Még mindig szivattyúznak az elöntött balatoni településeken, ahol a hétfő délután lezúduló nagy mennyiségű esővíz pincékbe és lakóházakba tört be – közölte kedd délelőtt a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Bázelné Mihályka Szabina tűzoltó főhadnagy tájékoztatása szerint Balatonújlakon, Balatonmáriafürdőn és Balatonkeresztúron a csatornák nem tudták elvezetni a csapadékot, 21 helyszínen dolgoztak a szivattyúk hétfő éjszaka. A marcali hivatásos tűzoltók mellett kéthelyi és balatonkeresztúri önkéntesek dolgoztak a víz eltávolításán, valamint egy kaposvári egységet is a helyszínre vezényeltek.

A tűzoltók egy-egy átereszt megtisztítottak, ezután a felgyülemlett víz lassan apadni kezdett, de a szivattyúk folyamatosan dolgoznak – tudatta a szóvivő, hozzátéve: Balatonmáriafürdőről és Balatonkeresztúrról még mindig érkeznek bejelentések a megyei műveletirányítási központba.

Közölte továbbá, hogy egy balatonmáriafürdői gyerektábor 100 lakóját ideiglenesen a balatonkeresztúri sportcsarnokban helyezték el éjszakára. Az épületekbe betört a víz, ezért azokat fertőtleníteni kell.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Papuska1
Végre egy majdnem pártfüggetlen téma, sőt kicsit az "enyémeknek is" szól a kritika. Jó dolog, hogy óriási pénzeket próbálunk befektetni, a már csak mérsékelhető időjárási és éghajlatváltozás befolyásolására. Mivel ebben valóban olyan mikroszkopikus szerepünk van a világ gazdaságaihoz képest, hogy talán nálunk egyelőre elég volna nem megmérgezni és összebüdösíteni, összeszemetelni a környezetet! Ugyanakkor senkinek sem jut eszébe, hogy az egyébként minden szakember által valószínűsített éghajlatváltozásra, magára felkészüljenek. Ha egy ideig a méregdrága megújuló energiára való áttérés helyett (kivéve amit az Unió 100%-ban támogat) a saját erőinket az erre való felkészülésre fordítanák. Például pár év múlva mesterséges hűtés, légkondicionálás nélkül túlélhetetlen lesz a nyár. A közösségi terekben, kórházakban üzletekben, és egyes családoknál is, mondjuk pályázaton támogatni lehetne a légkondicionálást. Persze ehhez sokkal több áramra lesz szükség! A vízelvezetéseket, gátakat bővítenék, sűrítenék a villámhárítók elhelyezését. Esetleg felmérnék, hogy hol kell kivágni a veszélyes fákat, és mit lehet a helyükre ültetni. Vannak középületek, amik nem fogják így bírni a vihart! Sorolhatnám. Ha mindezt megtettük, fektethetnénk a drága (persze hasznos) megújuló energiákba, és nem ezt tennénk látszatintézkedésként, a megelőzhetetlen megelőzésére!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Papuska1
@kkalman: Reklámanyagokat én is tudnék idézni, akár pro és kontra. Azért mosolygok mikor egyesek "forrásokat" követelnek tőlem egyes információkhoz. A kapitalizmus egyik jellemzője, hogy az "írástudók" bármit és annak az ellenkezőjét is tudják igazolni, neves tudósok állnak gagyi reklámok mellé. Ismétlem, helye van a szél és a nap energiájának is az energiarendszerben, de a maguk helyén. Egy veszélyjelző lámpa a külterületen jól működik akkumulátorral és napelemmel, ott, ahol gyakori a szél, kifizetődő lehet a szélerőmű. (Azt nem szabad elfelejteni, hogy "madárriasztóként" működik) A mi sajátosságunk, hogy nincs tengerpartunk, tehát nincs állandó szél, és a napsütéses órák száma is valamivel az Unió átlaga alatt van. Kiegészítő szerepük ettől még lehet, ott, ahol ez reális. Azzal nem értek egyet, hogy sok milliárdos közpénzből tegyék "gazdaságossá" ezeket a nem biztos, hogy nálunk mindenütt rentábilis dolgokat. Az biztos, hogy az éghajlatváltozást nem mi okozzuk, okoztuk, és szerepünk ennek a kivédésében pici. Ugyanakkor azt is fel kellene fogni, hogy nálunk nem a "megelőzése a megelőzhetetlennek" volna a cél akkor amikor Kína, India, vagy az USA ezt nem teszi, hanem a kikerülhetetlen hatások lehetséges megelőzése, felkészülés arra, hogy az extrém időjárást el tudjuk viselni, és a legkevesebb kárt tudja okozni. Ugyanis, ha a "nagyok" is lépnének, 30-50 évig még nem lenne érezhető a hatás. Ez a demagóg reklám olyan, mint a mindig újabb Windows, csak azt a célt szolgálja, hogy új dolgokat, új eszközöket legyünk kénytelenek vásárolni! Persze ezt kevesen veszik észre!
kkalman
@Papuska1: ma, 09:34 Nem tudom elolvastál-e egyet is abból amit belinkeltem. Ha igen, akkor láthattad, hogy nem holmi savas, ólomakkumulátorokról van szó bennük. Nem az autódba való egyik sem. Attól komolyabb, nagyobb teljesítményű aksikról írnak mindegyik cikkben. A 250 kW csúcsteljesítmény 1 MWh-val azért kicsit többre elegendő energia, minthogy csak egy veszélyjelző lámpát lehessen működtetni vele a külterületen. Erre valóban megfelel egy gépkocsi akkumulátor, amit napközben egy napelemről töltenek fel.
