Németh György szociológus-közgazdász, aki korábban a romák és a többség együttéléséről szóló konferencián azt mondta, „én úgy tekintek a cigányságra mint egyfajta bomlástermékre”, most ezt is képes volt túlszárnyalni.

Németh kedden a CEU-n részt vett egy Diskurzus a romákról Magyarországon című vitán, amelyet Debreczeni József nagy vihart kavaró Ne bántsd a cigányt! című könyve kapcsán rendeztek.

A meghívottak között volt Csepeli György és Kende Anna szociálpszichológusok, Máté Dezső roma kutató, Ladányi János és Erőss Gábor szociológusok beszélgettek, míg a közönség soraiban ott volt André Goodfriend amerikai ügyvivő is.

A Roma Sajtóközpont azt írta, utolsóként Németh György szólalt fel, aki felkavarta a kedélyeket: azzal kezdte, hogy nem tudja, miért van a meghívottak között, ugyanis őt ebben a körben rasszistának tartják. Azt is kifejtette, hogy ahol a cigányok megjelennek, ott rögtön előjön a velük szembeni előítéletesség és diszkrimináció, még az USA-ban is – feltehetően Goodfriendnek címezve a megjegyzést.

A könyvvel kapcsolatban azt mondta, Debreczeni bátor ember, hogy meg merte írni ezt a könyvet, majd jött a roma holokausztot tagadó megjegyzése, ami után a közönség azt kiabálta neki, hogy a holokauszttagadás bűncselekmény.

Tegyenek ellenem feljelentést – reagált a szociológus a bekiabálásokra. Azt mondta, az bizonyítja a holokauszt meg nem történtét, hogy az akkori sajtóban nem volt nyoma. „És még a kiadott rendeletekben sem volt nyoma. Ne hasonlítsuk össze a zsidósággal! A nyilas pártnak is volt cigány tagozata" – fejtegette.

Németh ezt még mindig tudta fokozni azzal, hogy azt fejtegette, a cigányok társadalmi kapcsolatait annak idején a tisztasághoz való viszony határozta meg. Szerinte a „gádzsókat” a romák tisztátalannak tartották, és ezért alakítottak ki zárt társadalmat. Majd meglepő következtetéssel odáig jutott, hogy ma is azért vannak cigány többségű iskolák, mert a szülők nem szívesen vinnék nem romák közé a gyerekeiket.

63 hozzászólásarrow_drop_down_circle

freemanpetya
amelyek meg tudnak szabadulni ezektől a jellemzőktől, és egyszerű megoldásokat adnak a kérdésekre, mindig is népszerűek lesznek a kisebb kognitív kapacitással bíró emberek között”.

Szóval így tekintek rád. Javaslom, hogy megélhetési rettegés helyett inkább mássz vissza a kedvenc gallyadra és kurkássz tovább a seggedben...félnótás Csita!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
freemanpetya
Holokauszt-tagadás az nem bűncselekmény? Jelentse már fel valaki, kíváncsi lennék a bíróságra mit hoz ki ebből az ügyből? Tényleg léteznek -e törvények vagy csak az elszegényített nyomoroncokra vonatkozik-e a szigor?
zsizsike
A cigány holokausztot is törvénybe kell hozni. Igazságot és kártérítést a cigányoknak!
nena
@freemanpetya: Miért ott voltál...
Sajna nem eléggé nyitották meg azt a csapot...
nena
@zsizsike: Jahh De azért egész jól megéltek belőlünk..
miazavalami
@nena: A cigányok sose kaptak jóvátételt.
Senara
@Senara: Fónagy János, az Osztrák Megbékélési Alapítvány magyar illetékese szerint idén októberig 7225 magyarországi roma kapott kárpótlást, összesen 33 millió euró ...Tíz megyében és a fõvárosban is nyomoz a rendõrség a roma holokauszt-kárpótlást érintõ visszaélések ügyében. Polgármesterek, kisebbségi önkormányzati vezetõk, ügyvédek, sõt Teleki László államtitkár munkatársai is a gyanúsítottak között szerepelnek. Eddig négy - Zalában két, Somogy és Vas megyében egy-egy - esetben emeltek vádat. A visszaélésekre az adott lehetõséget, hogy az Osztrák Megbékélési Alapítvány által folyósított kártérítéshez - eredeti dokumentumok hiányában - tanúkkal hitelesített nyilatkozatot lehetett beadni. Sok esetben illetéktelenek (elõfordult, hogy nem is roma származásúak) jutottak ügyvédek, önkormányzati képviselõk hamis tanúzásának segítségével pénzhez. A legjelentõsebb összeg 16-17 millió forint volt, de legtöbben a romáknak egyszeri segélyként nyújtandó 7630 eurót (mintegy 1,4 millió forint) akarták megszerezni. A magyar hatóságok azt javasolják az osztrák alapítványnak, hogy kárigényének érvényesítésére tegyen feljelentést a visszaélések miatt."... ezt is ellopták
nena
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
freemanpetya
@nena: 1.) Náci hülye, hülye náci. Sokszor halljuk ezt. Nem csak a folklórban ismert, immár tudományosan is igazolt tény, hogy a (neo-)náci eszméket valló emberszabásúak az átlagosnál alacsonyabb intelligenciával rendelkeznek. 15 874 fő bevonásával készült, valóban széleskörűnek nevezhető mintán végzett empírikus kutatások alapján brit tudósok megállapították: az alacsony gyerekkori intelligencia-hányados nagyban növeli felnőttkorban a rasszista nézetek kialakulásának a veszélyét.

