A mentők által végzett mesterséges légútbiztosításnál használt izombénító orvosságok alkalmazása hozzájárult legalább öt beteg halálához – ez derül ki abból a szakértői jelentésből, amely az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának megbízásából készült – írja a Népszabadság.

A 2013 októberében bevezetett eljárásban olyan injekciót adnak a lélegeztetésre szoruló betegnek, amely leállítja a spontán légzést azért, hogy megkönnyítse a mentőtiszt számára a mesterséges lélegeztetéshez szükséges tubus behelyezését.

A lap szerint a módszert számos mentős vitatja, és az Országos Mentőszolgálat főigazgatója maga is szakértői véleményt kért, megjelölve nyolc esetet, amikor az injekció alkalmazása után leállt a beteg keringése.

A nyolc beteg közül ötöt nem sikerült újraéleszteni, és a szakértői jelentés szerint az izombénító szerek alkalmazása hozzájárulhatott a halálukhoz.

A lap kérdéseire sem a jelentést készítő szakértők, sem az OMSZ, sem az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet nem válaszolt.

Közben közleményt adtak ki. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szerint a Népszabadság keddi, az új lélegeztetési eljárásról szóló cikke hamisan sugalmazza, hogy a mentőknél évek óta alkalmazott, életmentő módszer öt beteg halálát okozta. Az OMSZ az újság ellen jogi lépéseket tesz.

Az OMSZ MTI-hez kedden eljuttatott közleményében leszögezi, hogy a valóság a leírtakkal szemben az, hogy a magyar mentők a jelenleg létező legeredményesebb légút-biztosítási eljárást alkalmazzák. A magyar mentőhelikopterek és eset-rohamkocsik szakemberei az eljárással az elmúlt években több ezer életveszélyes állapotú beteg életét mentették meg. Mint írják, a légút-biztosítás a közvetlen életveszély okát – például belső vérzés, agysérülés, szívizom elhalás – önmagában rendszerint nem szüntetheti meg, vagyis sajnos ezzel sem lehet minden beteget megmenteni.

Ilyen esetekben a beteg nem az életmentési kísérlet miatt, hanem az életmentési kísérlet ellenére veszíti életét – fogalmaznak közleményükben, hozzátéve, az OMSZ az eljárás során alkalmazott gyógyszerek engedélyével rendelkezik, a hivatkozott, konkrét esetekben a felkért szakértők sem az alapbetegségeket, sem a halál okát nem ismerhették, így jelentésük összefüggést az eljárás és a halálozás között nem mutathatott és nem is mutatott ki.

Leszögezik továbbá, hogy az RSI (rapid szekvenciájú intubáció) a jelenleg létező legeredményesebb légút-biztosítási módszer, mely maximális betegbiztonságot nyújtva ma már "arany standardként" alkalmazott eljárás számos fejlett ország sürgősségi ellátásában.

Az OMSZ megjegyzi, egy korszerű eljárás bevezetése, a megszokott, hagyományos módszer megváltoztatása óhatatlanul ellenérzést kelthet azokban, akik a hagyományokhoz ragaszkodnak és nehezen fogadják be az újat. Így történt ez annak idején az első, légcsőbe vezetett tubus (intubáció), az első elektromos áramütéssel beindított szív (defibrilláció) és az első szívbe juttatott elektróda (pacemaker-terápia) esetében is, de a tapasztalatok az előrelépést igazolták.

