Zacher Gábor toxikológus szerint manapság a különböző drogok kinézete és fantázianeve alapján sem azok összetételére, sem a hatására nem lehet következtetni. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Sürgősségi Centrumának vezető főorvosa az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában azt mondta: a különböző kábítószerek kipróbálása ma már olyan, mint az "orosz rulett".

A toxikológus megfogalmazása szerint 1995 és 2008 között még "boldog békeidők" voltak, amikor az ecstasy még valóban ecstasyt tartalmazott. Ma már számos különböző színű, mintájú és fantázianevet viselő szer van a piacon – mondta Zacher Gábor, akit azzal kapcsolatban kérdeztek, hogy a múlt héten tömeges mérgezést okoztak a nyugat-lengyelországi vajdaságokban – a sziléziaiban és a nagy-lengyelországiban – a partidrogok. A mérgezést valószínűleg egy Mocarz (Felség) nevű szer okozta. Csütörtöktől vasárnap reggelig 127 ember szorult kórházi kezelésre, köztük egy terhes nő, valamint több kiskorú. Négy ember állapota súlyos.

A toxikológus azt mondta: csak a speciális vizsgálatok után lehet megtudni, hogy ez az új szer mit tartalmaz pontosan. Elképzelhető, hogy egy nagyobb tisztaságú szer került piacra – tette hozzá.

Zacher Gábor azt is elmondta, hogy régen a füves cigaretták is 1-2 százalékos, maximum 3 százalékos THC-t tartalmaztak, ez ma már 15-16 százalék, sőt vannak olyan génmódosított kendernövények, amelyek 60-70 százalékos hatóanyagot tartalmaznak.

A toxikológus arra az intelemre, hogy a "legjobb védekezés, ha valaki ki se próbálja", azt hangsúlyozta: mindez azon múlik, hogy mire tanítják a gyereket, az "tud-e jó döntést hozni", amikor kábítószerrel kínálják.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Az az igazság, hogy lassan már a drog nélküli élet is orosz rulett lesz ebben az országban. Kérdezzék bátran erről például a rokkantakat, a közmunkásokat, az emigrálni készülőket.
bakegya
KÖVETKEZTETÉS-...rámozdulni viszont lehetne!!!
Eretnick
" vannak olyan génmódosított kendernövények, amelyek 60-70 százalékos hatóanyagot tartalmaznak"
Ez egy nagy büdös kamu, MIÉRT KELL HAZUDNIA DRÁGA ZACHER ÚR?
2015 áprilisában a legnagyobb THC-tartalmú kendervirág, a Colorado Indica Flower: Chem D.O.G. a Next Harvest-től 32.13% THC. A másik hogy a fajtanemesítés nem génmódosítással történik hanem szelekcióval, mégis mi a büdös lófasszal géninjektálnák magasabb THC-tartalomért amikor a kenderfajtákban van egyedül THC??? Nedves álmaival és-vagy rémképeivel?

Ha nem ad-has kamu akkor ide lehet írni a forrást, kedves Hírneves Toxikológus Példakép, nagyon érdekelne egy egész iparágat. Köszönöm.
Aztán, toxikológusként tisztában lehetne azzal a ténnyel is hogy a designer-drogok térnyerése ellen kettő dologgal lehet küzdeni: az egyik az életszínvonal és tiszta jövőkép, a másik az ártalomcsökkentés.

Az első lehetőséget módszeresen igyekeznek elcseszni a korrupt politikusok, ártalomcsökkentésre az egyedüli megoldás pedig a marihuána teljes legalizációja. Ehhez képest úgy demonizálja a füvet mint ha az ötvenes években élne és a DuPont-tól kapná a fizetését. Kinek a szekerét tolja? Ennyire igyekszik hogy egyre több munkája legyen?
Anna Mária
@Eretnick: Végre értelmes szavak drogügyben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.