2.) A kanadai Brock University egyetem kutatói ellentmondásos és provokatív témát választottak tudományos vizsgálatuknak: arra keresték a választ, hogy a rasszisták, és előítéletekkel élők tényleg ostobák-e, illetve hogy a magasabb intelligenciájú emberek között valóban jellemzőbb-e a liberális gondolkodás, mint a konzervatív. A tesztjeik eredményét kielemezve arra a tanulságra jutottak, hogy a válasz mindkét kérdésre igen. A kísérletben részt vevők gyerekkorban mért intelligenciahányadosait vetették össze a felnőtt korra kialakult gondolkodásmóddal, amit egy teszttel mértek fel. Az eredmények összefüggést mutattak ki az alacsonyabb intelligencia, illetve a konzervatív gondolkodásmód között. A kutatást vezető Dr. Gordon Dodson pszichológusprofesszor szerint a jelenség hátterében az állhat, hogy az ilyen ideológia nem túl bonyolult rendszerbe foglalja a világot, és ezzel segít annak megértésben azoknak is, akik egyébként szerényebb szellemi képességűek. Vagyis nem a konzervatívok butábbak, hanem a butább emberek között több a konzervatív.
Ugyanennek a jelenségnek a végletekig fokozott variációja a rasszizmusé, a faji alapú előítéleteké, ahol feltűnő volt az alacsonyabb intelligenciájú tesztalanyok aránya. A University of Virginia egyetem pszichológusa, Dr. Brian Nosek, aki egyébként nem vett részt a kutatásban a kanadaiakhoz hasonlóan indokolta ezt a Huffington Post kérdésére: „A valóság bonyolult és sosem tiszta. Az olyan ideológiák, amelyek meg tudnak szabadulni ezektől a jellemzőktől,...
freemanpetya
amelyek meg tudnak szabadulni ezektől a jellemzőktől, és egyszerű megoldásokat adnak a kérdésekre, mindig is népszerűek lesznek a kisebb kognitív kapacitással bíró emberek között”.

Szóval így tekintek rád. Javaslom, hogy megélhetési rettegés helyett inkább mássz vissza a kedvenc gallyadra és kurkássz tovább a seggedben...félnótás Csita!
oncogito
@nena: - nyissák meg akkor, amikor te vagy ott!
Szemét senki vagy!
nena
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
szolmekkoj
@nena: arról amit az adófizetőktől kaptok és amit uszításra használtok arról nem beszélsz? Kinek érdeke az, hogy az emberek össze legyenek ugrasztva? Hmmmm?
freemanpetya
@nena: Eleve nem lehet igazad mert csökkent értelmi képességű vagy, tehát csak sötét és ostoba mondatok hagyják el az iskolázatlan pofádat. Okos és bölcs vagy akárcsak a fogatlan haverjaid, akik aláírás helyett három keresztet raknak a bukfenccel bevetett föld után felvett támogatást igénylő lapokra. Az én népem...olyan okos vagy , hogy te már azt is tudod melyik az "én népem," meg melyik a "tiéd". Minden magyar embert ismersz és végigkérdezted őket, vagy magad tartod minden MAGYARNAK? Szerencsétlen ostoba vagy akárcsak a rasszista nyomoronc különítmény amelyiknek tagja vagy. Téged olvasva a tanulmány cáfolhatatlanul hiteles. Nyomoronc falubolondja...
miazavalami
@nena: Drága! Olyat a magyar csóri is kap.
silber13
@nena: Gratula a fenti fenomenális magasrüptű visítozásodért! Igaz, a stilus maga az ember!Piha!!
miazavalami
@Senara: basszus! Ezt nem tudtam. Minő véletlen hogy ezt is megbuglizták...
miazavalami
@silber13: Mikor kigondolja őket az ujja helyett faszálú nyalókát szopogat...
lampa laz
@nena: húzódj vissza mint az apály, ez nem a te oldalad. Itt normális emberek szoktak véleményeket cserélni és nem gyűlölködni, uszítani. Legfeljebb viccesen elsütjük a dolgokat.
Ez a cikk viszont nem humoros.
darwin
@freemanpetya: Csak egy kérdés?Milyen lehet az agykapacitása,az intelligencia hányadosa annak,aki 45 éves koráig a leges legliberálisabb ember volt és néhány évi cigány atrocitás után rasszista lesz,komoly neo-náci beütéssel?
vonotok
Németh György ! Te nem vagy EMBER. De még állatnak sem neveznélak. Talán egy tudatlan egysejtű. Aki ilyeneket állít azzal kipróbálnám A haláltáborokat, utána mit mondana??Már, semmit !!!
