Terjedelmes interjút adott a Népszabadságnak Jaksity György üzletember, a Concorde-csoport alapítója. Szóba került a budapesti olimpia, a menekültügy, a gazdaság és a soha el nem múló magyaros csodavárás.

Egy budapesti olimpiára szerinte főleg társadalmi, gazdasági hatásai miatt lenne szükség, hogy végre konszenzus jöjjön létre egy olyan témában, ami nem valamivel szemben, hanem valami mellett mozgatja meg legalább pár évig a magyarokat. Az üzletember azonban a megvalósítás és a "pénzkilopás" tekintetében azt is gondolja, hogy az "elit" számára egy olimpia sem hozna lényegi morális fejlődést, "azaz nagyjából úgy zajlana a projekt, ahogy ma mennek a dolgok."

Jaksity: az az ország, amelynek ilyen az elitje, vesztes országFotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A jelenlegi oktatási rendszerről Jaksity úgy vélekedik: tökéletesen tükrözi a társadalmi szemléletet, ami

egy alapvetően nem a progresszióban, a fejlődésben, a változásban, hanem a visszatekintésben, a múltban, a régen elért sikereinkben, a távoli jövőben talán újra elérhető eredményekben, de semmiképpen sem az odáig tartó fejlődésben hívő szemlélet.

Szerinte mivel nem az a kérdés, hogy mit teszünk, hanem hogy mikor, miért, ki a hibás, ezért nem tanítjuk meg a gyerekeket gondolkodni, kialakítani az aktív viszonyukat a világhoz.

Idejétmúlt módszerekkel próbálunk, idejétmúlt tudást a gyerekek fejébe verni. (...) A mai fiatalok többsége lúzernek tartja az idősebbeket, és egyáltalán nem gondolja, hogy olyasmit tudnának, ami számukra fontos. És az a baj, hogy valószínűleg igazuk van.

A "csodaprojektek" (mint amilyen az olimpia is) és a társadalmi szemléletváltás kapcsolatára visszatérve Jaksity úgy fogalmazott, "felnőtt társadalom" nem a csodákban hisz, hanem a saját tehetségében és a munkájában. Ezek a projektek

pár évre azt az illúziót tudják kelteni, hogy klasszak vagyunk. A gazdasági növekedést hozhatják, de a szemléletváltást nem segítik elő. Ahol így szórják a pénzt? Tegnap egy senki volt, ma van 5, 10 vagy éppen 80 milliárd forintja. A lényeget tekintve ma is egy senki, de elhiszi a saját sikerét. Aki azonban így gazdagszik, nem tanul semmit. És az az ország, amelynek ilyen az elitje, vesztes ország.

A teljes interjú a Népszabadságon olvasható.

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hetöndöe
Elit?Ezek?
Ne vicceljünk már.
Csupán gátlastalanul felkapaszkodott sötét parasztok.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Jol latja Jaksity a jelenlegi helyzetet, de ez a kormany ne akarjon olimpiat rendezni, mert az ugy lenne rendezve, ahogy O is mondja: a jelenlegi penzlopasos modszerrel, akkor pedig tuti, hogy veszteseges lesz a vallalkozas, es ezt a veszteseget bizony a magyaroknak kell megfizetnie,...
Szókrakész
"A mai fiatalok többsége lúzernek tartja az idősebbeket, és egyáltalán nem gondolja, hogy olyasmit tudnának, ami számukra fontos. És az a baj, hogy valószínűleg igazuk van."

Ez mindig is így volt.
Visszatekintve gyerekkoromra, ugyanígy ítélkeztek az idősekkel kapcsolatban.
Pedig sok dologban az időseknek igazuk volt, van.

A helyes az lenne, ha az idősek tudását, tapasztalatát össze tudnánk gyúrni a fiatalok lendületével, az újakban szerzett(valljuk be sokkal fogékonyabbak rá) tudásával.

Az arany középút!!!

