikor azonban elmennek az emberek nyugdíjba, ez megváltozik, eltartott, támogatott, passzív helyzetbe kerülnek. A pszichológus szerint az motiválhatja tovább az embereket, hogy megőrizzék önbecsülésüket, pozitív önképüket, ami a pszichológiai jólétük egyik alapja – olvasható a hvg.hu cikkében.

Gyenge Zsuzsanna úgy véli, hogy Magyarországon gyakran izoláltan élnek nemcsak az idősek, hanem a családok és helyi kisközösségek is. Ez azért is probléma, mivel általában az alulról jövő kezdeményezésekkel lehet bevonni az adott közösségben, városrészben, faluban élőket különböző tevékenységekbe. Itthon is bizonyára volna fogadókészség hasonló programokra, ám Gyenge úgy látja, kevés olyan kezdeményezés indult el, amely hatékonyan éri el az idős korosztályt.

Az említett magyar példákra áttérve, a családsegítő önkéntesek 40 órás felkészítésen vesznek részt, ahol elmagyarázzák nekik, hogy soha nem hangozhat el olyan, amikor a családokhoz mennek, hogy annak a családnak mit kell csinálnia. 

Az önkéntesek nagyon sokfélék: vannak közöttük nagycsaládban élők, akiket felnőtt gyerekeik, unokáik vesznek körül, ugyanakkor előfordulnak egyedül élők, kicsit magányosak; vannak kisnyugdíjasok, és vannak anyagi gond nélkül élők. A közös nevező: a csapatukban alapvetően az számít, hogy mindegyikük átélte a gyermeknevelés rengeteg apró örömét, sikerét, boldogságát, az időnkénti aggodalmakkal együtt, és ezekre a tapasztalatokra építhetik a segítő tevékenységet.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bakegya
Ez már megint nagyon rózsaszínre sikeredett-duma szinten-tessék mondani ez melyik EU tagállamban megalapozottan válhat valóra?
sokanvagyunk
A nyugdíjaskorú politikusaink is példamutatóan ingyé "szolgálnak"... :)
volvós
Anyátokat küldjétek INGYEN dolgozni államtitkárok !!
Kamcsatka
Hiszen ingyen dolgoznak és támogatják anyagilag a családjukat.
Toby
Majd ha a parazita cöfösök is ingyen mennek és a birkamenetesekkel együtt, akkor más is mehet !
KERKA
Dolgozzon nektek ingyér a radai rosseb. A ledolgozott évek száma nem elég a megbecsüléshez?
A szánalmas összegű nyugdíjak mellett még legyünk jótékonyak is. ( Karom behajlítva 90 fokos szögben, élénken mozgatva)
Fradigege
Engem kirúgtak, úgy csavarva, hogy ne keljen végkielégítést fizetniük. Szerintetek, mennyire vagyok motívált? Addig nem nyugszom, amíg a lábaim előtt nem fognak agonizálni ezek a cselédek!
KERKA
Különben felfigyeltem egy jelenségre. Valóban igénybe veszik azokat az aktív nyugdíjasokat akik ismerik a számítógép használatát, tájékozottak, jó a kommunikációs képességük, hívják őket ide-oda néhány órás elfoglaltságra. Persze ingyen, hiszen a nyugdíjas ráér, és szívesen kikapcsolódik( XD)
tivoli
Egy nyugdíjas, aki egész életében hasznos, értelmes munkát végzett, azzal, hogy elérte a nyugdíjkort, nem biztos, hogy ki akarja vonni magát a közösségből. Szívesen dolgozik bér nélkül, különösebb elkötelezettség nélkül, saját kedvére.
Persze nem arra kell gondolni, hogy elmegy betonozni, gödröt ásni, legfeljebb egy parkba gereblyézni, virágot locsolni.
Dr plágium
@tivoli: NEM! Azok az emberek, akik egész életükben keményen dolgoztak és most épp hogy éhen nem halnak abból a qrva nagy nyugdíjból, nem fognak ingyen dolgozni! Ráadásul napi szinten azt vágják a fejükhöz, hogy eltartják őket. Pedig a nagy büdös lóf@szt tartják el...
nemkati
@tivoli: Igen, az egyedülálló nyugdíjasok, akiknek van havi 200000 nyugdíjuk, és nem kell fél napokat az sztk-ban görnyedni a 100 féle nyívílyájukkal, azok biztosan szívesen vállalnak mindenféle ingyenes segítő munkát. De ha ezekből csak egy is hiányzik, már örül, hogy még egy darabig életben tud maradni, pláne ha munkát kell vállaljon, már ha kap valamit, hogy éhen ne haljon. Vajon hány hozzátartozó nélküli, magas nyugdíjjal rendelkező, egészséges nyugdíjas van Magyarországon? Na ők hárman biztos segédkeznek.