"A betegek mentőellátásba vetett bizalma egyes esetekben a túlélés, gyógyulás alapfeltétele lehet. A Népszabadság újabb hamis cikke ezt a bizalmat ingathatja meg, ezért az Országos Mentőszolgálat a lap ellen jogi lépéseket tesz" – szögezi le az OMSZ.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Nyolcból öt eset -- és a mentők vezetői nem válaszolnak.
No ugye hogy igazuk van a honatyáknak, hogy nem lehet itt mindenféle kérdéseket föltenni, mert az csak zavart okoz a fejekben. Ez csak a ballibsik áskálódása.
Szép csöndben halálozzunk el, minden pánik nélkül. Mentő sem kell, orvos sem kell, kórház sem kell. Elvégre senki nem élhet örökké, igaz?
Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
nabaszki...jól nézünk ki...szeretem ezeket a híreket. erősíti az egészségügybe vetett bizalmam.
a piacon hallott összeesküvéselméletekről már nem is beszélve. ott aztán mindenki mindent tud.
lópicigáspár
És merje valaki azt állítani, hogy nem módszeresen irtanak bennünket! Az Isten mentsen meg bárkit, aki az "egészségügy" karmai közé keveredik!
verum
Nyolcból öt eset -- és a mentők vezetői nem válaszolnak.
No ugye hogy igazuk van a honatyáknak, hogy nem lehet itt mindenféle kérdéseket föltenni, mert az csak zavart okoz a fejekben. Ez csak a ballibsik áskálódása.
Szép csöndben halálozzunk el, minden pánik nélkül. Mentő sem kell, orvos sem kell, kórház sem kell. Elvégre senki nem élhet örökké, igaz?
Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
eugen4402
A spontán légzés leállítását sokkal olcsóbb módszerrel is meg lehet valósítani: a páciens nyakának erőteljes megszorításával. Max. 240 sec. garantált sikerrel kecsegtet. Persze nekünk majmolni kell az összeomlóban lévő nyugati eljárásokat, aztán sírunk, hogy nincs pénz az eü.-re. Erősmarkú magyar legények, elő a gumikalapáccsal, konyhakéssel... :-(((
verum
@eugen4402: - a nyugati eljárással nincs gond. Csakhogy ott szakápoló megy ki a beteghez, aki ki van oktatva erre az eljárásra és tudja, hogy mikor szabad és mikor nem szabad ezt alkalmazni és ki van képezve az alkalmazására.
Nálunk meg sokszor még szakápoló sincs a mentőn, nemhogy orvos.
eugen4402
@verum: Létezik ilyen, hogy orvosok, szakápolók helyett "közmunkások" vonulnak bevetésre? A injekcióval tényleg nem lehet probléma, ha a forgalombahozatali engedélyt megadták...
Tekla
@verum: Nincs mérlegelési lehetőség, tudtommal protokoll előírás !
verum
@eugen4402: - azt nem tudom. Viszont mentős ismerősöm mondta, hogy ha van is szakápoló és tudja is használni, abszurdum, hogy kötelező. Ez nyugaton sem így van, ott a beteg állapota a mérvadó.
verum
@Tekla: - jól tudod, és abszurdum, hogy kötelező.
Strong
Volt már hasonló...