Csolovek
@freemanpetya: Ez csak egy" szerecsen mosdatás" ingerkém amit te itt leirkáltál.A tény az tény marad.A cikk írója jól látta csak nem jól fejezte ki magát.
freemanpetya
@darwin: nem tudom milyen lehet az agykapacitása, de az biztos, hogy 45 évig önmagának is hazudott és becsapta saját magát. Soha nem volt liberális beállítottságú csak úgy gondolta magáról, hogy az. Valamit csúnyán félreérthetett...
nena
@lampa laz: Jahhh ..Nem akarok DOLGOZNI !!! SZÜLÖK "MÉGEGGYET" = KOMLÓ
nena
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
freemanpetya
@Csolovek: aztán mi a tény? Az, hogy a rasszista barmoknak kevesebb agyuk van mint másoknak? Ezzel nem mondtál újat. Tanulmányokat is megneveztem, neked már csak a szövegértést kell megtanulnod és magad is meggyőződhetsz róla. Mellesleg a magyarban nincs olyan, hogy "egy szerecsenmosdatás". Megfigyeltem azt is, hogy általában azok a legnagyobb turbó-hazaffyak akik nem itt születtek és emiatt úgy érzik kompenzálni valójuk van.
nena
@miazavalami: Mindenki utál benneteket.. De mivel késsel jártok senki sem mer beszólni...
freemanpetya
@nena: sajnállak mert bezárt az OPNI és ahogy látom a komlói pszichiátria is.
nena
@freemanpetya: Kiegészítem : Nem akarok DOLGOZNI !!! SZÜLÖK "MÉGEGGYET" erre varj gombot ...faszikám, vagy csajszikám...
freemanpetya
Miből gondolod, hogy én hozzájuk tartozom? Talán a hozzád hasonlóan gyatra elmeállapotban lévő nyomorultul bolondok mellé kellene beállnom? A határokon belül mindenki magyar állampolgár. Csak egy hazánk van - nekem legalábbis - annak a helyzetén pedig a kretének hergelése és a gyűlöletkeltés eddig nem segített, csak tovább rontott mindenen. Vedd be a gyógyszereid és reggel keresd fel az ügyeletet Komlón. Tényleg sajnállak. Ilyenkor látom micsoda kárt tud okozni ha mentálisan sérült embertársainkat nem kezelik hanem rászabadítják a társadalomra.
nena
@lampa laz: @freemanpetya: Buták vagytok.. fogadjunk BUDAPESTi értelmiségiek... Fogalmatok sincs mi történik "VIDÉKEN"
lampa laz
@nena: Farkas Flóriánnál reklamáljál, aki 600 milláért széket vett, -mert ez meg több lábon szeret ülni- ahelyett, hogy a célnak megfelelően használta volna fel a pályázati pénzeket, Mindenki lelöki magáról, vagy felületesen kezeli a cigányság
problémáit, pedig ez mi problémánk is.
silber13
@nena: Na figyu csak te kis " vidéki entellektüel" Ez a stílus a falud végén álló bömbölde megszokott stílusa! Javasolt tehát: Gyorsan húzz el arra, ott lökheted a dilis szövegeidet, amíg valaki egy kéznél lévő szeneslapáttal képen nem csókol.
Csolovek
@freemanpetya: Te kire érted a rasszista jelzőt? A válaszod után megmondom,hogy miért kérdeztem.
magyarbakancs
Sajnos a cigányság nagy többsége nem tud viselkedni, nem tud kommunikálni, konfliktushelyzetekben agresszíven cselekszik.
Együttélés nagy többséggel nem megy nekik.
Szociális és viselkedési hiányosságokkal küzdenek.
Természetesen nagyon sokan lenézzük őket és egy kalap alá vesszük minden cigányt.
Ez sem jó. Sok cigány lakik ahol élek és az a tapasztalatom, hogy nem tudnak tanulni, mert fel adják az első nehézségeknél.
Munkavégzésük és annak minősége mérhetetlen.
Seftelni, üzletelni szeretnek, Dolgozni nem.
Közmunka programban résztvevő 100 cigány közül jó, ha 10 ellátja rendesen a munkáját.
miazavalami
@nena: Ja! Hogy én roma vagyok aszondod. Na és? nem hallottál még felzárkóztatási programról? Monnyuk a te szintedhez nem nehéz felzárkózni.
Mobil123
A gyermekem osztályában 3/4 –e cigány . Persze ennek 3/4 semmit nem tanul, a gyakorlati foglalkozáson a csoport minden tagja egyeset kapott, mert az egyik cigány nem vállalata el a szar munkáját. (mindenki tudta hogy ő csinálta !!) na persze ettől kezdve a magyar gyerekek (de a cigány származásúak is) finoman piszkálni kezdték (ja és hozzá tartozik, hogy koszos , büdös stb) természetesen bement a anyuka keverte a cirkuszt . Azt lett a vége hogy egy csomó gyerek kapott igazgatóit, osztályfőnökit miatta .
Majd a következő gyakorlatról lelépő lány az öltőzőben azt mondta, hogy leszarja az egészet, mert ő vagy kúrva lesz vagy fog egy gazdag palit aki eltartja és leszarja a tanulást.
Ja és közben a pereputty fenyegeti a gyerekeket.
miazavalami
@Mobil123: Hát na a kúrvaság is egy életcél lehet...
világlátó
Valahogy nem tetszik mostanában amit itt olvashatok. Remélem, ez egy átmeneti állapot. Ami nem tetszik, az a mértéktelen gazdagodás és az egyre mérhetőbb szegénység közötti feszültség fokozására való rájátszás. Ez csak egyes emberek, embercsoportok adrenalin szintjére hat, de a helyzetet, - mint látjuk - nem változtatja meg.
