A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakcióvezetője szerint a tavaszi ülésszakban az Országgyűlés elé kerülhet a kormánypárt családi csődvédelemről szóló javaslata. Erről Harrach Péter az MTI-nek adott évértékelő interjúban beszélt, amelyben közölte, az internetadót nem tartja szerencsés ötletnek, az újságírókat pedig nem vetné alá drogtesztnek.

A frakcióvezető a választási sikereket értékelve azt mondta, a kampányban az ellenzék rossz témát választott, a demokrácia hiányáról szóló kritikát. A magyar választóknál nem voltak sikeresek. A Fidesz-KDNP győzelme biztos volt, de annak mértéke nem. Ilyen értelemben a kétharmados többség meglepetés volt – állapította meg.

Harrach Péter az ősszel tapasztalható népszerűségvesztéséről azt mondta: a ciklus első felében minden kormánypártnak csökken a népszerűsége. Jelen esetben ennek még két okát látja: a népszerűtlen intézkedések, amiknek szükségszerűsége különböző és a szervezet lejárató akciók. Ezek intenzitása látható, végrehajtói ismertek, megrendelői sejthetők. A tüntetések jelszavai egybevágnak a baloldal megváltozott stratégiájával. Azt sulykolják, hogy a jobboldali politikusok gazdagodnak, a nép pedig szegényedik. Ennek érdekében nem riadnak vissza a tények meghamisításától sem.

A politikus a vitatható intézkedések között említette az internetadót. Nem azért, mintha szerinte ezt az adónemet az érintett cégek nem tudnák megfizetni, hanem azért, mert a polgárok úgy értelmezték, hogy az internethasználókat terheli. Azért nem volt bölcs húzás – állapította meg, hozzátéve ebben a ciklusban ez a kérdés már nem kerül napirendre.

Arról, hogy mennyiben folytat az eddigieknél konfrontatívabb politikát a kormány, azt mondta: az irány világos, ennek mentén kell törvényeket hozni. Adott esetben ezek konfrontációt eredményeznek. Ezt vállalni kell. Az öncélú konfrontációnak természetesen nincs értelme. Mivel a miniszterelnök nemcsak bátor, de józan is, ettől a jövőben sem fél – mondta.

Ugyanakkor megjegyezte: sem az internetadó ötletének, sem az M0-s fizetőssé tételének nem tud örülni. 

Harrach Péter a tervezett drogtesztről úgy vélekedett: ha abból indulunk ki, hogy a kábítószer-fogyasztás igen komoly probléma Magyarországon, különösen a fiatalok körében, akkor valamilyen megoldást találni kell ennek csökkentésére. A felvázolt javaslatot csak módosításokkal tudja a KDNP elfogadni – jelezte, hozzátéve: a gyermekek esetében például meg kell fontolni a szülői hozzájárulás szükségességét.

Arról, hogy a politikusokat és az újságírókat is alávetnék ilyen vizsgálatnak, azt mondta: előbbieknek vállalniuk kell, hogy elsőként állnak be a sorba, de az újságíróknál más a helyzet. Nehéz megmagyarázni, miért pont ők kerülnének ebbe a körbe. Ahogy azt is nehéz feltételezni, hogy egy komoly véleményformáló saját hitelessége érdekében ne vállalná fel önként a tesztet. Várják a végleges előterjesztést – tette hozzá.

A devizahitelesek megsegítésének elhúzódásáról Harrach Péter azt mondta: a probléma súlyos volt, a megoldás sürgető. Az ország válságos helyzete, a pénzügyi stabilitás hiánya nem tette lehetővé a probléma korábbi kezelését. Ilyen nagy lépést, ami a pénzintézetek ellenállását váltotta ki, csak egy megerősödött ország volt képes végrehajtani. Nem kétséges az ellenünk irányuló mai támadások hátterében is részben ez áll – közölte. A végső rendezést az idén elfogadott három törvény és a jövőt rendező fair-bankokról szóló negyediket több intézkedés előzte meg – a végtörlesztésről az eszközkezelőről és az árfolyamgátról szóló. A végeredmény a törlesztőrészletek 25-30 százalékos csökkenése.

A vasárnapi pihenőnapról szóló jogszabályról azt mondta: a törvény alapgondolata, hogy az általános pihenőnapon ne kelljen dolgozni, a család minden tagja legyen együtt. Az eredeti elképzelésünk nem változott, ha erre a gazdaság további erősödése lehetőséget ad, minden magyar munkavállalóra – természetesen a szükséges kivételekkel legyen érvényes, hogy ne dolgoztassák őket vasárnap. Ezt előbb-utóbb kezdeményezni fogják, és ahogy most, kivárják a megvalósítást.