A helyes az lenne
leszúrt rittberger
"kialakítani az aktív viszonyukat a világhoz"

Ilyen szépen még senki nem fogalmazta meg, hogy szotyihéjj-köpködő, "minden mindegy" embereket nevelünk, akiket négyévente elrángat a Kubatov-gárda a szavazóurnákhoz, közben meg a "kussolsz és elhiszed, hogy jobban működik" szellemben nem zavargászod az új földesurak hatalmaskodását... Telitalálat.
pbalage
@karma1: nemrég olvastam valahol, hogy Putyin nagyon be van pipulva, hogy még mindig nincsen a Krím félszigetre vezető híd.
Volt ott egy komment:
"A jelenlegi orosz korrupciós viszonyokat figyelembe véve valószínűleg olcsóbb lenne elfoglalni egész Ukrajnát, mint megépíteni azt a hidat"
karma1
@pbalage: Bingo!...:o)) Ez aztan a frappans valasz!...:o)))
KERKA
Ott van a probléma, hogy az ifjuság ezt a minta modellt látja maga előtt. Gyorsan meggazdagodni, még ha korrupció és csalás árán is. Ma már a "kenyérkereset"szó kiveszőben van. Könnyű élet, sok pénzzel.Ez a mai motiváció.
hetöndöe
Elit?Ezek?
Ne vicceljünk már.
Csupán gátlastalanul felkapaszkodott sötét parasztok.
lampa laz
Ez nagyon jó, mert sajnos a zorbán kilóra veszi meg magának a saját elitjét.
..." Ahol így szórják a pénzt? Tegnap egy senki volt, ma van 5, 10 vagy éppen 80 milliárd forintja. A lényeget tekintve ma is egy senki, de elhiszi a saját sikerét. Aki azonban így gazdagszik, nem tanul semmit. És az az ország, amelynek ilyen az elitje, vesztes ország."
Nagyon kellenének ilyen Jaksityok az ellenzék táborát erősíteni.
Csizmás Kond
" Jaksity György üzletember, a Concorde-csoport alapítója"
...ő is elit ...?
volvós
@Csizmás Kond: 12:49

" csak " egy sikeres üzletember ...!!!
( és nem fideszes oligarcha !! )
Csizmás Kond
@volvós: ..csak a fideszes oligarcha lehet elit ?
RonaGyuri
"Tegnap egy senki volt, ma van 5, 10 vagy éppen 80 milliárd forintja" az olimpia nekik egy újabb gazdagodási lehetőség lesz! =))
Barát Csaba
az olimpia az csak veszteséget okoz, sokan hinni akarnak benne hogy a hírverés és a sport eredmények az majd jót tesz valahogy-valamikor az országnak, nem, nem tesznek jót, soha nem javítanak az ország helyzetén, soha nem javított az egészség ügyön vagy az ország gazdasági helyzetén, a külföldiek akkor sem tudják hol van magyarország, amikor 10 arany érmet nyernek az adófizetők pénzén kitenyésztet eltartottak, sportolók, nem ártana egyszer szembe nézni a valósággal, fel kellene ébredni az ostoba, romantikus álomból

