Az egészségügyi járulékot fizetők 91 százaléka szerint a járulék mértéke és a nyújtott egészségügyi szolgáltatás minősége nincs szinkronban – írja a Napi.hu.

A Róbert Károly Magánkórház & Róbert Rendelőintézet, valamint a Szinapszis Kft. által, az egészségügyi ellátásról, a járulékfizetésről végzett felmérés eredménye arra figyelmeztet, hogy az orvosok után a járulékfizetők is eltűnhetnek a kórházakból.

Rendszeresek azok a betegek akik nem értik, miért fizetnek járulékot, ha egyébként is fizetős magánszolgáltatást vesznek igénybe.

A felmérésből kiderül, fogorvoshoz, nőgyógyászhoz, laborvizsgálatokért, képalkotó vizsgálatokért és bőrgyógyászhoz járunk leggyakrabban magánszolgáltatóhoz.

A válaszadók többsége egyébként azt tartaná méltányosnak, ha az OEP-nek befizetett pénzt ezeken a rendeléseken is fel lehetne használni – olvasható a lap cikkében.

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Anna Mária
Tehát akkor egészségügyi ellátáshoz csak a tehetősebbek fognak hozzájutni hamarosan.
Lényeg persze, hogy az ország keresztény legyen, nehogy eltűnjön a térképről.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Anna Mária
Tehát akkor egészségügyi ellátáshoz csak a tehetősebbek fognak hozzájutni hamarosan.
Lényeg persze, hogy az ország keresztény legyen, nehogy eltűnjön a térképről.
Vizual
Magyarán a jövő: A nyugdíj eltűnik a jövő generációjának, fizetjük a Tb.-t az eü. hozzájárulást stb. ezért mehetünk a magánrendelésre sok pénzért már ha van. Akinek nincs az exkjuzmi, mondta művelt francia. A működő kórházak magánkézben vannak, vagy oda tartanak. Miért is fizetjük a hozzájárulásokat. Éppen most beszélnek a kórházakról a Tv.-ben.
bretagne
Csak az a baj, hogy akinek nincs pénze magánkórházra, azokkal mi lesz? Induljanak máris a temető felé? Persze, arra sem lesz pénze.
magyarbakancs
@Anna Mária: Közös lónak túrós a háta.
Több biztosítási égéségpénztár és nyugdíjpénztárak kellene.
Én 33 éve dolgozom az EÜ-ben.
Egy példa Tüdő daganatos beteg gyógyítása 20 millió forint. Kemó,sugár,citosztatikum,és a többi.