Papuska1
@kkalman: Olvasgattam, de ezek mind kísérletek, és a mai tudásunk szerint nagy léptékű változást a tárolásban nem tudnak elérni. Háztartási szinten esetleg, de ipari szinten! Jelenleg teljes erővel dolgoznak a közlekedésben a megfelelő akkumulátor előállítására. A méretek és az ár miatt még ehhez is idő kell. A most működők vagy kiegészítésre használhatóak, vagy túl nagyok. Nagyon messze vagyunk még ahhoz, hogy az új Diósgyőri elektroacél üzem, vagy a hasonlóan átalakítandó Dunaújvárosi működését biztosítsuk, de hasonló a helyzet az ismét egyre bővülő alumínium kohászattal. Ajkán előállított timföldet feldolgozni sokkal nagyobb üzlet, mint félkész áruként eladni. Szóval áramra szükség van, és a lehető legolcsóbbra. Mi, akik még néhány évtizedig alárendelt szerepet kapunk csak az Unióban, csak ezzel teremthetjük meg az emberek számára a munkahelyeket. Biztos, hogy nem a mi CO kibocsájtásunk okozza a felmelegedést. Utazz el a Ruhr vidékre és nézz ott körül. Érdemes! De ha megismered a feltörekvők (India, Kína) Co kibocsájtását, na meg az USA-ét, a miénk elenyésző! Sajnos a világ éghajlata nem úgy működik, hogy amit mi bocsájtunk ki, az nálunk, amit mások, az náluk hat. Ráadásul a nyugat, saját polgárai becsapására látszat intézkedéseket tesz, amit mi szívunk meg. Mondom, hogy erre a legjobb hasonlat a Microsoft, és a Windows. Azért cserélik le rendszeresen, hogy mindenki kénytelen legyen új gépeket, perifériákat venni! Ez a kapitalizmus! Persze az emberek hamar bedőlnek a reklámoknak, és költ, amíg bír. Ez a cél.
kkalman
@Papuska1: ma, 13:31 Abban egyetérthetünk, hogy áram kell! Ennek a biztosítása a kormány feladata. Hogy ezt hogyan oldja meg, bennünket fogyasztókat elsősorban az árában érdekel, aztán jöhet a technikai része az egész rendszernek. Mi fogyasztók csak remélhetjük, hogy a megoldás a számunkra a legkedvezőbb lesz, és nem kell a gatyánkat is az áram árába beépíteni, amikor fizetjük a havi számlát.
Az éghajlat megváltoztatása nem tegnap kezdődött, és nem fog egyik napról a másikra abbamaradni. Már csak azért sem, mert az ipari nagyhatalmaknak nem érdekük a Co kibocsátás csökkentése. Az a "nagyságukat" veszélyeztetné, amit úgy a vezetőik, mint az állampolgáraik zokon vennének. Nekünk annyi a lehetőségünk, hogy drukkoljunk a természetnek, hogy túlélje az emberiséget.
Papuska1
@kkalman: Körülbelül hasonlóan látom én is. A természet, vagy Isten, kinek -kinek meggyőződése szerint azért csodálatos, mert szabályozza a dolgokat.. Arról például nem beszél senki, hogy ha a melegedés folytatódik, egyre több jég olvad meg, nő a vízzel borított terület, és ez erősen hűt. (Ez az alacsony területeken élőket nem vigasztalja.) A másik védekezése, ha az északi tengervíz túlmelegszik, lelassul, vagy megáll minden az egyenlítő környékéről induló meleg áramlás, és visszahűl az időjárás. (Ez sem öröm az embereknek, de a Föld megvédi magát!) Ráadásul bizonyos földtörténeti vizsgálatok alapján volt már nem is egyszer ilyen, sőt melegebb, függetlenül az emberek behatásaitól. Erről valahogy nem beszélünk Az ember 600 ezer éves, a mai ember kb 12000 éves története egy pillanat a világ történetében, és pont egy átmeneti jégkorszak idejére esik. Egyesek szerint, csak ez a jégkorszak kezd egyre gyorsulóbb módon véget érni. Ez is inkább az alkalmazkodásra hívja fel a figyelmet, ha túl akarjuk élni! Persze bizonyos gazdasági érdekek propagandája, még ilyenkor is megpróbálja kihasználni a "ziccert". Ilyen az ember!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.