Gyakorlatilag poroszkálnak a könyöktámaszos mankóikkal. Kérdezősködnek, próbálják értelmezni a buszmenetrendet. Van aki iránymutatással és hangosan elmondott szavakkal magyarázva segíti őket.

Az elől álló stoppolgat, de határozatlan mozdulattal. És persze hiába is lenne bátor a mozdulat. Jobb így. A boltba megyek a posta felőli oldalon. Átlépek. Csak mert használtam már ilyen gyógyászati segédeszközt – alig vártam, hogy átállhassak a sima tenyeres támaszbotra –, és mert anya szült bennünket. Őket nehezebb helyre. Kérdezem, mi a gond. Mit segíthetek. De kocsim az pont nem volt igazán sose. Mondják, hogy a Técsőt keresik.

Técső. Técső? Elsőre nem értem, egy ezredmásodpercre gondolok a Kárpátalján fekvő városra Husztnak romvárától 30 kilométerre és a Técsői Banda nevű zseniális népzenekarra, akiket éppen Csabdiról ismerek – aztán kiderül, hogy a Tesco-t keresik.

Szemmel láthatóan nem hétvégi nagybevásárlás miatt. Az áruházi járat, vagy bármilyen járat érdekelné őket, mert nagyon lassú haladásuk. Az elől álló stoppol.

Éles fájdalmuk azt hiszem nincs. A magasabb szárazon és csúnyán köhög. Cigit kérnek. Nincs szmokingom. A táborban élnek. Szíriából érkeztek mindketten. Nem rokonok. Sorstársak. Főleg a fehér pólóssal beszélgetünk. Be is mutatkozunk mindkettővel utónévre szorítkozva. A próféta nevét viselőtől kérdezem, mi történt a lábával. Gesztikulálva, angol szavak sorolásával mondja, hogy a ház, amiben éltek, összeomlott bombázáskor. Tekintetét az égnek emelve, tenyerét szemei előtt végighúzva, a szemét lehunyva tartva mutatja és mondja három másodperc alatt, hogy szülei házuk romjai között haltak meg. "Father, Mother, Dead." Szemlehunyásnyi életek.

Kérdezem az utastársáról, hogy ő ugyanabban a házban volt-e. Nem. Ebben maradunk. Kérdezem a település nevét is, nem írom le védelmük miatt, még ez a kép is több a soknál.

Nem muszáj velem senkinek egyetértenie a viszonyításért: de akkor is megbecsülöm, hogy saját falumban – saját lábamon elmehetek kenyérért, hogy aztán vajjal és például birslekvárral kenjük meg a saját hajlékunkban saját asztalunknál például kakaóhoz.

Ez aztán megérne egy nagyívű nemzeti konzultációt x milliárdért, közpénzen.

Még igaz is lenne minden szava...

God bless you!

Izing Antal, a Bicskei-Szó újságírójának jegyzete

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Nem gazember, aki ezt bármilyen politikai célra használja ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jancsipapa
@Anna Mária: Ez tényleg borzasztó . De az is borzasztó ,hogy ilyen minden magyarra jutna vagy száz .Vagy ezer ...
justhpeter
Nem gazember, aki ezt bármilyen politikai célra használja ?
Anna Mária
@jancsipapa: Nem gondolod ugye te sem komolyan, hogy a háborúk ellen menekülők éppen Magyarországon szeretnének letelepedni?
Desischado
Mit csodálkoztok? Fideszes mentalitás!
mate03
@jancsipapa: Azért az eddigi bejegyzéseid után,nem gondoltam volna,hogy ezt komolyan gondoltad!?Viccnek jó volt,de ha nem .akkor annyira hamis,hogy ugat!
verum
@jancsipapa: - te már segítettél valaha egyetlen rászoruló magyaron?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.