Tarsoly Csaba, a Quaestor-cégcsoport kétszázmilliárdos csalás gyanúja miatt őrizetbe vett vezetője a letartóztatásáig diplomata-útlevéllel utazgathatott. A Blikk annak próbált utánajárni, hogyan lehetséges ez.

Szijjártó Péter külügyminiszter elismerte, az ő javaslatára kapott számos mentességet biztosító úti okmányt a Quaestor-vezér a moszkvai és az isztambuli magyar kereskedőház működtetésében vállalt szerepe miatt 2013-ban.

Akár egyszeri alkalomra is kaphat ilyet bárki, de ilyenkor ezt igényelni kell. Így kellett tennie űtarsoly Csabának is. Az a személy kaphatja meg, aki az államfő, a miniszterelnök vagy a külügyminiszter megbízásából fontos diplomáciai küldetéssel utazik külföldre.

A Blikk még hozzáteszi, hogy gyorsabb ügyintézés jár hozzá és a diplomatafolyosót is lehet vele használni egy repülőtéren. Külföldön közlekedési bírság úszható meg vele, valamint intézményekbe való bejutást tesz lehetővé. Számos országba vízum nélkül lehet így beutazni.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Senara
Szóval csak kérni kell teremfocista máris ad ,diplomata útlevelet . Fizetni befektetési tanáccsal lehet ?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nezelodo
Milyen szerencse, hogy nem jutott eszembe, hogy kérjek, most még azt hinné a környezetem, hogy közéjük tartozom, pedig nem szeretném ha együtt emlegetnék a nevem ezekkel, akik naponta szerepelnek a hírekben. Most meg mehetnék a muzulmánokhoz a Lenci mangalicáit tukmálni.
Senara
Szóval csak kérni kell teremfocista máris ad ,diplomata útlevelet . Fizetni befektetési tanáccsal lehet ?
szaboria1
@Senara: Kezd nekem az a kép össze állni miből lett a kacsalábon fogóháza a zselés fejűnek.
szaboria1
Orbánnak két ember lesz a veszte ha nagyon kitart mellettük. Janóka és Petike.
Senara
@szaboria1: Már régen is dicsekedett jól tud befektetni . Már tudjuk mibe fektetett . Érdekes a nyereségről senki nem kérdezi meg , mert volt az biztos , de nem az államhoz került az is biztos .
Mobil123
Én is kérek ! (de nem adok semmit érte! :-D)

(Egész jó lett az új Propi oldal :-D Szokni kell de nekem tetszik :-D ))
Levendula
"Akár egyszeri alkalomra is kaphat ilyet bárki, de ilyenkor ezt igényelni kell."
Mondjuk nem vagyok Én bárki, de meg kellene próbálni igényelni... Hátha kapok...
human
@Senara: "15 millió forinttal nőtt az államtitkár vagyona, ami bevallott jövedelme alapján lehetetlennek tűnt. A hivatalos magyarázat szerint Szijjártó "túl jól" forgatta a pénzét, a növekedést kizárólag befektetéseinek köszönheti."
nepszava.hu/cikk/1029461-szijjarto-egy-tipikus-fideszes-karrier
Gyanítom, hogy a Quaestor állt a sikeres tőzsdei machinációk mögött. De vajon nem osztalékról volt inkább szó cserébe, hogy Szijjártó közpénzek milliárdjait vitte a brókerházhoz?
nezelodo
@human: Ha osztalékkot kapott biztos meg is fizette a fidesz kormány által 18 %-ról 30 %-ra lecsökkentett osztalékadót +EHO-t.
voltam
@Mobil123: ma, 08:32
Valami ilyesmi volt a dizájn az arculatváltás előtt is.
Senara
@human: Mindegy milyen formában kapta lóvét , korrupt kormány korrupt külügyminiszterecskéje (
Mobil123
@voltam: Hát nem teljesen . Ez azért más, de tetszik nekem.
zöldszem
Végig olvasva sehol nem találtam, hogy milyen jogon kaphatott diplomata útlevelet Tarsoly!

