A kormány jövőre indítja el a Nők 40+ programot, amellyel elősegíti az álláskeresőként nyilvántartott és döntően koruk miatt elhelyezkedési esélyekkel nem bíró nők foglalkoztatását, ezzel együtt a nyugdíjba vonulásukhoz szükséges hiányzó jogosultsági idő megszerzését – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.

A programban azok a legalább 1 hónapja álláskeresőként nyilvántartott nők vehetnek majd részt, akik 60. életévüket betöltötték, esetükben a jogosultsági idejüket nem veszik figyelembe. Beléphetnek továbbá az 55. életévüket betöltöttek is, nekik azonban rendelkezniük kell legalább 37 év jogosultsági idővel – tették hozzá.

Azoknak a munkaadóknak, akik vállalják, hogy a program keretében foglalkoztatják a célcsoportba tartozó nőket, a munkabér és a ténylegesen kifizetett szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100 százalékát téríti meg az állam – írták.

A támogatás összegének megítélésénél havi munkabérként legfeljebb a 2015. évi garantált bérminimum 120 százaléka, legfeljebb 146 400 forint vehető figyelembe.

A program keretében főszabály szerint a teljes munkaidős, napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, de lehetőség van részmunkaidős (napi 4-6 órás) munkavégzés támogatására is – közölték.

A támogatás időtartama egyénenként legfeljebb 8 hónap lehet, ugyanakkor nem lehet több mint a 40 éves munkaviszony megszerzéséhez hiányzó hónapok száma. A munkáltatónak a támogatás időtartamának felével megegyező továbbfoglalkoztatási kötelezettséget kell vállalnia.

A munkaerőpiaci program, amelynek összköltsége 1 milliárd forint, 2016. január 1-jétől 2016. április 30-ig tart, a szükséges forrásokat a Nemzeti Foglalkoztatási Alap 2016. évi kerete biztosítja.

A rendelkezésre álló forrás optimális felhasználásával mintegy 1000-1300, 55. életévét betöltött álláskereső nő tartós foglalkoztatása válik lehetőéve. Az NGM célja, hogy a támogatásba bevontak többsége megszerezze az öregségi nyugdíj megállapításához szükséges jogosultsági időt.

A programot a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinálásával a megyei kormányhivatalok és a járási hivatalok valósítják meg.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Én egyszerűbbnek és olcsóbbnak gondolnám, ha 55 évtől elmehetnének a nők nyugdíjba és a ledolgozott éveiknek megfelelően kapnának nyugdíjat. Ha többet akar, dolgozhasson még 65-ig.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verum
Feltételként még tegyék hozzá, hogy legyen három gyereke és legalább két unokája és hűséges fidesz-szavazó. A büntetlen előélet akkor nem kizáró ok.
verum
@verum: - bocsánat helyesbítek, a büntetett előélet nem kizáró ok, ha egyébként fideszpárti. Büntetlen előélete meg ellenzéknek úgysem lehet.
Lepényleső
Ennek a vége az lesz,hogy gyerekgyárakat létesítenek? Három poronty a kvóta,s mehetnek
a nők nyugdíjba?
emerencia
Így első olvasatra jól hangzik ez az egész. Majd hallgathatom nap mint nap mint eddig is, hogy miért nem megyek már nyugdíjba, miért nem adom át a helyem a fiataloknak, na ne mondjam már, hogy nem lehet...

Második olvasatra viszont rájön az ember, hogy ez a túlbonyolított rendszer csak és kizárólag arra jó, hogy idősb, korlátlanul gyötörhető, adóügyileg ingyencselédeket biztosítson az adófizetők pénzén a munkaadók számára ugyanakkor idős embereket lehessen kirúgni a legkisebb lelkiismeret furdalás nélkül az akár évtizedes, teljes munkaidős határozatlan időre szóló munkahelyeikről. Az ördög a részletekben lakozik... Amikor ifjú vezetőink hazug indokkal, bevetve embermanipulációs technikákat fenyegetik meg az embert törvénytelenül állásvesztéssel, nincs ott senki aki megvédene. (Megtörtént már velem.)

Tisztességesebb lenne, ha nem különböztetnék meg a nyugdíjhoz jutás feltételeit, biztosítva ezzel, hogy ne fordulhasson elő hátrányos megkülönböztetés. (Jogosultsági idő, szolgálati idő.) Ebből a pénzből talán finanszírozni lehetne legalább a gyötrő fizikai munkát végző nők/férfiak min. 60 év feletti önkéntes nyugdíjba menetelét. A biológiát ugyanis nem szabadna felülírni egy civilizált társadalomban! (A későbbi, társadalmat terhelő egészségügyi kiadásokról már nem is beszélve.) Vissza lehetne hozni továbbá pl. a KORENGEDMÉNYES nyugdíj rendszerét, biztosítva a munkáltatók számára, hogy tisztességgel válhassanak meg idősb. dolgozóitól anélkül, hogy ez az adófizetőknek egy fillérjébe sem kerül. Az ilyen cégek ugyanis könnyebben kapnak fiatal, képzett munkaerőt mert humánusnak mutatkozik a vezetés. Sok fiatal a cégeknél dúló embertelenség miatt távozik külföldre dolgozni.

Félek, hogy ezzel a cikkben említett új "lehetőséggel" alkalmat adnak egyes munkáltatóknak, hogy megszabaduljanak az évtizedek óta ott dolgozó korosabb munkatárstól, hiszen írta az újság, hogy akár 60 felett is könnyedén találnak másik munkahelyet, jár rájuk a támogatás. (Ez nagyon sok esetben nem...
emerencia
@emerencia: folyt. ...nem így van, ill. nyomormunka, részmunkaidőben bejelentve, a valóságban pedig 12 órát gürizve akár öregen is kegyetlenül megszervezett munkakörülmények között.)
1magyar
Én egyszerűbbnek és olcsóbbnak gondolnám, ha 55 évtől elmehetnének a nők nyugdíjba és a ledolgozott éveiknek megfelelően kapnának nyugdíjat. Ha többet akar, dolgozhasson még 65-ig.
emerencia
@1magyar: Ehhez előbb fel kellene emelni a minimálbért mindenki számára a társadalmi létminimum felé. Amíg valaki egy ledolgozott élet után még mindig a létminimum alatt keres, nem engedheti meg magának a nyugdíj luxusát. Öregen, betegen is ragaszkodni kényszerül az álláshoz akár bírja, akár nem. A jelenlegi jövedelmi viszonyok között, csak a jól kereső hölgyek tudnának éni ezzel a lehetőséggel vagyis már megint a dolgozói szegénységet eddig is elszenvedő munkavállalókkal lenne kiszúrva.
Toby
Nők ? A csürhe szerint nem nők, hanem fehércselédek, konyhalányok, szaporító bióhalmaz !
varrólány
Ez megint olyan járni jár csak nem jut féle program lesz.!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.