100 tüdő daganatos közül 98 dohányos.
szandokan
@magyarbakancs: Akkor nem a dohányzást kellene abbahagyni? Tudom, én sok esetben szélsőséges vagyok, de aki iszik, drogozik, bagózik, az pusztuljon is meg. Senki nem kényszeríti őket rá, mellesleg a családtól is csak a pénzt veszik el.
Feraj49
Nálunk is kialakítják az amerikai gyógyítási rendszert.Van a közgyógyellátás, éppen az alapellátási szinten a tb befizetések ellenére ,és a fizetős ellátás luxus körülmények között.
Csak nagyon kevesen tudják igénybe venni a "fizetőst " Mo.-on. Ezért csak egy bizonyos kőr jár csak oda.Viszont ahhoz meg túl sok a magánkórház ami nem tudja így fenntartani magát, Mi lesz a vége ? Külföldön nyitnak a magyar orvosok klinikákat. Minket meg a "füves" asszonyok gyógyíthatnak.
magyarbakancs
@szandokan: Olyan biztosítási rendszer kellene ki önpusztító életet él fizessen több biztosítást.
Aki vigyázz magára az kevesebbet.
5 évente kötelezővé tenném a teljes szűrést nőknél,férfiaknál.
Érdekelté tenném a delikvenst arra,hogy vigyázzon magára.
Gépkocsi biztosítás is úgy működik nem okozol balesetet,kárt kevesebbet fizet el.
Amíg minden közös mi érdeke az embernek,hogy vigyázzon magára.?
Volt egy betegem szerette az italt egy hét alatt 4 operáltuk hasnyál miriggyel.
Nem került sokba csak 8 millióba.
JAJMÁR
Mégsem történik semmi, azon kívül, hogy egy-két blogon leírják a véleményüket az emberek. Ebben az országban bármit meg lehet csinálni, lassan már ez lesz az elvárás, ez adja az élet sóját, a reggeli kávé mellé jár a hír: "ma vajon, mivel rövidítenek meg?" ! Oszt kávé felhörpintve, és ennyi!
szandokan
@magyarbakancs: Jók az ötleteid, csak sajnos nem lesz belőle semmi. A szenvedélybeteg emberek nem igazán tolerálnák.
Mézike
@szandokan: Tényleg jók @magyarbakancs: ötletei. De ezek azért nem fognak megvalósulni, mert a kormány mint mindent úgy intéz, hogy a hozzáértő embereket nem kérdezi meg. 33 éves tapasztalattal a háta mögött sokkal jobban tudná , ő vagy bárki más aki ott dolgozik, rendezni az egészségügyet, mint akik most zagyválnak sok milliós fizetésért hozzá nem értve kontárkodva.
EGO
@Anna Mária: Igen, egy hasi ultrahangra fél évet kell várni!
m.macskosz
@Feraj49: ma, 09:33
Nos, ez azért nem egészen így működik az USA-ban. A munkáltatók azzal teszik vonzóvá a munkavállalók számára az állást, hogy fizeti a betegbiztosításukat, fogászati, ellátásukat. A megfelelő jövedelem mellett a munkavállaló pedig önkéntes betegbiztosítást is köt, mert akkor is szüksége lesz/lehet orvosi ellátásra, ha megszűnik az állása. Obama elnök meg épp most akarja bevezetni az alanyi jogon járó egészségügyi ellátást...bevallom, nem tudom, ez mostanság hogy áll, azt tudom, hogy bizony a "gazdagok" emiatt szívesen megölnék Obamát egy kanál vízben.
justhpeter
Kíváncsi vagyok meddig megy ez így ?!?
m.macskosz
@magyarbakancs: ma, 09:34
"Olyan biztosítási rendszer kellene ki önpusztító életet él fizessen több biztosítást."
Ez az USA-ban működik: a biztosító nem is köt szerződést szenvedélybetegekkel.
KERKA
Azt nem értem, ha én, vagy bárki más elmegyünk egy doki magánrendelésére este 18 órakor, ez ugye nem tb-s rendelés, akkor minek kéri el a tb kártyámat???
Kifizetem a 8 ezer vizsgálati díjat, ő viszont nem ad róla számlát.
Ugyanakkor, a kórházi rendelőben fogad, mintha sztk-s beteg lennék. Azért ez sokat mond nem?
m.macskosz
@KERKA: Na, ezt viszont nem merné megtenni sem Svájcban, sem Németországban, sem az USA-ban. Na, de orbanisztánban ez a trend, hiszen a kormány sem tesz mást, mint csal, lop, hazudik!
Toby
Kérem tisztelettel !