Most lesz szétverve az egészségügy, kiherélve a nyugdíjrendszer, kíváncsi vagyok, a jövő nyugdíjasai milyen egészségi állapotban és jövedelmi viszonyokkal vágnak neki a nyugdíjas éveknek, és nő-e, vagy csökken annak a 3 nyugdíjasnak a száma, akik gond nélkül vállalhatnak ingyen munkát.
m.macskosz
@nemkati: "Vajon hány hozzátartozó nélküli, magas nyugdíjjal rendelkező, egészséges nyugdíjas van Magyarországon? Na ők hárman biztos segédkeznek."
HÁRMAN?!
Klinghammer István, Hoffmann Rózsa, Harrach Péter, Rubovszky György, Fónagy János,
hvg.hu/itthon/20130115_Mi_nem_fizetest_kapunk_hanem_tiszteletdij/
"Nem tudok olyan képviselőről, aki lemondott volna a nyugdíjáról – tette hozzá a frakcióvezető,..."
www.borsonline.hu/20130627_ragaszkodnak_a_nyugdijhoz_a_honatyak
tivoli
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Dr plágium
@tivoli: Szomszédunk, rákos betegségéből felgyógyulva jelentkezett egy telefonos lelki segélyszolgálathoz INGYEN(éppen akkor keretek embereket) Na mit mondjak, közölték vele, hogy akkora traumán ment keresztül, hogy nem alkalmas ilyen munkára! Pedig pont Ő lett volna az, aki az elkeseredett emberekbe lelket tud önteni, hiszen már túlélte a halálos kórt, megmutatta hogyan kell és lehet küzdeni... de nem kellett nekik...
tivoli
@Dr plágium: Biztos nem volt pszichológus képzettsége. A laikusok a legjobb szándék mellett is többet árthatnak mint gondolják sokan.
Dr plágium
@tivoli: lehet hogy így van, de nem pszichológusokat kerestek...
sentinel216
Megpróbáltam. Jó pár évvel ezelőtt új helyre költözött a falu könyvtára. Ennek kapcsán meg akarták oldani a digitális adattárolást is. Mivel évek óta tag voltam, megkérdeztem az igazgatót, segíthetek e az adatok gépre vitelében. Örömmel felfogadott, mert nyugdíjasként nem kértem pénzt. Heti háromszor két órában ültem a gép előtt másik három társammal. Már az elején észrevettem, hogy nem látnak ott szívesen. Kiderült, hogy egy kétgyerekes pedagógus nő helyére kerültem, aki túlórában, kevés fizetéskiegészítésért dolgozott. Másnap kiléptem.
tivoli
@Dr plágium: Akkor meg nem értem, hogy mit akartak? Vidám viccmesélőket?
bakegya
Ezek azt hiszik,ha nekik Hawaii,akkor másnak is.
Kérdezem,milyen adatuk van -reprezentatív-aminek alapján önkéntes munkára tartanak igényt-ezt csakk az a néhány imátkozósáska találhatta ki-mrt az orbán nyilvánvaló a szociális ellátást nem költségvetésből akaródzik biztosítani-ócsó jánosok kellenek neki,mint ahogy a menekült kérdéssel sem vesződik-szerinte nincs is.
Már látom juliska nénit aki kapálja a faluvégi cigányok kertjét,míg azok kifosztják a kis hajlékát a főutcán...mint a mi udvarházunk,ezévben már nyolcadjára törték föl-a nénénket pedig a cociálisotthonban öli meg a honvágy- 107-ezerért havonta.
miazavalami
na várjuk má! Az ország fele szinte ingyen dolgozik.
bencemacska
Én azt üzenem a kormánynak - aki szerintem e mögött a találmány mögött áll - amit az angol misszionárius a kóbor apácáknak:...
picike
én nem csinálom van bőven tenni valóm .megtanultam illetve megtanitott rá az élet és igaza volt aki mondta tudni kell a nemet mondani és ez a valami amire mondom nem ingyen nem!!
picike