A másik a rasszizmus. A cigány holokauszt nem lehet kérdés. Tények, adatok, fotók, még élő emberek tanúsítják.
Egy szociológus, aki ráadásul még közgazdasági ismeretekkel rendelkezik, nem lehet ennyire elveteműlt. Nem vitatom, mert látom és hallom, a cigány gyerekek többségben vannak egyes általános iskolai osztályokban, ahonnan a nem cigány gyerekeket a szüleik átviszik másik iskolába. Mi magunk szegregáljuk ezzel a cigány gyerekeket de a nem cigány gyerekeket is, beléjük égetve a rasszizmus kezdeti érzéseit. Ráadásul azt látjuk és halljuk, hogy a kormány által látványosan támogatott dísz cigányok " beintegrálódása " a polgári felsőbb körökbe nagyon is sikeres. Milliárdok, százmilliók mennek el fővárosi székházakra, a Gellért hegyen, / azért a Rózsadombra még se ! /bútorzat, számítógépek darabját 3 millióért, softverek tanulmányára tízmilliók, valószinüleg nem roma informatikusok zsebébe, autóbérlés sok millióért, gondolom a fizetések sem a minimálbér környékén, de a megjelenésre is adni kell, eltüntetve a roma jegyeket. Miközben mindez éppen a roma társadalom helyzetének javítását kellene célozza. Hát nem látjátok hogy mit teszünk derék kormányunkkal az élen?Ők a hamis, képmutató politikájukkal, mi a belénk ivódott előitéleteinkkel, a roma társadalom körében elterjedt általános szegénységgel, elhanyagoltságukkal, ebből fakadó kulturálatlanságukkal, sőt a közöttük is tetten érhető mindennapi szabálysértéseikkel, bűnelkövetéseikkel, frusztráltságuk okozta durvaságukkal ma ide jutottunk. Tévedés ne essék. Ezt a teljes magyar társadalomnak kell megoldania. Nekünk a még többségnek és nekik akik ma még kisebbségnek.
világlátó
Ugyan kinek akar tetszeni ez az áltudós. Talán valami extremista fajgyűlölő csoport megbízottja, vagy aktív tagja? A feljelentést persze senki nem vállalja.Ilyenek vagyunk. Pedig a vérünkké vált a durva igazságtalanság és méltánytalanság elleni felháborodás. Itt olvasni hogy egy fideszes fiatalember , miután kiejtették, véletlenül, most gyorsan helyzetbe hozták és a 47 ezer Ft. -os havi jövedelmét másfél milliós fizetéssel kárpótolják.
Nincs egyedül. Sok százan és ezren költik el a közpénzt, de szétlopják az Eu.-s pénzeket is, gátlástalanul. Ha tele a hasunk, nem bánt minket sem a határon kívül rekedtek sorsa, a velük szemben tanúsított méltánytalanság, de a roma kérdés is kezelhetőbbnek látszik.
Ha a betevőért is kűzdeni kell, rögtön keressük az okokat és az okozókat.Persze azokat akik alattunk vannak, Ma a cigányokat , holnap már mindenkit, akiket a közpénzekből kell ellátnunk. A zöld határon át hozzánk, majd tovább a megélhetést nyújtó Európába menekülőket, vagy a nálunk maradó és visszatartott százakat, ezreket. Hangoskodunk a hülye életpálya modellek miatt, kritizáljuk a pedagógus béremelést, miközben sejtelmünk sincs annak valóságtartalmáról. Kritizáljuk az orvosokat, ugyanezért.Eljutunk egy kritikai szintre, ami abban jut kifejezésre hogy melyik miniszterünk vagy államtitkárunk milyen autóval jár, mennyit költ közpénzből az üzemanyagra, vagy éppen milyen csodapalotát vett Budán. Eddig terjed a képességünkből.Amíg ez így van, addig totális lebutítás az osztályrészünk.Ebben a kormánypártok mesteri munkát végeztek és végeznek. A nyílt és gátlástalan szabadrablás az ország javaival, a társadalom szellemi, kulturális, kapacitásával, tovább folytatódik. Az államadósság mehet az égig, lám a görögöknél is a GDP.175 % -át meghaladó mértékü államadósság is tehetetlenségre kárhoztatta az Európai Úniót.
Talán akkor Hajrá Magyarok ! Hajrá Magyarország ! nekünk is nyitott a kapu. Putyin majd rásegít. Ébresztő!!
nena
biztos jobban keresne mint ön...Hehe
freemanpetya
@Csolovek: A rasszizmus a világ dolgait leegyszerűsítő, csökkent értelmi képességű humanoidok privilégiuma. Viszont a te figyelmedbe a következőt ajánlom: azoknak akik nem itt születtek, nem kell rasszizmussal kompenzálni az idegenségüket, hacsak nem akarják közszemlére tenni a mínuszos IQ-jukat...
freemanpetya
@magyarbakancs: hazug jobbik propagandát nyomsz. Én meg nem ultra-szkinhedeket látok az útépítésnél, csak romát. Utcaseprő közmunkások többsége is roma. A földtámogatásért sorban állók között viszont egy roma sincs...
magyarbakancs
@freemanpetya: nem vagyok jobbikos utálom őket.