Pajzsmirigy műtét utáni ellenőrző laborvizsgálatra áprilisban kérjek időpontot az endokrinológiától...hogy júliusra kapjak ! Kért a f@szom, az kért !
"Még egyszer mondom" hogy egy fidesznyik nyalógép 3,9 milliárdot "nyert", hogy miért ?
"Csak" !
KERKA
@m.macskosz: Ne gondold, hogy nem aggódom az egészségügyi dolgozókért. De aggódom, de a legjobban azokért, akik semmilyen módon nem jutnak hozzá egy kis plusz jövedelemhez.
A fentebb említett furcsaságokat doktorok követik el, azért ők tudnak egy kis pluszhoz is jutni.
Ha valamelyik doki este a rendelőben magánrendelést folytat, annak az eszközeit,, berendezéseit használja nem??? És minek neki a tajszámom???
KERKA
@Toby: édes szivem, azzal, hogy utólag nem vizsgáltatod meg magad, kivel b.tál ki???
A férjemnek mindíg 6 hónapot kell várni a szíves dokira, hálistennek semmi baja, de mindig elzavarom. megkérem neki az időpontot, és nagy csufoskodás után elmegy:))
Mézike
@szandokan: A szó is bennem rekedt! Te igazat adtál nekem? :-)
Mézike
@m.macskosz: Kanadában is valahogy így van. Nagybácsim aki 56 - ba diszidált, no nem azért mert nem tetszett neki a rendszer hanem a lány nem tetszett neki akit nagyapám kinézett neki fiatal volt , és ment. :-) na elkalandoztam. Nagybácsim a Kanadai felesége agyvérzést kapott, mivel erős dohányos volt, a nagybácsi gatyája is ráment az asszonyra, mert ott a szenvedélybetegeknek sokkal többe van az ellátás. Meg is halt szegény. 3 hónapig élt az agyvérzés után de az annyiba került, hogy a bácsikám igen csak a gyerekei támogatására is rászorult.
Mézike
@KERKA: Itt is így van. A kórházban az sztk rendelés után kezdődik a magánrendelés. Ugyanaz a rendelő , eszközök , műszerek...De ez kezd elterjedni az iskolákban is. Bár teljesen más tészta de ide tartozik. A tanárok akik délelőtt "fizetésért " tanítják a gyerekeket, délután kora este, pénzért korrepetálnak, felkészítenek..., ugyanabban a teremben. Ugyanazokat a gyerekeket.
m.macskosz
@KERKA: Értem, amit mondasz. Az egészségügyben dolgozókat tisztelem, becsülöm, sajnálatos, hogy így kényszerülnek emberhez méltó jövedelemhez jutni! Undorító, hogy egy kormányszóvivő az ötszörösét kapja, mint egy traumatológus! Undorító, gusztustalan, hogy egy államtitkár-helyettes tíz ápolónő bérét kapja.
Toby
@KERKA: "Édes szívem" a műtét óta már voltam 3 ("még egyszer mondom" három) laborvizsgálaton és mind a három ugyanolyan kedvező eredményt adott, és mind a három esetben hónapokra előre kaptam időpontot, ami egyben azt is jelenti, hogy akár fel is rúghattam volna a gyertyát már az első eredményig, mert a doki megmondta: " ezzel ne szórakozzon, ez nem egy sima felfázás !"
Ergo: ha én nem megyek el a negyedikre, mert valszeg nem tettem le elég pénzt, akkor a f@szom se megy el, tekintve, hogy szerves egységet képezünk egymással !
KERKA
@Mézike: Azért ez nem ugyanaz, mint a dokik esetében. Mert egy pedagógus nem használja az iskola eszközeit, csak a gyerek tankönyvét, füzetét.
Hidd el. hogy a felzárkóztató órákra ki vannak jelölve a megfelelő pedagógusok, de ha a gyerek még ezután sem tud boldogulni a tantárggyal, kénytelenek az esti korrepetáláshoz folyamodni. Az a pénz amit a ped. kér az pedig bakfitty.
bakegya
Háromévesen jöttem rá ,melyik az a hivatás amire minden sérült,beteg embernek szüksége van vagy lehet-az azonban eszembe sem jutott soha, hogy Magyarország ilyen mostohán bánik majd a segítőkkel.
Mézike
@KERKA: Az iskola termében, az iskola tábláján, az iskola villanyszámláján, az iskola fűtésével, az iskola épületében ne tartson magán órát!
Felzárkóztató órák? Az hol működik? Mert itt olyan nincs. Ha nem tud a gyerek akkor jöjjön vissza délután a szülő pedig fizessen! A korrepetálás ingyenes, legalábbis az én időmben az volt. Már bocsáss meg, de ha egy tanár nem tudja megtanitani a gyereket órán és az általad felzárkóztatásnak nevezett órán akkor hogy a fenébe tudja ugyanaz a tanár megtanítani pénzért?
KERKA
@Mézike: Már megbocsáss én ezt egyedi problémának látom, ezzel a problémával az igazgatóhoz kell fordulni.
