A Párbeszéd Magyarországért szerint a kormány lakhatási politikájának hibájából tömeges kilakoltatások várhatóak szeptembertől. 

A bankok ugyanis korlátozások nélkül végrehajtási eljárás alá vonhatják majd azokat az ingatlanokat, amelyek valamilyen tartozással terheltek, ezen belül pedig jelentősen érintettek a devizahitelesek – indokolta álláspontjukat Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A politikus elmondta: a Nemzeti Eszközkezelő ugyan megvásárolhatja a bajbajutottak ingatlanát, de a kormány az erre fordítható összeget csökkentette. A 2016-os költségvetés csak 15 milliárd forintot szán az eszközkezelő működésére, míg ebben az évben 30 milliárd forint jutott rá.

Szabó Rebeka szerint további megszorítások is vannak a jövő évi költségvetésben: kevesebb pénz jut az önkormányzatoknak és szociális juttatásokat is megszüntetett a kormány. Utóbbira példa a lakásfenntartási és adósságkezelési támogatás, ami 20 milliárd forint elvonást jelent a „bajbajutottak zsebéből”, és az önkormányzatok döntésén múlik, hogyan pótolják ezt a támogatást – emelte ki a politikus.

Szabó Rebeka az Eurostat legfrissebb adataira hivatkozva úgy fogalmazott, Magyarországon évről évre nő a lakhatási szegénység; mintegy 500 ezer ember él olyan lakásban, ahol nincs wc, illetve minden negyedik felnőtt és minden harmadik gyerek él egészségre ártalmas körülmények között, például beázó, penészes ingatlanban. Hozzáfűzte: mintegy 300 ezer ember élhet különböző szegénytelepeken.

Ezt a problémát a 2016-os költségvetési számokkal nem lehet felszámolni – jelentette ki a PM-es politikus.

Zugló szociális ügyekért felelős alpolgármestereként arra kérte a többi önkormányzatot, hogy a lakhatási problémák megoldása érdekében tegyenek további lépéseket, és kövessék a zuglói modellt. Emlékeztetett: a XIV. kerületben idén kibővítették a lakásfenntartási támogatás körét és összegét, amely így mintegy 1100 családot érinthet.

Szabó Rebeka közölte: olyan juttatási rendszert kell kidolgozni, ami az alsó középosztálynak is segíteni tud, hiszen a hajléktalanná válás útján ma Magyarországon nagyon könnyű elindulni, ezt pedig meg kell akadályozni.

78 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dömdödöm
A politikájuk minden megmozdulása hibás ! Nem csak a lakhatási .
Megpróbálnak kényszerintézkedésekkel ,rákényszerítéssel megoldani egy problémát
és abból keletkezik a másik . Mégnagyobb ! Ez az igazi böszmeség nem a Gyurcsányi !
:-((((((((((((((((((((
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gulyasgyula
Hölgyek Úrak minderől irtok csak a lényegről nem ..Nem támogatás , segély kell hanem rendes munkáért rendes bér ..Perzse van az élősködő réteg aki nem akar dolgozni , neki maradjon a közmunka , lakás helyet csak tető //pajta // a fejük fölé ..
m.macskosz
@orogordog: Erre inkább nem is reagálok! :(
m.macskosz
@eszegfu: tegnap, 14:00
Nem tudom, melyik banknál mennyivel csökkent,
--ha ugyan csökkent-- a havi törlesztő részletük az adósoknak,
de hogy MEGMENTVE csak a kvesztoros harácsolók és a 180 forinton végtörlesztő NEM RÁSZORULÓK lettek, az biztos! (Kicsit magyartalanul fogalmaztam, de azt hiszem, aki akarja, érti.)
eszegfu
@m.macskosz: 22:03 Nincs mit hozzátennem, igy igaz szerintem is.
eszegfu
@gulyasgyula: 21:37 Egyetértünk...csakhogy ezt elvárom a kormány tagjaitól, államtitkáraitól, vagyis mindenkitől! Nekik már van "rendes" munkájuk és bérük, csakhogy nem látom, hogy dolgozni szeretnének! Ők az igazi "élősködők"!
vizinyuszi
macskosz:

Nyugodtan igénybe vehette volna a végtörlesztést bármelyik hiteles, nem névre szólt. Nem értelek.
A kvesztoros bandát illetően igazad van, ők tényleg csak spekuláló harácsolók.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.