@sentinel216: te dolgoztál helyette lehet
KERKA
@sentinel216: 14.58 Köszi ,a kommented engem igazol. Ezt vettem észre, hogy a nyugdíjast nem kell alkalmazni, nem kell utána járulékot fizetni. Unaloműzés helyett dolgozgasson kicsit, és még legyen is hálás, hogy ott lehet.
Miközben azt a munkát elvégezhetné olyan valaki, akinek létkérdés az a kevés pénz is.
Dr plágium
@Horizont: "Ha valaki kisnyugdíjas csak abban az esetben megy el ilyennek ha se kutyája, se macskája, se jó szomszédja, se barátja.És otthon begolyózni készül. na de milyen önkéntes lesz az ilyen ember? Mert ha se kutyája se macskája akkor az ő készülékében is nagy a hiba! "
Ez nem egészen így van! Bizony van aki eltemette a gyerekeit, férjét, feleségét stb..
Szerintem ettől még nem az Ő készülékében van a hiba. A sors bizony gyakran megtréfálja az embert. Nem tudhatjuk kit milyen tragédia ért, miért maradt egyedül, ezért ne törjünk pálcát senki felett.
bencemacska
@Dr plágium: Szerintem Horizont nem sértett meg ezzel senkit! Csak megdöbbenését fejezte ki, hogy olyan embereket akarnak - önként és dalolva - ingyen dolgoztatni, akikre ráférne, hogy őket szolgálják ki. Főleg a felsorolt helyzetekben!!!
picike
Szóval és tettel dolgoztam illetve önkéntes alapon kiszolgáltam sokakat mindenképpen kb. 31 évig de vagy huje vagyok vagy nem értékeltek ,mert mindig olyan helyen vagyok voltam ahol senki nem fizet most hogy nem vagyok folyton üzengetnek de nem mondom a pénz is ok na de ez az én ügyem aki akar és kedves van dolgozzon csak én elfáradtam benne ő is elfog. Ma is vagyok még önkéntes de már csak szórakozásból és közben igen jól szórakozom
picike
nem kedves hanem van kedve a szó javit
darwin
Azért kíváncsi lennék,hogy mit szólna a NAV kiküldött munkaügyi ellenőre,arra a mondatra,hogy- " Mit keres maga ezen a munkahelyen? Háááát,önkéntes vagyok.Munkaügyi szerződés,szabadságolási papírok,jelenléti ív?Be van fizetve ön után a TB járulék?"
Ennyi erővel bármelyik fekete munkás mondhatja,hogy önkéntes vagyok.
picike
@darwin: kedves Darvin az egyik egyház a másik internetes radio ,de egyik sem fizetett remélem igy érthető számodra is itt nincsen kérdés de fizetés sem volt csak ingyen munkák
Dr plágium
@darwin: A Dawn alapítványnál ezt a módszert használják évek óta...Nem jelentik be a dolgozókat, és ellenőrzéskor azt mondják hogy önkéntesek. Az viszont nem tűnik fel senkinek, hogy csupa önkéntes dolgozik olyan munkakörben ami bizony szakembert igényelne. Ha gabesz van hogy tudnak bárkit is felelősségre vonni?
human
Közmunkás után legyen köznyugdíjas. És aki nem megy köznyugdíjasnak, az nem is kap majd nyugdíjat?
sentinel216
picike, KERKA

A kolléganőt visszavették és dolgozhatott pár ezer Forintért este nyolctól - tízig, heti három alkalommal. A gyerekek téli cipőjének fele árát megkereste. A könyvtár igazgatója már nem olyan szívélyes velem, de nem beszélünk a dologról.
Vizual
Én meg azt látom, hogy aki közeleg a probaidőhöz azt előtte már két héttel nem fizetik és elküldik mikor lejár az idő. DE ezt választottuk mert kussol mindenki. Ha már a flaszteron fogjátok huzni magatokat, mint tüntetök már késő lesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.