Utálom minden pártot.
Szeretnék kérdezni valamit látál az életed során te olyan cigány fiatalt ,idöset ki újságot,könyvet olvasot mig utazott?
Mert én közel a 60 évemhez még soha.
A munkámból kifolyólag sem diszkriminálok.
Ami igaz az igaz nem szeretnek dolgozni,nem tudnak konfliktust kezelni.
Képtelenek együttélésre.
Nagyon hamar feladják a küzdelmet ha jön valami probléma az iskolába.
Ahol élek közel 600 cigány él.15- nek van szakmája.
Eböl 7 dolgoznak rendszeresen munkahelyen.
Ez elenyésző.
világlátó
@magyarbakancs: MIvel nem sok év van közöttünk, engedd meg kedves öcsém, hogy mondjak néhány szót.Évszázados kulturális hagyományok, egy részük szinte genetikai örökség, bűvöletében, gyakorlásában éltek és élnek többségükben ma is.Azt megismerve, - már aki valaha is vette a fáradságot közülünk, művelt és magasan kulturált nem cigány magyarok közül - minden bizonnyal másként állhattunk volna a kérdéshez már nagyon régtől fogva. De nem álltunk!! Itt most nincs mód a teljességre még csak törekedni sem.Mi idősebbek nagyobb be- és rálátással bírunk a hazai cigányságunk helyzetére, ezért számíthatunk bölcsességedre, amikor arra kell reagálnunk, aki csak a napi devianciákat látja és annak alapján elhamarkodottan ítélkezilk. Az integráció nem más mint a szegregáció parazsára öntött benzin. Érthetetlen , miért nem a roma lakosság és a nem roma lakosság békés egymás mellett éléséről folynak a kutatások és a mindennapi életben alkalmazható megoldások.Legyenek saját nevelési és oktatási intézményeik, legyenek a képzett, végzettek számára közösen kitalált munkahelyek, Adjunk lehetőséget a tehetségnek, a meggyőzés és az emberséges kényszerítés együttes és helyes alkalmazásával szorítsuk a normális élet körülményei és szabályai közé a durván engedetleneket/ legyen az roma vagy nem roma /. Segítsük őket fokról fokra a jobb , komfortosabb lakáskörülményekhez, teremtsünk a számukra termelő, gyártó foglalkoztató szövetkezeteket, de segítsünk a termékek értékesítésében is. Sorolhatnám, de nem teszem. Odalökni mutyiban százmilliókat hogy díszcigányaik integrálják a többit, - ez a legaljasabb megoldások egyike. Ez csak a további szegregáláshoz a nyílt rasszizmushoz vezet. Dúró Dóra / Isten éltesse neve napján / közelebb áll a tisztességes megoldásokhoz, mint álszent Balogh miniszterünk és Orbán kedvence Farkas Flórián nevü " huncutka ", akinek kisebb gondja is nagyobb mint a hazai cigányság sorsának alakítása. Hajlandó vagyok további vitákra, de csak tények, érvek, okok feltárásával.
Csolovek
@magyarbakancs: 10:46 Nagyon jó a meglátásod és nagyon jól leírtad. Ha megtennéd,hogy a fajvédő freemanpetyának is a figyelmében ajánlanád meg köszönném.A tag agya igen csak meg van szűkülve.
Csolovek
@freemanpetya: A rasszizmus megállapításod egyfajta gyűlöletből fakad aminek semmi köze a" rasszista"jelzőhöz.Ahogy kezd rólad kibontakozni a meglátásom akkor te egy cionista beállítású tag vagy.Tudod-e ,hogy a cionisták találták ki a rasszizmus fogalmát? Tehát ha úgy vesszük a cionista maga egyben rasszista is.Ha ez a gondolatot tovább görgetem akkor te rasszista(cionista) vagy.Minden esetre szépen leírtad magadat mint rasszista beütés.Gratula neked.Ja még van valami Magyarországon születtem és itt is élek.Kérdésem lenne feléd: Mit gondolsz Kanadai hatóság rasszista,hogy kirúgdosta az éhenkórász cigányokat országából? Vagy a libsi franciák mikor szétzavarták és lerombolták a cigány táborokat? Lúzer vagy nem is kicsit.
világlátó
@Csolovek: Sajnálom hogy elolvastam írásodat. Aztán mégis úgy gondoltam írok erre neked. Hogy jövök én, és hogy jössz Te ahhoz, hogy a cionizmusról, a rasszizmusról itt ezen a fórumon ilyen sommás értékelést, sőt ítéletet mondjak, és mondj.Az én és a Te tudásod ehhez olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemhez.
