Csökkent az elmúlt hónapban a Fidesz tábora, és érzékelhetően bővült a bizonytalanok csoportja – állapította meg novemberi elemzésében az Ipsos.

A közvéleménykutató – a november első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatása eredményeit ismertetve – az MTI-vel pénteken azt közölte: a Fidesz az elmúlt egy hónapban annyi szavazót veszített el, mint amennyit a parlamenti választások óta összegyűjtött.

Az október eleji 35-ről 30 százalékra csökkent a kormánypárt tábora. Ebből a visszaesésből az ellenzéki pártok keveset profitáltak, csak a Jobbiknak és az LMP-nek emelkedett a támogatottsága kissé, 1-1 százalékponttal: az előbbi a múltkori 12-ről 13-ra, az utóbbi 3-ról 4 százalékra bővítette táborát. A baloldali ellenzéki pártok hívei valamivel, 1-1 százalékponttal kevesebben lettek: az MSZP mögé 11 százalék sorakozik fel, a DK és – az ebben a formában utoljára mért -  Együtt-PM 2-2 százalékra számíthat. A politikailag passzívak, bizonytalanok csoportja érzékelhetően bővült: 31-ről 35 százalékra – mérte az Ipsos.

Az cég adatai szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz 48 százalékon áll, az elmúlt egy hónapban 7százalékpontot veszítettek, de előnyük így is tetemes. Amíg a Jobbik és az MSZP az összes választókorú körében szoros versenyt fut, addig ebben az aktív körben egyértelmű a jobboldali párt előnye. Az Ipsos szerint Jobbiknak sokkal nagyobb az aktivitási szintje mint a szocialistáknak, és ennek következménye, hogy a biztos pártválasztók 21 százaléka voksolna a Jobbikra, 15 százaléka az MSZP-re. Az LMP 6 százalékos, az Együtt-PM és a DK 2 százalékos.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
@szandokan: azért hogy mennyire volt demokratikus az a lehetőség, én erősen vitatnám..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szandokan
Azért a 2/3 - hoz eléd lesz 2018 - ban is még.
adrenalink
@szandokan: Nagy tételben ne fogadj rá!
pbalage
@adrenalink: csak olyan választási törvényt kell hozniuk, hogy a 0.000123% is elég legyen a kétharmadhoz, megoldják.
Vagy esetleg arra hivatkoznak, hogy a választás drága és ráadásul ellenkezik is a nemzeti eszmével, így felesleges megtartani.
Vagy esetleg olyan választás lesz, hogy lesz rajta egy fideszes jelölt meg egy kdnp-s, aztán meg egy rubrika, hogy ez a kettő nem tetszik, helyette ez legyen: ... ide beírhatsz egy nevet. (De ez előtt mondjuk a közösségi oldalakat be kell tiltani)
nyanya001
Majd belefoglalják a tákolmányba, hogy nekik 1 millió szavazat
is elég lesz kétharmados többségre az 5-6 millióval szemben, oszt jó napot !
szandokan
@pbalage: @nyanya001: @adrenalink: Abban az esetben nem lesz a Fidesz, ha az a 6 millió ember elmegy szavazni ellenük. Ennek a feltétele, hogy addigra alakuljon egy olyan párt, amelyik hiteles lehet az emberek szemében. Egyelőre erre semmi esély nincs, az efféle hőbörgő szónokokból nem kér majd senki.
tivoli
Na és? Ha nem lesz fidesz, lesz más neve a gyereknek. Az üzleti kapcsolatok, gazdasági érdekek nem annyira pártfüggők, mint ahogy azt elsőre feltételeznénk.
adrenalink
@pbalage: Semmi sem tart örökké, és 2018 nagyon messze van még...
adrenalink
@szandokan: Én csak a 2/3-ra reagáltam! Egyébként a fityisz támogatottsága 2010 óta folyamatosan csökken, a 6 millió szavazat már az ellenzék 2/3-át jelentené, ami csak az idióta 2/3-os törvények megsemmisítése miatt lenne üdvözítő...
szandokan
@adrenalink: A Fidesz leváltására demokratikus lehetőség volt 2014 - ben is, és lesz 2018 - ban is. Minden más csak mellébeszélés.
pbalage
@szandokan: azért hogy mennyire volt demokratikus az a lehetőség, én erősen vitatnám..
adrenalink
@szandokan: Hol beszéltem én 2014-ről? A mellébeszélés nagymestere Te vagy...!
mekkelek
@adrenalink: " A mellébeszélés nagymestere Te vagy...! "

Ez egy alapvetô tulajdonsága minden fideszesnek, a vezírüktôl az utolsó bértollnokig...
EcsiAntal
@pbalage: Talán valakinek torkának szorították a kést hogy hova tegye az X-et --talán tudsz ilyenről ???
Toby
@nyanya001: Felcsúton elég lesz, ha minden választópolgár helyett csak Mésszáros Gázlánghegesztő Lőrinc ikszel ! A többiek addig robotolnak a Mészáros birtokon...
gulyasgyula
@szandokan: Igazad van de ehez kellene egy olyan párt aki erről meggyőzi a választókat ..Mert jelenlegi pártok erre nem alkamasak ..
Grafix69
@szandokan: Ja demokratikus mint a navnál nem? SAját magát vizsgálja , mint Pintér Sanya mikor annyira kereste saját magát az olajos bizniszben ,hogy 80 évre titkosították.
dzurinda
@szandokan: Láttad az üveggömbödben, hogy mi lesz 2018-ban?
F_Viktor
@szandokan: Írod:
"Azért a 2/3 - hoz eléd lesz 2018 - ban is még."

