Terjedelmes interjút adott a Népszabadságnak Jaksity György üzletember, a Concorde-csoport alapítója. Szóba került a budapesti olimpia, a menekültügy, a gazdaság és a soha el nem múló magyaros csodavárás.

Egy budapesti olimpiára szerinte főleg társadalmi, gazdasági hatásai miatt lenne szükség, hogy végre konszenzus jöjjön létre egy olyan témában, ami nem valamivel szemben, hanem valami mellett mozgatja meg legalább pár évig a magyarokat. Az üzletember azonban a megvalósítás és a "pénzkilopás" tekintetében azt is gondolja, hogy az "elit" számára egy olimpia sem hozna lényegi morális fejlődést, "azaz nagyjából úgy zajlana a projekt, ahogy ma mennek a dolgok."

Jaksity: az az ország, amelynek ilyen az elitje, vesztes országFotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A jelenlegi oktatási rendszerről Jaksity úgy vélekedik: tökéletesen tükrözi a társadalmi szemléletet, ami

egy alapvetően nem a progresszióban, a fejlődésben, a változásban, hanem a visszatekintésben, a múltban, a régen elért sikereinkben, a távoli jövőben talán újra elérhető eredményekben, de semmiképpen sem az odáig tartó fejlődésben hívő szemlélet.

Szerinte mivel nem az a kérdés, hogy mit teszünk, hanem hogy mikor, miért, ki a hibás, ezért nem tanítjuk meg a gyerekeket gondolkodni, kialakítani az aktív viszonyukat a világhoz.

Idejétmúlt módszerekkel próbálunk, idejétmúlt tudást a gyerekek fejébe verni. (...) A mai fiatalok többsége lúzernek tartja az idősebbeket, és egyáltalán nem gondolja, hogy olyasmit tudnának, ami számukra fontos. És az a baj, hogy valószínűleg igazuk van.

A "csodaprojektek" (mint amilyen az olimpia is) és a társadalmi szemléletváltás kapcsolatára visszatérve Jaksity úgy fogalmazott, "felnőtt társadalom" nem a csodákban hisz, hanem a saját tehetségében és a munkájában. Ezek a projektek

pár évre azt az illúziót tudják kelteni, hogy klasszak vagyunk. A gazdasági növekedést hozhatják, de a szemléletváltást nem segítik elő. Ahol így szórják a pénzt? Tegnap egy senki volt, ma van 5, 10 vagy éppen 80 milliárd forintja. A lényeget tekintve ma is egy senki, de elhiszi a saját sikerét. Aki azonban így gazdagszik, nem tanul semmit. És az az ország, amelynek ilyen az elitje, vesztes ország.

A teljes interjú a Népszabadságon olvasható.

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hetöndöe
Elit?Ezek?
Ne vicceljünk már.
Csupán gátlastalanul felkapaszkodott sötét parasztok.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@volvós: ...volt...de itt kineveltek belőle...:)
volvós
@Csizmás Kond: ...mert ( miért ? ) hagytad magad !!!
Csizmás Kond
@volvós: ...rászoktattak, hogy ne hagyjam magam mert ha hagyom a fejemre ülnek..
...itt vagy kórustag leszel vagy nagyon merev és hajthatatlan...a kórust soha nem szerettem.
dr. prédikátor
@Csizmás Kond: Ne is hagyd hogy a fejedre szarjanak!!! van neked szád is!!!
coni
Birka nép (kivéve 1,3M-t) vesztes országa.
kukac50
Majd egyszer a gazdaállat megvilágosodik, a parazitákat lerázza magáról, majd talán utána az ország javát is figyelembe veszi,és nem csak Mészáros Lőrinc fog létezni a számára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.