12. § (1) Diplomata-útlevélre jogosult.
a) 41 a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság elnöke, valamint a Kúria elnöke;
b) 42 az országgyűlési képviselő, a nemzetiségi szószóló és az Európai Parlament magyarországi képviselője;
c) 43 az alapvető jogok biztosa és helyettese, a Kúria elnökhelyettese, a legfőbb ügyész és helyettesei, az Alkotmánybíróság tagja, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke és elnökhelyettese, az Állami Számvevőszék elnöke és alelnökei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és alelnökei;
zöldszem
Folytatás:

d) 44 a miniszterelnök, a miniszter, az államtitkár, a közigazgatási államtitkár és a helyettes államtitkár;
e) 45 a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium diplomáciai vagy konzuli ranggal rendelkező munkatársa, Magyarország diplomáciai képviselete diplomáciai személyzetének tagja, Magyarország konzuli képviselete konzuli tisztviselője, nemzetközi jogon alapuló diplomáciai kiváltságot és mentességet élvező egyéb személy, diplomáciai és konzuli futár;
f) 46 a Honvéd Vezérkar főnöke és helyettese, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója és helyettesei, a katonai külképviseletek vezetői és helyettesei; valamint
g) 47 az a)-f) pontban megjelölt személlyel hivatalos célból együtt utazó, közös háztartásban élő házastársa, eltartott gyermeke.
(2)48 Kizárólag utazásának időtartamára érvényes diplomata-útlevelet kaphat az a személy is, aki a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külpolitikáért felelős miniszter megbízásából diplomáciai küldetéssel utazik külföldre, továbbá az, akinek az útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben az irányítást (felügyeletet) gyakorló miniszter javaslatára a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezte.
13. § (1) Külügyi szolgálati útlevélre jogosult
a) 49 a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium diplomáciai ranggal nem rendelkező közszolgálati tisztviselője;
zöldszem
Folyt:
b) 50 Magyarország diplomáciai képviseletének igazgatási és műszaki személyzete, illetőleg kisegítő személyzetének tagja;
c) 51 Magyarország konzuli képviselete konzuli alkalmazottja és kisegítő személyzetének tagja;
d) a nemzetközi jogon alapuló mentességet élvező más személy;
e) az a)-d) pontok szerint jogosult személlyel hivatalos célból együtt utazó, közös háztartásban élő házastársa és eltartott gyermeke.
(2) 52 Kizárólag utazásának időtartamára érvényes külügyi szolgálati útlevelet kaphat az a személy is, akinek az útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben az irányítást (felügyeletet) gyakorló miniszter javaslatára a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezte.
14. § (1) Az irányítást (felügyeletet) gyakorló miniszter, ennek hiányában a szerv vagy hivatal vezetőjének javaslatára szolgálati útlevelet kaphatnak hivatalos célú utazásuk, illetőleg kiküldetésük idejére53
a) 54 a központi államigazgatási szerveknél, a Köztársasági Elnöki Hivatalnál, az Országgyűlés Hivatalánál, az Alkotmánybíróság Hivatalánál, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalánál, az Állami Számvevőszéknél, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál foglalkoztatottak;
b) a bírák és az ügyészek;
c) a Magyar Nemzeti Bank vezető munkatársai;
d) 55 a szomszédos államokkal fennálló vízügyi együttműködés keretében vízi munka elvégzése, vízkár vagy jégveszély elhárítása érdekében határvízen közlekedő vízügyi dolgozók.
(2) Szolgálati útlevelet kaphat az (1) bekezdés hatálya alá tartozó állampolgárral hivatalos célból együtt utazó, közös háztartásban élő házastársa és eltartott gyermeke.
Szijjártó egy szemét gazembernek bocsátott ki diplomata útlevelet, és még nem mondott le!!!
papa.49
@zöldszem: Nem jó helyen kerested a választ, miért kapott???
CSAK!!!
Neki járt, csak már átkerült a ,,szopó oldalra,,!!!
Mobil123
@zöldszem: Miért kapott?? mert kért ! Na de Te ne kérj mert nem kapsz velem együtt .:-D
Bajkerülő
@zöldszem: (2)48 Kizárólag utazásának időtartamára érvényes diplomata-útlevelet kaphat az a személy is, aki a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külpolitikáért felelős miniszter megbízásából diplomáciai küldetéssel utazik külföldre.
Erre valóban van törvény adta lehetőség, és mivel anyagi előny sem származik belőle nincs értelme ezt megszegni. "Drága" Külügyminiszter Úr is elismerte hogy az Ő javaslatára kapott SZÁMOS alkalommal (ha hiszünk a cikknek). A gond itt nem ezzel van...
zöldszem
@Mobil123: ma, 12:07.
Nekem jó a sima útlevél, amerikai vízummal. Kitiltva nem vagyok, unokázhatok!