A kanadai, de a malmői , mostanság a manchesteri kiruccanások cigányaink részéről egyfelöl a kényszer, másfelöl a lehetőség volt. Ismerek olyan cigány családot, akit nem rugdostak ki Kanadából. Új életet kezdtek, emberként tekintik őket, ahogy sok indiait, kínait, japánt és egyiptomit. A jelenség ami itthon is, külföldön is egy jelenség, egy tünet, egy tól.- ig tartó állapot kétségtelenül tetten érhető. A cigány ember nem természetadta buta, ahogy közülünk néhány ostoba gondolja. Csak többszörösen hátrányban van hozzám és hozzád képest. Ezt a hátrányt nem én és nem te okoztad, de te azért alaposan rásegítesz, amikor így beszélsz róluk.Azt mondják a szélsőséges gondolkodásuak, - ha majd téged szorítanak a falhoz és rabolnak ki miközben a fejedet a falhoz verik, majd te is gyűlölni fogod őket! - Engem még soha nem bántottak.Városom 1/5 -e roma lakosság. Akik rendszeresen kijárnak külföldre közülük, már soha többé nem lesznek olyanok mint azelőtt. Ki nem fejezhető a különbség.Nekem ebben személyes tapasztalataim vannak. Kezdetben sok fiatal az összes adódó lehetőséget kihasználva jól megszedte magát, aztán ahogy szükült a lehetőség, vált egyre tapasztaltabbá és szorult a kétkezi munka felé. Kezdetben az is nagyon ocsmány volt, de ott hagyta, továbblépett. A nyelvet is egyre jobban bírja. Tudja, látja, hogy a munkaközvetítőnél hogyan kell megjelenni, viselkedni.Nem folytatom. Ha itthon is olyan feltételeket és körülményeket teremtene a mi adónkból az állam, mint Angliában, akkor talán még azt is el tudnám képzelni, amit Orbán Viktor mond, mely szerint a legnagyobb munkaerő tartalékunk a hazai cigányságunk.
Mindenki, aki másként gondolja az rosszindulatú és buta.
freemanpetya
@magyarbakancs: Mielőtt turbómagyarkodsz és imígyen meglebbented előttünk csökkent értelmed képességeid a figyelmedbe ajánlom a MAGYAR helyesírás és mondatszerkesztés szabályait. Az írásoddal azokat a fránya tanulmányokat továbbra is úgy megerősíted, hogy cáfolhatatlan az abban állított tény, miszerint ti rasszisták sötétek vagytok mint a pöcegödör alja. Egyszerűen nincs időm a sötét, tanulatlan, kompenzálási célzatból magyarkodó, idegenből ideszakadt, szellemileg elmaradott gerincesekre. Évek óta csak egy szűk kisebbség a szélsőségesen bolondok csoportja a társadalmon belül. Ennyi hibahatár (úgy is mondhatnám, hogy selejt) minden társadalmon belül létezik.
freemanpetya
@Csolovek: akkora baromságokat írsz, hogy szerintem magad sem tudod mit jelentenek azok a szavak külön-külön, amiket egyébként mondatba rendezve, véresen komolynak gondolt érvelésre használsz. Rémesen ostoba vagy. Te ítélsz meg magyarokat? Te aki rendesen magyarul sem tud írni? Te ítélsz meg másokat, olyanokat akik évszázadok óta itt élnek és generációkon át szenvedtek a magyarság, minden kínjában? Éppen te, aki a világ legkifejezőbb nyelvén még érvelni sem tudsz, csak puffogtatod a megélhetési rettegők által beléd oltott baromságokat. Rasszista, cionista, libsi... A tanulmányt amely arról szól, hogy ti rasszisták értelmileg alacsonyabb rangú lények vagytok az átlagnál,...az írásod alapján cáfolni sem lehet. Az utolsó mondatod pedig elárulta, hogy honnan jöttél. Ami nem baj, csak nem a rasszizmussal kell kompenzálni azt, hogy nem itt születtél és éltél.
Csolovek
@világlátó: Ezt az egót!!!"Mindenki, aki másként gondolja az rosszindulatú és buta." Ehhez nincs mit hozzáfűzni. Igazi komcsi megnyilvánulás.A vélemények eltérőssége,kinyilvánítása a demokrácia alapja. Nem baj ha nem úgy látod mint én. Máshol nevelkedtél.
magyarbakancs
@világlátó: Köszönöm megtisztelő hozzá szólásodat.
EÜ-ben dolgozom.
Ahol élek sok cigánynak segítek és sok cigány fordul hozzám segítséget kérve nem csak egészségügyi dolgokban hanem másban is.
Látom ,hogy nem tudnak alkalmazkodni minden bírálatot agresszívan reagálnak le.
magyarbakancs
@freemanpetya: Köszönöm a helyes írásomra vonatkozó építő kritikát.