kizárólag akkor lenne nyereséges az olimpia az ország számára, ha a rendezését, építéseket, és a sportolók bére az 100%-ban magán pénzből menne
Toby
Jól van, akik eddig csendben voltak, esetleg lojálisak is a gengszterrezsimhez, azoknál is telik a bögre !
verum
Remek megfogalmazás.
Vajon mikor érti már meg a többség?
Hari
Az olimpia "vágya" egy szemfényvesztés a távoli jövőben. Ha nem kapjuk meg, újra lehet rágód ni a minket ért "igazságtalanság" felett.
Hari
@Barát Csaba: fából vaskarika. Pont azért nem megy az olimpia magánpénzből, mert tudják, hogy az csak veszteséges lehet. Ezzel szemben egy gazdag ország (pl. Magyarország) elbír egy kis veszteséget...,ami hosszú távon (értsd a végtelenenben, ahol minden párhuzamos találkozik) megtérül.
eszegfu
@Csizmás Kond: 12:40 Most szándékosan nem akarod érteni?! A közgazdász "tegnap egy senki volt, ma van...milliárd forintja" és ha ez az elit, az az ország vesztes. Jaksity 1990-ben a Budapesti Értéktőzsde "alapitója" volt szellemileg, mert ugye ez ÁLLAMI, tehát nem a sajátja. Majd 1993-ban a Concorde Értékpapir Rt-t alapitotta, ez a sajátja, induláskor 5 millió volt a tőkéje. Azóta eltelt 23 év alatt a munkájával lett az ország egyik "milliomosa", tehát ő valóban "sikeres üzletember". De pl. itt van L. Simon (sajnos név nélkül jelen esetben nem lehet példálózni) Diplomája megszerzése után 1998-2007-ig folyóiratok szerkesztője, főszerkesztője, de még a Magyar Ujságirók Szövetségének az elnöke is volt. Közben 2006-tól a Fejér megyei Közgyülés kulturális bizottságának tagjaként, időnként óraadó tanárként, kurátorként dolgozott itt-ott. Azt gondolom megállapodhatunk abban, hogy az elmult 12 éve alatt nem igazán tudott milliókat félretenni munkájából. 2010-től országgyülési képviselő, frakcióvezető helyettes. 2011-ben a saját alapitványa "O" pontos értékelés ellenére is kapott 267 millió Ft-ot... na és innentől kedtek gyülni a milliói, tehát 6 év alatt lett "vagyonos", de nem mint üzletember. És ez az ember hiszi el, hogy "saját sikerének" köszönheti... és pontosan az ilyen emberek alkotják az ország "elitjét"!! Ezért vagyunk "vesztes ország"!
volvós
@eszegfu: 14:33

Kár a magyarázatért, a macskosz ugysem érti meg
( legalábbis nem akarja...) Pedig egy jó vitapartner, csak a
tények ellen sem tud reálisan beszélni, írni...
Csizmás Kond
@eszegfu: persze hogy szándékosan értem...ugyanis akinek tegnap nem volt semmije és ma (három év múlva egy saját ötmilliós tőkéjű) ..milliója van az nem becsületesen kereste hanem mai szóhasználattal ügyeskedve szerezte.
...mindig csak az első milliók megszerzése a bonyolult a többit már becsületesen is meg lehet keresni...
Nem tudom ki ez a Jaksity de nekem milliomos ne beszéljen becsületről itt ma.
...még a lehetőségek hazájába is gyanús az ilyen hamargazdagodás
...és tényleg azért vagyunk vesztes ország mert amit egyeseknél természetesnek veszünk azt a másiknál rablásnak, korrupciónak, harácsnak, tekintjük.
dr. prédikátor
Mármint magyar politikai elit???!!!Hiszen ezek nem több két szarkupacnál!!! Felfuvalkodott bugrisok akik az istállóban meg a disznyóólban nevelkedtek!Végtelenül korrupt aljas senkik!!!A libáim műveltebbek!!!
eszegfu
@Csizmás Kond: A frászkarikát érted!! Van fogalmad arról, hogy a Budapest Tőzsde alapitásakor mennyit keresett, majd az alatt a 3 év alatt, amig az elnöke volt?! Ebből nem nagy müvészet 5 millióval inditani egy 23 év mulva már busásan jövedelmező vállalkozást.
Aztán arról sincs fogalmad, hogy mennyit keresett annak idején egy folyóirat szerkesztője, ami nem napi, hanem havi lap... hát egy lósz@rnak megfelelőt. Aztán a Concorde egyetlen buznyák állami, vagy EU-s pénzt nem nyert, ellentétben L.Simonnal, aki ebből lett gazdag 6 év alatt. Ez a különbség, nem pedig az Általad "kettős mércének" beállitó nézetem!!! Egyébként meg tök mindegy milyen tényt irok Neked, Te a "lelkedből", ill. szimpátiád alapján döntesz el dolgokat... Már teljesen kiszáradt a szám, annyit "beszéltem" feleslegesen...nálam itt a vége...
eszegfu
@volvós: Restellem...de Neked kell itélnem a 2 pontot...győztél!
Csizmás Kond
@eszegfu: A tőzsde maga egy spekuláción alapuló pénzmosóda. Ott csak az keres aki a másikat átveri.
...és L Simon hogy jön ide ?...vagy másképp nem megy csak a összekutyulod...?
...és persze hogy mindegy mit írsz te..nálam a saját meggyőződés nyer nem az amit te súgsz.
eszegfu
@Csizmás Kond: Én nem minősitettelek, ughogy kár volt irnod "vagy másképp nem megy csak a összekutyulod..?" Na pá Kedvesem és beszélgessen Veled tovább O.V. esetleg a KDNP élén Semjén Zsolt!
Csizmás Kond
@eszegfu: ..csak mert példát én is tudtam volna felhozni...de akkor te írtad volna hogy ne ferdítsek vagy ne tereljek...hát megelőztelek.
...és eddig sem volt kötelező sem ezután nem lesz...ezt vésd az emlékezetedbe !!!..:)
volvós
@Csizmás Kond: 14:44