Mekkora szemétség, az egész cirkuszt ráakarják nyomni az előző kormányokra.
Igaz, hogy még egy gyorshajtást sem sikerült Gyurcsányra bizonyítaniuk, pedig az egész ügyészség, bíróság a kezükben van. Nem védem az előzőeket sem, mert ők is akasztófára valók, de amit ezek csinálnak az olasz maffia is tanulhatna belőle. Azt meg végképp nem tudom elfogadni érvként, hogy a másik is lopott! Egyik se lopjon!!
Mobil123
@zöldszem: Biszony! Egyetértünk. Nincs a világon olyan hatalom amelyik nem lop , de ezek most felülmúlják az összeset.
zöldszem
@Bajkerülő: Én nem tudom, mert barna vagyok szőke beütéssel, de egy brókercég vezetője mióta diplomata. Tipp, mióta Magyarországon a Fidesz-köpnőmkő párt egyeduralma van. Jó a tipp?
Aki Én
2013-ban az mszp kormány alatt, az mszp külgazdasági minisztere, bizonyos Szíjjártó, egy szintén az mszp kormány regnálása óta, vagyis 2010-óta nem vizsgált brókercég vezetőjének diplomata útlevelet ad, akiről később kiderül, hogy egy 200 milliárdos csalás elkövetője, akinek adtak három hetet, hogy kimenekítse amit lehet, és aki mellékesen több szálon kötődik az mszp-s Szíjjártóhoz, az mszp-s főügyészhez és még ki tudja kihez. A brókercég szóvivője a szintén mszp-s miniszterelnök alatt dolgozott korábban.
Ez a szocialista brókerbotrány egyre szövevényesebb, még a végén le is mondatják a szocialista kormányt, aki törvénytelenül tartott közpénz milliárdokat egy nem vizsgált brókercégnél, akik rogán óta tudjuk, hogy megbízhatatlan bűnözők.
Van kérdés?
Aki Én
@Aki Én: 14:52 javítás: Természetesen Szíjjártó csak később lett miniszter, ekkor még csak javasolta a kivételezést.
Mobil123
@Horizont: Hát amíg olyan túliskolázott védi mint alias ilos addik mit vársz??
Mobil123
@Horizont: Az úgy hülye ahogy van .Olvastam egy pár szövegét és komolyan sokszor nem tudtam eldönteni hogy mit akar mert se eleje se értelme nem volt amit írt. Volt hogy a multik ellen volt hogy mellettük szövegelt pl. na így átugrottam mert nem volt értelme amit lenyomott.
De ez meg csak libsizni tud de facebookon is . Nem volt még egy normális szövege csak trágárság a kommentezőkre.
Mobil123
@Horizont: De miért nem lehet normálisan reagálni mások véleményére?? Miért kell gyalázodni ? És akkor megvannak sértődve ha az ember bepöccen és ki kell magából (sajnos most én is kiakadtam :-(( )
Mobil123
@Horizont: Na igen ő a másik aki azt hiszi magáról hogy szemüveges, bajszos és közel lakik az osztrák határhoz hát mindent lehet. pedig a megnyilvánulási is csak azt bizonyítják hogy egy tirpák.
Mobil123
@Horizont: Hát én sokszor teszem azt :-))
Mobil123
@Horizont: :-))))) Na amíg ilyen taplók vannak addig nehéz lesz :-))))
idppp
Mobil123: Tudod egyáltalán, hogy mit jelent az a szó: tirpák? Szemlátomást fogalmad sincs róla, bunkó!
Mobil123
@idppp: hát úgy látom te vagy másik tirpák!
Bercifiu
A hülye miért nem lépett le, kiben bízott? Petike nagy ívben leszarja.
idppp
Horizont: "Így használja a magyar." Nem a magyar használja így, hanem a börtönszleng! Ezt csak most olvastam, nem tudtam, mert nem vagyok járatos a börtönszlengben, mint Ti! Mentségemre szolgáljon, hogy nem is akarok...
kukac50
Nekem is kellene diplomata útlevél,meg egy kis pénz is,hogy tudjak utazni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.