Attól, hogy te nem vagy ott a felzárkóztató órákon, attól az még működik. Ez benne van a tanmenetben, amit szigorúan ellenőriznek, ne gondold, hogy azt nem kell 77 féle adminisztrációs kimutatásokon igazolni.
Mézike
@KERKA: Én azt mondom hogy valamilyen szinten mindkettőnknek igaza van.
Az egységes iskolarendszer nem jól működik.
Mikor én jártam iskolába délután volt a napközi, és ott minden aznap vett anyagot átvették velünk a napközis tanárok.
Ma pedig? hazamegy a gyerek a napköziből és otthon a szülő neki ül vele tanulni. Egy fáradt szülő és egy fáradt gyerek nem sok mindent tudnak összehozni. Tudom azóta magasabb lett a követelmény. Na de akkor az oktatás is ehhez igazodjon. Mit tegyen az a szülő aki mindent elkövet a gyerekért de nincs pénze külön órára?
KERKA
@Mézike: nagyon röviden, mert nem ez a téma: a korrepetálás nem kimondottan a pénz kérdése. Nem minden szülő tud segíteni az informatikában, angol-német nyelvben, de még a matekban sem., ezért fogadnak a gyerek mellé szaktanárt.
Az otthon tanulás pedig a fölöslegesen kiadott plusz feladatok, amivel én sem értek egyet.
Mézike
@KERKA: Én is ezt mondtam, csak azt a kérdést hozzátettem, mit tegyen a szülő ha nincs pénze?
Sajna kell otthon tanulni.:-(
KERKA
@Mirabilis: Egy mély gondolkodás után csak rájöttem, hogy mit nem értettem eddig:))
kornytech
@Anna Mária: Ez a kérdés nem csak a tehetősökről szól, hanem mindenkiről aki járulékot fizet, hiszen egy olyan alacsony fizetésnél is, ami mondjuk nettóban 100 ezer forint, havi szinten elég jelentős a járulék fizetése. A legtöbben ennek a töredékét sem költik el egy magánrendelőben. Végül is érthető lenne, hogy ha már ennyi pénzt fizet be még egy alacsony fizetésű járulékfizető is, hogy akkor azt valóban fel is használhassa egészségügyi szolgáltatásra. Ami ha nem érhető el az állami egészségügyben, akkor felhasználható legyen a magánban. Így is rengeteg olyan vizsgálat van, amit az OEP nem finanszíroz.
kornytech
@kornytech: És emellett nem csak a levont járulékból kellene finanszírozni az egészségügyet. Látom, hogy az egészségügyi dolgozók milyen emberfeletti munkát végeznek, és igenis megérdemelnék a magasabb fizetést, és az emberibb körülményeket. Rengeteg kevésbé fontos állami kiadás van, amit inkább az egészségügybe kellene beleforgatni és azzal sokat javulhatna a helyzet.
Anna Mária
@kornytech: Ha Orbánéknak így éri meg, akkor ez van (mindaddig, amíg a jónép tűri).
1szomjas
@szandokan: Alapvetően (ez esetben...) egyetértünk, de lehet árnyalni ezt a képet... A dohányzóknak csak kis %-a lesz daganatos, a nagy többségük teljesen más okok miatt hal meg... Az alkohollal hasonló a helyzet... (A drogozás más ,,tészta"... ) De, nem vitatva ezek káros hatásait, te ne tudnád, hogy az igazán életellenes tényezők a kipufogógázok, és a mindent elárasztó vegyszerek ? Igaz, ezekre hiába kapnánk ösztönzést, hogy ne szívjuk be, ne együk meg... :(
Desischado
@Toby: Ezt én is megerősíthetem, nekem is hónapokat kell várni az endokrinológushoz időpontra. Mást nem tehetek, időben megkérem. Szerncsére eddig még minden rendben van, hogy el ne kiabáljam. vigyázz magadra, és mindenképp menj el! ezt kéne orbánéknak a saját bőrükön megtapasztalni! Jó egészséget kívánok neked!
magyarbakancs
@m.macskosz: Ami nálunk van biztosítási rendszer nem vezet sehova.
Nincs az a pénz amit nem élne fel a kórházak.
Pazarolnak.
Betegek meg nem érdekeltek a saját égésegük megőrzésében mert majd meg gyógyítanak.
mate03
@szandokan: Én egyikkel sem éltem!Mégis az Uzsoki-úti radiológián végeztem! Ha nincs ismerősöm és pénzem,még mindig várólistán lennék!Pedig majdnem 55.évig fizettem,egészség ügyi adót!
JAJMÁR
Nagyon igazatok van, a betegbiztosítást is teljesen új alapokra kellene helyezni. Ami most van, teljes káosz,. és igazságtalan is.
A járuléklevonás százalékos, de a biztosítás ugyanaz, alap jár annak is, aki évtizedekig magas százalékot fizetett, és annak is, aki éppen csak.

