A jelenlegi helyzetben nagy szükség van kiszámítható, megbízható partnerekre, és Azerbajdzsán stabil partnere, szövetségese, barátja Magyarországnak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap Bakuban, a magyar-azeri üzleti fórum megnyitóján.

Szijjártó: Azerbajdzsán barátja Magyarországnak

Az Orbán Viktor miniszterelnök kétnapos hivatalos azerbajdzsáni látogatása alkalmával tartott üzleti fórumon a tárcavezető kiemelte: 2015 különleges év volt Magyarország, Európa és a világ számára, olyan kihívásokkal szembesültek tavaly, amelyekre nem számítottak, és hogy sikeresek legyenek, miközben megfelelnek a kihívásoknak, kiszámítható partnerekre van szükség.

Szijjártó Péter azt mondta, meg kell változtatni a magyar-azeri gazdasági együttműködés struktúráját, és öt olyan területet azonosítottak, amelyen szorosabbra lehet fűzni a kapcsolatokat. Ezek az IT-szektor, az infrastruktúrafejlesztés, a vízgazdálkodás, az energetika és a mezőgazdaság – fejtette ki.

Mint mondta, a magyar-azeri kapcsolatok alapja a kölcsönös tisztelet és barátság, és minden feltétel adott, hogy kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködést alakítsanak ki. Úgy vélte, nem lehet figyelmen kívül hagyni a világ változásait, figyelembe kell venni a világgazdaság és a világpolitika fejleményeit, és mindennek ösztönöznie kell a kétoldalú együttműködést, mert így mindkét ország könnyebben nézhet szembe a kihívásokkal.

A tárcavezető megjegyezte: a Wizzair hamarosan induló Budapest-Baku közvetlen légi járata segítheti a kétoldalú együttműködés fejlesztését.

Beszéde után Szijjártó Péter újságíróknak elmondta: a magyar-azeri gazdasági együttműködés új dimenzióba lép, ennek a hátterét a magyar kormány biztosítja azáltal, hogy az Eximbanknál 200 millió dolláros hitelkeretet hagyott jóvá annak érdekében, hogy a kétoldalú vállalati kapcsolatokat fejleszthessék.

A külügyminiszter végül arra is kitért, hogy 44 magyar vállalat 49 üzletembere vesz részt a fórumon, valamint 116 azeri vállalat képviselteti magát az eseményen.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

DR Eric CARTMEN
A cikk címe helyesen : MÁR CSAK Azerbajdzsán barátja Magyarországnak.Ennyire tehetségtelen, alkalmatlan kormánya még nem volt az országnak. Ellenzékben elhitették, hogy készenlétben állnak a zsenik a tudatlan posztkomcsik helyett. Lebénították a kormányokat a lekicsinylő, becsmérlő és nagyképű szövegeikkel. Sokaknak még mindig kisebbrendűségi érzése és bűntudata van velük szemben. Aztán kiderült, hogy a zsenik nem tudnak számolni, fogalmuk sincs, hogyan kell egy országot vezetni. Csak lopni tudnak és hazudni, rombolni és pusztítani, közben a saját zsebeiket megtömni. Lejáratnak bennünket, szégyen magyarnak lenni, lassan közmegvetés tárgyai leszünk miattuk. Ilyen gyalázatos híre még soha nem volt a magyaroknak, mert ezzel a sötét társasággal azonosítanak bennünket
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
@zöldszem: Az enyémben se! Rohadnátok meg, mindenütt csak a szégyen ömlik ránk, miattatok! Takarodjatok Azerbajdzsánba, ha ennyire odavagytok érte! A baltás gyilkos ott volt a fogadóbizottságban pétör! Te vagy a külügyi diplomácia szégyene, te majomparádé! Elnézést kérek a majmoktól!
kamazuka
Nekünk minden olyan ország a barátunk ,hol adó forintot lehet summantani!
Akkor még az is igaz lesz,hogy ,,az meg, hogy honnan jön a pénz ,jobb ha nem is tudjuk" még igazmondó juhászi beszólássá válik!
pan
De hülye vagy szíjjártó!
És mivel pecsételted meg a azeri-magyar barátságot?
Egy aranyozott baltával?
Nem kell tőled semmi, te vérprimitív, buta magyar köcsög!
Hari
@Hofipisti: rosszul tetszik látni, egy jó üzlet létrehozásának minimum három fázisa van. 1./befektetés ( tőke, reklám, stb), 2./ felfutási idő , 3./ haszon learatása. Ja, hogy ez az utóbbi nem jött be, háát van ilyen, és ezzel szerényen nem dicsekszünk. Meglehet, hogy ezért maradt el a megérdemelt felminősítés, na meg minket amúgyis mindenki félreért.
Kutyuska
@RonaGyuri: a Fidesz szerint az itt kommentelők zöme nem magyar, tehát nem is barátja az azerieknek. Rájuk meg illik a mondás egy apró módosítással: madarat tolláról, fideszest barátjáról.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.