Szijjártó Péter pontosan azt a keménykedést hozzá a külpolitikában, amit Orbán Viktor elvárt tőle. A szájkarate viszont a nagyköveteken, illetve a keleti nyitáson csattan – írta az Index.

Fel kellett vennünk a kesztyűt, nem finomkodhatunk. Ha puhányak lennénk, sokkal többen és vehemensebben támadnának minket

 - ezzel magyarázták Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszter környezetéből az Indexnek a menekültüggyel kapcsolatos diplomáciai pengeváltásokat, ahol csúnyán visszaszóltunk a horvátoknak, románoknak, a svédeknek, a franciáknak, a görögöknek, az olaszoknak, a németeknek és az ENSZ-főtitkárnak is.

Ám a lap szerint Szijjártó, aki állítólag "Főnöknek" szólítja Orbánt, pontosan azt hozza, amit a miniszterelnök szeretett volna és a Martonyi vezette korábbi külügyi érában nem valósult meg. A kormányfő tudta, hogy Szijjártó maximálisan lojális hozzá és mivel korábban napi munkakapcsolatban voltak, megtapasztalhatta, mi az, mi nincs a "Főnök" ínyére.

Amikor a miniszterelnök kinevezte Pétert, akkor azt mondta neki: legyél magyar külügyminiszter és csinálj magyar külpolitikát!

- mesélte a külügyminiszter egyik közvetlen kollégája.

Az újság szerint Szijjártóék egyébként hisznek abban, hogy a menekültkérdésben nekik van igazuk, míg a bírálók nagy részére képmutató emberként tekintenek. Ám a nyers, kocsmai stílus a magyar nagyköveteken csattan.

Ezeknek a nagyköveteknek a teljesítményük múlik azon, hogy milyen viszonyban vannak az adott ország vezetésével. És kétségtelen, hogy ennek a viszonynak nem tesznek jót, ha mi konfrontatív politikát folytatunk

- mesélte a külügyi apparátus egyik tagja.

Ugyanakkor a korábban propagált keleti nyitásra rosszabb hatással van a magyarok menekültügyben tanúsított viselkedése, mint azt várták. Ezen a László Petrás incidens sem segített, így a külügy tűzoltásra játszik: az arab országokba akkreditált nagyköveteket napi szinten informálják, hogy mi történik idehaza és azt hogyan magyarázzák meg odakint. Eközben Magyar Leventét Szijjártó elküldte egy maghrebi turnéra, a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár Algériában, Tunéziában és Marokkóban próbálja megmagyarázni, hogy "mi nem vagyunk arab-és muszlimellenesek". Szijjártó pedig sorra nyilatkozik az arab tévéknek, újságoknak, és az Index úgy tudja, Libanonba és Jordániába is elmegy, hogy magyarázkodjon. Orbán Viktor pedig az ENSZ-csúcson vonult félre beszélgetni az egyiptomi elnökkel – írta a lap.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
Egyetlen Ánuszrózsám, Gecigyárosom?
Ez sokkal romantikusabb lett volna, mert így olyan snassz az egész.
Semmi érzelem és buzulás.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
,,FŐNÖK!!!,, nyalhatok???nyalhatsz))))))))))))
pbalage
Egyetlen Ánuszrózsám, Gecigyárosom?
Ez sokkal romantikusabb lett volna, mert így olyan snassz az egész.
Semmi érzelem és buzulás.
vonotok
Peti ! Mindez nagyon szép és becsülendő. Csak a nyelved legyen elég sima.
joopapa
A Don megszólítás azért mégis jobb lenne a jelen esetben!
wagabund
@joopapa: hmmm... csak várd ki a végét...
Captain Blood
Szólítsa Tubicám-nak, Bülbülmadaramnak vagy aminek akarja, de akkor ne legyen külügyminiszter! A diplomácia -mint már írtam valahol- művészet.
Ez a zseléhuszár meg ugatja!
Desischado
Hja kérem, így kell nyalni! szíj ártó pétör ebben nagymester!
herczeg0210
Amikor Brüsszelben kiszálltak a kocsikból a külügyminiszterek, láthattad milyen koros és komoly, érett emberek jöttek. Hozzájuk képest a mienk, egy nyikhaj, suhanc tapasztalatlan gyereknek kinéző égnek álló hajú taknyos. De ez képvisel minket...
Január
Mennyivel lenne jobb az országnak, ha a külügyminiszter a "bocsássanak meg, hogy élek" stílust választaná?
A kor pedig nem érdem, mindenki lehet koros, ha megéri.
A megszólítás pedig egyéni,- s, a becézést ki kell érdemelni - volt olyan főnököm, hogy minden beosztottja Főnöknek hívta akkor az most sxgnyalás volt? - szerintem nem.
evacica
Lehet, hogy a "Főnök" feltétlen kiszolgálása személyének kifizető, de az országnak biztos nem! Szijj ártó a diplomáciában olyan mint az elefánt a porcelán boltban! Ezt a szakmát is foci pályának nézik a főnökkel együtt! Az eredmény meg is látszik, szégyelli az ember külföldön, hohy magyar!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.