Kommenmted tipikus " Más szemében a szálkát, a sajátodban a gerendát "
elmélet, mást nem is vártunk Töled...esetleg mészárosmangalica, rogán, Lázár,
Orbán, Tiborc ( legutóbbi keddröl szerdára 216 millió vagyongyarapodás )...
és a többiek, meg tudod magyarázni ??? Köszike !!
csa-csa
ennek az országnak mindig is "ilyen" volt és lesz az elitje!!
Csizmás Kond
@volvós: És miből gondolod, hogy az én kéne vagy én tudnám megmagyarázni ?
Amúgy az elvárásaidnak ha megfeleltem mi a gond ?
justhpeter
@dr. prédikátor: Teljes mértékben egyetértek a magyar "elit" minősítésével.
Jaksity úr téved az elittel kapcsolatban, mert arra nem merek gondolni, hogy nem tudja azt, maga a szó mit jelent.
volvós
@Csizmás Kond: 16:19
...most tényleg !!! NÉHA (!) olyan értelmesen vitatkozol velem is, meg Horizonttal is,
de most " eszegfü"-t ok nélkül kezdted ki ! Valamelyik kommentben emlitettem Erikssonnak,
hogy Veled olyan jó " vitatkozni ", amellett, hogy egy kissé elfogult vagy... Ez egy ilyen
oldal, ahol nekifeszülhetünk egymásnak, de a NÖ-t kérlek mindig tiszteld...tudod, a
vezéred is azt mondta hogy " több tiszteletet "...:-)
nemjoezigy
@Szókrakész: Írod: ""A mai fiatalok többsége lúzernek tartja az idősebbeket, és egyáltalán nem gondolja, hogy olyasmit tudnának, ami számukra fontos. És az a baj, hogy valószínűleg igazuk van."
Ez mindig is így volt.
Visszatekintve gyerekkoromra, ugyanígy ítélkeztek az idősekkel kapcsolatban.
Pedig sok dologban az időseknek igazuk volt, van.
A helyes az lenne, ha az idősek tudását, tapasztalatát össze tudnánk gyúrni a fiatalok lendületével, az újakban szerzett(valljuk be sokkal fogékonyabbak rá) tudásával.
Az arany középút!!!
A helyes az lenne",
Én: -Az "arany középút" megállapításoddal egyetértek, de a korosztályos elkülönítéseddel, 'megbélyegzéseddel' nem!
Először, mert 60 éves vagyok, de bármikor érdemben kommunikálni képes vagyok értelmes és rugalmas fiatalokkal. (lehet, hogy a fiatal fiaim és a fiatal kollégák az okai)
Másodszor: ha belegondolsz, hogy fidelitasos, fideSSes, kdnps, vagy bármilyen párti vonalas, agymosott fiatalokkal hogyan lehet bármilyen korú embernek érdemben, megegyezés reményében beszélgetni.