A többi büdös paraszt megjegyzésedre nem vagyok kíváncsi.
világlátó
@Csolovek: 66 éves vagyok. Hol a büdös francban neveledtem volna, hol a büdös francban teremtettem volna egzisztenciát a családomnak, hol a büdös francban szereztem volna 5 azaz öt egyetemi diplomát , felét a saját pénzemen, ha nem itthon a korábban szocialista Magyar Népköztársaságban? A rendszerváltással a korábbi egzisztenciám semmivé lett. Újat teremtettem, ma is dolgozom és holnap is azt fogom tenni, mint csakládom minden tagja. Olvasd el hosszú hozzászólásom utolsó mondatait még egyszer. Az egóm az én egóm. Szerezz te is magadnak egyet, van lehetőség ebben az országban mindenkinek aki nem 50 év feletti és roma, azaz cigány. A demokrácia sokkal tágabb fogalom annál amit te tudsz róla. Aki egy demokratikus berendezkedésű és gondolkodású országot szeretne a feje fölé, az teremtse meg annak széles feltételeit. Ott nincs demokrácia, ahol egy párt akar uralkodni, a széles társadalom megkérdezése nélkül, ahol szétszabdalja az uralomra jutott párt az ország népét, ahol a zsidó és a cigány az nem fér bele a komfortos polgári életstílusba, ahol nyíltan mocskolhatnak lakossági rétegeket csak mert cigány. Mi magyarok akik nem cigányok vagyunk hurcoljuk ezt az átkot magunkkal, hát nem látod? Az ősi cigányutálat átöröklődik apáról fiúra évszázadok óta. Persze hogy a kirekesztettek elmaradottak, frusztráltak, agresszívek és elkeseredettek. Azt hiszem te is én is azok lennénk, ha még a kukás autóról is lerugdosnak mert cigány vagyok. Hogy olyan mások? Ahogy mások a szlovákok, a románok, az indiaiak, Vándoroltak amíg az volt a lehetőségük a túlélésre. Nem életelemük a földművelés, tudja ezt itt is a világon máshol is minden normális ember. Sok más területen tudnának hasznos, értelmes és értékes elfoglaltságot találni, ha mi okos, művelt, civilizált emberek végre vennénk a fáradságot és elkezdenénk megoldani ezt a súlyos nemzeti problémát.Aki nem így gondolja az ... most másként fogalmazok, csak tovább görgeti ezt a problémát maga előtt.@magyarbakancs:
világlátó
@magyarbakancs: Én is látom, tapasztalom. Segítek, kiszolgálom, mégis kárt okoztak, / valaki közülük / mert súlyos gondot okoztak a hitelkártyám adatai megszerzésével. A rendőrség szerint csak úgy történhetett, hogy mobiljukkal lefényképezték a kártyám elő- és hátoldalát.Hónapokig kellett elviselnem ennek hátrányait. A rendőrség tapasztalatból állította ezt, én még a mai napig sem tudom egyikükről sem feltételezni.
Ahogy a rendőrségre " jártam " láttam a behozottakat, előzetesbe helyezetteket. Látom és hallom, sok a probléma velük. Láttam a miskolci volt rendőrkapitány kálváriáját, ami jól tükrözi a hazai '" állami " felfogás képmutatását, Ha valaki, ő aztán tudta, látta a cigányság ott élő rétegének napi életét, a betevőért folyó legális és a kriminológia határait átlépő tetteiket. Megmondta, kimondta, amit nem szabad. Ezt az álságos magatartást akarják folytatni? Meddig még? Tele velük az orvosi rendelő, a kórház, a rendőrség a bíróság és hazai fegyintézetek. Mi kell még annak bizonyítására, hogy ez tarthatatlan, ezt rendezni kell. Építsünk több ilyen intézeteket talán? Ennyire nem lehet tovább tolni magunk előtt ezt az egyre súlyosabb gondot.
Természetesen a nem cigány lakosság gondjaival együtt kell és lehet ezt megoldani. Külön egyiket sem, mert az súlyos hiba lenne, csak tovább fokozná a feszültséget, csak alapot adna a gyűlölet tovább erősítésére. Ez a személyes véleményem, nem a kommunisták, a szociál liberálisok, nem a kisgazdák és a mit tudom én milyen politikai érdekcsoportok álláspontja. Nekik ugyanis nincs erre nézve alkalmas, érdemes, megvitatható és végre egyszer feladatokká lefordítható álláspontjuk.Adjunk segélyt, további családi pótlékot a gyerekek után, pár hónapig közmunkát, takarítsák a vizesárkokat,... oszt jónapot! Ez így nem jó.
Amíg ez nem jut végre egyszer a rendezés asztalára, addig el kell viselnünk a deviáns magatartást cigány gyermektől, ifjútól, felnőttől.
Csolovek
@világlátó: Gyönyörű az írásod. Kitér jobbra- balra gondolatokban csak azt nem írja ,hogy volt lehetőség a cigányoknak integrálódni a kádár korszakban.Nem volt megkülönböztetés mint most. Legalább is ennyire.Kötelező iskola volt. Bűntették a munkakerülést stb... Ebből mi csapódott le a cigányoknál,hogy sok gyerekből meglehet élni. Futószalagon gyártották a gyereket.Látom te felvállalnád az integrációs problémájukat.Én nem. Miért? Aki elkúrta,hozza helyre a saját anyagi hozzájárulásával.Én a megoldást egyszerűben látom.Nem a cigány az egyetlen népcsoport aki itt él Magyarországon szlovákok, Szerbek, Görögök,Lengyelek stb .A többiek megértették és beilleszkedtek a társadalomba csak a cigányok nem tudnak.Én azt vallom,hogy aki akar felzárkózni és társadalmi normákat magáévá tenni azt támogatom aki meg nem azt nem támogatnám.Elég nagy a világ. Lehet,hogy máshol tudnának boldogulni.Sajnos a nagy felzárkóztatás címszó alatt végbemenő mutyizás nem más mint kidobott pénz az ablakon. Nagyobb része ennek a pénznek a cigó vezetők zsebében landol.Az egész egy parasztvakítás. És ez az adófizetők pénzén.Ebben benne vagy te is és én is. Az a kevés cigány aki beilleszkedik vagy már be illeszkedett megtagadja fajtársait és azt mondja,hogy menthetetlenek.Én is azt mondom .Nem kell nekünk irgalmas szamaritánust játszani. A bibis cigány csak az erőből ért. Ezt cigány szájából hallottam.Van megoldás, igazságos ,de mindent a maga idejébe.A másik meg az hogy van egy faj aki kihasználja a cigányok butaságát és uszítja őket.Én libsi-bolsi gané bandának nevezem őket.Ők az egésznek a bűnösei.Ezeket kell kiiktatni úgy,hogy csak a levegő legyen az amit itt szívnak és nem több.