Egy újfajta kontrasztanyag használata miatt is meghaltak az egyik kórházban. Mint a vizsgálatokból kiderült kb százszoros dózist kaptak a betegek. (mert nem hígították)
magyarbakancs
"Izombénító orvosságok alkalmazása hozzájárult legalább öt beteg halálához – ez derül ki abból a szakértői jelentésből, amely az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának megbízásából készült "
Ilyen gyógyszert csak intenzíves körülmények között és műtőben lehet használni.
Aki eszt engedélyezte rajta próbálnám ki.
Bátor az a mentőtiszt aki ilyet használ.
nemkati
@verum: Azért azt nem árt tisztázni, hogy nem írnak arról, hány esetben használták ezt az izombénító szert, nyilván nem 8. A cikkben csak annyi áll, hogy volt 8 olyan eset, amikor leállt a keringés, és ebből 5 embert nem tudtak újraéleszteni.
sentinel216
@verum: De van a forgalomban ügyesen és gyorsan közlekedő, világhírű mentős sofőrünk. Nem láttad még a jutyubon?
verum
@nemkati: - te hagynád a hozzátartozódat ilyen módon kezelni idehaza?
verum
@sentinel216: - de láttam. És minden tiszteletem az övé és minden mentősé.
Amit keményen kritizálok, az az hogy itt is pártkatonák ülhetnek a vezetői székben. Nem a volánnál, mert nem sofőr, hanem vezető az, akit hibáztatok. ;-)
nemkati
@verum: Amíg nem olvastam ezt a cikket, addig nem tudtam, hogy létezik ilyen eljárás. Nyilván, ha nem tudom, mi ez, és megkérdez a mentős, hogy engedem-e, akkor nézek, mint a moziban, és rábízom. Ha tudok róla, akkor ezek után rajtam a felelősség, hogy mit döntök.
Azt viszont nem értem, hogy az írásomtól hogy jutottál el a kérdésedig?
verum
@nemkati: azért kérdeztem, mert nem értem tisztán, hogy mit jelentene, ha a statisztika mást mond? Ha mondjuk "csak" a negyede hal meg a betegeknek az eljárás során? Mit tisztázna nálad?
Én korábban hallottam már erről, mert ahogy írtam fentebb, mentős ismerősünk már annak idején is nagy hibának tartotta, amikor bevezették.
nemkati
@verum: Mit jelentene a statisztika? Sokat. Nem mindegy, hogy a negyede, vagy 1000-ből egy hal meg, de a többiek életét megmentik.
KERKA
Sose fogjuk megtudni az igazságot, mert a szakértői vizsgálat eredményét nem fogják nyilvánosságra hozni. De azt sem hiszem el, hogy ennyi haláleset után a mentősök már nem beszélték meg egymás között, hogy megugrott a halálozások száma, vajon mi lehet az oka??
majd a nagytudásu búgó hangú mentős sztár megmagyarázza .
verum
@nemkati: - hát, eddig öten meghaltak - az ezerből egy már elve nem stimmel.
És az, hogy kötelező legyen egy eljárás akkor is, amikor a helyszínen a beteg állapota, körülményei, előzményei ezt nem indokolják, amikor nincs biztosítva szakképzett ápoló, vagy orvos -- elve rossz.
A statisztika hihetőbb a nyolcból öt tragikus halálesetnél.
nemkati
@verum: Én még mindig nem ismerem a statisztikát, hogy hányból 5. Persze, egy is sok.
verum
@nemkati: - nekem meg a statisztikánál többet mond az, amit a mentősök jeleznek.
nemkati
@verum: Nekem meg a statisztika mondana többet, de ezen nem veszünk össze. :))
eugen4402
@KERKA: Igazad lett. A "nagytudású, búgó hangú mentős sztár röviden bulvárizűnek nevezte a Népszabi cikkét, és közölte, hogy ezt az eljárást csak indokolt esetben alkalmazták eddig több ezer esetben, a halálesetek nem az injekció MIATT, hanem annak ELLENÉRE következtek be. Mindenki annak hisz, akinek akar...
verum
@Mirabilis: - ja, nemhogy szakorvos, de szakápoló sem jut már a mentőbe. :-(
Commneter
... OK! ... OK! ... az eljárással nincs gond ... de mi a helyzet a mentősökkel?!:oo
kicsilac
Hazudnak, hazudnak és folyamatosan hazudnak. Ha jól tudom ezt a problémát három Egri oxiológus mentő orvos vetette fel először. Szakmai és jogi érvekkel alátámasztva eljuttatták véleményüket az illetékes vezetőknek. A válasz a vezetőktől egyszerű fenyegetés volt, hogy ki rúgják őket. Ezt azért nem merték meglépni, mert a "nagy tudású" OMSZ vezetők tisztában voltak a három orvos igazával. Győrfi Pali folyamatosan hazudik a mundér nem létező becsületét védendő, a meg nem kapott munkaruháról, a bevethető kocsiparkról...stb. Sajnálom szegényt, mert ő ezért kapja a fizetését. A cikkben szereplő sajtóperből pedig nem lesz semmi, mert a nagyarcú OMSZ vezetői is tisztában vannak a módszer káros mivoltával.
Desischado
Ha qa szer káros, hogy merik bevetni?! Mi folyik itt?! Hogy merték a szőnyeg alá söpörni a három orvos véleményét?! Nekem egy ember élete is számít, miért nem találnak biztonságos megoldást?! Akik ezt eltussolják, nyugodtan tekinthetik gyilkosnak magukat!
Tekla
@Commneter: Ne hogy mentős könnyítő ,légzésbénítás normális legyen,és főleg kötelezően . Minta véna biztosítás , ha kórházba kerülsz , akkor is ha semmi szükség rá! aztán begyullad és máris kezelhetnek még valamivel. anyag és eszköz pazarlás, és még ezek a szegény eü-k.
szaboria1
Egy aneszteziológus épp most fejtette ki a véleményét a mo. mentő rossz eljárást alkalmaz. Angolok, németek amerikaiak jobb módszert alkalmaznak.
Vajon kinek a módszerét vettük meg már megint. Elnéztem a mentősök gyakorlatát hát én abból nem kérnék mire behelyeznék a tubust addigra meg is halhatnék.
F_Viktor
@szaboria1: Mutyi. Biztosan valami haver gyártja a szert.
Ez csak poén volt, ilyet azért nem tételezek fel maffiózóinkról.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.