Azt a 2018-at meg is kell élniük, nem vagyok benne biztos, hogy addig nem gyújtják rájuk a bársonyszéküket.
Persze, ez nem túl demokratikus megoldás, de biztos vagyok benne, hogy az EU félre fog nézni, hiszen restanciájuk van a Zemeberekkel szemben.

Írod:
"Ennek a feltétele, hogy addigra alakuljon egy olyan párt, amelyik hiteles lehet az emberek szemében. Egyelőre erre semmi esély nincs, az efféle hőbörgő szónokokból nem kér majd senki."

Nézd meg újra a fityeszesek 1999-2000-ben elhangzott beszédeit, látni fogod, hogy ők is ugyanilyen hőbörgő szónoklatokkal lettek 2000-ben parlamenti párt.
szandokan
@pbalage: @Grafix69: @mekkelek: Sorry gyerekek, de nem hiszem, hogy 6 millió ember háza előtt őrök álltak, hogy ne mehessenek el szavazni. A többi csak mellébeszélés:-))
szandokan
@EcsiAntal: Hiába mondanánk el ezerszer is, akkor sem értenék meg soha, hogy egy választás az embereken múlik egy demokráciában. Ők akkor is csak azt hajtanák, hogy csalás történt.
szandokan
@gulyasgyula: Igen, én is ezt szajkózom már régóta.
pbalage
@szandokan: lehet azt máshogy is csinálni...
például: ha ezután egy pontozásos rendszert csinálunk a propelleren, és aki nem ér el kellő mennyiségű tetsziket a hozzászólásaival, az ki lesz zárva, az szerintem egy teljesen demokratikus megoldás lesz a hülyeség kizárására.

(oké, most abszurd voltam, és természetesen lesz így, de azért egy kicsit biztosan ideges lennél, ha így történne. Azért felettébb remélem, hogy van akkora agykapacitásod, hogy felfogd a párhuzamot a két dolog között.)
szandokan
@pbalage: Értem én a párhuzamodat, ne félj, de az én megoldásom ennél sokkal jobb: Ha nekem valaki nem tetszik, az ki lesz zárva a propiról. Remélem, te is érted mire akartam ezzel célozni? Lehet, kicsit abszurd voltam...
pbalage
@szandokan: remélem most sikerült jól kiakasztanom téged, de ámbátor az is könnyen lehetséges, hogy itt én mondom meg, hogy mi lesz itt az új törvény... khmm...
ez az itteni kétharmad és a pozíció előnye.
(természetesen nem zárunk ki, mert valami ellenzéki hülyeséget is fel kell mutatni, ha véletlenül valaki megkérdezi az oroszoktól, hogy itt meg miért nincs ruszki hozzászólás...)
szandokan
@pbalage: Csak nehogy meglepetés érjen a végén...
Toby
Hölgyeim és Uraim, drága Cigányok és annak kinéző embernek láétsó fideszesek !

Tudomásom szerint a szakadék szélén táncoló és nagy generálra váró Európában, egyedül Gengszterisztán az az ország, ahol a választásra jogosult 8.7 millió polgár 1/4-ének szavazat elég a parlamenti 2/3-hoz ! Ehhez pesze kellett a baloldali balfácánság és belharc is, no meg a választási törvény lejtése a körzethatárokkal együtt !
Oszt' jó napot !

Teccik érteni ?
szandokan
@Toby: Mi van, már a svédek is kirúgtak? Nem egyenes már az a kifli? :-))
Toby
@szandokan: Miből teccel ezt gondolni ? Vagy sima natúr vágyálom ? Ne reménykedj, a királyi Svédországban igazi demokráciát tapasztalhatsz, Gengszterisztán a nyomába sem léphet !
Ne aggódj, majd jelentkezem, ha kitiltanak... ja és a kifli soha nem volt egyenes, ezt Selmeczi -Csak Gabriella is alátámaszthatja...
szandokan
@Toby: Visszatértél, abból következtettem ki. Egyébként engem aztán nagyon nem tud ám érdekelni, hogy dolgozol e vagy sem. A stílusodból ítélve gondolom azt, hogy ezt nem tudják sokáig sehol tolerálni, legalábbis ahol komoly munka, termelés folyik. Szóval soha nem volt egyenes a kifli, az baj...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.