Az elbocsájtásokra és a bérkiesésekre vonatkozó félelmekre úgy reagált: minden változásnál megszólal a riogatók kórusa, később bebizonyosodik, hogy nem volt igazuk. Különben is a munkaadók egy része jobban tenné, ha azon törné a fejét, hogyan tudna tisztességesebb bért és kevesebb túlmunkát adni az alkalmazottainak – fogalmazott és közölte: szükséges lenne a Munkaügyi Főfelügyelet tevékenységének fokozása.

Elmondta: a tavaszi ülésszakban várhatóan benyújtják a családi csődvédelemről  szóló javaslatukat. Az egyeztetések lezajlottak, a jogszabály elkészült, a Miniszterelnökség asztalán van. Lényege, ha egy család nem képes törleszteni, viszont úgy ítélhető meg, hogy a jövedelmük mértéke, vagyoni helyzetük, életformájuk megváltoztatása, és a pénzintézet bevonásával törlesztőrészletük átalakítása lehetővé teszi a további törlesztést, akkor egy csődbiztos segítségével rendezhető a helyzetük. Az önkéntesség természetesen feltétel – mutatott rá a jogszabály lényegére.

Az egyházügyi törvényről azt mondta: két eset lehetséges, vagy a legszükségesebb módosításokat hozzák meg a brüsszeli kifogások alapján, vagy előveszik a KDNP eredeti, egyházakkal egyeztetett javaslatát. Arról, hogy ez átmehet-e, azt mondta: az a változtatási "buzgalom", ami korábban jelentős változásokat eszközölt, mára csökkent, most a körülmények miatt elfogadható lehet az eredeti. A német modell számunkra nem jó példa – erősítette meg.

A két párt viszonyát a frakcióvezető működőképesnek nevezte, hozzátéve: ez sikeres konstrukció, a választások egymás után bizonyították, hogy a Fidesz-KDNP szövetsége eredményes. Értékrendjükben és a gyakorlatban is össze tudják hangolni a törekvéseiket – mondta.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mariaberta
És képzelje Harrach Úr, nekem sem tetszik több dolog, elsősorban az Ön és nem létező pártja, mert úgy tesznek, mintha számítanának is valamit. Ha nem dugnák az orrukat a fidesz fenekében, azt sem tudná senki, hogy egyáltalán léteznek.
KDMP addig volt, amíg Giczy volt a párt elnöke. De mivel ő nem volt hajlandó behódolni a fidesznek, kiebrudalták. Ennyit magukról és magáról kedves ájtatosmanó. /bocsánat manókák/
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dr. prédikátor
Nekünk meg ti nem tetszetek!!!Már ideje volna tudomásul venni és elhúzni a bánatos 3.14 csába!!!
nemjoezigy
Mivel közeleg a karácsony, ezért simulni kell a néphez.
Eddig a baromnál-baromabb ötletekkel sújtották a népet, most egy kicsit visszakozik, egy kicsit megmagyaráz belőle. De ezt se gerincesen, hogy elnézést kérek, de a vélemények és a tapasztalatok miatt ez és ez történt, ezért most így gondolom.
Amire meg én várok,- mint nagycsaládos, szegény - arról hallgatnak, mint sz@r a gazban, pedig ők, a kdnp hozta képbe: a CSALÁDI CSŐD INTÉZMÉNYE.
Én csak ebben látom a családom kiútját a hajléktalanságból. Sajnos az eszközkezelő elhajtott attól a megoldástól, hogy átvegye a házat, amiben lakunk és neki fizetnék lakbért (mint a szocializmusban az önkormányzati lakások esetében)
Tehát a kdnp a fidesz mellett bemutatta a szociálisan érzéketlenség magas iskoláját.
Rengeteget ártott a vallásság össznépi megítélésének.
Ha csak rajtuk múlna, akkor a vallásosok, és az emberben hívők száma leharmadolódna.
De a szegények szerencséjére vannak a valódi EMBEREK, akik a hit és a szociális érzékenység nevében támogatják a szegényeket. DE NEM A fideszkdnp!

BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNOK AZOKNAK, AKIK AZ ÉN ÉRTÉKÍTÉLETEM SZERINT MEGÉRDEMLIK!
human
Az elmúlt 4 év minden nem éppen keresztényi intézkedését azért gondolkodás nélkül megszavaztátok álszentek. Ezt most tényleg nem tudom másnak betudni, mint politikai manővernek.
m.macskosz
@nemjoezigy: Nagyon nehéz így boldog Karácsonyt kívánni,de kívánom,
hogy a körülményekhez képest legyen boldog ünnepetek!
kepfeltoltes.hu/view/141222/B_k_s__boldog_Kar_csonyt_k_v_nok_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Fradigege
Vajon miért csökken a népszerűség? Éredekes dolgok ezek. Talán, ha nem szoppanttyúztatnák a Nemzetet, retardált ötleteikkel, luxus-csimbi életmóddal, esetleg odafigyelnének. Ezek még mindig a föld felett lebegnek fél méterrel. Ön szerint ez vicces?
mariaberta
És képzelje Harrach Úr, nekem sem tetszik több dolog, elsősorban az Ön és nem létező pártja, mert úgy tesznek, mintha számítanának is valamit. Ha nem dugnák az orrukat a fidesz fenekében, azt sem tudná senki, hogy egyáltalán léteznek.
KDMP addig volt, amíg Giczy volt a párt elnöke. De mivel ő nem volt hajlandó behódolni a fidesznek, kiebrudalták. Ennyit magukról és magáról kedves ájtatosmanó. /bocsánat manókák/
papa.49
Ez a koma aki a piros mszmp. tagkönyvét narancsosra cserélte csak ugatni tud , közben kapaszkodik mint a tetű a kutyaszőrében a fütyiszhez mert dolgozni soha nem szeretett csak és kizárólag pofázni, úgy gondolja ehhez ért pedig nem ért semmihez...
Tudjátok az ilyen kaméleonoktól 100 ezerszer különbnek tartom azokat a volt pártfunkcikat akik félreálltak mert nem akartak a szájukból segget csinálni mint ez is, MEGÉLHETÉSI SZÉLFORGÓ!!!
köhögő bolha
Molyfing párt képviselőcskéje,pórázon tartja őket a csúti kormos,akkor ugathat,ha a gazdi engedi!
Mobil123
@nemjoezigy: Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok Neked és családodnak .
Toby
Jól van Harrach ! Harácsony első napján számold ki a nyugdíjadat és lopva, lábujjhegyen takarodj a közéletből !
Mobil123
Nekem eleve Harrach nem tetszik és a teljes bagázsa sem!!!
nemjoezigy
@Mobil123: ma, 18:10:
Köszönöm és viszont kívánom Nektek is és minden jó érzésű Embernek!
Alzheimer Fauna
Dúdoljuk együtt!

Hát el lehet hinni ezt uraim?!
Na ugye, hogy nem lehet!
Elveszett egy alig használt lelkiismeret.
Bélése polgári környezet, s a zsebben nincs bűntudat,
Tíz gombja tízparancsolat, de valahol rég leszakadt.

Hány cédulát írtál?
Hány cédulát írtál?

Misszionárius vagy cipész lett volna, mint gyerek.
Görögdinnyékkel álmodik, s nem azzal amiket tett.
Garantáltan nem furdalt még, bár lett volna rá oka,
Ha valaki látja, szóljon rá; hé állj meg egy szóra!
[...]

Adamis Anna - Presser Gábor: Harmincéves vagyok - Hány cédulát írtál? (1977)
kkalman
Nekem sem tetszik sok minden. Köztük van Harrach és a fantom pártja, a KDNP, amely nem keresztény, nem demokrata, és legfőképp nem néppárt.
Desischado
@nemjoezigy: Elkeserítő, amiről írtál. Én is kívánok neked és mindenkinek Boldog Békés Karácsonyt!
Desischado
Ez a megélhetési, álkeresztény hulladék és a hangyabolhányi pártja meg nekem nem tetszik! Most sem csinál mást, csak igyekszik kimosakodni! Elkéstél péter bá! Mocskosok vagytok, hiába minden "mosakodás"!
mate03
@Desischado: Ne búsúlj! Szarok ezek úgy ahogy vannak!Neked és családodnak békés boldog karácsonyt és boldog új évet kivánok!
nemjoezigy
@Alzheimer Fauna: Ezt is köszönöm!
Kétszeresen is, 1 az ifjúságom felidézése, akkor szereltem le, 2 a szöveg értelme most is és sajnos jobban aktuális mint az "átkosban", amit pont azok neme hallanak meg, vagy nem értenek meg akiknek meg kellene, akiken állítólagos felelősség van, pedig csak a az állítólagos felelősség értékénél jóval nagyobb jövedelem!
(mert mindenhol azt mondják a hatalmasok, hogy azért kell őket olyan nagyon-jól megfizetni, hogy becsületesek tudjanak maradni! TUDNÁNAK, DE NEM AKARNAK.)
BOLDOG BÉKÉS KARÁCSONYT MINDENKINEK!
Desischado
@mate03: Köszönöm Mate, viszontkívánom neked, és a családodnak! Merry Christmas!
mate03
@m.macskosz: Békés boldog karácsonyt és boldogabbúj évet kívánok neked és a családodnak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.