A cikkhez és az interjúhoz: ne legyen olimpia, mert az ország és a nép becsődölne, a jelenlegi és az újonnan kialakulandó gazdagok tovább gazdagodnának!
Nálunk nem képzelhető el ami a románoknál és a braziloknál megtörtént, hogy a sikkasztó, csaló "elit" börtönbe kerüljön!

Nálunk már mind a két uralkodó ideológia képviselői bebizonyították, hogy -akár az esküjükkel szemben- a nép, és így az ország ellen vannak!
Tényleg bebizonyította a mindenkori "elitünk", hogy még ember számba sem szabadna őket venni. ők tipikus élősködő, parazita, férgek!
Szókrakész
"Én: -Az "arany középút" megállapításoddal egyetértek, de a korosztályos elkülönítéseddel, 'megbélyegzéseddel' nem!
Először, mert 60 éves vagyok, de bármikor érdemben kommunikálni képes vagyok értelmes és rugalmas fiatalokkal. (lehet, hogy a fiatal fiaim és a fiatal kollégák az okai)"

hidd el, hogy a szemükben te vagy a szuper...
De a hátad mögött a fiatalok nagy része akkor is oldtimernek tart.
Én is elpoénkodok a fiatalokkal, semmi gond ezzel, de ha tanácsot szeretnék adni, akkor már...
És ugyanígy viselkedtem én is fiatalon.
Ez érthető is.
Mi is végigjártuk a hadak útját.
De a fiatalok azt hiszik, hogy ők jobban ismerik.
És itt semmiféle pártállást, politikát nem viszek bele a beszélgetésekbe.
Messziről kerülöm, mert ezzel úgy érzem elrontanám a fiatalokat a saját világképük kialakításában.
A saját gyerekeimnek átadom amit tudok, de befolyásolni őket se akarom.
Mindenki a maga érzelmi világa szerint döntse el, hogy merre...
Mindenki út ítél, ahogy él.
A felnőttekkel már más a helyzet.
Ott viszont következetes vagyok.
kamazuka
Bizony,bizony!
A politikusi éhség előrébb való mint a becsület!
Desischado
Jaksitynek igaza van! Ezt a kártékony parazita hadat mielőbb el kell takarítani!
Csizmás Kond
@volvós: félreértés és tévedés az egész.
Nem mentem senkinek neki csak ugyanúgy válaszoltam mint ahogy hozzám szólt...és ha az sértő akkor a hibát ne bennem keresse.
Az aki azért ír társalog valakivel, hogy legyen akire megharagudjon...hát inkább ne írjon...és ez baráti ajánlat.
volvós
@Csizmás Kond: 7:55

Legyen egy ici-pici önkritikád is, mert meghúzom a bajuszkádat !! :-)))))
Csizmás Kond
@volvós: ...volt...de itt kineveltek belőle...:)
volvós
@Csizmás Kond: ...mert ( miért ? ) hagytad magad !!!
Csizmás Kond
@volvós: ...rászoktattak, hogy ne hagyjam magam mert ha hagyom a fejemre ülnek..
...itt vagy kórustag leszel vagy nagyon merev és hajthatatlan...a kórust soha nem szerettem.
dr. prédikátor
@Csizmás Kond: Ne is hagyd hogy a fejedre szarjanak!!! van neked szád is!!!
coni
Birka nép (kivéve 1,3M-t) vesztes országa.
kukac50
Majd egyszer a gazdaállat megvilágosodik, a parazitákat lerázza magáról, majd talán utána az ország javát is figyelembe veszi,és nem csak Mészáros Lőrinc fog létezni a számára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.