Az ELTE szerint bár néhány kirívó esetben egy-másfél milliós ösztöndíjtételeket is kifizettek, nem merült fel a törvénytelenség gyanúja, a rendelkezésre álló keret felosztása minden esetben a jogszabályi előírások és az egyetemi szabályzatok szerint történt és történik.

Ezt a felsőoktatás intézmény közölte hétfőn az MTI-vel, felidézve, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) 2013 októbere és 2014 februárja között a 2009 és 2012 közötti időszakkal kapcsolatban végzett ellenőrzést az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE); a vizsgálat túlnyomórészt pozitív eredménnyel zárult.

Az egyetem közlése szerint a Magyar Nemzet hétfői cikkében a valóságnak megfelelően állította, hogy a nem nyilvános jelentés szerint "az ELTE pénzügyi helyzete a költségvetési támogatás 1,4 milliárdos csökkenése és a 3,6 milliárdos zárolás ellenére is stabil volt". Szintén igaz, hogy a vizsgálat megállapította: "a hallgatói képviselet a működési támogatást igazoltan a megfelelő célokra, vagyis működési költségekre, kiadványok, újságok készítésére és rendezvényszervezésre fordította. A rendezvényszervező cégek és a hök vezető tisztségviselői között személyi összefonódás nem állapítható meg" – írták.

Hozzátették: a jelentés az egyetem nyolc kara közül egy, az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói részönkormányzata esetében néhány esetben szabálytalanságokra, eljárási hibákra mutatott rá egyes ösztöndíjak odaítélésével kapcsolatban. A sajtóban említett néhány kirívó esetben egy-másfél milliós tételeket is kifizettek, ám ezekben az esetekben sem merült fel a törvénytelenség gyanúja, az ösztöndíjakra rendelkezésre álló keret felosztása az ELTE-n minden esetben a jogszabályi előírások és az egyetemi szabályzatok szerint történt és történik, a hallgatói önkormányzat (hök) minden esetben az ELTE gazdálkodási szabályzata szerint jár el – fejtették ki.

Ugyanakkor az egyetem és a hök vezetése morális kötelességének érezte, hogy saját gyakorlatában a törvényi kötelezettségeknél szigorúbb szabályrendszert vezessen be a hallgatói juttatásokkal kapcsolatban. Ezért számos olyan változtatást vitt végbe az előző évek során, amelyek eredményeként átlátható, világos, a hallgatói igényekre hatékonyan reflektáló összetett ösztöndíjrendszer jött létre.

Az országban elsőként – a hallgatói önkormányzat javaslatára – az ELTE szenátusa 2014 nyarának elején úgy módosította a hallgatói követelményrendszert, hogy mind a közéleti ösztöndíjak, mind pedig a hallgatói jutalmak nyilvánosságra hozhatóvá váltak. A hallgatóknak ma már minden ösztöndíjtípus esetében pályázatot kell benyújtaniuk, a tisztségviselők közéleti ösztöndíja az új szabályozásnak megfelelően nyilvános adat, amelynek az összege a jövőben – az ELTE-hök kezdeményezésére – maximált lesz, a KSH létminimum-kalkulációjához igazodik.

Mindezekkel a lépésekkel az ELTE eltökélt célja, hogy az ország legátláthatóbb hallgatói önkormányzatát hozza létre – rögzítették. Hozzátették: az ELTE-hök, amelynek vezetése a kérdéses időszak óta többször megújult, jelenleg is teljes körű tisztújítást tart és új, a felelősségi köröket megnyugtatóan tisztázó alapszabályt nyújtott be a szenátus elé, hogy a korábbi problémák soha többé ne ismétlődhessenek meg.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
Na hát törvényi keretek közt van ez a csalás , lopás is!
soljanka
Azért a jelzésértékű, hogy pont a jogon fordultak elő "apró" szabálytalanságok :)
Amúgy Orbán Gazsink is ott tevékenykedik...
freemanpetya
Mondjuk az a minimum lenne, hogy az érintettek (aki kiutalta és aki megkapta) sürgősen eltávolításra kerüljenek még az ELTE környékéről is. Annyi elég egy ilyen jelentős súlyú visszaélés esetében az elkövetők részéről, hogy majd a jövőben másként és jobban csinálják és odafigyelnek arra, hogy többé ilyen elő se forduljon? Megnézném én azt, hogy mit szólnának ahhoz a hatóságok ha a dinnyetolvaj is így védekezne, hogy a jövőben majd ügyel arra, hogy soha többé ne kelljen dinnyét lopnia. Érdekes nálunk ez az egész igazságosdi...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.