szolmekkoj
freemanpetya és világlátó: szóba álltok a sötétséggel? Úgysem érti meg. Nincs neki amivel megértse.
világlátó
@szolmekkoj: Az egész cigány kérdés , mint már írtam, évszázados történet. Emlékezem a dédnagymamámra, aki ha jött a Léna a két gyerekével, már tudta hol a meszes vödör, a meszelő a sárga föld és a pelyva. A gyerekek tapasztottak, az anyjuk meszelt. Ha végeztek, ott volt az asztalon a kenyér, a szalonna, a hagyma. Ez így ment évről évre. A szőlőben nem ment a munka. Egyszerüen nem tudták, nem is akarták. Sok minden mást igen. Hoztak kétfüles fűzfavessző kosarat. Megvettük, mert akkor még az fontos használati tárgy volt. Most nincs szükség semmire, amit akkor ők mesteri módon készítettek. A cigány kultúra, benne a munkakultúrával eltér a dunai svábok kultúrájától, de a szerbekétől is, a horvátokétól is. Aki ezt nem tudja, nem érti, ők miért tudtak integrálódni, a cigányok miért nem. A vidék ebben szemléletesebb példákat mutat. Különösen olyan tájakon, ahol együtt él több kisebb nemzetiségi csoport. Baranya sváb falvaiban aligha tudott megmaradni a cigány ember. Miért? Mert a sváb családok szorgalma, pedantériája, a takarékos életvitel nem adott munkát, így kenyeret sem ki a kezéből. Ilyen falvakban ma sincs cigány család. A szerbek, mások. Ők megtűrték a cigányokat, ha tudott valamilyen rézfúvós hangszeren, ha értett a lovakhoz, ha tiszteletben tartotta a szerb családokat. Ma már világhírű zenész dinasztiák élnek Szerbiában , de Spanyolországban is, mint a Markovics család, vagy a Gipsy king.Spanyolországban. A horvátok már kevésbé tűrték őket. A zsidó kisebbség kereskedők, iparosok, szabás-varrás, órás, műbútorasztalos, könyvkötő-nyomdászok voltak emlékeim és tájékozódásom alapján. Nyilván itt sokan többet is tudnak erről.
Amit Csolovek barátunk ír, azzal nem lehet sokat vitatkozni, de ő is csak aktuális jelenségekből ítél. Ezek valós jelenségek, mind azt a csúfos vereséget mutatják, amit a mi tudatlanságunk , előítéletes magatartásunk okozott és okoz holnap is. A" libsi-bolsi gané banda" csak azt folytatta, amit örökölt és ez az örökség lesz a jövő öröksége is.
mariaberta
Ő biztosan tudja, hiszen egy családból származnak,
szolmekkoj
@világlátó: ha értenél hozzá nem írnál ekkora csúsztatásokat. A cigány-üldözés évszázados történet, a cigányok ittléte 400 éves közös történelmünk. Integrálódni akkor lehet ha azt a többség is akarja. Ahol társadalmi igény egy réteg nyomorban tartása ott nem lehet integrálódni.
világlátó
@szolmekkoj: Tudod, most végképpen nem értem mi az amit vitatsz. Hol itt a csúsztatás? A cigányok korabeli törzsei éppen úgy részesei voltak a sok évtizedes honfoglalásnak. Egy másik hullám valóban később jutott el Bulgária, Románia és Magyarország területére. Attila külön lovas osztagokkal tartatta távol őket a táboroktó. Ennek ellenére ők hozták a legszebb ruhadarabokat, a ruhadíszeket, ékszereket, lószerszámokat, fegyvereket, ők adták a zenét, a táncot és az ő leányaik voltak a legszebbek. A lovakhoz is kitűnően értettek.
Én valóban nem vagyok a cigányság dolgában jobban képzett mint bárki, aki egy kicsit is érdeklődéssel, együttérzéssel figyeli őket. De én naponta találkozom velük, mert keresnek.
Ahol társadalmi igény egy réteg nyomorban tartása ott nem lehet integrálódni. - írod. Ez így van. Akkor miért erőlteti minden társadalmi rendszer? Én nem állítom, hogy integrálni kell őket. De tisztességgel törődni kell velük , méghozzá korrekt együttműködéssel, nem pedig díszcigányok útján. ...nem értek hozzá ! - írod. Ért ehhez valaki itt Magyarországon??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.