Én ezt változtatnám meg, különböző biztosítási összegekhez hozzárendelném, hogy ez milyen ellátásokat fedez és milyen feltételekkel. (Pl. szenvedélybetegségből eredő szervi elváltozás esetén drágább.).
. Alapellátás mindenkinek járna, vagyis a sürgős ellátások.

A lényeg, hogy ezeket a biztosításokat bármikor felemelni, illetve csökkenteni lehessen, és - ahogy egyébként is - 3 havi fizetés után, már járna.
Egyáltalán nem függne a munkaviszonytól, és nem az állam emelné le, hanem az egyén fizetni, ahogy a lakásbiztosítást is.
Így, ha valaki megbetegszik, és megköti a magasabb biztosítást, jogosult lesz a magasabb ellátásra. Ha valaki egészséges, akkor neki elég lenne az alap, ha úgy dönt. A magánkórházakat ugyanúgy igénybe vehetné bárki a biztosításával, ha fedezi, az ottani díjakat.
A hálapénzt pedig el kellene felejteni.
m.macskosz
@JAJMÁR: "A járuléklevonás százalékos, de a biztosítás ugyanaz, alap jár annak is, aki évtizedekig magas százalékot fizetett, és annak is, aki éppen csak."
A politikai elit ingyen kapja az eü.ellátást, minden szinten, de ez egy dolog.
Viszont pl. zsigamarcell, vidaildikó és ötszáz államtitkár, -helyettes, kormány- párt, anyámkínja szóvivő komoly összeget tud felmutatni. Akkor nekik jár az extra szolgáltatás, de az a keményen dolgozó mosogató, aki minimálbért kap, érje be a minimummal?
spu00
Nem tudják véletlenül, hogy a 2002-2010 között leépített 15.000 kórházi ágyakhoz tartozó orvosok, ápolók hová tűntek? 2010-14 között 25% béremelés történt az egézségügyben, 500 milliárdos rekonstrukció van folyamatban, a családorvosok 130.000-t kaptak.
JAJMÁR
@m.macskosz: 16:51 Ez igaz, de mindenkinek ugyanolyan "magas" színvonalon nem képes, - még alacsonyabbon sem - biztosítani az ellátást, ez látszik. Ha nem százalékos, hanem konkrét összegű lenne a biztosítás, akkor a gyógyulás idejére a kisebb keresetű is könnyebben meg tudná kötni a magasabb összegű biztosítást, mint megfizetni a magánkórházat. Különbség mindig is lesz, ha nem teszik láthatóvá, akkor megy a zsebbe. A politikai elit ingyenes gyógykezelését nagyon elítélem. Nekik nem ingyen gyógyulás jár, de alapítványokba kellene fizetniük, segítve a szegényeken.
Csak ahhoz másik elit kellene.
Anna Mária
@JAJMÁR: És a te verziód szerint azokkal mi lenne, akik semmilyen biztosítással nem rendelkeznek?
Például egy balesetkor a mentős első dolga lenne szépen kiválogatni, kinek van biztosítása, kinek nincs, és akinek nincs, azt otthagyná vérbe fagyva?
JAJMÁR
@Anna Mária: 08:56 A sürgősségi ellátás mindenkinek járna, de persze azt kellene elérni, hogy az alapellátást mindenki ki tudja fizetni, és ehhez kapja meg azt a listát, ami ezért jár.
Én már nagyon sok pénzt befizettem a tb-nek, és szerencsére ennek a töredékét sem költötte rám az állam. De a betegséget mindig nem lehet kivédeni, vagyis, mire odaérek, se orvos, se ápoló, se eü. nem lesz.
Ott maradnak vérbe fagyba azok is, akiknek semmijük sincs, és azok is, akik egy életen fizettek, ha most éppen nincs meg a magánkórházi pénz a fiókban. Ma teljesen mindegy, annak is annyi jár, akitől levonják a kezelés árát járulék formájában, mint akitől nem tudják.
(Nem a milliárdosokra gondolok, hanem arra a középosztályra, amelyik végigdolgozott pár évtizedet, és most csúszik lefelé.)
Anna Mária
@JAJMÁR: Éppen ez az: a biztosítási rendszer reformja, a befizetésekkel arányosított ellátás nem segítene azon a helyzeten, ami hamarosan előáll, vagy helyenként már elő is állt: sem munkaerő, sem eszköz, sem megfelelő épületek nincsenek.
JAJMÁR
@Anna Mária: 10:22 Persze, a költségvetésből hozzá kell járulni, "csak" a tb-ből nem lehet - soha nem is lehetett - fenntartani, sőt fejleszteni az eü.-t
Sőt, ehhez még kellene, hogy a legfelső réteg anyagi támogatásokkal, adományokkal segítse a legalsó, szegény emberek gyógyítását.
Nekem nincs más ötletem, de omlik össze, és nem csak eü., minden állami szolgáltatás..
Anna Mária
@JAJMÁR: Tudom, és arra, ami most következik, és már létezik is, még fel sem lehet készülni. Nem tudnak az emberek otthon pl. antibiotikumot meg kötszert betárazni.
A jelenlegi vezetés pedig egyáltalán nem foglalkozik a problémák megoldásával.
sziha
@bretagne: mint ahogy tobb politikus 7 eves gyermeke mar sok-sok millios vityinlovat tudhat magaenak, valoszinuleg ennyi munka es elettapasztalattal a dolgozo kisember gyermeke is mar tizen egy-ket evesen mar kimegy, es az elso par kapavagas mar meg is van. Meg egy par ev, es mar nem kell penz, hisz a godor kesz van, a zember ugysem fog sokaig elni az egeszsegugy jelen allasa szerint... Hazugovicsek meg rohognek a markukba, es allnak tovabb sajat labukon...
bretagne
@sziha: Azért ne legyél ennyire pesszimista!
sziha
@bretagne: a legszornyubb, hogy ez nem pesszimizmus, hanem realizmus...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.