Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség az amerikai kitiltási botránnyal kapcsolatos ügyben egy budapesti férfival szemben, aki azt állította az amerikai tulajdonú étolajgyártó Bunge Zrt. lobbistájának, hogy kétmilliárd forintért el tudja intézni az étolaj áfájának csökkentését – jelentette be Ibolya Tibor fővárosi főügyész pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Ibolya Tibor elmondta: 2014. október 21-én rendelte el a Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomozást, miután egy nappal korábban megjelent a témában egy újságcikk, és annak alapján egy magánszemély feljelentést tett.

A fővárosi főügyész az ügy lényegéről szólva emlékeztetett arra, hogy Magyarországon nagyon elterjedtek az áfacsalások, ez pedig sérti a nem áfacsaló cégek üzleti érdekeit. A Bunge Zrt. ezért 2012-ben megbízta az egyik kommunikációs ügynökség vezető tanácsadóját, lobbizzon az állami szerveknél az étolaj áfájának csökkentéséért.

A lobbista korábbról már ismerte a T. V. monogramú budapesti férfit, aki egy információs technológiai és biztonsági szolgáltatásokat nyújtó cég ügyvezető igazgatója volt, és azt állította, hogy széles körűek a kormányzati kapcsolatai. A férfi 2014 májusában egy találkozón azt állította a lobbistának, hogy kétmilliárd forintért eléri hivatalos személyeknél – konkrétan Heim Pétert, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnökét nevezte meg –, hogy az áfa mértéke 27-ről 5 százalékra csökkenjen.

A lobbista – tudva, hogy az üzlet biztosan nem jön össze – átadta az üzenetet a Bunge Zrt.-nek, amely elhatárolódott az ajánlattól. A lobbista 2014 júniusában az amerikai nagykövetséget is tájékoztatta az ajánlatról, amelyről ő sem tudta, hogy valótlan, mivel T. V. nem is ismerte Heim Pétert.

Ibolya Tibor hozzátette: miután a lobbista értesítette az Egyesült Államok nagykövetségét a korrupciós ajánlatról, a külképviseletet arra kérte őt, juttassa el azt az üzenetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), hogy amennyiben nem javul a korrupciós ügyek felderítésének hatékonysága Magyarországon, Washington „lépéseket fog tenni”.

Az Egyesült Államok nagykövetsége a vádlottat kitiltotta területéről, automatikus vízumjogosultságát visszavonta – mondta Ibolya Tibor.

Az Egyesült Államok tavaly ősszel korrupciógyanúra hivatkozva beutazási korlátozást vezetett be egyes magyar állampolgárokkal szemben.

Arra a kérdésre, hogy emiatt tiltották-e ki Vida Ildikót, a NAV akkori elnökét is az Egyesült Államokból, Ibolya Tibor azt mondta: ha így is történt, az Egyesült Államok nagykövetsége „jóhiszeműen, megalapozottan járt el”. Mint mondta, az amerikaiak úgy sejtették, hogy a NAV nem lép fel elég hatékonyan az áfacsalással szemben, ezért döntöttek a kitiltásokról.

Mivel Vida Ildikó volt a NAV elnöke, feltehetően „azt gondolták, az egyik, akit ki kell tiltani, Vida Ildikó” – mondta.

A Fővárosi Főügyészség december 11-én nyújtotta be a vádiratot a Fővárosi Törvényszékhez, a szabadlábon védekező T. V. monogramú férfit vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedéssel vádolják, amelyet 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthat a bíróság.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Kergetnek ezek mindenkit csak nem azokat akiket kéne.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Toby
A milliárdos "itt a piros - hol a piros" közpénzjátékban, hol vannak a vádlottak ?
Lepényleső
...és csak azért most,mert ennyi ideig tartott kitalálni azt a történetet,amiből hősként tűnnek elő?
human
Kíváncsi leszek rá, hogy mekkora büntetést fog kapni az illető, ha egyáltalán kap. Hasonlóan kíváncsian várom Simon Gábor és a Quaestor vezér ítéletét. Mert ugye mindig megy a nagy hírverés, hogy ez-az lebukott és jaj de ellett kapva, aztán szépen csendben csak egy ejnye-bejnyét kapnak.
Knapp75
Oké, szóval akkor kik is egész pontosan a kitiltottak?

Ha az Egyesült Államok nagykövetsége „jóhiszeműen, megalapozottan járt el” el még Vida Ildikó kitiltásánál is a fővárosi főügyész szerint, akkor egyrészt jár a bocsánatkérés a hisztiért, másrészt nem kell tovább titkolni a "meghurcolt ártatlanok" neveit.

Vagy továbbra is érvényben vannak a kitiltások, mert az amerikaiak továbbra is megalapozottnak érzik? ;)
F_Viktor
A fővárosi főügyész szerecsenmosdatós mondókája mesének is sántít.
kukac50
Ez csak egy balek,hogy elvigye a balhét! A valódi bűnösök meg röhögnek a markukba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.